zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandOverleg met stammen over compensatie bos

Overleg met stammen over compensatie bos

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 nov – Binnenkort zal overleg worden gevoerd met de bewoners van het binnenland. De gemeenschappen van Marrons en Inheemsen worden geraadpleegd over de wijze waarop Suriname gecompenseerd kan worden voor behoud van zijn regenwoud. De voorbereidingen voor het aanvragen van compensatie door het buitenland, zijn in volle gang.

Het overleg met de Marrons en Inheemsen maakt daar deel van uit. “Zij zijn degenen die leven in en met het bos. Hun gedachten over klimaatbestendige ontwikkeling moeten meegenomen worden”, zegt John Goedschalk van het Climate Compatible Development Agentschap, tegenover de Ware Tijd. Functionarissen van het agentschap trekken binnenkort het binnenland in. De meningen van het binnenland worden deel van een nationaal rapport.

Het rapport moet worden ingediend bij de Forest Carbon Partnership Facility. Suriname maakt dan kans op compensatiegeld uit het fonds van dit internationale orgaan. “Om gegarandeerd toegang te krijgen tot het fonds moet Suriname zijn rapport tijdig hebben afgerond”, aldus Goedschalk. Al tijdens de vorige regering werd ferm gepleit voor compensatie. Suriname heeft steeds kritiek gehad op de praktijk van het compenseren van alleen landen die geen bos meer hebben.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Hai baja Goedschalk,
  kan jij dan een beroep doen op de binnenlandbewoners namens de stadsbewoners dat zij ons hebben en houwen niet moeten occuperen in de stad?!
  Geheel het bos staat ter hunner beschikking,is dat dan niet genoeg voor ze!


  Maak melding
 2. Goedschalk denkt dat het buitenland gek is.Van bovenaf zien ze al waar de plukjes bos verdwijnen.En voor de paar stengels gaan ze niet heus betalen.Dan kunnen ze evengoed de Sahel landen geld geven.Die hebben ook enkele struiken staan.Het meeste zuurstof wordt toch in zee gemaakt door plankton.Sur. mag haar bos en binnenland bewoners houden.

  Cobie.


  Maak melding
 3. Die Bos & Die Bos & Die Bos is van jullie!!!

  zijn jullie nou tevreden Witte Veder & Zwarte Parel???

  jajajajajaaaaa dankieee dankiee mi Lantieeee!!

  Oke,…dan per heden verklaar ik het binnenland van SURINAME tot GEMEEN- GOED, en is DIE bos van jou, en HET bos van ons ALLEN 🙂 🙂


  Maak melding
 4. Huh, Goedschalk, welke Goedschalk ben baja.
  Alle rijkdom die uit de Surinaamse bodem wordt gehaald moet gebruikt worden voor de gehele Surinaamse bevolking te ontwikkelen en vooruit te brengen.


  Maak melding
 5. Alle Surinamers moeten worden geraadpleegd worden over de wijze waarop Suriname gecompenseerd kan worden voor behoud van ons regenwoud. Het regenwoud is van alle Surinamers, dus hebben ze het recht om ook hun mening te laten horen. Een gemiste kans van deze regering om de inheemsen en marrons te laten zien, dat het regenwoud van alle Surinamers is.


  Maak melding
 6. @pawiro
  Nee,niet dezelfde!
  Die,bij Bouterse in ongenade gevallen,is Ramon Goedschalk (econoom en ex-president van de centrale bank;momenteel echtgenoot van de weduwe Riedewald wier man op 8 december is vermoord).


  Maak melding
 7. Beste mensen, laten we niet hopen dat er in het binnenland een stammenoorlog uitbreekt, want dan is leiden in last en zijn ze daar overzee nog verder van huis, want dan is die torie boeng faja, en dat los je dan niet zomaar op.


  Maak melding
 8. pawiro

  is het die zelfde goedschalk van de sur.bank die het land had opgelicht en verdween in amerika toen..
  nee jo domoor hij is de zoon van de arts die poli houdt in par’bo en zijn vrouw is of tandarts of psycholoog. wat ben jij??? een blad met nieteens een inkt vlek


  Maak melding
 9. Meneer Goedschalk,
  Zijn we vergeten wat we hebben gedaan met de miljarden die SU als compensatie heeft ontvangen voor kolonisatie op 25 november 1975. Is onze oerwoud meer waard voor het buitenland dan voor ons Surinamers zelf? Geld accepteren van het rijke westen betekent voldoen aan klemmende verplichtingen en leidt tot nieuwe afhankelijkheid! Beseffen we zelf niet het belang van onze bossen. Zijn we zelf niet in staat om onze natuurlijke rijkdom op een duurzame wijze te exploiteren. Uiteraard doe je dat in samenwerking met buitenlandse partners. Het binnenland behoort aan de komende SU generaties. Meneer Goedschalk, u heeft (ook niet in de functie van bobo) niet het recht om nu het oerwoud te verpanden het buitenland en wat gaat u met het geld doen? Met zo’ n kleine bevolking kunnen de komende 100 generaties goed leven van de natuurlijke rijkdommen van SU. Verantwoord en duurzaam exploiteren en niks compensatie.


  Maak melding
 10. marschalk,waarom betrek jij het buitenland erbij,,wat voor verstand hebben zij van het su regenwoud dan alleen maar kijken naar de voordelen die zij uit die regenwoud kunnen halen,.
  als jij geen petitie getekend en naar het buitenland gestuurd had,zou het buitenland geen compensatie aanvragen,,het regenwoud is in eeuwen onaangetast ge bleven en hoord bij een van de beste flora en founa ter wereld,waarom moet er dan gecompenseerd worden.
  De beste bode is de man zelf,en niet een organisatie die een gelegenheid tot bemoeienis verkrijgt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES