Aantrekken investeringen Suriname lippendienst

54

PARAMARIBO, 25 sep – Als het aankomt op het aantrekken van buitenlandse investeringen, heeft de regering tot nog toe niet meer gepresteerd dan lippendienst. Dit stelt directeur Sigmund Proeve van De Surinaamsche Bank, DSB. Waar het stimulerende maatregelen betreft, is er weinig tot niets gedaan. Economisch en financieel mag het dan goed gaan, maar dat heeft meer met andere factoren te maken. De regering zelf laat het behoorlijk afweten.

Toch heeft de regering Bouterse veel beloofd om het zowel lokale als buitenlandse investeerders naar de zin maken. “Ik sluit mij bij de mensen aan, die zeggen dat het financieel gezien goed gaat met Suriname, vooral vanwege het beleid van de Centrale Bank van Suriname. Maar daar waar het om activiteiten gaat die te maken hebben met de reële economie, op het bord van de regering, zou meer slagvaardigheid op zijn plaats zijn”, zegt Proeve tegenover de Ware Tijd.

Ook in het doejaar dus van de regering is het allemaal uitgebleven. Zeker in dit opzicht is er weinig onderscheid te merken met de vorige bestuurders. Het was juist het ‘gebrek aan daadkracht’ waar toen zoveel op werd afgegeven. “Het is nu tijd dat de beloften omgezet worden in daden”, aldus Proeve. De hoop is nu gevestigd op de jaarrede van president Desiré Bouterse. Proeve vindt ook dat het onderwijs meer afgestemd moet worden op de arbeidsmarkt. Meer huiswerk dus.


54 REACTIES

 1. ach ja, wie wil slapen mag blijven slapen.
  Ik ken ze heel goed, zij kunnen zo meedoen aan praatjesmakers een bekende televisie programma in Nederland voor kinderen.


  Maak melding

 2. Sigmund (Freud) Proeve heeft het goed verwoord. Met deze statement kan voorkomen worden dat deze regering het economisch succes op haar conto schrijft. De economische groei heeft niets te maken met de inspanningen van de regering Bouterse. Deze groei is reeds onder de regering Venetiaan ingezet. De regering Bouterse pronkt met andermans veren. Bij de volgende verkiezingen moet men niet op het podium schreeuwen dat het economisch succes kan toeschrijven aan de eigen inspanningen. Proeve maakt hieraan op correcte wijze een einde.


  Maak melding

 3. Ja dat krijg je met een regering die veel roept en weinig doet.
  Ik stel voor dat de regering eieren voor haar geld kiest en opstapt.
  Het is tijd voor nieuwe politieke leiders echt nieuwe leiders.


  Maak melding

 4. ineens nemen ze het voor proeve op,het zijn de grootste huichelaars op dit forum oenoe na so so kaka
  oeng e takie .pas nog staan jullie proeve voor rotte vis uit te schelden als het om die villas van baboenghol gaat en ineens maken jullie een bocht van 90 graden .waardeloos en hypocriet zijn jullie .


  Maak melding

 5. Meneer Proeve je heb je eigen graf gegraven.
  Binnenkort wordt je vanwege gewijzigde beleidsinzichten ontheven.

  De lippendienst heeft ‘overtoeren’ gedraaid op Saramacca.
  bouta was ook aanwezig en heeft die ondernemertjes daaro heel veel beloofd.
  Niet dan?

  Net echt,
  dan na wang hiep piep piep hoeree…
  of zoiets.


  Maak melding

 6. De directeur van de Surinaamse Bank heeft een einde gemaakt aan de mooiweer praatjes van de paarse aanhang. Volgens de paarse aanhang zou Bouterse gezorgd hebben voor een economische boost. Zijn beleid was goed zo toch ??

  Die theorie is nu KEIHARD onderuit gehaald. Whahahahaaaaaaa … Zoals gewoonlijk vindt de paarse aanhang weer een excuus.

  Het is hier al eerder gezegd ! Het is het tijd voor vervroegde verkiezingen in Suriname en hopelijk nemen nieuwe (jonge) gezichten het stokje over. Somo, Ronnie, Santhokie, en Venetiaan kunnen allemaal met pensioen en wat mij betreft wordt er recht gesproken over de decembermoorden. Kunnen we eindelijk werken aan verzoening van de surinaamse gemeenschap.


  Maak melding

 7. De macro economie gebaseerd op de inkomsten uit NATUURLIJKE hulpbronnen (Staatsolie, IAM gold, informele goud sector) is op geen enkele wijze door de huidige regering beïnvloedt. Van alle nieuwe initiatieven is er nog niets tot wasdom gekomen. Zelfs niet de plannen die al voor 80% gereed waren zoals Newmont.

  De reden licht voor de hand. Niemand waar dan ook ter wereld durft zijn kostbare geld in Suriname te investeren. Wat deze regering ook beweert. Alle plannen zijn te riskant. Staatolie heeft nog maar een paar jaar bewezen voorraad in de grond en een goudmijn moet in 10 jaar de buit binnen hebben. Ofwel de Surinaamse economie moet eerst zelf sterk genoeg zijn voor dat anderen gaan investeren. Men moet eerst zelf aan de slag. Afwachten tot dat anderen het komen doen werkt niet.


  Maak melding

 8. @yolanda m,
  tsja, en wat is jou inbreng als paarse redimoesoe?

  Volgens mij ben je stiekum verslaafd aan die surined criticasters.

  Je dag is weer goed.
  Je ken er weer tegenaan.

  toedels.


  Maak melding

 9. @Yoland M, inderdaad Get a f….life. Hele dag hiele likken van baas levert je alleen maar een ruwe tong op. Komt niets zinnigs uit.. Tijd om die paarse sektarische gedachtengoed van je af te schudden en aan te sluiten bij de “ware surinamers”.


  Maak melding

 10. =Sigmund Proeve heeft groot gelijk.

  =Zie maar weer de zoveelste keer dat er meer gepraat wordt dan dat men gaat handelen.

  =Dit is jammer voor anna-z en sra, want beiden zijn hoopvol op deze regering, maar er gebeurt niets.

  =GEEN BELEID van deze regering Bouterse.


  Maak melding

 11. De lippendienst van afgelopen weekend in Sa’maca!

  – Volgende maand komen er geïnteresseerden vanuit de hele wereld naar suri tbv het toerisme.
  – Zelfs Canadezen.
  – Nu al een tekort aan verblijfplaatsen.
  – 500 Italianen voor Staatsolie.
  – Chinezen voor water (was dat niet van obia-mang)
  – het moet afgelopen zijn met de ruzie tss suri en surineds.
  – het toerisme wordt booming.

  sorry schatje , maar ik kon het niet laten.
  Maak melding

 12. Ach…Proeve brengt oud nieuws.
  Iedereen met wat hersenen weet dat deze regering bestaat bij de gratie van gunstige marktprijzen voor goud en aardolie, en dat het stand houd vanwege de door het Front gelegde solide financieel economische basis. Tangi foe Vene meki fjofjo sidon na tap’ balkon.

  Voor de rest is het een geshuffel en ge-reis van je welste met kabinet crimson.
  En dat doejaar dan? Ha..ha..soso rotsooi.


  Maak melding

 13. Sigmund Proeve is de man die weet waarover hij praat. De Governor van de Centrale Bank hult in stilzwijgen. Proeve heeft de eerste aftrap gegeven voor een goed sociaal – economische debat. Wat zijn de effecten van het beleid Bouterse op de macro-economie, voor zover er sprake is van ‘beleid’????


  Maak melding

 14. ‘PROEVE VAN BEKWAAMHEID’.

  Het mag gezegd worden dat de regering Ameerali een dikke onvoldoende heeft voor haar ‘Proeve van bekwaamheid’. Dit is voor mij, Plato, onweerlegbaar.

  Winston Wirth, de econoom van Bouterse zal ongetwijfeld beweren dat de ordening van de goudsector van invloed is op de economische groei.


  Maak melding

 15. Allen die nu profiteren van dit nieuws zijn de saboteurs die vanaf het begin bij de aanstelling de NDP en Bouterse alles misgunnen waarom spreken deze mensen nog. Jullie saboteurs en vijanden van het volk hebben geen recht van spreken.Jullie saboteurs willen Suriname en de regering niet vooruit helpen maar de regering presteeert het om op hetzelfde niveau te presteren of zelfs meer dan het Front. En volgens jullie zou de economie wegzakken en het buitenland Suriname saboteren maar jullie valse surinamers zijn de vijand en verraders van het volk van suriname.


  Maak melding

 16. @Ghandi, er komt geen debat. Didibrie hult zich in stilzwijgen. Forumlid Larry heeft het correct verwoord. Gunstige marktprijzen voor grondstoffen en het gelegde solide basis van de regering Venetiaan houd Bouta nog op die stoel. Iedere discussie die Bouta hierover gaat voeren staat gelijk aan zelfmoord. Die discussie gaat hij nooit winnen en de NDP achterban weet dat ook.


  Maak melding

 17. @yoland m

  Tuurlijk weet ik dat.
  Je hebt namelijk ook paarse redimoesoes.
  Ze brullen vanaf 8000km dat het goed gaat, maar teruggaan om hun klavieters te gebruiken, daar zijn ze te beroerd voor.

  Dus……..
  ja, jij bent ook een redimoesoe, eigenlijk ben jij een dubbele redimoesoe, ken je nagaan, whahahahahahaha..


  Maak melding

 18. Tijdens de verkiezingen liepen de NDPers rond met borden met het opschrift ’the right man on the right place’. Nu zitten we opgescheept met Bouta op de stoel van de president, Somo op de stoel van speciale afgezant van de president voor het aantrekken van investeerders uit Indonesie en Brunsie op de stoel van de dorpsgek van Marowijne. In ieder geval hebben deze ’two and a half men’ nog niets gepresteerd dat het algemeen belang ten goede gekomen is.


  Maak melding

 19. Who cares dat Proeve een vriend van Bouterse is, @sur.? Dat deze regering bestaat uit toriemangs en takiemangs is een feit, soso bermtorie…Emirates en Correndon gaan vliegen op Suriname, neen zeggen de beide maatschappijen wij weten van niets….bigi sjeng tok! Een jokkiebrokkie Consul Generaal die niets anders te doen heeft. of: er komen investeerders uit China, die gaan wegenbouwen en huizen, en highways, die gaan het VERSCHIL MAKEN….een verschil met wie en wat? Ma zoals ze zeggen Yu kan kibri yu granma , ma yu no kan kibri eng koso-koso.


  Maak melding

 20. er is toch niks mis mee als de president van de surinaamse bank zegt dat de regering weinig presteert op de vlak van investeringen ,maar aan de andere kant doet de regering het goed niks mis mee .de regering zit maar net 2 jaar en het verdient de tijd om haar werk af te maken .proeve heeft zowel negatief als positief gesproken over de regering dus niks mis mee .
  de regering is op de goede weg en dat zal weer blijkt .
  sommige surinederlanders duimen maar dat het slecht gaat maar ik duim dat het goed gaat met suriname .de meerderheid van de surinamers zien vooruitgang en dat telt niet de surinamers die in het buitenland wonen .


  Maak melding

 21. hé hé eindelijk iemand die inziet,dat het land verloren gaat en zijn mond open doet,en nogal iemand van het hoge-kader ook..

  dus boer let op je gedoe en vertrek z.s.m..er zijn betere mensen die het land kunnen trekken..

  long gwé.

  jij ddb bent een waardeloze derde rangs indianen lijder..

  je schaamt je nieteens,dat jij als opperhoofd v/h land allerlei smoesjes bedenkt en niet komt opdraven het land te vertegenwoordigen op het hoogste podium van de wereld..

  je gaat schuilen in het binnenland,voor mij bent je letterlijk waardeloos.

  je laat je vertegenwoordigen door je onder geschikte die even waardeloos is als al die anderen in jou kabinet..

  waar blijven jou daden,zelf de heer proeve van de cbs heeft jou zo onderuit gehaald en je kunt dat nieteens inzien, zo oer dom bent je ddb..


  Maak melding

 22. @Socrates, je heb gelijk!

  Maar de economische groei is niet te danken aan de regering Venetiaan zoals jij pleit, ook Proeve stelt dit niet.

  In 10 jaar regereertijd heeft de regering Venetiaan geen enkele grote projecten uitgevoerd en nauwelijks iets aan de belabberde financiele wetgeving veranderd, zoals het invoeren van een goede investeringswet waardoor Suriname eindelijk eens aantrekkelijk word voor investeerders, het opzetten van vrijhandelszones, het instellen van een economische raad.
  Verder heeft men pas op het einde van haar regeertermijn toen de Decembermoorden verjaard zouden worden daadwerkelijk werk gemaakt om het proces in werking te zetten.
  De regering Venetiaan heeft dus na 10 jaar regeren bitter weinig gedaan en is door het Surinaams electoraat keihard afgerekend met als gevolg dat Bouterse het presidentschap kon gaan bekleden.
  De regering Venetiaan leunde ook voornamelijk op het geld die het nog tegoed had van Nederland waardoor het de basale zaken voor de bevolking kon subsideren.

  Ik kan me nog goed heugen dat men in het eerste regeertermijn van Venetiaan in de jaren 90 een Structureel Aanpassings Programma (SAP) zou invoeren, een grote mislukking geworden met als gevolg dat Wijdenbosch het presidentschap kon innemen.

  Venetiaan zal altijd herinnerd worden als de man met de schone handen maar ook als de man die niets wezenlijk heeft bereikt, hij zal dan ook snel vergeten worden, wie herrinnerd nu nog bv Arron!?!

  De economische groei van Suriname is gewoonweg te danken aan het goede monotaire beleid van de Centrale Bank, het aantrekken van de grondstoffen prijzen in de wereld, de sterke opkomst van Staatsolie, financiele overmakingen van Surinamers uit het buitenland en het geld dat vrijkwam uit de verdragsmiddelen met Nederland en niets anders.


  Maak melding

 23. @olivia
  “Who cares dat Proeve een vriend van Bouterse is”.
  En zo zijn er nog meer “vrienden” om hem heen.
  (Let op vrienden staat tussen aanhalingstekens).
  Aan het eind van de rit zullen we die “vrienden” duidelijk herkennen zien.
  IT’S JUST A MATTER OF TIME!!


  Maak melding

 24. Ha hahahahaha………zijn wij zo slim ??? Of zijn jullie daar zó dom ?????? De regering zelf laat het behoorlijk afweten.Dit roepen wij ,hier bij waterkant al jaren.
  De regering heeft tot nog toe niet meer gepresteerd dan lippendienst.Hahahahaha……..Woei woei…hahaaha……….Wat denken al die makke,blinde, paarse lammetjes die dit nu te horen krijgen ???? Ben erg benieuwd naar. Wie van jullie durft nú !!!! Meneer Dusdat u misschien? Anna-z……durf jij ???? Brain,Afu Senchie….wie o wie..??

  Broeder Wikieleaks wat zeg jij er van ?

  Dit stelt directeur Sigmund Proeve op het bord van de regering, zou meer slagvaardigheid op zijn plaats zijn. Wat denkt Bauta nú??? Ik moet Proeve reshuffelen ??? (wisselen)hahahaha…….Stelletjes sukkels dat jullie zijn. Jullie laten je zelf keer op keer bedotten ! Jullie zijn blij met één dooie mus ! Daarom worden jullie jaar in jaar uit in de maling genomen door verschillende regeringen.Jullie willen géén echte vooruitgang .Anders zouden jullie dit nooit pikken.Van niemand.

  Als jullie geen makke lammetjes waren, dan zouden jullie allang de straat op gegaan zijn.Julie houden niet van jullie zelf.

  Alles wat ik hier doe, doe ik uit liefde voor het land ! Swieti Sranang….zo als jullie daar zeggen.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 25. Sigmund Proeve goed werk gedaan ik hoop dat er nog meer mensen daadwerkelijk nu zullen zien dat deze regering alleen aan zichzelft blijf denken
  Als een president van de Surinamse bank dit zegt dan is het waar.


  Maak melding

 26. Soms vraag ik me af waarom lezen zo moeilijk is?

  Is het zo dat mensen lezen wat ze willen horen of horen wat ze niet willen lezen?

  Al die gher gher die mensen hier maken om af te geven. Diep treurig. Lees et stukje nog een paar keer en kom dan nog maar een keer terug zou ik zeggen.

  De wens is vaak de vader van de gedachte zo te zien.

  Jammer.

  De regering moet meer werk maken van een klimaat scheppen voor directe investeringen.Bij een gebrek aan ene bestaande structuur voor die acties moet deze regering die structuren dus opzetten en zorg dragen dat ze functioneren.

  Dat zal een hels karwei zijn omdat de ambtenarij een bepaalde houding gewend is. Deze werkhouding loopt dwars door de verschillende partijen heen.

  Wat dat betreft kan ik me de werkwijze van de president om werk commissies te maken heel goed voorstellen. het lijkt de enige manier te zijn om daadwerkelijk nog dingen voor elkaar te krijgen in de termijn die hem nog rest.

  Helaas voor de azijnpissers, ik denk dat we de komende jaren nog veel goeds te verwachten hebben in Suriname.

  Als we kritische mensen als Proeve de ruimte geven om met opbouwende kritiek te komen en alternatieven aan te reiken komt het land er wel. Aan schreeuwers aan de kant, die eigenlijk super fans zijn, heeft niemand iets.


  Maak melding

 27. Gezien de stand van de wereldeconomie is het niet vreemd dat de investeerders niet in de rij staan op dit moment. De banken en grote financiele instellingen houden de hand op de knip, wie dit niet weet woont op een andere planeet. Wat de hr Proeve zegt is eigenlijk bedoeld als duwtje in de rug voor de regeerders om iets harder hun best te doen om investeringen aan te trekken ongeacht de economische tegenwind die wereldwijd waait.

  Dus beste redimusus dit geen brevet van onvermogen maar eerder een por in de zij van de regering.

  Suriname Voorwaarts!!!!


  Maak melding

 28. Nog meer luchtkastelen donderdag de 27e van bouterse zonder visie, weinig vooruitgang, meer stilstand en verdeeldheid na die geweldige amnestiewet, die Suriname alleen maar nog meer de naam van een bananenrepubliek heeft gegeven.
  Wanneer zal dit volk gaan inzien dat je jonge dynamische politici met een toekomstvisie nodig hebt om dit land tot naar een bloeiende economie te brengen, en dat gaat niet lukken met een stelletje ongestudeerde bejaarden, die bijna schijndood zijn.


  Maak melding

 29. Dank zij de bank gaat het goed met de economie. Is dit een verhaal voor zwarten.Je weet drommels goed waar het geld vandaan komt het heeft niets te maken met de in breng van welke politieke leider dan ook.Er is geen beleid van welke politieke leider dan ook die daad werkelijk gericht is geweest het volk te helpen.Proeve probeer geen mooi weer te spelen omdat wat geld gezien hebt op de bank. Het geld is niet van jou of Bouterse.
  Maar dat jullie alle middelen inzetten om het naar je toe te trekken is geloofwaardiger dan dit lul verhaal.

  Jammer voor Suriname dat niet een zoon kan opstaan met eerlijkheid in zijn bloed.
  Bouterse heeft geen innerlijke kennis in huis en laat zich leiden door anderen die alleen maar met zich zelve bezig zijn.Dus wachten op de troon rede.


  Maak melding

 30. Als Proeve werkelijk een vriend is van DiDiBrie is en hij levert deze kritiek dan vraag ik me af wat hij zou zeggen als hij geen vriend was.

  Met zo een FFFFriend heb je geen Front nodig. Ehh, ik bedoel met zo een vriend heb je geen vijand nodig.


  Maak melding

 31. Nationalis
  Je hebt groot gelijk Vene zal doorgaan als de president met de tien schone vingers die de Centrale Bank overgenomen heeft met slechts schulden. Bouta zal doorgaan als de persoon met tien bloederige vingers die zeven honderd miljoen van Vene overgenomen heeft aan kasreserve bitter weinig heeft uitgevoerd en daartegenover veel loze beloftes heeft gedaan.


  Maak melding

 32. @Fadso
  @Nationalist

  Een president die bang is om zijn handen(z.g. vingers) vuil te maken is een luie president en dat was Vene ook lui en somber zonder energie.Vene en zijn ministers hebben ook een hoge buitenlandse schuld achtergelaten en een behoorlijk begrotingstekort en er was geen monetairbeleid.En toch heeft Vene deze bekwaamloze minister en zichzelf een exit-regeling gegeven die op kosten van het arme volk doorgaande consequenties heeft.


  Maak melding

 33. Aah…een beetje bonafide investeerder weet hij zijn geld plots kwijt is. Als idool van su zijn vriendje chavez nadoet dan nationaliseert hij de boel op een maandagmorgen.

  Ja meneerProeve

  Ik vrees dat hij wel een balletje opgooit voor idool van su die erin gekopt gaat worden. Het macroeconomisch beleid zal nu gaan wijken voor de kadootjes aan de volksmilitie.


  Maak melding

 34. @Medusa…..zoals iemand laatst zei, luku no, die mannen hebben zoveel mensen op de loonlijst, mollen en allemaal zogenaamde vrienden van Pres. Ja, daarom zeg ik Who Cares dat Proeve een vriend is? Ma tek’ un ai luku sa ow psa, suma denk dat na grap, of pre-pre….Wo sjie moi sani drape….


  Maak melding

 35. dus zijn de verkiezingsbeloften van DADA een Lippendienst?,..”tijd voor een cosmetische ingreep”..

  !! DICHTPLAKKEN !!

  gaat hij niet meer zingen ook 🙂 🙂


  Maak melding

 36. Ik zeg het je Bouata aanhangers.

  Op 27 September komt hij weer met loze beloftes.
  Ik vraag me a hoeveel geld de mensen krijgen die hier op het forum zitten om iedere reactie tegen de huidige regering een minnetje te geven.

  Oooh Bauta is zo goed hij is mijn President.

  Wha wha wha ha ha ha Sukkeltjes


  Maak melding

 37. @Kamper, het NDP heeft recent personeelwervings dagen georganiseerd. Deze mensen kwamen rechtsstreeks uit de lawman oso’s van Paramaribo. De politbureau van het NDP maakt op dit moment overuren, met name de afdeling propaganda en censuur. Ze hebben goed gekeken naar Zimbabwe en Noord Korea.

  Iedere labiele paarse ezel die zijn/haar target haalt krijgt van het NDP management een blikje sardien. Als medewerker van de maand bent mag je op schoot zitten van Baas.

  Baas is nu beschadigd door de directeur van de Surinaamse Bank. Ben benieuwd hoe hij dit denkt op te lossen. Waarschijnlijk weer met een coupe en pistolen. Nieuwe verkiezingen is niet in zijn belang.


  Maak melding

 38. Onlangs beweerde Bouferse op tv n.a.v. de beschuldingen aan zijn adres dath hij bezig is na te denken hoe Sudiname een sociaal beleid kan opstellen. Deze redenering duidt erop dat deze regering de facto nog geen visie heeft over de toekomst van het land als het gaat om de sociaal/economische groei. Het wekt wel -bevreemding dat er nog geen programma klaar ligt over de wijze waarop de eco- nomische groei kan worden aangewend ten bate van de bevolking. De opmerking van Proeve moet dan ook in dit licht worden bezien. Maw er is geen beleid . Het schip is stuurloos. Men weet niet waar men naar toe wil…….


  Maak melding

 39. Voor die idioot astrando die zegt: “”Vene en zijn ministers hebben ook een hoge buitenlandse schuld achtergelaten en een behoorlijk begrotingstekort en er was geen monetairbeleid.””:

  Zelfs DiDiBrie heeft gezegd dat Vene een goed monetair beleid heeft gevoerd. Hoe zou het anders komen dat de negatieve rating van sinds Bouterse elke keer omhoog ging?

  Joe dong na kaka.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.