Visgronden Suriname nog gevaarlijk voor vissers

15

PARAMARIBO, 18 okt – De visgronden voor de kust blijven gevaarlijk werkterrein voor vissers. Guyanese rovers handelen er naar willekeur wanneer ze toeslaan vanuit hun land. “Nu worden de armen van slachtoffers vastgebonden, voordat ze gedwongen worden in zee te springen”, zegt legerofficier Jerry Slijngaard. Dat vermindert overlevingskansen en dus ook de kans dat de politie ingeschakeld wordt.

De politierapporten liegen er niet om, de rovers worden steeds driester. Ooit werd volstaan met het afpakken van boot, visgerei en de vangst. Slachtoffers moesten zich zwemmend zien te redden. “Als je de persoon een kans wil geven op overleven, gooi je hem gewoon in het water, zodat die zichzelf al zwemmend kan proberen te redden. Maar met gebonden heeft die persoon totaal geen kans. Dit is een ernstige verruwing, sadistisch en onmenselijk”, zegt Slijngaard tegenover de Ware Tijd.

Eigenlijk zou niemand uit zijn eigen boot gegooid mogen worden. Het roven is de laatste maanden alleen maar erger geworden en dat wreekt zich. “We kunnen moeilijk mannen vinden om de boten te bemannen. Ze vrezen voor hun leven”, zegt Willem Mohamed van vissersorganisatie VCC. Slijngaard belooft ‘een effectievere strategie’ tegen de rovers die vooral ’s nachts opereren. Eind van het jaar krijgt Suriname voor het eerst een kustwacht.

15 REACTIES

 1. Wat een triest verhaal voor die arme Surinamers.Ze zijn bang voor hun leven, maar niet bang eind van de maand loon te ontvangen voor luieren de hele dag.We gaan nu kustwacht zetten met kanonnen op die arme vissers dan is alle problemen op gelost.Deze kolder verhalen laat zien wat voor soort mensen op beleidsposten zitten.Moet de president dit oplossen.Guyanese vissers zijn even arme vissers als de Surinaamse.Ieder vecht om te overleven.En dit alles heeft te maken in de gemeenschap waarin je leeft.Het is geen prettige en humane leef omgeving Suriname en Guyana.Hier wordt bevolking door eigen mensen bestolen en onteert.De oplossing is voor handen als je beschaving geleerd zou hebben van je moeder.Helaas is dat niet aanwezig wel kanonnen.


  Maak melding

 2. Barbaarse toestanden voor de kust.

  Het merendendeel van de ‘kleine’ visserij in Suriname word uitgevoerd door Guyanezen. Geen idee hoe dit zich nu verhoud tot de Guyananese piraten. Hier moet nader onderzoek naar komen en de kustwacht moet snel operationeel gaan worden.


  Maak melding

 3. Zucht zucht Surinaamse politie 🙁 Maak vallen voor deze beesten. Stop een vissersboot undercover vol met Militairen. Zodra ze aanvallen schiet je die honden dood!! Surinamers zijn sufferds. Marokkanen of Turken zouden wel raad weten.


  Maak melding

 4. Suriname had in vergelijking met andere landen in het Caribische gebied een goed uitgeruste kustwacht en verkenningsvliegtuigen. Het monster Venetiaan heeft met boosopzet al dit materiaal laten wegroesten of onbruikbaar laten worden. Venetiaan moet door een volkstribunaal tot verantwoording worden geroepen.


  Maak melding

 5. De vissers moeten gewapend en in groepen van minimaal 4 a 5 boten gaan vissen en afspraken metelkaar maken wat te doen indien guyanese zeepiraten waargenomen worden..Ze moeten elkaar helpen, ook moeten ze vuurpijlen en walkie talkies meenemen om zo elkaar in de gaten te houden…..Omdat de visser elkaar helpen moeten ze de vangst ook eerlijk metelkaar delen.

  De Surinaamse regering moet ook helemaal niet moeilijk gaan doen omtrent het afgeven van wapenvergunning. Dit lijkt mij de beste manier om veilig te kunnen vissen.

  Open een vissersvereniging cq bond en ga vergaderen, maak goede afspraken om in grotere groepen te gaan vissen. Ik ben dan nog benieuwd of deze laffe Guyanesen dan nog durven te overvallen op zo’n wrede, lafhartige manier. Als de regering geen veiligheid kan garanderen moet het de vissers ook niet tegenwerken om zich zelf te kunnen verdedigen.


  Maak melding

 6. Als je op de regering moet gaan wachten dan kan je lang blijven wachten!!!

  Ze zijn puur en alleen maar bezig, voordat er nieuwe verkiezingen zijn, hun zakken zoveel mogelijk te vullen…

  Daarom moeten de vissers zelf maatregelen gaan nemen en zichzelf beter te gaan organiseren.


  Maak melding

 7. Alleen om geld binnen te halen worden al onze wateren vergiftigd,en wie doet er niets aan ,onze regering
  want wanneer zij aan de kant gezet gaan worden moeten hun zakken lekker gevuld zijn,want dat worden ze zeker hoor,landbouw inetrseerd ze helemaal niet want daar moeten ze te lang wachten voor ze hun zakken kunnen vullen.het goud en olie komt klaargemaakt uit de grond, dus snel verdient,wedden dat er al een paar buitenlands prive rekeningen bestaan.
  rarararaararar wie


  Maak melding

 8. Het ligt geheel en al aan de huidige regering om over een goed uitgeruste Kustwacht te beschikken, om zodoende te preventeren, dat de Guyanese piraten de Surinaamse kust schenden. Ik heb mijn eigen mening, wie daarover uiterst verantwoordelijk is, maar diplomatiek, laat ik dat aan de Surinaamse bevolking over, om die persoon bekend te maken.


  Maak melding

 9. Astrando,
  Feiten en de waarheid hebben jou al lang ingehaald me boi. miljoenen wapen in de jaren 80 kopen om jou eigen landgenoten te onderdrukken en af te slachten.
  Als ik Bouterse en zijn criminele bende mag geloven hebben Suriname Guyana,Venezuela een goede band, waarom denkt niemand eraan om dit aan te kaarten bij de landen waar die rovers vandaan komen??????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.