donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenNatuurBuren goudraffinaderij Kaloti vrezen milieuschade

Buren goudraffinaderij Kaloti vrezen milieuschade

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 mrt – Leden van het Inheemse dorp Witsanti, dichtbij de Johan Adolf Pengel luchthaven, vrezen milieuverontreiniging door activiteiten van Kaloti Suriname. De dochter van de in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Kaloti Group zou geen overleg vooraf hebben gepleegd. De buren tasten dan ook in het donker wat de gevolgen van het goudwassen betreft. Volgens Kaloti is er geen vuiltje aan de lucht.

De Minthouse moet als instituut dat toeziet op de goudproductie, juist model staan. “Het instituut zal volgens internationaal geaccepteerde ISO-standaarden werken, waarbij 0,0 procent vervuiling optreedt. Zelfs de machines zijn voorzien van een milieukenmerk, waarbij het instituut regelmatig controle ondergaat om deze status te behouden”, zegt Kaloti-vertegenwoordiger Winston Wilson tegenover de Ware Tijd. De inrichting van de raffinaderij is nog aan de gang.

De buurt vindt dat er vooraf een milieuonderzoek had moeten plaatsvinden. “We zijn in dit geval wel door de overheid gevraagd hoe we denken over de plannen van de ondernemer. Maar de mensen en milieu mogen niet de dupe worden. Onze kanttekeningen moeten ook worden meegenomen. We willen weten of rekening is gehouden met vervuiling”, zegt dorpshoofd Patrick Mande. Volgens Wilson zal nog met milieu-instituut Nimos worden afgestemd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
  1. Eey stelletje Witsanti,…dus deze minthouse heeft tog geen pepermunt smaak, terwijl DADA al een zoete smaak in de mond heeft noh 🙂

    kijk uit voor vliegende pijlen *van achteren uit de boog”


    Maak melding
  2. Artikel uit de financiele telegraaf (DFT) van heden 13 maart 2013

    Quote

    Goud verliest zijn glans

    Met een daling van 5% kende de goudprijs de zwakste start van het jaar in een kwart eeuw. Dat beleggers in februari massaal uit goudtrackers stapten, doet ook vrezen dat het edelmetaal na twaalf mooie jaren zijn glans verloren heeft. Diverse gouddeskundigen blijven echter hoop houden.

    Bloomberg houdt nu tien jaar de aan- en verkopen bij van trackers die passief de ontwikkeling van de goudprijs volgen. En nooit eerder constateerde de financiële dienstverlener dat in een maand tijd voor 106.200 kilo aan goud met een totale waarde van $5,4 miljard van de hand werd gedaan. En inmiddels is nog eens een kwart extra verkocht. Vorige maand was al bekend geworden dat superbelegger George Soros zijn belang in goud eind vorig jaar had gehalveerd.
    In 2012 was de goudprijs met een vooruitgang van 8% nog voor het twaalfde achtereenvolgende jaar gestegen, maar toen waren ook al scheurtjes zichtbaar. Deze bleef namelijk ruim onder de in 2011 bereikte recordstand van ruim $1900 schommelen.

    Dat beleggers hun goudposities de laatste tijd van de hand doen, is allereerst te wijten aan het economische herstel in de VS. Dit heeft de vrees doet oplaaien dat de Fed zijn stimuleringsplannen binnen afzienbare termijn zal afbouwen, terwijl dit extra geld in de afgelopen jaren deels zijn weg vond in goud. Bovendien begint het nadeel van het ontbreken van een direct rendement op goud zwaarder te wegen als de rente zou oplopen.

    Diverse experts pleiten er echter nog altijd voor om een stukje goud in de beleggingsportefeuille aan te houden. Enerzijds omdat de risico’s op een nieuwe crisis bepaald niet verdwenen zijn en het edelmetaal dan als vluchthaven kan dienen. Bovendien zorgt opname van goud sowieso voor risicospreiding, omdat de prijs ervan zich onafhankelijk van de ontwikkelingen op de aandelenmarkten voortbeweegt.

    Bron: DFT Nieuwsbrief

    Unquote

    Als de goudprijs niet meer rendabel is om de investeringen terug te verdienen, zal men achter komen dan het milieu onherstelbaar is vernield en niet alles goud is dat blinkt. De Surinaamse natuur is meer waard dan alle goudvoorraden tezamen. Wanneer dringt dit door tot de Surinaamse overheid.


    Maak melding
  3. Overal waar raffinaderijen zijn kom milieu vervuiling bij kijken

    Het kan de Arabieren niet schelen als zij maar doekoes maken en wij of de inheemse zitten met die troep die zij achter laten en onze cultuur kapot maken

    Geld is niet alles de Economische groei brengt schade aan cultuur milieu

    Let maar op SU gaat in de toekomst als geen grote regen woud meer zijn en cultuur gaat verdwijnen (wordt westers)

    Mi GADO jep ding INGGI!!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES