Slechte afstemming zorgbranche en verpleegopleiding wreekt zich

40

PARAMARIBO, 4 feb – De slechte afstemming tussen gezondheidsinstellingen en verpleegkundige opleiding Covab, laat zich pijnlijk bemerken. De instellingen hebben jarenlang zitten moderniseren zonder na te denken over de personele invulling. Het gevolg is nu dat Suriname bijvoorbeeld wel over mooie dialysecentra beschikt, maar de speciaal opgeleide verpleegkundigen zijn er niet. Ze worden ook niet opgeleid.

Er is nooit aangeklopt bij Covab, dat nu vooral algemene opleidingen verzorgt. “Er is jarenlang slecht afgestemd. Daardoor hebben we nu een opgestapeld probleem. Het water staat ons aan de lippen”, zegt Covabs bestuursvoorzitter Angela Wallerlei tegenover de Ware Tijd. Op vrijwel alle niveaus wordt geschreeuwd om verpleegkundigen. Als noodmaatregel wordt een aantal specialistische verpleegkundigen uit Cuba gehaald.

Wallerlei weigert het tekort te wijten aan het wegtrekken van personeel. Traditioneel geldt de braindrain als de verklaring voor het tekort aan verpleegkundigen. Nu dus niet. Wallerlei wijt het tekort aan “jarenlang ontbreken van planning.” Bekeken wordt om de opleidingsduur terug et brengen van vier naar drie jaar. Ook wordt een middagklas ingevoerd. Voor de korte termijn wordt alleen maar verergering voorzien, ook al omdat er meer ziekenhuizen komen.

40 REACTIES

 1. Normaalste zaak van de wereld in SU!! Eerst doen dan denken!!!!

  Als noodmaatregel kun je ook een aantal specialistische verpleegkundigen uit Nederland ophalen. Zij zijn DE SPECIALISTEN hierin en in het opleiden!! maar de keus is aan SU!! Ze mogen ook halen uit Uganda/Zimbawe of elders!!


  Maak melding

 2. Wij kiezen voor de nederlandse specialisten !!
  Zij verstaan ons,en wij verstaan hun!!

  Bedankt Nederland voor jullie DOKTER ZONDER GRENZEN operaties in Suriname!!
  Vele mensen levens worden gered door jullie!!
  Uit het diepste van mijn hart ,zeg ik ;Dank je wel NEDERLAND!


  Maak melding

 3. ja baya, het is algemen bekend dat als je ziek bent je levend naar AZ gaat en vervolgens als lijk terug wordt gebracht…

  Als je geen geld hebt mie boi dagoe boeng moro joe..
  mensonterende toestanden….
  toen waren er ECHTE ZUSTERS….met zeer goede opleiding….nu veelal zusters die politiek (brunsie) gelieerd zijn ZONDER opleiding..


  Maak melding

 4. Valt me mee dat de vorige regering niet de schuld krijgt van deze ellende.
  Misschien was het idee om mensen op te leiden ipv een dure directeur aan te stellen en kerstpakketen aan studenten in Cuba te verstrekken.
  Kan men ook aangeven hoeveel medewerkers het afgelopen jaar en/of twee jaar is vertrokken naar het buitenland.


  Maak melding

 5. “WAllerlei wijt het tekort aan jarenlang ontbreken van planning”.
  Nou Surinamers en plannen, dan zijn twee dingen die frontaal met elkaar botsen.


  Maak melding

 6. @i know

  ..en de surinaamse patienten van de cubaanse doctoren zijn ….
  Bouta en Abrahams en dan wel in CUBA!!Oh ja,en ook Chavez en natuurlijk ook de Castro familie!!


  Maak melding

 7. Welke Nederlands specialistische verpleegkundige zal NL verlaten om hier in Su voor een hongerloontje te komen werken?
  Voor een stagiaire een leuke ervaring maar daar zitten wij niet op te wachten,hier in het Dialyse centrum.
  Voor de Cubanen zal de communicatie een probleem worden. Vooral in de medische wereld moet je elkaar goed kunnen verstaan anders gebeuren er tragische ongelukken. Als ze slim genoeg zijn, leren ze het SR of het NL snel.

  Maar planning en Su, dat kennen ze echt niet, staat haaks op mekaar
  Vandaag een idee, morgen uitvoeren met alle gevolgen van dien. Gaandeweg dienen de problemen zich aan en gaandeweg worden ze soms opgelost maar dan is het kwaad al geschied en zijn er weer nieuwe problemen ontstaan. Uiteindelijk is de berg zo hoog dat het plan gedoemd is te mislukken. Weg geld, weg vooruitgang.


  Maak melding

 8. @@ Wan bon HO ho!!! je weet wel!! je hebt fantastische Hollanders wier met alle liefde het doet!!
  Kijk bijv. de artsen zonder grenzen. Bij rampen ect. Deze Nederlandse artsen zitten overal ter wereld. Zij willen de hongerloontje nieteens! Die mag Bouta houden voor hemzelf. Bouta moet met Fidel Castro in zee gaan wier vandaag is opgestaan. Ik heb tot nu toe geen 1 Surinaamse arts gezien of gehoord wier dat wel doen op vrijwillige basis!! dat bestaat niet of die Surinamer is nog niet geboren! Misschien zit ik er naast maar ik denk het niet.


  Maak melding

 9. @Wan bon
  Jij zegt:”Welke Nederlands specialistische verpleegkundige zal NL verlaten om hier in Su voor een hongerloontje te komen werken”?

  Dat zouden weinigen doen!Ook ik niet!
  Er komen aan de andere kant elk jaar genoeg Nederlandse chirurgen naar Suriname om ernstige operaties te verrichten,maar dat wordt niet aan de grote klok gehangen.
  Ze komen en vertrekken met de stille trom.
  Er zijn onlangs in Suriname 12 hartpatiëntjes door chirurgen uit het RADBOUD ziekenhuis (UMC) uit Nijmegen geopereerd;daar is geen ruchtbaarheid aan gegeven!

  Voor de Cubanen is het qua salaris (geen hongerloon) t.o.v. wat ze in Cuba verdienen hartstikke meegenomen!
  That’s the difference!


  Maak melding

 10. @@ Wan bon, vergeet de schedel operaties in Su door de Hollandse chirurgen team en het verzorgen van de opleidingen niet!! alleen weet ik niet zeker of de Chirurgen ook beetje of voldoende hersenen in de hoofden van de Su’s hebben gestopt.


  Maak melding

 11. Wiep ding en Medusa,
  In Su zijn de mensen terdege op de hoogte van de hartoperaties van NL chirurgen en ook andere specialisten wo KNO artsen en Neurochirurgen. Ze zijn ook zeer dankbaar.
  Dat zijn incidentele bezoeken die regelmatig gebeuren.
  Maar bij het Dialysecentrum gaat het volgens mij om vaste medewerkers, verpleegkundigen wel te verstaan, die zich zullen moeten komen vestigen, en die vind je niet zo gauw.
  Bij de Cubanen is het niet het geld dat een rol speelt maar de taal.


  Maak melding

 12. @Ray, je hebt groot gelijk, omdat ik als persoon graag zou willen weten wat er precies aan de hand is. Ik hoef geen tolk erbij om mij te vertellen hoe of wat.

  =De mensen die denken dat het gratis is komen bedrogen uit, omdat er moet betaalt worden voor hun verblijf en dagelijkse eten.

  =Als de politiek wel van hun eigen mensen houd, zouden zij ervoor zorgen dat goed opgeleiden vanuit Nederland gehaald kunnen worden om in Suriname te werken.


  Maak melding

 13. @Ira

  Specialisten vertrekken graag naar SU om te werken daar ze goed worden betaald (vrij beroep). Ze hebben ook veel meer aan hun vrije tijd dan in Ned. Ook hoeven ze niet zoveel belasting te betalen als in Ned. (dubbel voordeel om in SU als specialist te werken.

  Als verpleegkundig personeel is het toch wat lastiger daar de loon niet veel is in tegenstelling tot de specialist (logisch).Het levensonderhoud is ook heel wat duurder geworden.

  Je moet dus investeren in jou eigen mensen maar dan komt er een ander probleem by.
  Er lopen ook heel veel verpleegkundigen rond die geen diploma’s hebben, die zijn via relaties (politiek) binnengekomen. Dus met en zonder diploma krijgen hetzelfde geld. Dit brengt frustaties met zich mee waardoor de motivatie om te werken wegvloeit. Je ziet ook dat door vriendjes politiek niet capabele mensen worden geplaatst op heel belangrijke functies.

  De vernietingsproces is helaas destijds ingezet door de man die zich nu press noemt. Deze moordenaar
  (de wolf) heeft zijn “wolfjes” wel op het droge terwijl het arme volk geleverd is aan de grillen van de verpleegkundigen en doctoren. Als je geen geld hebt wordt je aan je lot overgelaten, mensonterend..


  Maak melding

 14. @blakaboy, ik vind het jammer, maar als je de situatie van 15 jaar zou kennen kom je al gauw achter dat er niets aan te doen was.

  =Vergeet niet dat vele deskundigen zoals artsen, politieagenten, chirurgen, verpleegsters, noem maar op alles vertrokken waren uit Suriname vanwege Bouterse zijn coup.

  =Er was geen geld en Suriname zat met een grote schuld die afbetaald moest worden en daarom kon men toen bijna niets betekenen voor het volk.


  Maak melding

 15. @ blakaboy
  Je stelt de vraag:”Wat hebben jullie eigenlijk gedaan al die 15 jaar?”
  Hiermee doel je op R Venetiaan en Sardjoe.

  Je kijkt niet langer dan zijn neus lang is!
  Dus nu de vraag die elk weldenkend mens je zou stellen:
  1.”Wie regeerde er (voor Venetiaan) 15 jaar geleden”?
  2.Heb je hem jouw vraag ook gesteld?
  3.Hoeveel geld trof Venetiaan toen bij het begin van zijn regeerperiode aan?
  4.En hoeveel heeft Venetiaan 2 jaar geleden in de schatkist achtergelaten?


  Maak melding

 16. Blakaboy is vergeten dat schoothond Wijdenbosch roulette speelde met belastinggeld. En Blakaboy, Wijdenbosch was één uit de NDP kamp. Of ben je vergeten dat Suriname bankroet was na regeerperiode Wijdenbosch ? Je vragen zijn goed alleen je stelt ze aan de verkeerde mensen. Een land opbouwen na een bankroet situatie kost meer dan 15 jaar regeren. Wees blij dat onder Venetiaan Suriname weer toegang heeft op de kapitaalmarkt en het kan rekenen op leningen bij het IMF. Dat is al een hele prestatie. Dus niet zo negatief over Oom Vene. Hij was een goede president die het met minimale middelen moest doen.


  Maak melding

 17. Kan iemand mij vertellen waarom kinderen op scholen door leraren worden uitgescholden en soms nog gewoon geslagen? Waarom gaan wij zo om met de toekomst van het land? Waarom zijn Surinaamse leraren niet in staat om liefdevol en op een respectvolle manier met kinderen om te gaan zoals in Nederland???? Suriname zal door dit achterlijke onderwijs systeem zich nooit kunnen ontwikkelen tot Westers niveau. Kijk maar naar Singapore hoe leraren daar om gaan met hun leerlingen! Geen gescheld en geen slaan!


  Maak melding

 18. Als de nood hoog is dan kan men makkelijk salarissen van Brahim of Hoefdraad betalen.De bedrijven in Sur halen toch miljarden binnen.De verpleegkundigen zijn ook expert op hun gebied.
  En kan men alvast wennen dat alles import gaat zijn in Sur.Het zal niet lang duren of wij moeten ook rijst uit Guyana smokkelen.


  Maak melding

 19. Ik hoop dat deze regering het voorstel van Jacobus niet over neemt. Onder Bosje, had mijn de verpleegkundigen ook ingedeeld in de zogenaamde ” Strategische Groep”. Waar zijn ze gebleven? Als de arbeidsomstandigheden niet optimaal zijn en de mensen zich in vergelijking met directeur en andere hooggeplaatsten niet gewaardeerd cq onderbetaald voelen vertrekken ze. Dus goede voorwaarden scheppen is een must. Laatst lag de operatiekamer stil vanwege een griepepidemie; wie geloofd dat?


  Maak melding

 20. @Chindman
  Je stelt de vraag:”Waarom zijn Surinaamse leraren niet in staat om liefdevol en op een respectvolle manier met kinderen om te gaan zoals in Nederland????

  Vind jij dat leraren in Nederland liefdevol omgaan met leerlingen?
  O!Dan heb jij of ik zeker wat gemist!
  Ik zit niet in het onderwijs maar heb er indirect heel erg veel mee te maken!
  Maar vertel ’s Chindman:
  1.Vind je dat een docent die kinderporno op zijn computer heeft staan liefdevol t.o.v. zijn leerlingen?
  2.Vind je dat een onderwijzer die ontucht pleegt met jongetjes v/d school liefdevol?
  3.Vind je o.a. tongzoenen met 13 jarige leerlingen liefdevol?
  Breek me de bek niet verder open!


  Maak melding

 21. Apparatuur op Zanderij ….geen kunde!

  ziekenhuis …..geen kunde!
  Parlement……gebrek aan kunde!
  Aldus een van de zeurpieten op dit forum!
  Je woont al tig jaar in Holland,,,,, geen moer geleerd!
  In Holland waar ze de beste scholen en universiteiten hebben…… hoe veel diploma’s of studies heb je behaald of afgerond?
  Ook al ben je gepensioneerd, kan je als mens nog zoveel kennis opdoen en doorgeven aan anderen.
  Een ander bedankt Holland voor zijn DOKTER ZONDER GRENZEN operaties in SU en zegt dat wij liever voor Nederlandse specialisten kiezen, omdat wij ze verstaan.
  Omdat jij de Nederlandse specialisten kan verstaan, was het dan geen idee om je te laten opleiden door hun om je bijdrage te komen leveren aan Suriname en het Surinaamse volk? Nooit aan gedacht zeker, maar altijd afgeven op SU en de Surinamers. Een artsen studie duurt maar 6 jaren afgezien van de voor opleiding van de persoon en nog een paar jaren erbij kan een mens zich specialiseren.
  Ik ben geen Prof, Dr, Ir geworden, maar ik heb een vak geleerd en ben heel erg trots dat ik mijn krachten aan Suriname mag geven.
  Ik zeg het nogmaals en zal het blijven zeggen aan zulke zeurpieten, BLIJVEN JULLIE LEKKER VOORGOED IN HOLLAND.
  Dan kunnen jullie die Hollanders die jullie zo aanbidden altijd dankbaar zijn, inplaats van dingen zelf te doen.
  Geen wonder dat ze jullie met de dag meer gaan minachten!


  Maak melding

 22. CHINDMAN,
  Ik keur het gedrag van een leraar die niet respectvol omgaat met zijn/haar lln zeer af.
  Gelukkig zitten er nog pareltjes tussen die oprecht bezig zijn en hun werk doen naar eer en geweten.
  Maar, als je thuis anders hebt geleerd en zelf als kind bejegend bent door volwassenen, dan is het moeilijk om die omslag te maken.

  In veel gezinnen wordt er nog steeds op los getimmerd door de ouders. Kinderen leren dat straf betekent, dat de volwassene hen mag slaan. Ze zijn niet anders gewend.
  Een corrigerend gesprek is voor hen net een aai over de bol. Ze verwachten fysiek geweld.
  Dit is geen rechtvaardiging voor het onheuse gedrag van de leerkracht maar ik probeer slechts een verklaring te zoeken voor het niet liefdevol omgaan met de lln.
  Liefde moet je eerst gekregen hebben om het door te kunnen geven aan een kind.


  Maak melding

 23. @medusa
  Dat zijn incidenten, in Su is het structureel. Maar het is duidelijk dat je geen antwoord kunt geven op mijn vraag nog mijn vraag kunt weerleggen. Want ontkennen kun je niet hoe waardeloos het onderwijs in Su is en hoe met kinderen wordt omgegaan.


  Maak melding

 24. Als je af en toe de zgn Suri leerkrachten hoort spreken en hun gedachtengang over opvoeding en onderwijs, dan is het huilen met de pet op.
  Het onderwijs stamt nog uit de 50-er jaren.


  Maak melding

 25. Incidenten?Noemt hij dat.Jeemig tis schering en inslag,bijna dagelijks leest men in de krant dat soort “incidenten”.
  De leerlingen hiero(Ned.) hebben totaal geen respekt voor de leraren velen zitten gestressd thuis.
  In Suriname worden ze nog met meester en juff aangesproken.Zover ik heb vernomen wordt er niet meer geslagen in Suriname, althans niet zo extreem,dat was heel vroeger zo .


  Maak melding

 26. Er zijn heel veel mensen uit de medische wereld vertrokken naar het buitenland en nog steeds willen de meeste vluchten als ze de kans krijgen daarvoor.

  Zo ken ik ook mensen die speciaal deze opleidingen willen doen om te kunnen vluchten naar het buitenland, daar de kansen en mogelijkheden vergroot worden…dmv een medische opleiding…

  Ze mogen het ontkennen maar het is de waarheid.


  Maak melding

 27. Wallerlei wijt het tekort aan “jarenlang ontbreken van planning.”

  Typisch Suriname dus. Om het tekort op te lossen gaan ze nu Cubaanse verpleegkundigen invoeren die de Nederlandse taal niet machtig zijn en dus de patienten niet kunnen verstaan. Kortom men raakt van de wal in de sloot. Ik hoop echt dat men die Cubaanse verpleegsters eerst een taalcursus aanbiedt zodat ze de patienten kunnen verstaan.


  Maak melding

 28. @i know

  In NL komen de leraren allemaal op tijd. In Su komt bijna geen leraar op tijd op de basisschool. Bizar en zeker geen voorbeeldfunctie voor kinderen die later op tijd moeten komen.


  Maak melding

 29. @Chindman
  Je zegt:”In NL komen de leraren allemaal op tijd”.

  Nu geef je er al weer blijk van hoe weinig inzicht je hebt in wat er (zich)) allemaal op het onderwijsveld plaatsvindt(afspeelt)!
  BREEK ME DE BEK NIET OPEN!


  Maak melding

 30. Beste Mensen,

  Weet iemand waar wij als Nederlandse Verpleegkundige niveau 4 en 5 terecht kunnen voor werk in Suriname als Verpleegkundige A en het begeleiden en opleiden van leerlingen tot Verpleegkundige niveau 4 en 5??

  Zelf ben ik Verpleegkundige A en de opleiding Zorgcoordinator HBO niveau aan het afronden. Ik ben van plan de motor opleiding en Sosa te doen zodat ik kan fungeren als Verpleegkundige op een motorambulance.

  Weet iemand waar ik en de honderd andere Verpleegkundige terecht kunnen met onze hulpvraag?? Laat het me dan weten!!

  Mail: Sliemsliem@hotmail.com
  telefoonnummer: 0031625462558
  Kvk: SaviorZorg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.