Staatsolie transformeert naar energiebedrijf

16

PARAMARIBO, 1 sep – Staatsolie wil binnen de kortste keren transformeren naar een compleet energiebedrijf. Volgens directeur Marc Waaldijk is dit inclusief stroomopwekking en –leverantie. Het is ook waarom een contract is gesloten met Suriname Gas & Electricity Industry van zakenman Dilip Sardjoe. De samenwerking moet op den duur een krachtcentrale opleveren van ruim zestigduizend megawatt.

Dat is ongeveer evenveel als energiebedrijf EBS nu produceert. En goed om ruim dertigduizend huishoudens te voorzien. “We kunnen zelfs uitgroeien naar bijna honderd megawatt”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Suriname Gas & Electricity Industry moet dit helpen realiseren als agent van het Finse Wartsila. Staatsolie stopt vijftig miljoen dollar in het project. Anders dan bij een vorige project van Wartsila, blijft de energievoorziening in Surinaamse handen.

Tijdens de regering van president Jules Wijdenbosch zou Wartsila een energiecentrale opzetten. De oppositie toen verzette zich, vanwege de dreigende afhankelijkheid. Waaldijk vindt niet dat er nu iets te vrezen valt. “Wartsila geeft de garanties en voert het project uit. Als iets misgaat, zijn zij rechtstreeks aansprakelijk. Bij de oplevering is Staatsolie eigenaar van de centrale.” Staatsolie wil tegen 2014 de gehele lokale markt voorzien van brandstof.

16 REACTIES

 1. medusa ik hoop dat je hebt gelezen en dat je ziet waarom ik steeds hamer over dijkveld richting boxel domburg en waterland …en niet te vergeten waarom ik op deze regering mijn stem heb gegeven en in 2015 weer ga uit brengen …volop aktiviteiten en een distrikt commisaris miranda van para waar wij alleen maar lof over deze man kunnen spreken .

  wij zijn in beweging wij zitten niet stil..op waterland waar ze huizen bouwen zoeken ze een wachter medusa …niets voor jou !!!!!!je kan nog een bijdrage leveren aan jou land hoor …een aanvulling van je aow in olland dan heb je toch wat te doen in su en niet zitten achter die pc en onzin lopen mekkeren .
  casaba zei je dat ik moest gaan planten ..medusa ik zei je toen dat ik al ooogst en ook pomtajer wat je pom maakt mie mang …medusa je bent zeker van coronie dus je zal moeten weten wat het is .
  tang boeng …oja niet vergeten te soliciteren voor die baan veel succes .

  bouta go go go go go


  Maak melding

 2. @pero
  Eerst zien dan geloven.Weet je ook nog hoe het ging met de stroom van de Afobakka naar Paramaribo?

  Wachter?
  Wel iets voor mij pero!Voor het niets doen “zeven- even”,lekker meegenomen.Daar zal ik zeker over willen onderhandelen alleen ….. het salaris!!!
  Zouden jullie mij toch mijn euro70.000.- bruto per jaar willen betalen?
  Dat is de vraag!Ik gok erop dat jullie het wel kunnen.
  Als jullie je governer van de Centrale bank en je first lady een astronomisch bedrag kunnen betalen moet dat voor mij ook lukken!
  Als je zover bent,meld mij dan maar!Doen hoor!


  Maak melding

 3. Ik weet dat Suriname die extra energie nodig heeft. maar waarom hoor ik steeds dat er centrales met dieselgeneratoren gebouwd worden?Ik hoor nooit Dat er wind of zonne energie centrales worden gebouwd.Waarom denkt men in Su dat wij een oneindige voorraad aan olie in de Surinaamse bodem hebben? Aan al die andere opwekkings mogelijkheden heeft Su Wel een oneindige vooraad.


  Maak melding

 4. Zaterdag 1 september 2012 om 23:13 uur, door Takimang

  Takimang; Inderdaad zonne energie in Suriname zou heel goed mogelijk zijn én beter zijn ! De zon schijnt in Suriname elke dag én het kost niks.Wie weet dat in de toekomst,de mogegelijkheid zou zijn om zonne enrgie te gaan exporteren. Laat de deskundigen op dit onderwerp, verder door fantaseren.Zou prachtig zijn voor Suriname.En voor de(wereld gemeenschap) overige landen.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 5. het is beter als men zelf onze eigen natuurlijke middelen gaan gebruiken om energie op een natuurlijk manier op te wekken;;wij hebben volop zon in su,;;laat men eerst kijken wat voor middelen wij kunnen gebruiken om door de zon energie op te wekken,;;Natuurlijk is er kennis daarvoor nodig,;maar dat is er wel;;;gewoon de juiste mensen op de juiste plaats,;;en het liefst een surinamer;;;kijk hoe een zone paneel gemaakt is,;;en probeer het op een betere manier te maken,zodat afstoot gassen nihil worden,of de houdbaarheid onbeperkt maakt;;kijk wat voor grond stoffen ervoor gebruikt word enz.


  Maak melding

 6. Goede ontwikkelingen, meer vermogen zal zeker helpen om het net stabieler te maken.
  Maar 60 duizend megawatt?
  Er zal meer in de richting van 600 MW bedoelt worden. (wat ook al veel is hoor)
  Hoedanook, als Staatsolie (of EBS) nog goede banen open heeft staan…. ik houdt me aanbevolen.

  Grt


  Maak melding

 7. Is een goeie aanpak van Staatsolie.er is niks fout met bdeze plan,want Suriname wordt ook groter en energie is heel belangrijk voor een land,en niet blijven hangen met domme uitspraken in deze forum gewoon de plannen realiseren,is goed voor de toekomst van het land,en voor de bedrijven die in de toekomst ook zullen komen,het is globalisatie,we leven niet meer in de tijde van bush bush,ga voort met met de vooruitgang van ons land want de toekomst ligt voor ons


  Maak melding

 8. Zonnepanelen komen straks ook veel in gebrijk in Suriname,want de chinezen zijn de grootste producent ervan,dus no spang dan hebben we geen gebrek aan energie zowel van de EBS enStaatsOlie en straks mensen die zonnepanelen willen gebruiken en een paar mensen hebben dat al in Suriname.Dus blijven jullie stil,het is allen maar ontwikkeling ten goede van het land,er komen meer huizen en meer mensen in Suriname wonen en dat is goed voor het land,de Surinamers moeten niet slapen er komen veel mogelijkheden voor de Surinamers,We hebben nog genoeg plaats voor mensen die willen komen investeren in Suriname ,die ten goede komt voor dfe economie,we moeten niet dom blijven en met globalisering meegaan ,je kan niet eromheen,its survive or to be eat!


  Maak melding

 9. Zoals ik al eerder zei: Staatsolie is in geldnood en de vooruitzichten voor nieuwe olievoorraden zijn niet goed. Er is al bijna 10 jaar niets nieuws gevonden. Oliebussiness is als jackpot. Je gooit veel er in en als je geluk hebt, krijg je er veel uit. Je moet wel oppassen dat je geld niet op is voor je de volgende lading krijgt, want anders heb je geen geld op die nieuwe lading te zoeken. Het is van groot belang dat Staatsolie binnen drie jaar goede bronnen vindt.

  Ik had al eerder geschreven dat dat de reden is van de aandelenuitgifte. Ook de ethanol en het Tapajaiproject worden om die redenen gefinancierd. Men wil hun inkomsten spreiden, zodat als het ene stopt, de andere projecten nog inkomsten genereren. Dat is beleid maken!

  Ik hoop alleen dat ze aparte bedrijven maken, zodat als eentje omvalt, niet het hele bedrijf wordt meegesleurd.


  Maak melding

 10. Misschien zullen de mensen door wiens land de oliepijpleidingen zouden lopen “in de lucht springen van blijdschap en geluk”,zich de koe met gouden horens herinnerend die hun lotgenoten in Saramacca werd voorgehouden.WAT HEBBEN DIE MENSEN VEEL MOETEN DOORSTAAN!!!


  Maak melding

 11. mensen in suriname die goed zijn in solderen en lassen, kunnen zelf alles los inkopen in het buitenland en zelfs in amerika en zelf zonnepanelen assembleren, dus alles is op internet te vinden en te koop; je hoef niet perse stroom af te nemen van ebs als je zorgt voor genoeg opslag via accu,s…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.