Suriname moet investeren in medisch toerisme

23

PARAMARIBO, 25 sep – Suriname zou moeten investeren in medische toerisme, en dan vooral cosmetische energie. Directeur Manodj Hindorie van het Sint Vincentius ziekenhuis ziet deze medische tak als een veelbelovende inkomstenbron. Best een alternatief op wat Suriname al verdient aan het buitenland. Aan de technische en medische kwaliteiten van de eigen specialisten valt niet te twijfelen.

Die zijn door de jaren heen alleen maar beter geworden. Hoogtijd dus voor Suriname om cosmetische chirurgie te overwegen als trekpleister. “Een alternatieve bron van inkomsten. Als het goed betaalt, moeten we erin investeren. Het zou een mooie opsteker zijn voor onze economie. We moeten innovatief zijn”, zegt Hindorie tegenover de Ware Tijd. Belangstelling van vooral buitenlanders is er al, vooral van Braziliaanse, Colombiaanse en Dominicaanse vrouwen.

Die melden zich steeds vaker aan. Het gaat dan om ingrepen voor wat meer rondingen, een smallere taille of een wat fraaiere derrière. Liposuctie, buikwandcorrecties en borstvergrotingen, het wordt allemaal al gedaan in Suriname. Een reden voor de toegenomen interesse is ook de prijs. In Suriname wordt ruim de helft minder gevraagd dan in bijvoorbeeld Brazilië. Een mogelijke beperking is de beschikbaarheid van voldoende specialisten. Suriname heeft maar twee.


23 REACTIES

 1. Als Suriname eerst zorgt dat s’lands medisch programma aansluit op de behoefte van de bevolking.
  Als dat geregeld is mag men zich richten op medisch toerisme.

  Eigen volk eerst


  Maak melding

 2. Ze kunnen beter eerst beginnen met de reguliere gezondheidszorg op een aanvaardbaar peil te brengen zodat patienten niet 7 a 8 uur op de SEH of huisartsenpraktijk hoeven te zitten wachten, tenzij ze euros en dollars in de aanslag hebben want dan worden ze binnen 7 a 8 minuten geholpen.


  Maak melding

 3. Ik dit geval zeg ik: Eigen Volk eerst!!

  Het kan niet zijn rijke SuriNeds plotseling voorrang krijgen voor behandeling door Surinaamse specialisten terwijl de eigen bevolking voor de deuren van het ziekenhuis liggen te creperen.


  Maak melding

 4. Als je dit allemaal zo leest weet je niet of je moet huilen of lachen. De reguliere gezondheidszorg is een drama. De ziekenhuizen zijn afhankelijk van buitenlandse giften en kennis. Zo lang de gemiddelde burger geen fatsoenlijke zorg krijgt moet Manodj Verdorie z’n mond houden. Er is maar één iemand die verantwoordelijk is voor de economie. En we weten alleem wie.

  Het is te triest voor woorden dat een ziekenhuis directeur zich moet bemoeien met de economie van Suriname. Die mooie beloftes van de grote leider worden niet omgezet in daden. Wanhopig probeert men inkomsten te genereren omdat de investeerders weg blijven. Met buikwand correcties en liposucties ga je echt geen huizen, wegen en bruggen bouwen. Het geld verdwijnd allemaal in de zakken van die directeur en Didibrie.


  Maak melding

 5. Hindorie,cosmetische operatie is geen medische noodzaak maar MODE.Dat doe je wanneer een individu reparaties aan zijn /haar bodies wil aanbrengen door onderdelen te laten vergroten of verkleinen.
  In Godsgenade,trek liever donoren aan die bereidt zijn medische apparatuur aan de hospitalen te schenken ,bedden en rolstoelen horen ook op de lijst.
  Je hoeft echt niet op bouta te wachten voor financiele hulp of steun ,die man komt zelf geld tekort omdat hij aan marathon reizen doet.


  Maak melding

 6. Prima als een directeur van het Sint Vincentius ziekenhuis nadenkt over de cosmetische behoeften van Braziliaanse en Colombiaanse vrouwen en de opbrengsten daarvan voor Suriname.

  De vraag is of Manodj Hindorie vanuit zijn positie dit soort zaken naar buiten toe moet ventileren. In een land waar mensen dagelijks sterven vanwege het ontbreken van medische zorg, zou Hindorie meer bescheiden moeten zijn in zijn uitspraken.

  Medisch toerisme, is nou precies iets waar het de directie van het Zorghotel (Anton Dragtenweg) zich op zou moeten toeleggen. Die hebben de capaciteit en koesteren reeds lang deze ambitie. Schoenmaker hou je bij je leest!


  Maak melding

 7. @Ray,

  Zijne excellen(ti)e reislijder heeft wel geld om te doneren aan de zondagmorgen vogelclub op het plein en aan het Kwakoe festival. Een rolstoel aan een gehandicapt kind doneren, zit er voor dat sujet niet bij. Iets met andere prioriteiten dus…


  Maak melding

 8. Moeten we niet eerst proberen onze eigen broek op te houden? Moeten we niet eerst de onmenselijke toestanden bij EHBO ,LPI,en alle ziekenhuizen aanpakken waar onze burgers vaak de nodige zorg en aandacht ontberen? Waarom denken we altijd in USD en niet in medemenselijkheid?


  Maak melding

 9. Weer zo een grote luchtballon. Nu van een ziekenhuisdirecteur die er niet in slaagt om de bedrijfsvoering (klantgerichtheid, basale faciliteiten, opleidingsniveau en inzet van personeel, balans inkomsten en uitgaven) op peil te brengen voor de bevolking waar dat ziekenhuis primair voor is bedoeld. Meneer Hindorie, ga eerst je werk goed doen: dat is je basisziekenhuis beter organiseren. Wanneer dat af is, ga dan je luchtballon vullen met kennis en inzicht in landen met veel medisch toeristen zoals: Aruba, Brazilië, Columbia, of Thailand.
  Kernwoorden zijn: excellente performance en excellente klantfocus. Begrippen die in de Surinaamse gezondheidszorg nog gespeld en begrepen moeten worden.


  Maak melding

 10. Ik begrijp enerzijds jullie reacties, anderzijds zijn deze reacties gebaseerd op appels met peren vergelijken.
  Wanneer je in staat bent om buitenlandse medische consumenten naar Su te trekken, kan dat alleen maar toegejuicht worden, mits de Staatskas ook profiteert. In deze lijn ook het zorgtoerisme dat moet worden ontwikkeld. Suriname dient veel meer verzorgenden en verpleegsters op te leiden opdat ouderen uit bijvoorbeeld Nederland naar Su kunnen uitwijken. hiervan kunnen dan ouderen uit Su weer profiteren.


  Maak melding

 11. Manodj Hindorie heeft vast en zeker een natte droom gehad nadat er een mooie braziliaanse dame voor hem stond in het ziekenhuis.
  Met een vuist vol gestolen goud uit Surinaamse bodem wilde deze dame zich laten verbouwen tot de first lady!
  Wat bezield Manodj Hindorie om dit soort zaken de wereld in te gooien?
  Wat wil Manodj Hindorie beginnen met slecht twee artsen die kundig genoeg zijn op dit gebied?
  Zorg er eerst eens voor dat je op een normale manier geholpen wordt als je zorg nodig hebt.
  Help de mensen in Suriname als eerste en als je dan nog tijd over hebt kun je altijd nog kijken waar er nog meer geld te behalen valt.
  Stel de gezondheid van je eigen landgenoten voor op die van mensen die het niet nodig hebben, laat hun maar lekker een uurtje of 8 bakken in de brandende zon, wellicht dat ze dan geen ingreep meer nodig hebben om er anders uit te zien.
  SU eerst, dan de rest van de wereld bedienen!


  Maak melding

 12. Ik wil geen proefkonijn zijn!! Su heeft de eerste recht! Eerst eigen mensen!

  Wat is Su toch gul en slim zeg!! echt geen ego!!

  @@ Henk Molenaar goed gezien!!!

  Plots na de onafhankelijkheid is een zekere Statenlid Hindorie overleden door tekort aan Medicijnen in SU!!


  Maak melding

 13. Forummers, Odi odi.

  Gelukkig dat jullie gereageerd hebben op bovergenoemd artikel.
  Ik weet echt niet hoe deze Manodj Hindorie plotseling met dit verhaal naar buiten komt.
  @Dirk e.a jullie hebben gelijk hoor.

  Misschien is Rocky G. een goede vriend van hem.
  Lees het verhaal over Rocky G. (en google even naar zijn foto).
  Ik hoop niet dat dezelfde Rocky G in Su. werkzaam is.
  Hij lijkt een (beetje) op Manodj Hindorie.

  SLACHTOFFERS ‘BORSTENDOKTER’ KRIJGEN GELD.

  ALPHEN AAN DEN RIJN – De Haagse ‘plastisch chirurg’ Rocky G. moet twee van zijn slachtoffers een voorschot betalen van enkele duizenden euro’s per persoon. De advocaat van de twee vrouwen, mr. Carolien Jansma, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De rechtbank in Rotterdam heeft dat volgens haar vorige week beslist.

  Rocky G. staat ook bekend als de Haagse borstendokter. Hij was van huis uit gynaecoloog maar runde aan de Prinsegracht in Den Haag sinds 2008 de ‘CityKliniek’. Hij voerde daar vooral borstoperaties uit en schaamlipcorrecties. In de zomer van 2009 bleek dat de operaties bij tientallen vrouwen ernstig fout waren gegaan. Volgens de advocaat van de twee vrouwen, mr. Carolien Jansma, is het voor het eerst dat de rechter in deze zaak voorschotten op schadevergoedingen heeft toegewezen. Ze verwacht dat de twee vrouwen uiteindelijk ongeveer 10.000 euro per persoon krijgen uitgekeerd.

  De arts is in mei van dit jaar door het Medisch Tuchtcollege uit zijn vak gezet. De man bleek in 2004 ook al veroordeeld te zijn door een tuchtrechter. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had de kliniek aan de Prinsegracht in 2009 al laten sluiten.

  Het Openbaar Ministerie onderzoekt sinds maart 2010 of Rocky G. strafrechtelijk wordt vervolgd. Er worden ruim twintig zaken beoordeeld. Volgens een woordvoerster gaat het om een ‘zeer complexe’ onderzoek en is nog niet duidelijk of de vervolging daadwerkelijk wordt ingesteld.

  Naar schatting hebben tientallen slachtoffers schadeclaims tegen de man lopen. Er is beslag gelegd op zijn huis.

  De twee vrouwen die een voorschot krijgen, hebben volgens hun advocaat nog steeds pijn aan hun borsten. De borsten zijn bovendien verminkt omdat de arts door hun tepels en tepelhof heeft gesneden. Bij een van de vrouwen ontstond vlak na de borstvergroting een ontsteking. Volgens de advocaat was er een gat te zien zo groot als een euromuntstuk, waar bovendien pus uit kwam. Ook stak het implantaat gedeeltelijk naar buiten. Toen de vrouw naar Rocky G. terugging, zei hij dat er niets bijzonders aan de hand was. Uiteindelijk hebben andere artsen gezorgd dat de vrouw bij een reguliere kliniek kon worden behandeld.

  De CityKliniek stond bekend om haar relatief lage prijzen. Onderzoek wees uit dat het niet alleen schortte aan vakbekwaamheid van de ‘plastisch chirurg’, ook met de hygiëne was het slecht gesteld. Zo werden implantaten niet steriel bewaard en waren medicijnen over de datum.

  Rocky G. noemde zichzelf de grondlegger van de ‘esthetische genitale chirurgie’. Hij werkte ook in België, waar hij, voor zover bekend, inmiddels ook is geschorst.


  Maak melding

 14. @pasew Fawaka mang.

  Wie op het (forum) is dit reeds overkomen?
  Plastischechirurgie:

  PLASTISCH CHIRURG GESCHORST NA BILVERGROTING

  Een plastisch chirurg uit Midden-Brabant is door het medisch tuchtcollege in Eindhoven drie maanden voorwaardelijk geschorst, met een proeftijd van twee jaar.
  De chirurg voerde in 2007 een bilvergroting uit bij een toen 19-jarige vrouw. Eén van de bilprotheses scheurde uiteindelijk. Volgens het tuchtcollege heeft de arts onzorgvuldig gehandeld toen hij dat probleem probeerde op te lossen.

  Tevens laat het medisch tuchtcollege weten dat de plastisch chirurg de hele ingreep had moeten ontraden omdat die niet medisch noodzakelijk was en het resultaat van de behandeling ongewis was.

  @Wiep-Ding & Henk Molenaar even aanmelden bij Dr. pasew
  als ‘proefkonijn.


  Maak melding

 15. Fer.E. Odi hahaaaaaa

  nee geen Wiep-Ding & Henk Molenaar in mijn “praktijk”,!!!

  tot aan mijn pensioen ben ik nl bezig om van Dijk-Silos te “renoveren” en m.n. haar derriere heeft mijn volledige aandacht 🙂 🙂


  Maak melding

 16. @pasew: Vandaag is woensdag maar geen (gehaktdag).
  Wij zijn als forummers ook bezig met het medisch dossier i.h.k.v. toekomstige Medische Toerisme SU.

  pasew zegt: Tot aan mijn pensioen ben ik nl. bezig om van Dijk-Silos te “renoveren”.
  Ik zal je in deze ook medisch ondersteunen.
  Raadpleeg: http://www.nieuwslog.nl/category/dossier-categories/menselijk/plastischechirurgie.
  En let i.h.b. op de foto (Afvallen via App).

  Ik zie je straks aan de (operatiekamer)

  Ik zal het alvast mailen aan dhr. Manodj Hindorie.


  Maak melding

 17. anne mi gudu..ik zal jou vertellen waarom ik het gevaarlijk vind deze Neus – Borst – Bil correctie!!

  straks lopen er alleen maar strak-gelijnde Rihanna “figuren” rond in Paramaribo…Soso aanrijding 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 18. hihihi, pasew,ik maak iedere dag pasfoto’s voor rijbewijs en paspoort enz, zeggen die vrouwen altijd, “oh wat ben ik oud geworden, oh wat heb ik een rimpels gekregen, ja wat wilt u dan mevrouw…we willen allemaal oud worden, niet gaan lopen tobben en eruit blijven zien als 20, zo werkt het dus niet…..


  Maak melding

 19. Hindoerie heeft in zijn familie plastische chirurgen, dat is alom bekend.
  De enige die er alleen maar beter van word van cosmetische ingrepen is de plastisch chirurg portemonnee .
  Basale kleine ingrepen kunnen ze noch geen eens uitvoeren. Hooghartige artsen en buiten alleen de patiënten maar uit. In een land als Nederland of andere landen verschijnen ze voor de tuchtcommissie. In Suriname komen ze er makkelijk van af met al hun enorme complicaties. Scholing daar doen ze ook niet aan.
  Mijn voorstel , laat je liever helpen in het buitenland


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.