Ex-president Venetiaan: parlementszetels eerlijker verdelen

109

PARAMARIBO, 18 feb – Het aantal parlementszetels moet eerlijker verdeeld worden over de tien districten die Suriname telt. Dit stelt oud-president Ronald Venetiaan. Zoals het er nu aan toe gaat, krijgen sommige districten veel meer dan hen zou mogen toekomen. Zoals Nickerie bijvoorbeeld met vijf zetels. Het zouden er hooguit drie mogen zijn. Venetiaan vindt niet dat hem al te veel blaam treft.

Dat de wetgeving ook tijdens de regeringen Venetiaan niet is aangepast, is een kwestie van prioriteit. Opeenvolgende regeringen hebben het veel te druk met andere vraagstukken. “We zullen er nu wel serieus naar moeten kijken. Er moet een oplossing komen die niet een terugval betekent”, zegt Venetiaan tegenover de Ware Tijd. Want een te drastische verandering zou vergaande gevolgen kunnen hebben. Zoals in het geval van Coronie.

Als werkelijk verdeeld zou moeten worden op grond van het aantal bewoners, zou dit district buiten de boot vallen. Coronie mag nu twee parlementariërs afvaardigen. Bij een ‘gepaste’ verdeling zou het district nog geen halve parlementszetel mogen claimen. Venetiaan vindt dat de ‘onevenwichtigheden’ in het kiesstelsel zo snel mogelijk weg moeten. Elk district zou automatisch twee zetels kunnen krijgen. De overige een en dertig kunnen dan naar ‘evenredigheid’ worden verdeeld.

109 REACTIES

 1. Raar die man heeft altijd uit dit systeem winst behaald en nu is het in eens niet goed bij verlies.
  Laat die man de boel met rust laten het is duivels.


  Maak melding

 2. Wat goed is, is een systeem waar men haast verplicht is om met elkaar samen te werken.

  En men moet haast maken dat zij die op elkaar lijken op elkaar blijven stemmen.. los dat eerst op…hoor !!


  Maak melding

 3. Evenredigheidsstelsel invoeren en een senaat waarin elk district 2 afgevaardigden heeft. Coronie opdelen tussen Nickerie en Saramacca. Wanica tussen Commewijne en Para en Sipaliwini tussen marowijne en Nickerie.


  Maak melding

 4. tjonge,jonge,

  Toen de partij van Venetiaan de winst behaalde met dit zelfde systeem hoorde je hem absoluut niet klagen.
  Deze gasten hebben zoooooooveel dingen laten liggen tijdens hun regeermacht en nu hebben ze plotseling zooooooveel te klagen.

  Los van dit opportunistisch gekakel van Venetiaan
  vind ik overigens wel dat het kiessysteem gewijzigd dient te worden. Maar dat had al jaren geleden moeten geschieden. Maar goed. Het is nooit te laat.


  Maak melding

 5. @de PAARSE NDP KUDDE

  ..dus het systeem moet niet vernieuwd worden omdat het schade zal betekenen voor jullie?!!
  En sinds wanneer houdt de ndp regering rekening met de zetelverdeling. Geef ze alleen maar een deur,liefst een gesloten deur!
  Kijk,nu komen de ndpers hier doen als of ze het serieus nemen met zetelverdelingen. Geef ze een gesloten deur,bouta ,brunsie en somo en de rest is geschiedenis…..

  Whahahaaaaahahaaaaa….


  Maak melding

 6. Ik heb de dachtengang van de eeuwige ex-president Venetiaan even geanalyseerd en ik weet waarom hij met een dergelijke voorstel komt. Zijn partij de NPS is op de weegschaal een lichtgewicht t.o.v. de coalitiepartner de VHP. Dit is een doorn in het oog van de NPS. Daarnaast kan ik concluderen dat er een broeierende sfeer is ontstaan tussen de VHP en de NPS. DE VHP is best bereid om samen te werken met de NDP, terwijl de NPS van haat tegen de NDP, ten onder gaat aan haar eigen stomiteit.


  Maak melding

 7. Ray,

  Net als Vene zie jij ze ook vliegen.
  waarom heeft Vene het kiessysteem niet gewijzigd
  als het vasstaat dat dat schade voor NDP zou opleveren?
  Er staat bovendien nergens geschreven dat de ‘paarse NDP kudde (?) bang is voor het herschikken van het kiessysteem. Het herschikken van het kiessysteem zal
  de partij van Vene toch geen winst opleveren.
  Als het nou linksom gaat of rechtsom, de populariteit van NDP zal hoogstwaarschijnlijk niet door geschaad worden.

  whahahahhhaaaaaa…


  Maak melding

 8. De mening van Venetiaan in deze is niet belangrijk. Als je 15 jaar aan de macht bent en niets wijzigt aan het kiessysteem is omdat het hem toen zeer goed uitkwam. Evenzo heeft hij nooit getracht de Grondwet gewijzigd te krijgen omdat de Grondwet nu eenmaal de executieve President zeer veel macht toebedeeld.
  Venetiaan zou het voorbeeld van bijv. ex-president Mandela, ex-premiers Lubbers en Kok en binnenkort de ex-paus, moeten volgen. Je hebt je kansen gehad en deels benut. Bedankt daarvoor! En nu: weg is weg!


  Maak melding

 9. Art,

  Je hebt 100% gelijk. De partij van Vene was 15 jaar aan de macht. niet 15 uur. niet 15 dagen. niet 15 weken. niet 15 maanden. Maar 15 jaar!
  Die man heeft dus 15 jaar de kans gekregen om dingen waar hij nu tegen te wijzigen maar heeft dat nagelaten.
  En nu verwacht hij dat alles wat hij heeft nagelaten om te wijzigen binnen 2 of 3 jaar door de huidige regering gekaard dient te worden.
  Wie probeert deze man in de maling te nemen?

  Je zou Venetiaan nog enige krediet kunnen geven wanneer hij een poging had gedaan om die dingen te wijzigen toen hij die macht had.
  Dan had je nog in zijn voordeel kunnen zeggen dat hij
  het in elk geval heeft geprobeerd maar dat het hem niet is gelukt. Maar Vene heeft niet eens een poging gewaagd om die dingen gewijzigd te krijgen!


  Maak melding

 10. @tjonge,tjonge

  Je denkt dat wij de ndp paarse kudde het zullen toestaan om te gaan KNOEIEN met de bestaande regels over het verdelen van de zetels. Je denkt dat de ndp kudde toegang zullen hebben om wetten en regels te gaan aanpassen zoals tijdens het amnestie wet van bouta?!!
  Je denkt dat wij de ndp kudde in vertrouwen moeten nemen?!NOOIT!Dat zal nooit gebeuren!!
  De ndp is populair in Suriname?!!
  Populair voor wat…voor het bouwen van luchtkastelen?
  Voor het beloven van kaarten huizen en paleizen?
  Voor het beloven van een Suriname geplaveid met goud!?Voor het beloven van deals die eindigen voordat er mee begonnem worden?
  De ndp is populair VOOR HET BERUCHT ZIJN ALS DE MEEST CRIMINELE REGERING VAN SURINAME!!!
  Venetiaan regeerde zonder AMNESTIE EN KAN NOOIT EEN MOORDENAAR GENOEMD WORDEN!!

  DEZE’EER’ is voor je baasje!!
  Voor de ndp maakt het niuks uit of het kiesregel dezelfde blijft of niet.
  EEN DEUR ,LIEFST GESLOTEN, EN DE 3 MUSKETIERS ZIJN VOLDOENDE VOOR ZE!

  Whahahaaaaaaa…….!


  Maak melding

 11. NPS is stuurloos

  Venetiaan zijn partij heeft jarenlang geprofiteerd van dit stelsel. Met name van stemmen uit het binnenland. Nu ze klein zijn geworden willen ze het stelsel veranderen. Wat denkt Venetiaan hiermee te bereiken. Heeft hij al een berekening gemaakt over de verhoudingen gebaseerd op inwoneraantal. Als hij dat goed heeft gedaan moet hij tot de conclusie zijn gekomen dat alleen Paramaribo en Wanica er op vooruit zouden gaan qua zetel aantal. Sipaliwini zou hetzelfde aantal zetels behouden. Alle andere districten zouden zetels moeten inleveren. Nickerie bijvoorbeeld zou er twee moeten inleveren.

  Dus het verdelen van het aantal zetels puur gebaseerd op het aantal inwoners zal de NPS NIET uit het moeras helpen. Venetiaan en de zijne draaien sinds de dramatische verkiezingsuitslag van 25 mei 2010 om de hete brij heen. Ze durven de vinger niet op de stinkende wond te leggen. Daarom krijg je de ene domme actie na de andere. De ene domme manoeuvre na de andere. Zoals de uithaal van Oemrawsing naar een door en door NPS-er al Ronald Hooghart. Je moet of zelfmoordneigingen hebben of helemaal de weg kwijt zijn om op een vergadering van de NPS Ronald Hooghart (stonfoetoe van de NPS) aan te vallen. Heeft hij zijn toespraak niet eerst voorgelegd aan anderen? Over de tegenstrijdigheden in de verhalen van Cobie en Rusland over de Surinaamse economie zwijg ik maar.

  De opo yari 2013 is de definitieve doodklap voor de NPS. Uit de column van Giwani Zeggen in DWT (Viadu) haal ik de volgende passage:

  “ VHP-voorzitter Santokhi heeft zondagmorgen zijn secretariaat direct aan het werk gezet vermoed ik. De opdracht is even simpel als eenvoudig: een brief aan de NPS. Ik denk met ongeveer de volgende aanhef..”Geachte voorzitter, Het spijt mij u dit te moeten mededelen, maar per heden beëindigen wij de samenwerking binnen het Nieuw Front.” Santokhi heeft gekeken naar de viadu die op 25 mei 2015 wordt verdeeld. Hij wil 16 stukje van die koek, maar zal ongetwijfeld tot de conclusie zijn gekomen dat hem en zijn partij niks anders dan kruimels zullen resten met de huidige NPS aan hun zijde.” .

  Waarvan akte.


  Maak melding

 12. Ray,

  Ik weet niet waar jij je theorie over het kiessysteem op baseert maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat je alles uit je duim zit te zuigen.

  whahaahaaa….


  Maak melding

 13. @art, Het waren 15 woelige jaren en Venetiaan moest alleen maar problemen van Bouterse oplossen en rust proberen te brengen in het land.

  Er was weinig tijd om vele zaken aan te pakken:
  -Schulden die Wijdenbosch en Bouterse hadden achter gelaten moesten betaal worden.
  -Stabiliteit van het land en volk.
  -Munt waardering
  -Suriname weer op de kaart zien te krijgen op wereld niveau.

  =Zie maar de goede stabiliteit waarvan Bouterse nu naam draagt terwijl hij helemaal NIETS heeft gedaan, wel voor ACHTERUITGANG heeft gezorgd.

  =Vandaag lopen velen achter Bouterse alsof hij het land zo voorruit heeft gebracht.

  =Zelfs denk ik dat men geleerd heeft en hoop men een ander koers nu in te slaan.

  =Een ding heeft Venetiaan nooit gedaan,,,het volk blijven beloven en een tweedelig teweeg brengen in het land.

  =Ik hoop beter tijden voor een ieder, behalve als Bouterse aan de macht blijft.


  Maak melding

 14. @art

  In een democratie gelden alle meningen. Tja sinds je baasje het heeft overgenomen middels verraad is alles ik…ik…ikke…
  JE baasje heeft Suriname de kans nooit gegeven om zelfstandig en onafhankelijk te ontwikkelen. De misdadiger van wie je denkt dat hij alle regele en wetten wat geschreven staat in de grondwet,beheerst, dan kan ik je mededelen dat hetdezelfde misdadiger is geweest die de grondwet van Suriname vertrapt en verkrachtigd had met zijn illegale coup. In een democratisch land pleeg je geen coup!!!
  Toen had je de tragische executie van de 15 burgers van Suriname en toen kwam de illegale bouta amnestie tot stand mbv wie anders..juist de twee andere musketiers,,brunsie en bouta!!Vanaf 1980 moest wel degelijk rekening gehouden worden met je baasje. Hij was wel gedwongen om op de achtergrond plaats te nemen maar de angst en intimidatie die deze man uitstraald is walgelijk!! . Hij had het mooi gepland, de advocaten die de 15 burgers van Suriname in zijn gevangenschap,moesten verdedigen heeft hij afgemaakt!Hij had gedacht geen overlevenden geen zaak!!Die angst dAT hetzelfde hun zal overkomen leeft heden nog voort in de harten van de rechters die zijn noodlot moeten bepalen. Zie je dan niet hoe de rechters in hun hol kruipen heden,dat komt door de angst en intimidatie van je baasje!!
  Jezus christus man,
  als je gedacht had dat bouta zich uit het machtscentrum teruggetrokken had tijdens venetiaan of andere voorafgaande regeringen ben je dan een heel grote idioot!!
  Heb jij ooit gehoord dat deze crimineel als een normale burger van Suriname heeft geleefd of aan het leven is?!
  Heb jij ooit gehoord dat deze crimineel ooit een baan heeft gehad?!Heeft hij ooit gewerkt?
  Heeft hij ooit belastingen betaald?!
  Hoe heeft hij zich kunnen onderhouden toen hij nog geen pseudo’presidentje’ was?
  Komt het door zijn drugs money,je weet toch hij onderhield nauwe banden ,met de FARC!

  En je denkt dat je baasje alles doet in belang van land en volk!??
  NEEN HIJ DOET ALLES UIT EIGENBELANG,HOE ZOU JE ZIJN AMNESTIE DAN ANDERS KUNNEN VERKLAREN?!HOE VERKLAAR JE DE UITSLAG VAN EEN VERKIEZING DIE achter gesloten deuren is beslist onder 3 criminelen waaronder ook de pedofiel somo!!
  WAAR IS HET ACHTER GESLOTEN DEUREN DOSSIER VAN DE 3 MUSKETIERS!!?


  Maak melding

 15. @sjonge,sjonge

  Begin mij alvast uit te leggen waarop het amnestie van je baasje gestoeld was/is?
  Straks kom jij mij uitleggen dat ik het uit mijn duim gezogen zou hebben!
  Het kiessysteem van Suriname zegt nergens dat een verkiezings uitslag bepaald moet worden achter gesloten deuren ,ver buiten het oorbereik van de bevolking die gestemd hebben!


  Maak melding

 16. @live uit zo en zo

  OH ja?
  Begin ons dan de stembiljetten te tonen waaruit je zou merken dat de criminele ndp regering in 2010 de overwinning behaald zou hebben!!


  Maak melding

 17. Venetiaan, wegwezen, opdonderen, ga naar een rusthuis.

  Bemoei je er niet meer. Jullie zijn de grondleggers van de grootschalige corruptie in Suriname. Jullie hebben jullie corrupte notaris Soerdjbalie en rechter Charan jaren het hand boven het hoofd gehouden toch!.

  swa dit is geen grapje, echt opdonderen, ga weg man, met jullie Santhoki die een waardeloos agentje speelt.

  Gaan we het nu over eerlijk delen en verdelen kletsen noh, niks ervan.

  Bouterse is onze man, Bouterse is onze vernieuwing, Bouterse is onze VOORBEELD, Bouterse is zoveel omdat hij Bouterse is.

  I LOVE BOUTERSE


  Maak melding

 18. @ Ira,

  Luister noh, hou je mond over Bouterse dit Bouterse dat.
  NF/VHP is 15 jaar bezig geweest om macht te misbruiken. Alles en iedereen bleek te koop, van rijbewijs tot de agent en van notarissen tot rechters.

  Zal ik enkele namen es noemen:

  Rechter Charan (openlijk corrupt)
  Notaris Soerdjbalie (openlijk corrupt)
  Ex rechter, nu advocaat Frank Truideman (openlijk corrupt en ga zo maar verder en verder en verder.

  Wat heeft VHP/NF in 1992 ondernomen tegen de toenmalige rechter Frank Truideman? Waarom mocht deze corrupte hond als advocaat wel verder? Waarom kon de politiek en juspol niet begrijpen dat Frank Truideman altijd door zal blijven gaan met corrupte praktijken?. Anno 2010 functioneerde deze advocaat als tussenpersoon van criminelen en rechter Charan.

  EN JA, DAAROM HOPEN ZOVELEN OP DE BELOFTES VAN BOUTERSE. GEEF BOUTERSE EEN KANS EN SCHILDER HEM NIET ALS MONSTER AF!


  Maak melding

 19. Met het uiten van zijn voorstellen heeft Vene flink uit zijn mond gepoept.
  Het blijkt voor de zoveelste keer dat het racistisch
  denken van hem nog spring levend is.
  Zijn voorstellen hebben maar een doel n.l een bepaald deel van de Surinaamse bevolking uit het machts centrum houden ten koste van wat dan ook.
  Wie wil NDP en Front mag aangaande dit onderwerp met mij in discussie gaan.
  Gegroet.
  Jagte-raho


  Maak melding

 20. @Rayen

  Als je het nog steeds over brouwsels heb ,ja dan mag jij ook in je eigen brouwsels blijven geloven!
  Ik geloof in mijn principes en jij in je brouwsels,waar is het grappige kant ervan dan…?!


  Maak melding

 21. @Rayen…
  excuse me please.
  Berichtje is voor SJONGE,SJONGE!

  @Sjonge2x
  Als je het nog steeds over brouwsels heb ,ja dan mag jij ook in je eigen brouwsels blijven geloven!
  Ik geloof in mijn principes en jij in je brouwsels,waar is het grappige kant ervan dan…?!


  Maak melding

 22. @Jagdew singh

  Dus heden moet, mag niemand zijn /haar mening geven?Is het verboden of zo,of is het strafbaar zo te doen?

  Dankzij amnestie is je baasje heden nog niet achter de tralies beland. Dankzij amnestie reist hij de armste landen van de wereld nog rond!
  Amnestie is netals ZUURSTOF voor hem!!
  Wordt de zuurstof leverantie aan je baasje stopgezet is hij dood!!!
  En weet je wie nog in leven zal zijn en lachen zal ..ja Venetiaan…

  En aub ipv JAGTE RAHO kan je liever deze banner gebruiken…


  Maak melding

 23. ….SOETE RAHO,NDP BHAIYO AUR BEHENO,KHAO,PIE-O AUR SOET!!
  =blijf slapen,ndp broeders en zusters,eet ,drink en blijf slapen!!
  Deze banner moet je voortaan gebruiken okay JAGDEW SINGH!


  Maak melding

 24. Venetiaan kletst uit zijn nek.Er zijn belangrijkere zaken waarmee hij zich bezig moet houden. Maar ja dat is typisch NPS. Retoriek,demagogie,inhoudloos of waardeloos gepraat.Het zal me niet verwonderen als mocht blijken dat veel mensen uit de achterban van de NPS, last hebben van psychoses.De realiteit wordt door de NPS-leiding anders voorgespiegeld.De NPS is hopeloos verdeeld en zinkend.


  Maak melding

 25. @Linglong
  Je bent terug?!Vanwaar?
  Pfff….ik had niet eens gemerkt dat jij afwezig was geweest…maar goed

  Rechter Charan (openlijk corrupt)
  Notaris Soerdjbalie (openlijk corrupt)
  Ex rechter, nu advocaat Frank Truideman (openlijk corrupt en ga zo maar verder en verder en verder
  .
  Hoeveel mensen hebben deze vermoord dan?
  Advocaat Kanhai heeft toch ook contact met zijn criminele client Bouta?

  Heden is de gehele ndp regering corrupt!!
  En ze moeten een kansje krijgen?Voor wat zodat ze eeuwig nog door kunnen gaan met hun corruptie praktijken?!
  Je baasje heeft amnestie..is dat gewoon volgens de laatse mode!?
  De gehele’ndp top’ bestaat uit criminelen ,moordenaars en amnesialijders en corruptelingen en zogenaamde deskundigen!

  15 mensen uit hun bed slepen en dan ongenadig en koelbloedig neerknallen en je noemt zo iemand geen monster!!??
  Hij moet een kans krijgen …waarom..
  zodat hij nog enkelen in koele bloedde kan neerknallen en een tweede amnestie op zijn kop kan spelden!!??
  Is hij een AMNESTIE VERZAMELAAR!!??
  Wens je of hoop jij dat hij de volgende keer je vader of broer kan neerknallen voor je ?!!

  Mijn God toch Ling LONG,
  Waarom kan je niet voor altijd wegblijven?!!


  Maak melding

 26. @RobG

  Hahahaaaaaaaa…alsof je het nog niet wist,
  Alle belangrijke zaken waarover jij het hebt worden bepaald door de gewetenloze baasje van je en zijn even gewetenloze ondeskundige ndp ministers als zijn staartje.
  Venetiaan heeft een voorstel gedaan ,gewoon een voorstel en geen bekendmaking zoals wij het gewend zijn te horen van Lackin,het schoothondje van je baasje,en kijk de gehele ndp aanhang van baasje tot volgeling is in rep en roer geraakt. Ze vinden dat venetiaan niks mag zeggen.
  Dit is democratie ndp style.
  Hahahahaaaaa……..
  Sinds wanneer luistert je baasje naar anderen behalve zijn eigen ndp ‘ministers’?!


  Maak melding

 27. Dan mogen de anti-El Vene zeggen van deze man wat ze willen.Maar El Vene kan gaan staan in welk land hij wil.Zonder dat er hem een stro breed in de weg wordt gelegd.De huidige pres.kan niet eens de VN meer gaan toespreken hahaha.Samen met Al Bashir van Sudan moeten ze de vergadering via de TV volgen.Ook Bashir mag niet reizen en wordt opgespoord.


  Maak melding

 28. Ray, aaah baja die 15 mensen die de pijp uit zijn gegaan hebben het verdiend. het waren allemaal 007 honden indienst van de bakra’s. opgeruimd staat netjes


  Maak melding

 29. Ronald V moet ver weg blijven…hij heeft het meest van dit systeem genoten…. hij enkel en alleen… voor zich zelve Pres…..Hij heeft VHP geen enkele kans gegeven voor een Pres-schap……wat een genot heeft hij gehad.
  En VHP als handelaren club geldmakers hebben dan ook niet geslapen.(want moni miki)……

  Dit systeem is goed daar men verplicht is om met elkaar te werken….VHP stond hoog op de lijst van NDP…..maar zij(VHP) zaten te wachten op NPS om als kleinjongen het loopwerk te doen…….maar daar lustte men ook geen loopjongen werk meer voor handelaren.(geldaanbidders)te doen.
  DOMHEID&WRAAKZUCHT heeft NPS nek gebroken.


  Maak melding

 30. Naar mijn mening moet de zetels in verhouding blijven van aantal bewoners!! en niet in Paramaribo bijv. 20 waar 50.000 inwoners zijn en in Para alwaar Paraman woont 1 inwoner en 25 zetels te verdelen!!

  Vene lasie en a go tek faja en nu komt hij wel ermee!!! eerlijk verdelen!! waarom niet eerder!! Ach, ja!! liever laat als nooit!! maar het moet komen!!


  Maak melding

 31. De slachtoffers van 8 dec. waren intelectuelen,HELDEN, heren met stijl , charisma, waarachtige Surinamers alles wat de NDP- zwerfhonden uit de stinkriolen niet hebben, en ook nooit van hun levensdagen zulllen hebben totdat ze hun laatste adem uitblazen daar in de Scheveningse gevangenis en Santo Boma waar ze thuishoren, enj waar ze het liedje a walk on the outside zullen mogen beluisteren.en ten grave worden gedragen langs de goten en stinkriolen van Winti waai…Stevie Wonder Meye zal hun ook dan niet kunnen helpen.


  Maak melding

 32. Zij die vonde dat Suriname klaar was om op 25 november 1975 onafhankelijk moest worden.

  Hoogmoed!, komt voor de val.

  Ook voor degenen die nu aan de touwtjes trekken, geldt dit.

  De democratie, de rechtsstaat, Trias politica, wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht ondergaat een zware uitdaging, maar zal op den duur aan het langste eind trekken. De macht berust bij het volk. De kiezers zullen vroeg of laat moeten bepalen of men voor normen en waarden, wetten, de rechtsstaat kiest en zich niet te laten bedonderen. De Javaanse jongens en marronkiezers kunnen bij de volgende verkiezing al laten merken, hoe bewust zij van normen en waarden, de grondwet, de rechtsstaat, democratie zijn en zich niet laten leiden door waardeloze lijders.Er zijn nog meer waardeloze lijders.


  Maak melding

 33. Als men wil gaan decentraliseren moet het complete districten stelsel afgeschaft worden voor de landelijke regering. In zo’n stelsel is ieder stem van ieder burger even waardevol en krijgt men een regering die dan ook door het gehele volk is gekozen. Als er dan ook beslissingen genomen worden over het reilen en zeilen van het land is het dan ook een beslissing van het hele volk. NDP staat toch voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Wat houd ze dan tegen om het in te voeren. Vervolgens moeten er dan ook verkiezingen komen op districten niveau. Hierdoor hebben bewoners dan ook meer invloed in hun eigen district


  Maak melding

 34. U was twee regeer periodes achtereen volgend aan de macht en zelfs Pres van dit land om te bepalen, maar Uw tijd is al voorbij, omdat nu de huidige Pres DDB bepaald in zijn eigen voordelen zoals U dat 10 jaren lang gedaan had.


  Maak melding

 35. Beste Ray
  Met je reactie op mijn stuk sla je de plank volledig mis.
  (Het beste paard struikelt weleens zegt men)
  Het is niet en niemand verboden om zijn mening te geven reden waarom ook ik gebruik hebt gemaakt van dat recht.Je mag mij heel wat toe bedelen behalve dat een waardeloze ongeschoolde droga Boss en mooredenaar mijn baasje is.
  Ik heb het helemaal niet gehad over de Amnestie-wet dus kan je ook niet weten hoe ik daar over denk.
  Jouw opmerking in deze slaat als een lul op een drum.
  Als je de kiesstelsel van SME van af de tijd dat Sur
  21 staten-leden telde in ogenschouw neemt dan moet je met je gezond verstand Venetiaan kunnen ontmaskeren.
  Met onvr.groeten
  Jagte-Raho


  Maak melding

 36. Vene moet gewoon zijn bakkes houden, go rostoe, je bent bijna 77, sang joe e diekie ete ini torie foe trawang, toen je er was heb je geen flllll gedaan, gebral, van dit so en dat moet, en de Pres loopt nog vrij rond, pas op Ronald anders sluit hij jou op, als jij stel stel de Pres wordt in 2015, kom ik ja, ik persoonlijk het licht daar uit doen.


  Maak melding

 37. Het kiesstelsel moet eerlijker en democratischer worden. Waar sommige distrikten 1 zetel voor 1 stem krijgen en sommigen distr. zelfs bij 10000 stemmen geen zetel krijgen mag wat mij betreft eerlijker aan toe gaan.

  Zo krijg dus vaak dat een kleine minderheid vanwege zijn stemvoordelen bepaalt wat een grote meerderheid moet doen.

  Waarom is de stem van de ene mens meer waard dan van de andere….

  Wat ook zeeer vreemd is dat wanneer Venetiaan regeren zoals in het verleden hij dit punt nooit aangekaart zou hebben, anders had hij dat toch ook tien jaar geleden kunnen doen.


  Maak melding

 38. 18 febr. 2013

  Is het veranderen van het kiesstelsel zoals Vene bedoeld te zeggen de oplossing? Even nagelaten het feit dat hij ten tijde van zijn presidentschappen de kans had verandering in bedoeld systeem van het kiesstelsel te brengen.

  Mijn voorstel is: Kies de president rechtstreeks door het volk bij meerderheid van stemmen en pro rata, naar het aantal stemmen per partij en per rangschikking van de kandidaten op de lijst, vindt de verdeling van de zetels in de essemblee plaats.

  Hoe eerlijker kan dat? Ray, aan jou het woord.
  Esmerald, hoeveel minpunten krijg ik van jou cadeau?
  Srika


  Maak melding

 39. Het botert niet, of het gaat niet goed, of beter gezegd het gaat slecht tussen NPS en VHP. Venetiaan zit vol wrok en hij wil de VHP m.b.t. Nickerie met zijn schone handen/voeten een trap onder de gordel geven.De NPS was in een ver verleden de grootste partij in het rijstdistrict.Die tijd is passe voor de idioten van de NPS.


  Maak melding

 40. Toen kodjo het voor het zeggen had heeft hij er niets aan gedaan. Nu moet Bouterse wonderen verrichten? Ook al komt er verandering hoeft NPS niet op zetels te rekenen. De mensen die op Vene lijken pinaren nog harder wanneer hij het voor het zeggen heeft.


  Maak melding

 41. Goed voorstel. Momenteel telt een Chinese stem nauwelijks terwijl die van een djoeka voor 10 telt. Hoog tijd dat alle Chinezen stemrecht krijgen en een eigen district. Wanneer Brunswijk een eigen district kan hebben, waarom de Chinezen dan niet?


  Maak melding

 42. “De mensen die op Vene lijken pinaren nog harder wanneer hij het voor het zeggen heeft”.

  Maar PARAMAN daar heb jij toch geen last van , je hebt toch je cassavefabriekje, en die criminele drugsdealers als vrienden, dus pinaren zal je niet.


  Maak melding

 43. Ingezonde brief GFC nieuws: je blijft lachen:

  Gelukkig heeft Brunswijk geen hartkwaal

  “Brunswijk staat bekend als een harde werker die soms dag en nacht bezig is voor land en volk( …).
  Een politicus van het kaliber Brunswijk is niet zomaar te vervangen. Ik wens Brunswijk van hieruit alle succes toe in zijn verdere politieke carrière”

  Zolang types als Bouta, Somo en Brusnwijk ( pure criminelen) door het Surinaamse volk op handen worden gedragen zal niemand het land serieus nemen.


  Maak melding

 44. nps,vhp/nl,fronters

  niet kletsen,bouterse heeft het nu voor het zeggen.if jou dont like it’bite if and keep on dreaming.
  nu doen wij het op onze manier.


  Maak melding

 45. henky kApenky molenaar

  voor een niet surinamer heb jij een grote smoel en eentje die zich met anders mans zaken bezig houd waarmee jij jou niet mag bemoeien.
  bouterse is een ekte surinamer die voor suriname opkomt en ook zijn best doet om die negatieve invloeden die jou mensen in su achtergelaten hebben in positieve en opbouwende hoedanigheid op te bouwen.
  of begrijp jij nog niet dat wij de ekte suris met onze eigen ideologie voor zelf opbouw bezig zijn.
  en ja bouterse is voor alle surinamers en dat heeft hij zelf in nederland laten blijken,”maar natuurlijk zijn er een paar nedsus die heel diep in die ideologie van jou witte manier van denken geintregeert en hun zelf daardoor kwijt zijn geraakt en denken dat zij goed spreken maar tot nadeel voor hun zelf en voor hun land,natuurlijk afgezien van de rechgearde nedsus.


  Maak melding

 46. SRA, wanneer gaan je ogen nu eens open broeder. Bouterse is echt alleen voor zichzelf en z’n familieleden. De man bezit honderden hectaren grond en heeft een bankrekening waar je U tegen zegt. En niemand kan achterhalen hoe hij het geld bij elkaar heeft verdiend. Ik kan je verzekeren dat Bouterse beter in de slappe was zit dan Mark Rutte. Pak alleen zijn verkiezingsprogramma erbij. De helft van zijn ambtstermijn zit erop en niet eens 5% is daarvan gerealiseerd. Vele mensen hadden op hem gestemd vanwege zijn prachtige huisvestings-plannen, een betere gezondheidszorg of een betere oudedags-voorzieningen. Dit is kiezersbedrog. Leg ons eens uit hoe het kan dat zijn veroordeelde zoon een cruciale positie heeft binnen de Surinaamse veiligheids apparaat. Dit gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. En wat heb je trouwens aan een president die geboycot wordt. Hij is nergens welkom. Dit is niet in het belang van Suriname.


  Maak melding

 47. Sra, dus boutere is GEEN coupe pleger, moordenaar, veroordeeld drugdealer. Zijn verkiezingsprogramma heeft hij nagenoeg waargemaakt. Zijn zoon Dino is ook nooit veroordeeld geweest. Bouterse bezit ook geen honderden hectaren grond ???

  Dus Bouterse is in jouw optiek een heilige. Geloof je het zelf nog ? whahahahaaaaa


  Maak melding

 48. Vers van de pers ! Gouddeal is alles behalve winstgevend.
  Vene had het goed gezien. Minder winst met zo min mogelijke risico’s voor de belastingsbetaler.

  PARAMARIBO- Fiscale, financiële en het elektriciteitsvraagstuk waren hete hangijzers tijdens het gesprek dat de parlementaire commissie had met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, maandag. De commissie die de wetsontwerpen over de gouddeals voorbereidt voor openbare behandeling, heeft zich vooral laten leiden door de gesprekken die ze heeft gevoerd met maatschappelijke groepen en fiscaal deskundigen. Hok heeft volgens verschillende parlementariërs over deze vraagstukken nog geen pasklaar antwoord kunnen geven.

  Wat in het gesprek voor veel discussie heeft gezorgd, is onder andere het elektriciteitsvraagstuk, met daarbij de rol van de EBS en de prijs die bijvoorbeeld Surgold moet betalen hiervoor. Over dit punt schijnt er veel onduidelijkheid te zijn. Een ander onderwerp dat veel tijd heeft gevergd is de vraag waar Suriname of het bedrijf (RoS NV) dat zal worden opgericht, het geld vandaan zal halen om in de niet productieve periode van de deal bij te dragen aan de operationele kosten. RoS NV, zal in de eerste jaren waarin er nog geen productie wordt geleverd, geen financieel profijt hebben. Intussen zal het wel moeten bijdragen aan de operationele kosten. Ook de Surinaamse Vereniging van Accountants en andere deskundigen hebben in hun commentaar hierop gewezen. Als RoS NV geen geld heeft zal de staat voor kosten moeten opdraaien.

  12-urige werkdag

  De parlementaire commissie en de minister, die bijgestaan werd door de onderhandelingscommissie, hebben elkaar nog niet gevonden in het vraagstuk over het wel of niet afschaffen van de 12-urige werkdag. De vakbeweging ziet graag een afschaffing hiervan. Dit zal betekenen dat dit op jaarbasis een extra US$ 7 miljoen zal kosten aan arbeidsloon. Er zal dan met meer mensen in drie dagdelen gewerkt moeten worden.

  Ook over de woon- en leefomstandigheden van de werknemers is er veel onduidelijkheid. Nu wonen de werknemers twee weken op Rosebel en ze gaan een week naar huis. In plaats daarvan wordt voorgesteld dat redelijke woonappartementen worden opgezet of een woonproject, waardoor de werknemers met hun gezinnen dichtbij het werk kunnen wonen. Echter zal dat een enorme belasting worden op de aandelenwinst van Suriname, omdat de multinational al deze extra kosten kan aftrekken uit de totale winst.


  Maak melding

 49. koos

  wat jij opschrijft heb ik nooit kenbaar gemaakt en ik heb nook nooit gezegt dat bouterse een heilige is,net zo min rutte ook geen heilige is.
  in deze wereld van politiek waar niemand een schone hand heeft ongeacht als jij je goed of slecht voordoet zal er nooit iemand zijn die kan zeggen ik ben de beste,’zelf obama heeft toegegeven dat hij ook cocaine gebruikt heeft.
  maar waar het mij om gaat is dit;;nu dat bouterse president van su is wordt er vooral van buiten su en grotendeels uit nederland gevloekt en gescholden op bouterse en het surinaamse bevolking,”rutte heeft aan die negarieve propaganda ook zijn inbreng wat dat betreft met scherpe drijgende woorden naar bouterse en het su bevolking uitgehaald.
  nu dat er stappen in su zonder nederland ondernomen word en er gpede voornemens gehaald worden is het in de ogen van hen die ondergang van su ,regering en bevolking wensen een klap op je mond,”er worde van alles wat niet waar is uigeroepen om die negatieve beeld te versterken inplaats van zeggen hoe de dingen werkelijk zijn.
  jij kent rutte’s achtergrond niet en wat hij achter de schermen heeft gedaan om president te worden”ik weet het ook niet,daarom laat ik het wat hem betreft ook zo,’maar de manier hoe de president van suriname uigescholden word is ook niet realiteit gericht omdat de meeste mensen die klagen er niet bij zijn geweest en het maar van horen zeggen of van valse media berichten hebben,”dat duid dus op onwetenheid van hoe de dingen echt in elkaar zijn.
  ik geef bouterse het voordeel,en hij is ook echt bezig om zijn belofte’s waar te maken,’het is tot de dag van vandaag niet een staatshoofd gelukt om zijn land in 2 of 4 jaren op te bouwen,kijk maar naar nederland waar rutte nog steeds moeite heeft met nedeland staande te houden,en verwcht jij dan van bouterse dat hij dat in 2 jaren doet,’wees toch redelijk.
  nederland heeft niks wat goed is in suriname gelaten dan alleen maar een grote puinhoop,”die puinhoop moet eerst opgeruimd worden om orde op zaken te kunnen stellen en dat doet bouterse met zijn partij.
  ook de vorige regringen die onder nederland hun beleid aan gemaakt hebben moeten zich aan nieuwe ideologie onderwerpen om met eigen kracht en kennis verder te kunnen,maar dat kunnen zij niet dan alleen maar tegen deze regering op te komen,omdat het politiek stelsel eenmaal zo in elkaar zit.
  zonder een politiek stelsel zonder jij jou af van hen die dat wel doen en kan men op ware kunde en kennis een land voor eigen bevolking en landelijke opbouw beginnen.


  Maak melding

 50. henk molenaar

  ja,wij houden van hem.

  jij houd toch ook van rutte,dus waarom mag ik als surinamer niet van bouterse houden.
  hij onderneemt stappen die de vorige regering niet heeft durfen ondernemen.


  Maak melding

 51. Sra, moreel gezien is het verwerpelijk iemand te steunen die lak heeft aan menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de eerbiediging van de rechten van de mens. Een regeringsleider die deze zaken niet respecteert is geen knip voor de neus waard. Hoe kun je nu zeggen dat je van Bouterse houd ? In grote delen van de wereld strijden mensen (soms tot de dood volgt) voor deze belangrijke zaken. In Suriname geeft men zo’n president een podium. Dat zegt toch iets over het volk.


  Maak melding

 52. koos

  de vork zit anders in de steel.

  als bouterse echt een gevaar was,”hadden de VS hem allang uitgeschakeld,
  en waarom heeft obama hem de hand geschud en niet opgepakt;;kan jij dat uitleggen.
  en waarom heeft nederland (rutte) een hekel aan hem;;kan jij dat uitleggen.
  en niet om persoonlijke reden,maar om diplomatieke reden,’leg uit dan.


  Maak melding

 53. Beste Koos,

  het totaal geen zin om met types als Sra een discussie te voeren. Al vermoordt Bouterse hun moeder en vader en trakteert op brood pom en Parbo, dan kussen ze nog zijn reet.

  Zulk uitschot zijn types al Sra.


  Maak melding

 54. henk molenaar

  en jullie zijn dan de hoog geschoolden die alles weten maar geen positieve reactie kan plaatsen.
  wie is nu dom, ik met mijn paarse aanhang, of jij die er niks van weet.


  Maak melding

 55. Sra, Bouterse is geen directe gevaar voor de wereld vrede in tegenstelling tot Ali Khamenei of Kim-Jong Un.
  Belangen voor de VS in Suriname is ook minimaal. Daartegen zijn de belangen van Nederland in Suriname een stuk groter. Ik hoef jouw niet uit te leggen dat als een regeringsleider zich gedraagt als een dictator, bloed aan z’n handen heeft en de rechtstaat aan z’n laars lapt hij niet op steun hoeft te rekenen van de nederlandse overheid. Dat is toch logisch ? Sterker nog Bouterse snakt naar erkenning en respect op de grote wereld podium. Kansloze missie. Wat heb je nu aan zo’n president ? De belangen van Suriname worden niet over al goed vertegenwoordigd. Het kabinet bestaat grotendeels uit incompetente ministers en Bouterse weet dat ook. Precies de reden waarom hij met de VHP is gaan praten.


  Maak melding

 56. Hahahahaaa obama heeft hem de hand geschud, wat een malloot zeg.
  Obama is de leider van de democratie in de wereld, bouterse is slecht voor de democratie.
  Om Rutte,Obama te vergelijken met mega moordenaar Bouterse te vergelijken moet echt gaten in jou hoofd hebben.
  In nederland zitten er geen criminelen en moordenaars in de regering.
  Blijf maar geloven in die moordenaar bouterse.


  Maak melding

 57. Ik ben het volkomen eens met de mensen die zeggen dat Venetiaan moet verdwijnen uit de actieve politiek.Venetiaan heeft gefaald in zijn politieke carrière en moet zich koest houden.


  Maak melding

 58. “In Suriname geeft men zo’n president een podium. Dat zegt toch iets over het volk.”

  In de EU kiezen de mensen ook voor politici die hun voorliegen met verhaaltjes die zijzelf willen horen!
  Men weet dat als er groei is dit komt met vervuiling uitbuiting en kaalkap van de aarde en onderdrukking van mensen op andere delen an de wereld!
  Dat zegt toch iets over het volk.

  Zij(de kiezers) willen wEL ALLE comfort, goedkope varken en kip en de mensen op andere delen van de wereld kunnen LETTERLIJK de pot op(kijk naar de Reacties an de grote moraalridders hier op de waterkant hoe kers Henk koos Ray etc etc)!!
  Dat zegt toch iets over het volk.

  wat zegt dat over deze mensen? Ze willen GEEN stapje terug doen voor het welzijn van ONZE Aarde maar tegelijkertijd komen ze hier anderen een lesje moraliteit leren!

  Gaan jullie maar gauw naar de stembus om te denken dat alles goed komt met jullie!
  Ik neem aan dat de wijzen onder jullie moraalridders ook wel weten dat het NIET de politiek is die bepaalt maar het GROTE geld!


  Maak melding

 59. Sankofa, onze politieke leiders worden eerst gescreend op integriteit door de veiligheidsdiensten. Heb je een besmet verleden dan kun je het shaken. Het woord integriteit kunnen ze in Suribabwe niets eens spellen. Het volk in Suriname is een schaamteloze volk. Een volk zonder trots en moraal. Birma, Tibet, Syrië, Tunesie ze zijn de straat op gegaan voor democratie en vrijheid. Respect voor deze mensen !! In ieder andere land hadden ze de ballen van Bouterse afgehakt. Stelletje laffe honden …


  Maak melding

 60. RobG, Ronald Venetiaan hoeft van mij ook niet terug te komen.Hij mag gaan genieten van z’n pensioen. Alles beter dan Didibrie, Motjohardjo en Klunswijk. Deze 3 dieven mogen nooit meer aan de macht komen.


  Maak melding

 61. @Koos
  Ik ben het met je eens dat de Suri’s te soft zijn maar dat heb je met een land met een te groot oppervlakte met te weinig mensen met één gezamelijk doel!

  De ultieme verdeel en heers stategie is hier geperfectioneerd!


  Maak melding

 62. @ moraalridders
  Het zijn niet de politici die regeren ook niet het geld maar de de ingrediënt euh integriteit!

  Jaah ah ma hoela!
  Gladjakkers met hun perfet gramatikaal geschoren in het pak!
  Daarom wé ka tu!
  Netjes owrden jullie voorgelogen en geboeld en toch wijzen jullie naar anderen omdat zij niet zo netjes worden geboeld!

  Jullie praten oer de kruimels van boutje maar zelfs gaan jullie helemaal géén kruimels vinden want den bangi ôh puru ka djie ung!


  Maak melding

 63. henk de moraalridder afstamelijn van piethijen.
  wat weet jij van volle verstand,”volgens mij heb jij dat niet, van wege jou bemoeienis in surinaamse gelegenheid,begrijp jij het nog niet,’niet bemoeien jij ben geen surinamer.begrijp jij het nu


  Maak melding

 64. In de EU kiezen de mensen ook voor politici die hun voorliegen met verhaaltjes die zijzelf willen horen!
  Men weet dat als er groei is dit komt met vervuiling uitbuiting en kaalkap van de aarde en onderdrukking van mensen op andere delen an de wereld!
  Dat zegt toch iets over het volk.

  Zij(de kiezers) willen wEL ALLE comfort, goedkope varken en kip en de mensen op andere delen van de wereld kunnen LETTERLIJK de pot op(kijk naar de Reacties an de grote moraalridders hier op de waterkant hoe kers Henk koos Ray etc etc)!!
  Dat zegt toch iets over het volk.

  wat zegt dat over deze mensen? Ze willen GEEN stapje terug doen voor het welzijn van ONZE Aarde maar tegelijkertijd komen ze hier anderen een lesje moraliteit leren!

  Gaan jullie maar gauw naar de stembus om te denken dat alles goed komt met jullie!
  Ik neem aan dat de wijzen onder jullie moraalridders ook wel weten dat het NIET de politiek is die bepaalt maar het GROTE geld!

  Minnetjes plaatsen (zonder tegenargument)is zoooooo laf zwak zielig hopeloos enz enz. Ik ga een pakje podosirie kopen!


  Maak melding

 65. Sankofa, je gaat Bouterse toch niet vergelijken met EU leiders mag ik hopen ? Bouterse is een vermeende coupe pleger, moordenaar en een veroordeelde drugsdealer. Ik kan onze EU leiders daar niet in herkennen.

  Menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de eerbiediging van de rechten van de mens. Zijn dat niet de fundamenten voor een fatsoenlijke staat ?

  Je kunt van alles zeggen over onze leiders, de genoemde uitgangspunten worden wel gerespecteerd. Zo niet dan maken wij korte metten met onze leiders. Hier in Nederland heeft Mark Rutte te houden aan deze regels. In Suriname bepaald Bouterse zijn eigen regels. Wezenlijke verschil.

  En volk schijt alle kleuren van de regenboog als Bouterse z’n stem verheft. Over een paar jaar eten ze zijn drek. Lang leve populisme zou ik zeggen. whahahahahaaa


  Maak melding

 66. @Koos
  De vergelijking die ik maakte sloeg op het europese volk die elke keer naar de stembus gaat om netjes door hoogopgeleide mensen te worden geneukt waar ze bij staan!
  Ik praat boutje NIET goed alleen ga ik in tegen jullie zo hooggehouden pseudo moraliteit!

  Ja Suriname loopt achter op Nederland dus de tijd dat Nederland achter moordenaars aanliepen is geschiedenis
  maar is dit genoeg reden om zoo minachtig te zijn jegens het surinaamse volk!


  Maak melding

 67. Dat de wetgeving ook tijdens de regeringen Venetiaan niet is aangepast, is een kwestie van prioriteit. Opeenvolgende regeringen hebben het veel te druk met andere vraagstukken

  WAT EEN GOEDKOOP EXCUUS LULZAK
  15 jaar aan de macht?wat voor prioriteit??pl accomoderen?je laten chanteren door a-cpmbinatie?
  Ze hadden nooit gedacht dat ze zouden verliezen,arrogantie en nu willen ze kiesstelsel veranderen!(het moet,maar kom niet ouwehoeren!!!)


  Maak melding

 68. @ Ray

  E jo domme ezel, je mag NOOIT zomaar Bouterse voor moordenaar en drugscrimineel uitmaken!

  Pak de spiegel en kijk eens zelf goed in!

  Jullie……………………….ik wordt misselijk van mensen als jou!


  Maak melding

 69. KLORKY:Ja prioriteiten stellen. Net zoals deze ndp regering van crimi colors prioriteit hebben gegeven aan het in recordtempo doorvoeren van de amnestiewet om hen uit het gevang te houden, waar ze thuishoren….


  Maak melding

 70. Sra: is het prototype van Paars Trash.

  Wat maakt het uit als mijn president een coup heeft gepleegd, wat kritische tegenstanders heeft kapot gemarteld en heeft doorgeschoten op de vlucht en enkele duizenden kg coke heeft verhandeld….?

  Moet toch kunnen?


  Maak melding

 71. Jullie mogen mij in één hokje plaatsen met Didibrie, Motjohardjo en Klunswijk.
  Jullie gedijen op de verdeling van het volk
  Jullie zijn hooghartig heb ik het idee
  Jullie gooien alleen maar olie op het vuur
  denken jullie dat jullie het beter zouden doen? Kom het dan proberen(!)

  Ik heb gewoon te doen met het Surinaamse volk dat een bijeengeraapt volk is met nog een lange weg te gaan en waar er bijna geen tijd voor is maar het gaat goed komen

  in de EU kiezen de mensen ook voor politici die hun voorliegen met verhaaltjes die zijzelf willen horen!
  Men weet dat als er groei is dit komt met vervuiling uitbuiting en kaalkap van de aarde en onderdrukking van mensen op andere delen an de wereld!
  Dat zegt toch iets over het volk.

  Zij(de ollandse kiezers) willen wEL ALLE comfort, goedkope varken en kip (en paard)
  De mensen op andere delen van de wereld kunnen LETTERLIJK de pot op(kijk naar de Reacties an de grote moraalridders hier op de waterkant hoe kers Henk koos Ray etc etc)!!
  Dat zegt toch iets over dit volk.

  wat zegt dat over deze mensen? Ze willen GEEN stapje terug doen voor het welzijn van ONZE Aarde maar tegelijkertijd komen ze hier anderen een lesje moraliteit leren! mi wensi dat koru priti den mars gi den! (en verder al het goede erbij!)

  Gaan jullie maar gauw naar de stembus om te denken dat alles goed komt met jullie!
  Ik neem aan dat de wijzen onder jullie moraalridders ook wel weten dat het NIET de politiek is die bepaalt maar het GROTE geld!

  Als jullie niet tot die groep (grootkapitaal)behoren dan zijn jullie ook gewoon één van die 99% arme sloeber!!


  Maak melding

 72. Goed zo Henk

  Zonder tegenargument praat je gewoon poep!

  Ontkracht dan gewoon wat ik hier beweer!
  Dan neem ik je weer serieus!
  ARGUMENTEN jongens komop joh!!
  neem je vriendjes mee!


  Maak melding

 73. surinam patriot
  teigi mi suma en teigi mi fusang ede!

  if mi musu luku sang en fa furu fu unu djaso éh taki dan na soso laumang (voorstanders en tegenstanders!


  Maak melding

 74. Bij de Surinaamse parlement zal in de toekomst uit meer dan driekwart van de zetels in handen van de Chinezen moeten komen. Het is ook beter voor het landsbestuur van Suriname en vaart er wel bij. Ook bij de handelsbetrekkingen is dit een cruciale must. In het parlementsgebouw moet ook het Chinees als voertaal worden ingevoerd en naast de Surinaamse vlag ook de Chineze vlag hangen. Als uitstraling is het beter dat de Chineze vlag boven de Surinaamse vlag zal hangen.


  Maak melding

 75. Dit had ik al jaren geleden gezegd. De bedenker van dit systeem is een racist geweest. Denk goed na wat ik hier schrijf, ga niet zomaar rotzooi roepen hier.
  De stem van een marron is veel meer waar dan de stem van een nickeriaan of een saramaccaan noem maar op.


  Maak melding

 76. Vene wordt het geen tijd dat je alles moet opbiecht voordat je dood gaat.Als recht geaarde Surinamer die je pretendeert te zijn voor je aanhangers moet je toch hun ook vertellen wat er met de gelden van Suriname gebeurt.
  Ze gaan dan blijven dansen voor je.Als je niet opbiecht dan weet je dat Moses daar op je gaat wachten met de deur open van de oven en daar wil je toch zeker niet in.
  Vertel ook van Bouterse je zoon.


  Maak melding

 77. Schandalig hoe zij ,die op Dhr. Venetiaan lijken, hem bejegenen!

  Totaal geen respect, ondankbaar tot op het bot!

  Vind je het gek dat savioen niet wordt geblokt als hij bepaalde uitspraken doet!
  Je doet het allemaal zelf en frequent ook nog.
  Maar O wee als iemand wat zegt over de slavernij, dan is het leiden in last.

  Gruwelijk & Afschuwelijk!


  Maak melding

 78. @Bhosry-

  Als de stem van de marron zoveel waard zou zijn geweest zouden zij samen met de nickeriaan en de saramaccaan als 1 stem opgeroepen hebben voor gerechtigheid voor hun broeders en zusters die diep in de binnelanden van Suriname werden afgeslacht door bouta de verschrikkelijke en zijn bende!
  Hadden ze hun mond open gedaan dan zouden wij vandaag geen bouta amnestie gekend hebben.
  Voor de moiwana slachtoffers voor voor hun komen op
  de rechtgeaarde surinamers – de marron bevolking!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.