Geen donorgeld meer voor training topambtenaren

34

PARAMARIBO, 18 feb – Het laatste beetje Nederlands hulpgeld voor de opleiding van topambtenaren is op. Dit meldt de Ware Tijd. Suriname zal nu naar andere financieringsvormen moeten uitkijken. Het Master of Public Administration programma van het FHR Instituut in Paramaribo leverde onlangs het laatste groepje ‘gesponsorde’ Masters. Het si nu afwachten.

Er staan nog tientallen ambtenaren te wachten op hun beurt. “Helaas zal na deze groep, want de ontwikkelingshulp is niet meer beschikbaar, geen enkele groep meer kunnen genieten van de faciliteiten”, zegt FHR-directeur Hans Lim A Po tegenover de Ware Tijd. De laatste jaren zijn ongeveer honderd en vijftig ambtenaren door het programma gegaan. Tijdens de regering Venetiaan werd het geld beschikbaar gesteld als ‘institutionele versterking.’

De laatste groep die mocht profiteren van een gratis opleiding, heeft ook nog een primeur. De opleiding is onlangs geaccrediteerd door de European Association of Public Administration. Dit moet het diploma meer gewicht geven. Volgens Lim A Po heeft de opleiding zijn waarde bewezen. “Met de kennis en vaardigheden zullen de afgestudeerden de overheid aanmerkelijk versterken.” Het instituut nam onlangs ook lokale branche van Inholland over.

- Advertentie -

34 REACTIES

 1. Heel goed van de VVD. Eindelijk afgelopen met het geld pompen in een bodemloze put. Heb altijd al de VVD gestemd zal het volgende keer ook blijven doen uitgezonderd paar keer had ik op de PVV gestemd.

  Wat het eigenlijk omgaat. De topambtenaren kunnen best gefinancieerd worden door het bedrijfsleven. De Surinaamse topambtenaren moeten niet zeuren. Ze krijgen elke keer Nederlandse belastinggeld en er wordt verkwanseld. Wat zegt de Nederlandse regering dan. Het houdt eens op.

 2. Nou niet getreurd er is nog geen man overboord, China is vast wel bereid geld ter beschikking te stellen, in ruil dat er weer wat Chinezen toegelaten worden.

 3. ” “Met de kennis en vaardigheden zullen de afgestudeerden de overheid aanmerkelijk versterken’.

  Je vraag je dan af waarom wij een SOMO,Brunsie en bouta,de amnesialijders van Boxel,de bouta amnestie indiers en de ja-knikkers ervan ,in ’s lands hoogste apparaat hebben zitten ZONDER DE NODIGE KENNIS EN VAARDIGHEDEN.

 4. Live: De verkiezingen in Ned. zijn vrije en geheime verkiezingen,dus je stemgedrag hoef je niet op het net te delen, het is overbodige info waar ik in elk geval geen enkele behoefte aan heb.

 5. @Who cares: Het is inderdaad goed dat Nederland eens keer stopt met het geld pompen in een bodemloze put. Laat andere landen een doen. Ja zoals in dit geval China. Het is niets mis mee dat Suriname louter mensen toe wilt laten die het land wilt helpen vooruit te komen. Het is ook niet vreemd als er iets tegenoverstaat. Dus meer dan 5 miljoen Chinezen toelaten en mee laten helpen Paramaribo om te toveren tot een Hypermoderen metropool. Heel de bevolking heeft er baat bij.

 6. Live: Heb jij mij erop kunnen betrappen dat ik voorstander ben van ontwikkelingshulp dan?
  Armoede is een keuze, en ik ben voorstander van hulp via NGOS, want als je het overlaat aan bestuurders dan weten we wel hoe het eindigt n.l. op de bankrekeningen van henzelf en politieke vrienden familie en buitenvrouwen.
  En de hoeveelheid Chinezen in Su. daar ga ik niet over, ik heb daar verder geen voor of nadeel van.

 7. Beste Ray,
  Het zijn dezelfde mensen net jij hebben al deze baggers geholpen daar te zitten om voor jou te bepalen wat wij allemaal moeten doen, ernaar kijken en daarna geen zeggingsschap hebben. Jullie zijn de hoofdschuldigen en mede veantwoordelijk voor dit stelletje rotsooi en zakkenvullers.

 8. Bouterse en lackin bedankt.
  Grote bek hebben tegen grote broer nu zit de bevolking met de gebakken peren..

 9. @Who cares: (rustig niet boos worden). Ik had nooit gezegd dat je voorstander bent van ontwikklingshulp. Het gaat over algemeenheid.

  Eigen land over laten aan ontwikkelingshulp is nooit slim. Uitgezonderd bij rampen. Iedereen hoort zich zijn of haar zaken op orde te stellen. Dit moet men zelf doen. Zelfde bij een bedrijf. Een bedrijf die niet functioneert valt gewoon om en men krijgt ook geen hulp. Helaas uitgezonderd in Nederland worden de betaaldvoetbalclubs nog wel overeind gehouden door overheidsgelden. Al wordt het minder.

 10. @Live uit het koude Nederland, merk je niet zelfs dat je niets goed te schrijven hebt?

  =In ieder geval is dat geld WEL goed gebruikt en niet voor wapens, drugs en feest vieren.

  -Bovendien heeft dat geld ook niets met bedelen te maken, dus de kraan mag best wel dicht gedraaid worden zodat de geschoolde Surinamers het werk zelfs gaan doen.

 11. @Ira: het zal mooi zijn als geschoolde Surinamers zelf het werk willen en kunnen doen. Dit hoop ik ook. Tegendeel is helaas een realiteit. Een werkgever en terecht zal altijd het beste selecteren. Hoe hard het ook is.

  Lukt het niet dan haalt men uit het buitenland. In dit geval China. Suriname heeft er baat bij. Zeker weten op lange termijn.

  Verder moet de Surinaamse topambtenaren op eigen kosten eens naar het buitenland gaan om te kijken hoe een ambtenaren apparaat werkt. Ga eens naar bijvoorbeeld naar Duitsland. Men kan er veel van leren.

 12. @dettedjo

  Je hebt zeker nooit eerder de discussies hier gevolgd,anders zou je wel 100x nagedacht hebben alvorens zo een Stomme opmerking te plaatsen!
  Is het de eerste keer voor jouw hier?!

 13. @Live, zo en zo…

  En zodra de 5 miljoen Chinezen zullen landen hier kan jij je dan nog surinamer noemen ?!want dan zijn de surinamers in de minrderheid en met geen enkele zeggenschap!
  Naast de genaturaliseerde bouta met de chinese nationaliteit intussen en de rest van de ndp regering is het mogenlijk dat we dan een chinese president zullen kennen met de chinese mationaliteit!Hij kan bv Suriname gewoon gekocht hebben van bouta!

  Ik ben ook blij dat Nederland deze fonds heeft stopgezet!
  Dat betekent een deuk in zakgeld voor de reizende ndp regering.

  Geen enkel bedrijf in Suriname draaoit goed omdat bouta al het geld waaronder ook de belastinggelden gebruikt voor zijn eigen doeleinden en die van zijn familie en vrienden!!

 14. en wie zegt dat su niet de capaciteit beschikt om die ambtenaren zelf op te leiden,of denken jullie dat het alleen maar van buitenlandse hulp ofkomstig moet zijn.
  niet onderschatten.

 15. SRA de Clini clown:Gebleken is dat ze tot op de dag van heden het niet voor elkaar hebben gekregen, en volgens eigen zeggen nu nog naar fondsen moeten gaan zoeken.
  Niet overschatten SRA ,
  alias Gargamel de Cliniclown!!!!

 16. Sra, dit suriname kan helemaal niets zelf. Zodra de poen op is gaan ze weer bedelen bij de witte mannen.

 17. @Live uit zo en zo

  Dat kan je ons ook gelijk adviseren vanwaar wij een GESCHOOLDE president voor Suriname kunnen halen!!
  Want de pseudo’presidentje’ van tegenwoordig in Suriname is ONGESCHOOLD EN EEN CRIMINEEL MET AMNESTIE!!
  De gehele ndp regeringsapparaat deugt niet!!
  Moet een surinaamse president dan ook uit CHINA komen,moeten de timmerlieden uit China komen?
  Want alle contracten gaan naar China en de surinaamse contractors moeten maar zitten en kijken en huilen en jammeren!Moeten we dan een plaatsje reserveren voor de communistische chinese vlag in een hoekje van de surinaamse vlag of andersom,een hoekje voor de surinaamse vlag in de grote communistishe vlag van China!

 18. @Ray: Ja een Surinaamse president uit China of een Surinamer van Chineze afkomst en ook timmerlieden uit China. Het heeft niets met de Communistische vlag te maken. Realiteit is toch anders. Heb van horen en zeggen en gelezen. Het is een keiharde kapitalisten land. Ben jij daar ooit geweest?

 19. Wat opleiding? Kijk maar naar Somo, Brunsie, Abrahams, Bassje bobo allemaal prof dr ir mr drs ing en amnestie in hun vak.

 20. @Ram Sinkh: Ik zal zeggen laat het doneren of liever gezegd door China laten investeren.

  Suriname zal en moet een enclave van China worden. Ook Chineze soldaten over laten komen naar Suriname.

 21. Dan maar aankloppen bij Chavez en Fidel wier zijn opgestaan!!

  De tientallen ambtenaren wier staan te wachten op hun beurt moeten naar China!!

  Jang mi pingatjauw!!

 22. Jammer!

  Jammer voor de ambtenaren die nu aan de beurt waren. Hopelijk hebben de 150 ambtenaren er wel wat van die kennis overgehouden dan moet het op de ministeries te merken zijn.
  Maar ja, het is jammer dat eerst de politieke kleur telt en dan pas kennis. kan je goed aan de top van de regering zien.

 23. zoals ik vaker heb aangehaald maken mijn broeders geen gebruik meer van hun kennis maar van hun kennissen.

  De meesten lopen al weg als ze een schoolboek hebben gezien…

 24. Maandag 18 februari 2013 om 17:56 uur, door Musk
  Jammer!

  Maar ja, het is jammer dat eerst de politieke kleur telt en dan pas kennis. kan je goed aan de top van de regering zien.

  @Musk: Zeker jammer. Maar ik hoop dat ze de verworven kennis ook daadwerkelijk in de Praktijk uitvoeren.
  Misschien kunnen ze hun andere bereidwillige collega’s ook wat bijschaven.

  En t.a.v. de (politieke kleur) wordt je gewoon doodziek van.
  ………………………………………………
  Maandag 18 februari 2013 om 15:51 uur, door Live uit het Koude Nederland. MET HET PROMOTEN VAN MEER ARME CHINEZEN NAAR SURINAME!

  Jij blijf steeds VOLHOUDEN met het VERHAAL over het IMPORTEREN van ARME CHINEZEN en ook nog CHINESE MILITAIREN naar SURINAME.

  Ben je soms in dienst van het POLITBUREAU in Peking (Beijing) in China?

  Suriname zal nimmer een PROVINCIE worden van CHINA op het Zuid-Amerikaans continent.

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/130216_corruptie_china

  http://www.bnr.nl/nieuws/495616-1212/corruptie-in-china-wijn-horloges-en-minaressen

 25. Het investeren in ambtenaren middels dure opleidingen heeft geen zin als de overheid te veel wordt beinvloed door de politiek! Het rendement van een dergelijk opleiding is NIHIL!

 26. je weet tog….. als die ambtenaar slim wordt da gaat DADA shufle shufle doen,….. vraag maar aan W.Boedhoe & onlangs het instituut wetenschap 🙂

 27. Maandag 18 februari 2013 om 17:56 uur, door Musk
  Jammer!

  Maar ja, het is jammer dat eerst de politieke kleur telt en dan pas kennis. kan je goed aan de top van de regering zien.

  @Musk: Zeker jammer. Maar ik hoop dat ze de verworven kennis ook daadwerkelijk in de Praktijk uitvoeren.
  Misschien kunnen ze hun andere bereidwillige collega’s ook wat bijschaven.

  En t.a.v. de (politieke kleur): Daar wordt je gewoon doodziek van.
  ………………………………………………
  Maandag 18 februari 2013 om 15:51 uur, door Live uit het Koude Nederland. MET HET PROMOTEN VAN MEER ARME CHINEZEN NAAR SURINAME!

  Jij blijf steeds VOLHOUDEN met het VERHAAL over het IMPORTEREN van ARME CHINEZEN en ook nog CHINESE MILITAIREN naar SURINAME.

  Ben je soms in dienst van het POLITBUREAU in Peking (Beijing) in China?

  Suriname zal nimmer een PROVINCIE worden van CHINA op het Zuid-Amerikaans continent.

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/130216_corruptie_china

  http://www.bnr.nl/nieuws/495616-1212/corruptie-in-china-wijn-horloges-en-minaressen

 28. Tje poti,

  “Er staan nog tientallen ambtenaren te wachten op hun beurt”

  Nou dan zorgen wij maar voor hun opleiding tot tobambtenaar.

 29. China kan de diplomatie van Suriname overnemen en Suriname beter vertegenwoordigen. De Surinaamse regering moet dus veel Chinese experts naar Suriname halen en toestaan dat de Chinezen door het Chinese leger in Suriname beschermd worden. Momenteel is de handel met China vooral gelegen op het gebied van eenvoudige consumptiegoederen. Maar het kan beter en de Chinezen moeten de gelegenheid krijgen de Surinaamse economie over te neme en uit te bouwen tot de grootste in het gebied. Hiervoor moeten er minstens 1 miljoen opgeleide Chinezen toegelaten worden. Dat is in het voordeel van suriname. Dan kan men ook makkelijk allerlei sociale projecten voor de boslandbewoners opzetten.

 30. Yang Ka Chin,

  Stel dat: er in SU een ZAKENKABINET komt van alleen maar Chinezen. Die gaan ons land besturen en bepalen wat er in komt en er uit gaat. Wat krijg je dan?

  500.000 import Chinezen zodat SU een miljoen inwoners telt. Dat is een deel van je voorstel, toch.
  Maar dan heb je als voordeel dat het geetter over etnische politiekvoering verdwijnt, dan zullen de Creolen, de Hindustanen, de Javanen, Indianen en Marrons gaan samenwerken om dit kabinet te verdrijven.
  Dan groeit de eenheid onder de bevolking en geven we de Chinezen de schuld van alles.
  Na 25 jaar zijn we EEN VOLK van Surinamers allemaal dan kunnen we het ZAKENKABINET weer naar huis sturen.
  Maar dan is Suriname tegen die tijd een economisch welvarend land en zijn de corrupte politici van nu allemaal dood.

 31. Het beste is om het hele Surinaamse ambtenaren top te vervangen door Chinezen. Deze mensen vragen geen en willen geen ontwikkelingshulp uit andere landen.

 32. NEEN LIVE UIT… Ze moeten alleen de Oeigoeren en de Tibetanen geven waar ze recht op hebben en dat zijn gelijke rechten en mensenrechten.
  Overigens heeft China totver in de jaren 2000 nog ontwikkelingshulp uit het westen ontvangen.

 33. @Who cares: Suriname en heel Zuid-Amerika zal bestuurd worden door de patriotische trotse Chinezen en de vlaggen zal door heel de continent wapperen en er komen ook 60 miljoen Chinezen met soldaten naar Zuid-Amerika.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.