Houtoogst Suriname naar record met Greenheart

31

PARAMARIBO, 1 sep – Met het aantreden van de Greenheart Group in West-Suriname moet de houtproductie recordhoogtes gaan bereiken. Volgens Greenheart-topman David Wu is precies dit de bedoeling. Per jaar zal ruim honderdduizend kubieke meter hout worden voortgebracht. Het gros is voor de export, zoals steeds met grootschalige houtproductie in Suriname. Er is één verschil.

Anders dan tot nog toe het geval is, zal ‘duurzaam’ te werk worden gegaan. “We willen geen kaalkap,. We gaan ons richten op constant herstel van het bos”, zegt Wu. In West-Suriname staat een moderne zagerij. Behalve duurzame kap, wordt ook zuinig verwerkt. Het houtverlies is minimaal. De zagerij zal op den duur plaats bieden aan zo’n vierhonderd man. Het personeel moet vooral komen van de nabijgelegen Inheemse gemeenschap Apoera.

Voeding voor arbeiders zal lokaal worden gekocht. De lokale landbouwers kunnen zo verzekerd zijn van afzet. Wu wil een holistische bedrijfsvoering “met aandacht voor mensen.” Voor Suriname is gekozen vanwege de uitstekende kwaliteit van het hout. En de enorme hoeveelheden. Het hout zal worden opgekocht door onder meer een Belgisch bedrijf. Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken zei bij de opening het initiatief te verwelkomen.

31 REACTIES

 1. En dan straks daarginds ELLE spelen of SCHUILTJE!! Kap gewoonweg alles leeg! kan jullie niu wat schelen stelletje klootzakken! Jullie graven je eigen graaf!! Zonder zuurstof ben je nergens!! wel 5 foet onder de grond of Crematorium!! je wilt geen Kaalkap!! uiteindelijk wordt het toch!1 Wie heeft het onder controle?? Die WU van de pu zeker! Chinees blijft een Chinees, ook ten koste van hun eigen moeder(dierbaren)!!

  En Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken moet in de hoogste boom worden opgehangen!!


  Maak melding

 2. als het olland was die dit bedrijf zou runnen dan zou men anders piepen …een teken dat men deze regering gewoon niet gunt… dat deze redimusus vastgeroest zijn door front en olland bewijst alleen maar hoe die bakra bassie ze in hun macht heeft …die redimusus worden dom gehouden en ze zullen dom blijven …het valt op dat als de blanken een bedrijf runnen mag alles …en als een ander wat gaat beginnen zoals de chinesen of de indiers ..dan schreeuwt men moord en brandt dat ze het milieu verpesten …zie maar wat olland doet in die arme landen en deze achterlijke wezens willen het overnemen en het aan de mensen in su komen vertellen hoe het moet …boi draai drie lees salto jere en ga op je ballen zitten .die blanken hebben andere materialen uitgevonden waar ze mooie meubiler maken en nu komen ze vertellen dat je het bos niet mag kappen..terwijl deze mensen kampioen zijn in het vernietigen van alles …anderen mogen toch ook de kans krijgen zich te ontwikkelen zoals zij hebben gedaan …dit is het dom houden van deze redimusus.

  bouta go go go


  Maak melding

 3. Dit is goed nieuws voor Suriname.
  Maar dan heb je altijd weer die negatievelingen .
  -Als Suriname geld leent is het niet goed.
  -Als Suriname financiële hulp krijgt van andere landen is het niet goed.
  -Als Suriname belasting wil invoeren is het niet goed.
  -Als Suriname haar aandelen in staatsbedrijven wil verkopen is het niet goed
  -Als Suriname gebruik maakt van haar natuurlijke hulpbronnen is het ook niet goed.

  Hoe moet Suriname in Godsnaam economische ontwikkeling doormaken wanneer alles maar dan ook alles wat Suriname doet om geld te genereren de grond in wordt geboord?


  Maak melding

 4. mo money for abe
  maar hoe staat het met de herbebossing. doen ze dat wel.

  grote gebieden met pinus aanplant van begin jaren 70 rond het blakawatra gebied en kamp 8 zullen nu wel rijp zijn voor de oogst. of zijn ze nu allemaal dood door het niet te zijn onderhouden. toen had men/nps regering grote plannen voor een eigen papier fabriek. oh ja, en niet te vergeten grootschalig houtkap voor de productie van houtskool.

  pero ab leti wan presi.

  daarvoor, midden jaren 40 begon Nederland Bruynzeel al aan leegkap van baboenhout in Suriname voor de productie van triplex. 4 miljoen 200 duizend hectare aan concessie gekregen. begrijp wel dat de gouverneur van Suriname toen gewoon een blanke Nederlander was. Tyuku mati fasi oftewel vriendjes politiek. wie zal het onderzoeken?


  Maak melding

 5. Het is even erg of het nu europeanen, chinesen of desnoods Surinamers zelf zijn die het bos omhakken, straks zijn wij ons mooie tropisch regenbos kwijt en hebben we een ‘mooie’ woestijn voor in de plaats, dat noemen sommige slimmerikken in Suriname vooruitgang.


  Maak melding

 6. Eenmaal omgehakt tropisch regenbos kun je niet herstellen, herbebossen gaat moeilijk en je krijgt in het gunstigste geval een homogeen cultuurbos voor in de plaats. Natuurlijk mogen en moeten Surinamers hun natuurlijke hulpbronnen benutten, maar het moet niet ontaarden in roofbouw, wat de chinezen, met toestemming van de Surinaamse regering, van plan zijn met ons bos is niets anders dan roofbouw d.w.z. de natuurlijke hulpbron bij het benutten onherstelbaar beschadigen. Ongerepte natuur wordt steeds schaarser in de wereld, wij kunnen met ons ongerept tropisch regenbos in de toekomst op duurzame wijze veel meer verdienen aan b.v. ecotoerisme dan aan het als een idioot omhakken van het bos.


  Maak melding

 7. Hoe staat het met onze milieu wetgeving.Is die al in orde ? Als je geen werk heb,ben je bereid om alles wat jou wordt aangeboden te accepteren.Momenteel is het in Suriname:Nul procent aanbetaling op goederen in vele handelszaken in en rondom Paramaribo.Lantiman aktie,gevolg weinig of geen geld op de loonslip vanwege de inhoudingen.Lok aas.Als de regering de zaken die nodig zijn om een goede controle uit te oefenen aangegeven zijn in die overeenkomst, is er niets aan de hand.Maar denk eraan als het bedrijf dat eenmaal heeft gehad,gaan de mensen die zelfs voor het bedrijf zullen werken niet eens meer zomaar een hengelstok uit die concessie van dat bedrijf kunnen kappen.Onze controlemechanisme moet effectief en efficient zijn.
  Laten dit bedrijf het voordeel van de twijfel geven.


  Maak melding

 8. Mensen die zich zorgen maken om de ontbossing kan ik volledig begrijpen. Het is een wereldwijd probleem.
  Ontbossing is de oorzaak van erosie en kan zelfs klimaatveranderingen veroorzaken.
  Dat zijn vaststaande feiten.
  De bossen nemen de CO2 op die door de geïndustrialiseerde en rijke landen zoals Nederland worden uitgestoten. Daarmee kan je stellen dat het oerwoud de longen zijn van de wereld, omdat de bossen een zuiverende werking hebben.
  De rijke en geïndustrialiseerde landen gaan onverantwoord om met hun milieu en
  hun eco-systeem en o.a. het Surinaamse oerwoud
  moet zorgen voor de zuivering.
  Je zou dan denken dat de de wereld en met name de rijke landen het oerwoud zouden moeten
  koesteren en alles voor over moeten hebben om het oerwoud in stand te houden. Ook financieel.
  De waarheid is echter anders.
  Suriname bezit een bosoppervlakte van 148.000 vierkante kilometer en daardoor is het Surinaamse
  bos een van de grootste vergaarbak van CO2 en leverancier van zuurstof.
  Het Surinaamse oerwoud is dus zeer en zeer belangrijk voor de wereld.
  Daarom heeft Suriname op de internationale conferentie over het milieu gepleit voor een een financiële
  waardering voor het in stand houden van de bossen.
  Om te voorkomen dat landen hun bossen verwijderen, moeten zij daarvoor gewaardeerd worden, het zogenaamde Carbon Credit, dat is het Surinaamse standpunt. Hiermee heeft Suriname niet alleen een lans gebroken voor andere tropische landen, maar Suriname wilde ook voor zorgen dat er een nieuwe en een bijzondere voorwaarde in het nieuwe protocol mbt tot het oerwoud tot stand moest komen. Maar helaas de natuurlijke bossen zijn ondanks hun beschermde werking voor de wereld niet opgenomen in het het nieuwe protocol tijdens de conferentie. De rijke en geïndustrialiseerde landen en daarmee de grootste vervuilers van het milieu zijn niet bereid om te betalen voor ‘de longen van de wereld’.

  Ontbossing vindt plaats omdat er veel geld mee wordt verdiend. Dat is ook een feit.
  Suriname is het 17e rijkste land ter wereld als het komt op natuurlijke hulpbronnen. Maar om gebruik te kunnen maken van deze natuurlijke hulpbronnen moet er helaas bos gekapt worden. Doet Suriname dat niet dan zal Suriname voor eeuwig bekend staan om haar verborgen natuurlijke hulpbronnen maar dan zal Suriname ook voor eeuwig een onderontwikkeld land blijven.
  Gelukkig is Suriname wat dat betreft wel bewust van het belang van het oerwoud.
  De Wereld Natuurfonds heeft een nieuw idee gelanceerd
  om bosbescherming te financieren, afgekort REDD ( Reduced Emissions from Deforestation an forest Degredatin).
  Omdat de bossen de longen zijn van de wereld
  is het vanuit dat standpunt belangrijk om in bosbescherming te investeren.
  Het laten staan van bos levert dan geld op en wordt daarmee gestimuleerd . Dat is de essentie van REDD.
  REDD heeft echter alleen kans van slagen als er internationale overeenstemming is over de toepassing.
  Wereld Natuurfonds voert op dit moment ook een aantal proefprojecten uit in Landen als Suriname en Indonesië
  om REDD te testen en de landen voor te bereiden op de toepassing.

  Als dit project van WNF slaagt en internationaal wordt
  geaccepteerd dan kan Suriname haar bossen laten staan
  en daarvoor ook nog geld krijgen.
  Dat zou natuurlijk zeer ideaal zijn voor Suriname maar zeker ook voor de wereld.
  Wat dat betreft zijn het de rijke en de geïndustrialiseerde landen die aan zet zijn.


  Maak melding

 9. Ach bos alleen brengt geen eten op tafel, bos alleen zorgt niet voor werkgelegenheid, bos alleen brengt geen enkele ontwikkeling.

  De mensen die zich zorgen maken om het bos zijn tegen de ontwikkeling van Suriname.

  Ik zeg kappen het hout en verkopen en weer herbeplanten. Tenzij het rijke westen Suriname miljarden jaarlijks wil geven voor behoud van het Surinaams bos, in dat geval bescherm ik elke boom met mijn leven, tot die tijd kappen die handel.


  Maak melding

 10. ik moet echt lachen als ik lees hoe men wil weten hoe de pot daar verdeeld wordt nou mijn advies aan jullie die willen weten ga naar suriname dan ga je weten hoe de pot verdeeld wordt.weten jullie wel wanneer nederland bezig is met hun pot nee maar je woon in nederland.je woond niet in suriname maar wil over surinaamse beleid praten alleen maar deskundigen hier op waterkant,,


  Maak melding

 11. Even combineren van publieke informatie: Van de $ 30.000.0000 investeringen van Greenheart was $ 6.000.000 voor het huren van het FSC certificaat en 70.000 ha concessie, welke in handen is/was van een van de belangrijkste adviseurs van de President. Zie deal SUMA lumber met Greenheart van eind 2011.

  Technisch gezien een heel interessante ontwikkeling alleen waarom doet Suriname het niet zelf. Een van de hoofdrol spelers heeft het recent aan mij uitgelegd.

  De Surinaamse houtsector kan zich niet ontwikkelen omdat men tevreden is met kleine beetjes en omdat de locale markt betaalt voor de ondoelmatigheid van de Surinaamse houtsector.

  Letterlijke uitspraak “waarom zouden wij hout gaan verwerken voor de wereldmarktprijzen (euro 500/m3) als Surinamers bereid zijn er euro 750/m3 voor te betalen”.

  Nu heeft een buitenlandse partij een monopolie verworven en wordt de baas in het bos. De staat vist achter het net.


  Maak melding

 12. @@ Kriendenki neen!!! AUB niet! als je de voordeel van de twijfel geeft, dan is de kwaad al geschied!! Dus voorkomen is beter dan genezen! en het is zo’n kwaad dat genezen niet meer mogelijk is!!!


  Maak melding

 13. Wat een probleem met boskap,weet je hoeveel landen boskappen en tegenwoordig is men beter met boskappen en ze hebben goeie aanpak van,dus regering doen en breng geld in de lade van de economie van Suriname,maar wel goed beleid voeren en kontrole houden en geod beleid,dat is alles wat ik wikl zeggen,laten ze maar brullen over co2 en dergelijke talks,de economie is ook belangrijk voor Suriname en sommigen zeggen wat de bevolking van krijg,je moet voor je geld gaan werken en het geld wat het land maakt wordt zeker in het het gepompt,dat gebeurd in elke land,en de corruptie is overal alleen moet je altijd de corruptie bestrijden,Suriname heeft nog veel te doen en het word ook aan gewerkt,dus ga door met goeie plannen regering en laat de domme maar praten over co2 vervuiling,want ze weten niet waar over ze praten,ze lezen wel boeken maar dat wil nog niks zeggen,kappen en herplanten dat is de kunst,in Zweden en noorwegen doet men dat ook en het lukt ze al jaren,dus niet dom commentaar geven,maar kijken hoe landen het aanpakken met hun houtkappen,na mie takie!


  Maak melding

 14. Jako waar woon, je zeker in Hooiland,in de betonen jungle,denk goed wat ik zeg.Trouwens ik woon ook hier hoor!Maar no plei sabie mang!Je moet meer informatie nemen voordat jij en velen die over dit onderwerp praten en kijken hoe ze duurzaam houtkappen in de rijke landen,terwijl ze geen grond bijna meer hebben.


  Maak melding

 15. @@@medusa. FER.en andere redimusus…. produktie produktie daar gaat deze regering voor .
  er is geen weg terug want su moet vooruit ..echte suris vraag niet wat je land voor je kan doen… maar vraag wat je voor je land kan doen ..geel zwart bruin rood als het maar geen redimusus zijn .

  bouta go go go


  Maak melding

 16. @ Makka

  Is toch kortetermijn denken … natuurlijk gun ik onze surinamers werk en inkomen, maar straks heb je land zonder bos en wat dan ?

  Denk je dat die Chinezen zich een beetje druk gaan maken om het behoud van kostbaar Surinaams bos, of herstellen van de schade aan de natuur die zij aanrichten.

  Ben wel eens in Zuid-Afrika geweest, daar doen ze aan houtkap maar … daar zorgen ze ervoor dat ze weer herplanten waar er gekapt is, dat is pas goed beleid maar zomaar in het wilde weg houtkappen en daarna weer wegwezen als het economisch niet meer verantwoord is is op de lange termijn slecht voor Suriname.


  Maak melding

 17. Inderdaad Surinam Patriot hoeveel procent krijgt Suriname. Nog een vraag hoeveel procent krijgt jouw president DiDiBrie samen met Abrahams en Poederveen???? Is er wel inzage in het contract of hebben voornoemde heren hun deel reeds gehad. Het blijft een zooitje in dit land. Hout en goud consessies worden verkocht voor eigen gewin en dat heet nu Ordening Goudsector.


  Maak melding

 18. Even uitrekenen;

  De bouw van de fabrek is twee jaar geleden begonnen. Dat wil dus zeggen dat de onderhandelingen en de voorbereidingen nog veel eerder zijn begonnen.

  WACHT EVEN, DAN IS ALLES ONDER HET FRONT GEREGELD!

  Pero en leeghoofd, wat hebben jullie hier op te zeggen?

  Wanneer gaat DiDiBrie één van zijn eigen productie projecten openen? niet een paar huizen die met geleend geld betaald worden, maar een ECHT project?

  Ik wil trouwens nog aan leeghoofd doorgeven dat je leest wat je wil. Je kan een prachtverhaal lezen over Greenheart, maar je kan ook de corrupte voorgeschiedenis lezen. Ze hebben de poppetjes verwisseld om acceptabel over te komen.

  Denk je echt dat ik af ga op jouw informatie. leeghoofd?

  Kandé joe edé boro, ma no die foe mie.


  Maak melding

 19. Dit is nou een voorbeeld van complete incompetentie van de overheid.
  We hebben veel mooie natuur en wat gaan we ermee doen we roven het leeg alsof het niets is, duurzaam weet je wat duurzaam is het gewoon laten staan en de natuur zijn gang laten gaan, duurzaam is een woord uitgevonden door grote multinationals en de rijken der aarde om te voorkomen dat mensen in opstand komen tegen de vernietiging van deze wereld.
  Begrijp me niet verkeerd natuurlijk is het belangrijk dat er meer werkgelegenheid komt, maar de beste man zegt het zelf al een record aan houtkap wil men bereiken dus met andere woorden zoveel mogelijk werken met moderne rooi machines, en voetbalvelden per dag rooien, nergens zegt de beste man dat er nieuwe bomen worden geplant om gekapte natuur opnieuw te creeren,.
  Beseft men nou echt niet dat de natuur die Suriname heeft tot een van de mooiste ter wereld behoord, hebben jullie weleens vanuit de lucht gekeken, hoe al die kale plekken eruit zien die er nu al zijn.
  Das lelijk en absoluut zonde.

  Bouta trap niet in Woorden als Duurzaam,etc.

  Kijk naar wat het land echt nodig heeft en waar kansen liggen.
  Iedereen heeft het over Bio olie hoe kan het toch dat Suriname met Zoveel kale plekken geen fabriek kan wegzetten waar Bio Olie word gemaakt van afval afkomstig van Suriname en de omliggende landen.
  Geloof mij dat levert veel meer banen op dan de 400 die men voor ogen heeft met houtkap.

  denk na over wat werkelijk nodig is en als je daar moeite mee hebt stap dan op als leider van het land, leider zijn is meer dan alleen maar met je hoofd in de wolken lopen.


  Maak melding

 20. Wat zullen de omwonenden door wiens land de oliepijpleidingen zouden moeten lopen,zich van blijdschap en geluk “een gat in de lucht zijn gesprongen”,zich de koe met gouden horens herinnerend die hun lot genoten in het distrikt Saramacca zijn beloofd, maar nooit zijn nagekomen.
  WAT ZIJN DIE MENSEN VRESELIJK VOOR DE GEK GEHOUDEN!


  Maak melding

 21. We wachten al meer dan twee jaar op de verslagen van de geweldige goudovereenkomst die DDB zou sluiten dus eer we de details van deze deal horen is DDB al lang president af

  en de schatkist weer leeg.


  Maak melding

 22. @ Kamper
  “Dit is nou een voorbeeld van complete incompetentie van de overheid”.

  Kamper de voorgaande tekst is nu een voorbeeld waarom het slecht gaat. Een standpunt in nemen zonder te weten waar het overgaat. Greenheart produceert als enige in Suriname volgens FSC normen. dat wil zeggen dat zij gedocumenteerd per jaar 0,5 m3/ha jungle of 30 m3/ha/jaar mag kappen. De capaciteit van de zagerij komt precies overeen met de omvang van de concessies van Greenheart in Suriname. De regering nog Greenheart valt hier iets te verwijten.

  De Surinamers moet echter wel in de spiegel kijken omdat zij zelf al jaren niet instaat zijn omstandigheden te creëren om jaarlijks de nog resterende 750.000 m3/jaar (op uitgegeven concessies) die nu blijft staan te exploiteren. Denk eens terug aan de intriges rondom de pogingen om Bruijnzeel te verkopen en hoe lokale partijen dat onmogelijk gemaakt hebben omdat deze meer zagen in de grond onder het bedrijf en het leeg roven van het bos dan in ordentelijke bedrijfsvoering.

  Het leegroven van het bos is niet de schuld van de regering. Het is een mentaliteit probleem. Men wil alles gratis, zonder moeite, investeringen en hoofdpijn.

  Men kan veel van Chinezen vinden maar niet dat zij niet ondernemend en hardwerkend zijn. Neem daar een voorbeeld aan.


  Maak melding

 23. @JoJo,
  Geloof jij nou echt in de Fsc Norm.
  Ook weer zo’n instituut ontwikkeld om op een zgn duurzame manier hout te winnen.Want je zegt het zelf al ze mogen het kappen heb jij ooit nieuwe aanplant gezien, of sterker nog heb jij ooit ergens gelezen dat de gekapte natuur in zijn oude staat is herstelt door nieuwe aanplant?
  Waarom moet men nog steeds hout kappen oerbomen omzagen terwijl men met plastic hout na kan maken.

  Ik ben er op tegen en ik blijf erop tegen er zijn andere manieren om aan geld en werkgelegenheid te komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.