Surinaamse rundeter gaat goedkoper tafelen

9

PARAMARIBO, 15 aug – Voor de burger met rund in het dieet breken goedkopere tijden aan. Dit is althans de verwachting van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Via een ‘public-private’ partnerschap met een importeur is een eerste partij van vijfhonderd koeien binnengehaald. De aankomst van de beesten per boot is voor het ministerie een bevestiging. De prijsstijgingen worden gekeerd.

Het is de eerste stap naar ingrijpen in de markt. “De Surinaamse veestapel kan nu rusten”, zegt LVV-topfunctionaris Edmund Rozenblad. De Braziliaanse koeien moeten de dringend nodige break bewerkstelligen. Hoewel, de direct belanghebbenden, de veeboeren, zijn opmerkelijk ontevreden. Hun angst is dat er nu minder gekocht zal worden. Volgens LVV is dit ook de bedoeling. De veestapel moet weer worden aangesterkt na grove inslacht de laatste jaren.

LVV wil zijn oude rol van stimulator weer oppakken. De importeur zal voorlopig om de drie maanden enkele honderden koeien importeren voor de slacht. Uiteindelijk zullen ook fokstieren worden binnengehaald. Het laatste gebeurde niet meer de laatste jaren. LVV wil de beesten inzetten voor het verruimen van de lokale veestapel. Volgens Rozenblad zal uiteindelijk ook de veeboer zich gelukkiger voelen. Voor het moment moet de consument maar lachen.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Ja, breng maar fokstieren, want dat is het enige dat deze regering doet: fokken en opfokken…….Klootza…
  Sur veestapel kan nu rusten, ….poehpoeh, gaan jullei maar zelf rusten zou ik zeggen!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. Een uitstekende interventie van de overheid. Het leek alsof de veestapel in Suriname aan het verdwijnen was.De vraag naar rundvlees was groter dan het aanbod.In een tijd van schaarste gaat men automatisch de prijs opdrijven. De handel maakt grove winsten en dat wil men continueren.Het komt vaak voor dat men de schaarste kunstmatig creëerd om de prijs blijven hoog te houden.Met de import van de koeien komt er meer rundvlees op de markt met het gevolg dat de prijs zal dalen.De prijsdaling zullen de handelaren als een verlies beschouwen terwijl dit geen verlies voor hen is.


  Maak melding

 3. @RogG

  Jij idioot, snap jij dan niet dat de brazilliaanse overheid haar veeindustrie stimuleert op grote schaal?Hun push is zo intensief dat zij in staat zijn rundvlees op grote schaal te exporteren en tegelijkertijd hun gehele bevolking van goedkoop rundvlees te voorzien.En wat doet jouw baas?Hij kiest voor de gemakkelijkste wegen .Alles bij hem is ‘laten halen’ en de lokale mag van zijn part verdwijnen of op houden met bestaan.Het proces van vlees of groenten import is een lange procedure omdat degenen die vlees importeren inspecties uitvoeren. Ze testen de kwaliteit van het vlees,naar mogenlijke ziekten waarmee het besmet kan zijn ea.
  Bij hun krijg je het geimporteerde vlees niet zomaar 1,2,3 op je tafel om het te eten zoals bij de hongerige ndp baas en zijn volgers het geval lijkt te zijn..Bij je baasje gaat het niet om de kwaliteit maar de kwantiteit.
  Voor hem is het vandaag importeren en morgen consumeren ,met ziekten en al.Straks gaan wij ons nageslacht foto’s tonen van runderen uit Brazilie uit boeken en hun vertellen dat deze beesten ook eens in Suriname leefden maar dankzij bouta en co is het helemaal opgehouden te bestaan.


  Maak melding

 4. Stichting Kofoe heeft incompetentie organisatiemensen, die geen verstand van zaken hebben om dit soort groot schallige festivals te organiseren. Ze hebben kleur bekend en zijn niet alleen on onschuld kwijt geraakt en ook kwakoe is haar onschuld kwijt geraakt. Iemand met een klein beetje hersenen in de stichting kofoe, had dit besluit van tafel moeten vegen om geld van Bouterse aan te nemen om dit festival door te laten gaan. Kwakoefestival had zich verre van politiek en zeker de NDP, haar lijder moeten houden. Men had neutraal moeten zijn, waardoor alle Surinamers daar onbekommerd komen bevinden en gaan. Nu het een onderdeel van de NDP is geworden, zullen Surinamers die niets van deze man moeten hebben afhaken en zich verre van het kwakoefestival houden. NDP heeft in kwakoe/kofoe nu een podium gekregen om in de Bijlmermeer Zuidoost nog meer haar gangetje te gaan. Kwakoe was bijna niet door gegaan. De vraag is, is het niet de laatste stribbelingen, op sterven na dood, met dit besluit van Kofoe. Volgend jaar zullen we het merken/ De toekomst zal het leren. Stichting Kofoe kan niet op langere termijn zaken bekijken. Triest, maar het is zo. Wat zullen de aanbidders van paars blij zijn.

  In Holland/West-Europa zijn vele omstreden mensen die geld in het westen stoppen, zie Obiang of lijders van moslimgemeenten uit moslim landen die grote moskeeën bouwen.


  Maak melding

 5. Ja hoor: Het vervolg verhaal over de Braziliaanse Koeien.
  Alle Braziliaanse Koeien staan te Loeien in de Surinaamse Wei.
  Want de Mofina’s krijgen eindelijk een stuk goedkoop welvaarts vlees erbij.
  Want bijna elke dag (Anton) eten komt ook je strot uit.

  En wanneer worden onze (Sranan Foroe) goedkoper en ook betaalbaar voor de Mofina’s?


  Maak melding

 6. Heeft dit ook een oorzaak, dat wij plotseling een tekort hebben aan onze eigen Surinaamse Rund?

  Emotionele band met ‘vermoorde’ koe

  15/08/2012
  Paramaribo – Een boerin is zeer bezorgd geweest nadat zij haar koe niet kon vinden. Ze wist dat ze alle dieren in de stal had achtergelaten, echter was één van hen de volgende morgen – 5 mei dit jaar – verdwenen. De vrouw werd emotioneel en vreesde het ergste. Omstanders brachten haar later op de dag het slechte nieuws; het beest was gestolen.

  Met familie ging de vrouw op onderzoek uit. Wat zij niet hoopte, leek toch te zijn gebeurd. In de omgeving werden overblijfselen van de koe gevonden. De eigenares was ontroostbaar. Zij deelde immers een emotionele band met het dier, zo ook haar kinderen en buurtbewoners.

  Al in april 2012 kreeg Juliën B. het idee om een koe te stelen. Op 5 mei voegde hij de daad bij het woord. Hij stropte het dier aan de voor- en achterpoten en bond de hals stevig om. Het beest had daardoor geen uitweg.

  Het duurde een half uur voordat de koe dood was en geslacht kon worden. Twintig kilogram verdeelde Juliën B. onder vrienden en familie, vijfentwintig kilogram raakte bedorven en de rest verborg hij in zijn vriezer. Zijn kompaan Giovanni S. hielp met het slachten en sjouwen van vlees naar huis.

  Juliën B. kreeg een straf van twee jaar onder aftrek van het voorarrest en een geldboete van SRD 1.000. De handlanger werd gevonnist tot twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk onder aftrek van de periode in voorarrest doorgebracht.-.

  Gij zult geen Surinaamse Rund meer stelen.


  Maak melding

 7. natuur goed nieuws….
  maar hoe en wie gaan al dat rund controleren op gezondheid.
  of word suriname blij gemaakt met dode runderen in plaats van dode mussen.
  het zijn er wel 500..
  word goedkoop uit eindelijk toch duurkoop ??????

  langa


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.