zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenNatuurAanleg zeedijk voor Coronie op de helling

Aanleg zeedijk voor Coronie op de helling

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 nov – De aanleg van een zeedijk voor het district Coronie gaat mogelijk niet door. Volgens minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, OW, zijn er redenen voor heroverweging. Het door de vorige regering opgezette project zou wel eens overbodig kunnen blijken. De huidige machthebbers willen meer rekening houden met de plaatselijke omstandigheden.

In Coronie is er sprake van zowel landverlies als –aanwas. Door de werking van instromend zeewater bestaat de kans best dat de dijk zijn werking mist. Door landaanwas kan het namelijk voorkomen dat de dijk ineens kilometers verwijderd staat van de zee. Lokale bewoners hebben al bedenkingen geuit. “Vanwege de ontstane situatie bekijken we nu in hoeverre we daar nog een dijk moeten aanleggen”, zegt Abrahams tegenover de Ware Tijd.

De dreiging zou zijn afgenomen. Kennelijk een andere situatie dus dan onder de vorige regering. Die vond het op gegeven moment nodig de gehele kustlijn te beschermen. Als onderdeel van een groter plan werden dijken voor Coronie en Commewijne opgezet. Voor de uitvoering werd geld uit de Nederlandse ontwikkelingspot gereserveerd. Beide projecten werden toegewezen aan MNO Vervat. De inzichten zijn ook voor Commewijne anders, waar de dijk deels wordt voltooid.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

37 REACTIES
 1. Ja hé Abrahams, a moni kaba toch? Maar ja, dat kan je niet zeggen.

  Voor de dijk van Commewijne sprong Somo met zijn Karta Bink in de bres. Wie neemt het op voor de dijk van Coronie? Anton, Anton..(Paal). Pe joe deh?


  Maak melding
 2. @Larry: Masra PAAL & PERK é kibri undru watra na Coronie.

  Bij deze roep ik alle Broeders & Zusters van het Kokos district op, om met potten, pannen en kokosbezems de straat op te gaan voor een demonstatie.
  Anders gaan jullie straks verzuipen.
  Weg met ANTON PISPAALTJE.


  Maak melding
 3. Daarnaast zou er geen rekening zijn gehouden met de 🙂 traditionele wetenschap 🙂 van de Coronianen die land aanwas en afbraak als een normaal proces aanschouwen.

  ,,,Fer,..met zoveel wijsheid durf ik geen paal in de grond te slaan!!!!


  Maak melding
 4. Die schurken hebben in twee jaren tijd gesmeten met geld van de gemeenschap en nu proberen ze overal geld vandaan te halen.
  Zelf geld dat door Holland beschikbaar is gesteld in nu niet meer veilig.
  Waar is Chevez met zijn zak met geld, India,China.
  Zonder Hollands geld kunnen deze criminele schoften geen mooi weer spelen.


  Maak melding
 5. Als er geen geld binnen komt, zal dit lopende project, de dijken in het district Commewijne niet worden gebouwd. Gelden die voor de afzonderlijke dijken van Commewijne bestemd waren wordt gebruikt voor de dijk van de waterkant in Paramaribo. Geld voor de dijk van Jaglust naar Belwaarde, aan de rechteroever van Surinamerivier in Commewijne en aan de linkeroever van de Commewijnerivier, Alkmaar naar Mon Tresor, is er dus niet, omdat dit een andere bestemming gekregen heeft , de dijk van de Waterkant in Paramaribo.

  Het zou mij niet verwonderen als het geld voor de dijk van Coronie gebruikt gaat worden voor de dijken in Commewijne.

  Bewoners van Commewijne die het slachtoffer zijn geworden van het wassende water in hun woongebieden, DC van Commewijne, El Somo, DNA PL-leden oa PL-lid Tam(Tam), VHP DNA-leden ea DNA-leden van de oppositie bijten nu steven van zich af omdat de vorige regering gelden voor deze dijken van Commewijne al hadden klaar gelegd en hebben DDB en Brampie een poepje laten ruiken. Van de geur kunnen DDB en Brampie niet bij komen. A (s)torie dieze na tra tabakka dan waarvoor DDB in Nederland veroordeeld is.
  Het geld van de begroting voor de deze infrastructurele dijken van Coronie, Commewijne was al klaar gelegd door de vorige regering.

  Van de oude Coronianen/seniore burgers heeft de NDP niet veel te vrezen. Zie DC, en dna-leden van hen in Coronie.

  DDB doet aan verschuivingen van gelden om gaten te vullen, waardoor plaatsen niet van dijken worden voorzien, omdat er niet genoeg geld hiervoor binnen komt. Noemt men dit het beleidt en regeren? Dit voorspelt niet veel goeds voor de resterende jaren van deze regering, voor Suriname en de Surinamers.


  Maak melding
 6. Aan de klimaatsverandering en de zeespiegelstijging twijfelt geen enkel weldenkend mens meer. Het is daarom verstandig dat kustgebieden zich tegen de zeespiegelstijging beschermen. Zomaar dijken bouwen op plaatsen waar het niet hoeft, is dom. Het is algemeen bekend dat Abrahams niet wordt gehinderd door veel kennis (the wrong man on the wrong place, ‘neks no bun’), het niet willen afbouwen van de dijken is hem dus niet door kennis van zaken ingegeven, hij wil de dijken niet laten (af)bouwen, omdat hij het geld dat daarvoor bestemd was, opgemaakt heeft. Een argument (elders gelezen) van Abrahams om de dijken niet meer te bouwen is dat we de kust beter kunnen beschermen door Parwa en Mangrove bomen te planten. Parwa en Mangrove bomen, die overigens niet aangeplant zijn in Suriname, maar vanzelf groeien, zullen ons niet beschermen tegen de zeespiegelstijging (het water stroomt gewoon tussen de wortels door), ze beschermen de kust tegen erosie, ze groeien in het ondiepe water bij de kust, maar als het water te diep wordt, door zeespiegelstijging, sterven ze gewoon af en er groeien eventueel nieuwe bomen op de dan ondiepe, hogere delen, daar waar nu b.v. de mensen wonen en werken te Coronie. Alleen een dijk zal ons beschermen tegen de zeespiegelstijging. Een dijk zal echter het ecosysteem van het gebied veranderen, wat schadelijke gevolgen zal hebben voor economische activiteiten als visserij en de honingproductie (de parwabomen gaan immers dood) en nog vele andere economische activiteiten, een dure dijk aanleggen moet daarom pas geschieden na het goed afwegen van de voor- en nadelen.


  Maak melding
 7. En maar schelden op die Hollanders.
  Ambasade in Frankrijk,Duitsland,Belgie en maar teren op geld van de Nederlanders hun belasting centen.
  Laking,Bouta en de rest van die paarse criminele bende zijn stil.


  Maak melding
 8. Geen dijk in Coronie maar wel 1 in Commewijne. whahahaaa… Nu weet ik waar Abraham zijn mostert haalt.

  Dit is verschuiven van het probleem. Dit is de regering die de bevolking in het zadel heeft geholpen en zie nu welke prijs ze betalen.

  Ik hoop vurig op een volkopstand in Coronie. Mensen moeten dit niet pikken. Tijd voor nieuwe verkiezingen en hopelijk gaat men verstandig kiezen ipv korte termijn politiek. Lever Bouta uit aan Nederland en de geld stroom komt weer op gang, mark my words … Iedereen happy.

  Ben benieuwd welke excuses onze paarse broeders nu weer hebben.


  Maak melding
 9. Daar gaat Abrahams weer. Er komt geen zeedijk in Coronie met een beroep op een argument die meer los zand is. Deze minister moet zijn besluit NU wel komen verdedigen in het parlement. Overigens merk ik op dat de Coronianen dit zelf hebben veroorzaakt omdat zij hun stem toendertijd hebben uitgebracht op de NDP. In tegenstelling tot de partij van Somo is er geen andere partij die mogelijk een interpellatievoorstel zal vragen. Wat dat betreft is de Coroniaan te lui.


  Maak melding
 10. Coronman, bewijzen dat jullie slim zijn zal onmogelijk zijn, jullie hebben toch massaal op de NDP gestemd, alle zetels die in Coronie te winnen waren zijn toch naar de NDP gegaan? Nu zitten jullie met een Paal in jullie achterste en een Brampie, die geen zoden aan de dijk legt, opgescheept en dat hebben jullie aan je eigen I.Q. te danken ‘Di mi ben warskow unu, un ede ben tranga lek wan kronto’. “Ba suku, ba veni, ba tjari” zou mijn wijze grootmoeder gezegd hebben.


  Maak melding
 11. Antong Paal van PALU heeft zo juist bekend gemaakt dat elke Coroniaan van baby tot bejaarde een woning krijgt van de regering in de hoogste cocosbooom.Voor het geval de zee toch besluit om Coronie op te peuzelen kunnen deze mensen zich hangend redden.Ook mogen ze volop gebruik maken van de noten in de bomen als compensatie.Tarnadi,die vindt dat zijn tegemoet koming als assemblee lid maar chicken feed is,overweegt dat geld bedrag te schenken aan het volk van het district in geval van calamiteiten.Intussen gaan de pres.en min.van OW&V overleggen met de oer vader Abraham.

  Cobie.


  Maak melding
 12. Waterbouwkundig Technisch Ingenieur Ramon Abrahams heeft aangekondigd, de dijk in Coronie met plaatselijke kokosnoten af te bouwen. Daar de gelden al aanbesteed zijn in andere projecten waaronder een toiletpot van een half miljoen en diverse zwitserse bankrekeningen.


  Maak melding
 13. De coroniaan heeft een ernstige inschattingsfout gemaakt door in 2010 te kiezen voor de NDP. Dit ondanks de.vorige regering de bouw van de dijk had gepland
  Deze stupiditeit zal ertoe leiden dat Coronie straks onder water komt te zitten. Ba soekoe ba vinie ba tjari!!!


  Maak melding
 14. Maandag 5 november 2012 om 15:08 uur, door Plato

  Daar gaat Abrahams weer. Er komt geen zeedijk in Coronie met een beroep op een argument die meer los zand is. Deze minister moet zijn besluit NU wel komen verdedigen in het parlement. Overigens merk ik op dat de Coronianen dit zelf hebben veroorzaakt omdat zij hun stem toendertijd hebben uitgebracht op de NDP. In tegenstelling tot de partij van Somo is er geen andere partij die mogelijk een interpellatievoorstel zal vragen. Wat dat betreft is de Coroniaan te lui.

  Beoordeel +6

  Maandag 5 november 2012 om 15:19 uur, door Coronman

  Als deze Abrahams het waagt om de Dijk stop te zetten… zal hij merken dat wij Coronianen niet dom zijn.
  ik dacht dat cornie geen gemist had aan deze knappe kerels. zoek niet wat een regering voor coronie doet maar wat JIJ voor coronie zult doen


  Maak melding
 15. Abraham,de vader der vaders vindt het voorstel van Antong Paal van PALU de juiste.Dan zijn de Coronianen al in de bomen al naar grotere hoogten.Ze krijgen ook hengels mee in de bomen om de vis productie van ons land ook naar nog grotere hoogten te brengen en dat zonder de zee op te gaan.De zee met vissen komt gewoon naar hun toe.

  Cobie.


  Maak melding
 16. Regering Venetiaan heeft verdomme het geld al gereserveerd voor het bouwen van de dijken te coronie en commewijne,..blijft in gods naam van dat geld af en laat dat project gewoon uitvoeren man!!!
  Wat is dat voor nonsense? Deze regering Bouterse zijn gewoon een stelletje amateurs man!!


  Maak melding
 17. het pool ijs smelt; het zeewater zal stijgen; die dijk is gewoon nodig, om coronie en suriname te beschermen. surinamers die denken dat er een voorland voor de dijk zal ontstaan; wil niet zeggen dat dat een garantie is tegen overstroming. indien er geen sprake was of is van zeespiegel stijging, dan was dat mogelijk een andere keuze.. de commewijne river in alkmaar ter hoogte van de kinder tehuis is ook in 300 jaar meer dan 50 meter weggeslagen en is breder geworden. op oude kolonien schilderijen was vroeger dat gewoon land wat nu rivier is..


  Maak melding
 18. Is het toeval of is er sprake van opzet?

  Deze regering onder aanvoering van Abrahams is nu bezig projecten van de vorige regering terug te draaien. Waarom? Is men niet bekend met het fenomeen continiuteit van beleid of wil men gewoon datgene wat de vorige regering heeft nagelaten gewoon teniet doen?

  Abrahams is bezig met afbraak i.p.v opbouw.


  Maak melding
 19. De MC pleegt willens en wetens kiezersbedrog. Bij de verkiezingen van 2010 was nietbekendgemaakt dat men criciale infrastructurele werken die waren geinitieerd door de vorige regering. zou stopzetten. Het stopzetten van deze projecten maakte geen onderdeel uit van het verkiezingsprogramma. Indien dit wel reeeds bekend was dan zou de verkiezingsuitslag fundamenteel anders uitzien. De PL van SOMO zou wellicht geen coalitie zijn aangegaan en de Coroniaan zou zijn verstand hebben verkregen.


  Maak melding
 20. CORONIE NEEMT 16 TRUCKS MET OPVULZAND IN BESLAG.
  (06 Nov. 2012 Bron StarNieuws)

  De Broeders & Zusters van het Kokos district Coronie, hebben thans gehoor gegeven aan de oproep van Fer.E en
  hebben de 16 Trucks in beslag genomen.

  En je ziet het eerste resultaat van ons protest.

  Illegale zandafgravingen vormen een probleem in Coronie, door ANTON PISPAALTJE & ABRAKADAHAMS.
  Hier wordt niet streng genoeg tegen opgetreden.

  (Jacobus-Cobie): Mi warsku yu. Coronman no dong.
  Maar als ze echt boos worden, dan……..!!!


  Maak melding
 21. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de coroniaan zo makkelijk over zich heen laat lopen. Die Anton Paal of hoe hij ook moge heten, moet meteen terug naar het cocosdistrict voor spoedoverleg. Er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen!


  Maak melding
 22. Als coroniaanen een tol neer zetten hebben zij de regering niet meer nodig want zij zullen moe zijn van het wachten er moet actie komen anders spoelt CORONIE weg!!!


  Maak melding
 23. Anton mi boi Anton mi boi, tapu nanga dansi, komopo fu ju baka gadri. Nu is het de beurt van Koloni om te verzuipen, mag je niet protesteren of ben je gebonden aan afspraken, been je ook monddood gemaakt? Van Tarnadi verwachten we niet veel hij zal alleen zijn stem laten horen als men aan zijn “chickenfeed” salaris komt. Wie zal nu de verantwoordelijkheid dragen als Koloni overstroomt. In elk geval Prof Dr Ing Abrakadabra noch DiDiBrie overigens die hebben hun schaapjes allang op de droge met al het dijke geld.


  Maak melding
 24. @Fadso, mi boi a true!
  Maar laten we dat ding serieus bekijken. Overal in de wereld ziet met natuurrampen. Nog niet zo lang geleden was in het binnenland van Suriname een watersnoodramp. Ook recentelijk waren en buitensporige rukwinden. De orkaan Sandy houdt flink huis in de VS. Mensen willen zich wapenen tegen overstromingen. De ramp van 1953 in Nederland is ons nog vers in het geheugen.
  Maar wat zien we in Suriname gebeuren? Gelden die bestemd om het natuurgeweld enigszins tegen te gaan worden aangewend voor andere politieke doeleinden. Ik vrees dat Bouterse en consorten geen idee hebben wat het betekent indien er een overstroming ontstaat. Ik vind dit een misdaad jegens het volk!


  Maak melding
 25. Als coronianen boos zijn dan gaan ze slapen heb ik de indruk.Er zal in ieder geval geen actie ondernomen worden van geeeeen enkel coronmang.Bij de bouw van de 30 woningen in coronie was antong Paal er nieteens.Hoe lang geleden bleek het al dat de bouw van de dijk in coronie niet door zou gaan?Wie heeft hierbij/hierover zijn stem laten horen?En zo zie je maar weer dat het deze BEESTEN niet ging om het Su volk te helpen,,maar het ging deze BEESTEN enkel om zichzelf te verrijken.Je ziet hoe snel ze in nickerie zijn bij de rukwinden.En roepen meteen een fonds in het leven om te kunnen helpen bij rukwinden in nickerie.Wat komt er in coronie voor de corianen als hun dijk niet gebouwd wordt en hun district overspoeld wordt door het water?
  Het is toch van de gekke dat dat geld er is voor de bouw van de dijken dan zegt de nep jjjjood gewoon die komt er niet.Ik bouw geen enkele dijk en de coronmang zit met gekruiste armrn en benen te kijken en te luisteren naar die even stomme Abraakmans. Ai mi gado wat een volk.DiDiBrie je gaat je gang maar,te joe werie joe sa stop.Odi baja odii odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 26. Als ras echte coroniaan wil het volgende onder jullie aandacht brengen…. ik plaats dingen niet met fictieve namen….maar wie/wat denken jullie te zijn…jullie zelf zijn misschien geen coroniaan.. jullie zitten gewoon op jullie droge kont daar en komt ons uitleggen..wat moet en niet moet..jullie hebben geen druppel respect voor de vertegenwoordigers en ook nog de samenleving van het district..proberen jullie eerst respect voor alle surinamers te hebben en natiuurlijk voor jezelf…want op zo’n manier gaan wij echt niet vooruit….


  Maak melding
 27. @Tobesari Liston

  U schijnt een insider te zijn.
  Kunt u aub aangeven welke projecten in het distr. Coronie voorspoedig zijn verlopen?
  Wij weten het namelijk niet!
  Alvast bedankt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES