Suriname betaalt onnodig veel voor lesmethoden

19

PARAMARIBO, 18 okt – Suriname besteedt onnodig bakken vol met geld aan het invoeren van nieuwe lesmethoden voor het basisonderwijs. Dit stelt de Nederlandse leraar exacte vakken, Hans Hensen. Zelf heeft Hensen methoden ontwikkeld voor kinderen in Marron- en Inheemse gemeenschappen. Daar wordt een andere taal gesproken dan het Nederlands. Toch worden er steeds betere schoolprestaties geleverd.

Dit heeft te maken met de nieuwe manier van lesgeven dan de traditionele Nederlandstalige aanpak. “Methodes moeten meer in de belevingswereld van kinderen worden aangeboden”, zegt Hensen tegenover de Ware Tijd. Zulke methodes zijn gratis te downloaden van het internet. Met wat aanpassingen hier en daar zijn hervormingen sneller doorgevoerd. En ook goedkoper. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling gaf onlangs dertig miljoen euro uit.

Er zijn schoolboeken aangekocht bij Nederlandse uitgeverijen. De moderne leermethoden waar de boeken op gebaseerd zijn, worden nu overgedragen. Hensen vindt dat lokale experts best in staat zijn methoden te ontwikkelen en in te voeren. De garantie is er dan ook eerder dat het Surinaamse kind zich erin terugvindt. Volgens zijn model worden zowel de moedertaal als het Nederlands gebezigd in boeken voor rekenen en taal. “Dat model werkt beter bij het oplossen van vraagstukken.”

19 REACTIES

 1. Jongens de buikriem nog strakker a.u.b.
  Deze domme paarse crminelen verkwanselen geld van de samenleving op een zeer misdadige manier. ga de straat op en verjaagd deze criminele beesten.


  Maak melding

 2. En gelijk heeft Hans Hensen,

  Het is toch van de zotte dat je dertig Miljoen gaat investeren aan boeken uit Nederland, ik denk dat men aan een kleine investering van 5 miljoen euro genoeg had gehad om het systeem nu eindelijk eens eigen te maken.


  Maak melding

 3. Meneer Hans Hensen.
  Goed idee.Daar zou iedere koe van zondag op moeten komen.Zevenendertig jaar lang heeft men de kans gehad,
  maar men heeft liever in de politiek(DNA,distrikts- en resortraden) zitting willen nemen!
  En deze mensen willen ons doen geloven :I LOVE SU!
  (“I LOVE SU” VIND IK PERSOONLIJK AL EEN ACHTERLIJKE AFSCHUWELIJKE ZIN!Ik zal ‘m daarom maar met walging voor deze ene keer gebruiken.)
  Bij die 30 milj. is er vast en zeker wat aan de strijkstok blijven kleven!


  Maak melding

 4. @MEDUSA er is zeer zeker wat aan het strijk stokje blijven hangen.
  Ben net aan het rekenen geslagen en 30 miljoen euro voor schoolboeken pfff is heel erg veel.


  Maak melding

 5. Eigen ontwikkeling en innovatie wordt op alle terreinen tegen gewerkt.Hier is waar jullie naar moeten kijken alles wordt uitbesteed aan buitenlanders.Bouterse zijn woorden werk met witte mensen die lullen niet.Er is geen verschil met het vorige kabinet.Deze projecten die uit besteed worden gaan om miljarden.Dat is de reden dat Nederland graag ontwikkelingsgeld geeft en Suriname niet los kan laten.Maar de Surinamers kunnen ook niet zonder smeer geld.Dus iedereen is tevreden laat het volk maar barsten.


  Maak melding

 6. Ik ben het wel eens met Hensen zijn visie,maar het is makkelijk praten als je uit een rijke nest komt als Nederland met al haar voorzieningen/trainingen op het gebied van onderwijsvernieuwing en ontwikkeling.

  Natuurlijk is het voor Hensen ook makkelijk geweest om voor een relatief kleine homogene groep marrons in het achterland van Suriname, lesmateriaal te ontwikkelen en dit materiaal vervolgens te kopiëren en uit te delen onder enkele tientallen tot honderd leerlingen.

  In groot Suriname is de realiteit echter helaas anders.Het gaat in groot Suriname om honderdduizenden leerlingen met diverse achtergronden die je niet zomaar kan wegpoetsen. Er zijn voldoende deskundigen in het land aanwezig maar deze deskundigen moeten ook goed gefaciliteerd worden om het tijdrovende werk ook goed te doen.Dit houdt in dat in de voorwaardelijke sfeer het een en ander ook goed georganiseerd moet worden.

  De vorige regering heeft niets ondernomen op dit gebied. De huidige regeerders die zich bewust zijn van de achterstanden in het Surinaamse onderwijs hadden geen andere alternatieven voor handen en waren genoodzaakt om nieuw schoolmateriaal waarin ICT een belangrijke rol speelt zo snel mogelijk in het onderwijs te introduceren.


  Maak melding

 7. RobG,
  Daar gaan we weer met de vorige regering,zet alle materiele en inmateriele schade van deze president naast alle schade van alle regeringen voor de jaren 80 dan spreek ik jou weer RobG.
  De achterstand in het onderwijs en op alle andere gebieden in Suriname is na de jaren 80 toegenomen RobG, vertel de waarheid a.u.b


  Maak melding

 8. @wie het weet!!!!! echt waar 30miljoen euro voor schoolboeken??????? mijn God!!!!!!! hoeveel schoolgaandde kinderen zijn er inSu???? er is zeker veel aan de strijkstok blijven hangen ja!!!!!!

  Schandalig!!!!!
  ben benieuwd op hoeveel het neer komt per schoolgaaand kind????


  Maak melding

 9. “” Ik ben het wel eens met Hensen zijn visie,maar het is makkelijk praten als je uit een rijke nest komt als Nederland met al haar voorzieningen/trainingen op het gebied van onderwijsvernieuwing en ontwikkeling.

  Natuurlijk is het voor Hensen ook makkelijk geweest om voor een relatief kleine homogene groep marrons in het achterland van Suriname, lesmateriaal te ontwikkelen en dit materiaal vervolgens te kopiëren en uit te delen onder enkele tientallen tot honderd leerlingen.””

  Ook ik sta achter de visie van meneer hensen en die mening had ik eerder al hier geventileerd.

  Voor “honderdduizenen” kopieren is even makkelijk of zelfs makkelijker en goedkoper dan voor enkele honderden.

  “”In groot Suriname is de realiteit echter helaas anders.Het gaat in groot Suriname om honderdduizenden leerlingen met diverse achtergronden die je niet zomaar kan wegpoetsen.””

  Het gaat niet om honderduizenden en de verschillen zijn alleen in het achterland (bij een hele kleine groep) groot. Elk kind in de kustvlakte (85%) kan uit nederlandse boeken les volgen.

  “”Er zijn voldoende deskundigen in het land aanwezig maar deze deskundigen moeten ook goed gefaciliteerd worden om het tijdrovende werk ook goed te doen. Dit houdt in dat in de voorwaardelijke sfeer het een en ander ook goed georganiseerd moet worden.””

  Een fractie van die € 30.000.000,- was ruimschoots voldoende geweest. Waarom hebben ze het niet gehad?

  “”De vorige regering heeft niets ondernomen op dit gebied. De huidige regeerders die zich bewust zijn van de achterstanden in het Surinaamse onderwijs hadden geen andere alternatieven voor handen en waren genoodzaakt om nieuw schoolmateriaal waarin ICT een belangrijke rol speelt zo snel mogelijk in het onderwijs te introduceren.””

  Gekleurd als altijd. De ICT van het Surinaamse onderwijs bevind is op lichtjaren achterstand. Sterke nog, ze zijn nu op grotere achterstand dan bijvoorbeeld in 1998. Dat geldt voor alle ICT in Suriname, maar zeker voor het onderwijs.

  Daarom is het juist GEEN goed idee om ICT-gestuurd onderwijs aan te kopen. Eerst de hardware infrastructuur, anders heb je diesel gekocht zonder dat je een auto hebt.

  Sterker nog: als je de hardware infrastrutuur hebt, heb je de Nederlandse boeken niet meer nodig. Er is heel veel gratis te vinden. je kan voor een groot aantal vakken GRATIS boeken voor de lerarenopleiding downloaden.

  Wie koopt nu ICT georienteerde boeken als er geen ICT is? O ja, de NDP!! Die bouwen ook een snelweg van $ 250.000,- waar maar relatief weinig auto’s overheen zullen rijden, terwijl er niet wordt geinvesteerd in duurzame werkgelegenheid in de landbouw en andere sectoren. Veel voorgevel, weinig gebouw erachter.

  Maar ja, over iets praten zonder van de feiten op de hoogte te zijn is NDP-ers eigen, toch Rob? “”Honderdduizenden”” leerlingen? HAHAHA!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.