Scheepslijn Brazilië erkenning voor Suriname

29

PARAMARIBO, 29 jul – De vrachtlijn tussen Brazilië en Suriname is niets minder dan een erkenning. Dit zegt Brazilië’s ambassadeur in Suriname Marcel Baumbach. De lijn biedt perspectieven voor verruiming van de onderlinge handel. Het vrachtverkeer wordt steeds drukker. Niet zo lang terug was dit anders.

Geen van beide landen had echt aandacht voor elkaar. “We konden dan ook niet spreken van v voldoende volume aan producten, genoeg voor een scheepvaartlijn”, zegt Baumbach. De laatste jaren heeft Suriname juist meer belangstelling kunnen trekken. Ook het Braziliaanse bedrijfsleven ziet er steeds meer been in. Het is te merken aan de toegenomen handel de laatste jaren. Het kan nog veel beter, maar daar is meer goede wil voor nodig.

“Brazilië is bereid de nodige steun te bieden om Suriname de gelegenheid te geven nog meer te bloeien”, aldus Baumbach. De scheepvaartlijn voor vrachtvervoer is een goed voorbeeld. Er worden ook andere landen in de regio aangedaan. Dit kan ook goed uitpakken voor de handel met andere Caribische landen. De afgelopen jaren is ruim honderd en zeventig miljoen dollar gestopt in modernisering van de Nieuwe Haven. De lijn met Brazilië wordt ervaren als kroon op het werk.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Sra,,reality,Blacman roots,,,,,,, ,,,,,,,,julie zijn niet uit het veld te slaan,,,,inderdaad een volk zonder kennis van hun originele oorsprong zal altijd in het duister blijven tasten,,,,,,,peace


  Maak melding

 2. Zondag 29 juli 2012 om 08:27 uur, door su-ra.orga

  Je zit gewoon uit je nek te lullen. Haal die kettingen van je nek, armen en benen en reageer op een realistische en opbouwende manier op het artikel.
  Hou anders je mond.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. “Nadja” en “Gina”, zullen de suri-haven wekelijks aandoen. dankzij de lancering van de ‘North Brazil Feeder’, door het Franse scheepvaartbedrijf CMA-CGM.

  Prima zaak of niet?
  Ik kan me vaag een plan herinneren, om de Suri-haven uit te breiden tot de grootste haven in het Caraïbisch gebied.

  Zo te zien “maait” Brazilië het gras voor de suri-voetjes weg.


  Maak melding

 4. DEsmeralda ,
  Geeft in het vervolg jou mening wanneer jij helder kan herinneren en denken !!!
  Bezoek de strand , ga uitwaaien , zal je goed doen !!!
  O ja , jij bent mij nog een antwoord schuldig .
  Jij hebt mij nog niet verteld hoe heet het zee-water is .
  Moet ik het soms aan een andere KWAL vragen ???
  I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 5. Sempa op zijn stokpaardje: “RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!

  Verzin eens wat anders: gaat nu echt vervelen.


  Maak melding

 6. Mensen let wel, dit is enkel een uitbreiding van de dienst en wijziging van de rotatie van CMA-CGM schepen.
  De Gina en Nadja varen reeds jaren in de loupe vanaf de Frnse Antillen en Port of Spain (als hub) naar PBM, Desgrad des cannes en Belem.

  Nu de rotatie gewijzigd is en ook Macapa en Santarem in de directe loupe op SME zijn opgenomen biedt dit zeker kansen voor import en export van poducten.
  Via Belem kunnen handelaren in PBM nu direct zaken doen met o.a. de grote buitenlandse elektronica giganten die zich in de free trade zone van Manaus bevinden.

  Tel daarbij de Unasur en Mercosur handelsvoordelen bij op en kan het opeens zijn dat Europa, Azie en Amerika veel te duur zijn geworden om direct zaken mee te doen.

  Let dus op je zaak importeurs en bedrijven die exporteren, want er is genoeg te verdienen in de regio.


  Maak melding

 7. In Brazilië zou Suriname alle producten die het van heinde en ver, USA, Europa, China, India enz haalt kunnen kopen, dus heel dicht bij huis in Brazilië.

  vrachtauto’s bussen, allerlei soorten machines, huishoudelijke artikelen/elektronica, enz. Brazilië is een van de grootste landen als het gaat om veeteelt, visserij en nog talrijke andere zaken. Brazilië is ook één van de opkomende economieën, waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan met een land in het zuiden en met hen meegroeien.
  Ga googlen. Ik verbaas met erover dat de betrekkingen tussen Suriname en Brazilië op zo een laag pitje staat en er op het voortgezet onderwijs en hoger nog steeds geen (Braziliaans-)Portugees als een verplichte vreemde taal wordt gegeven. Brazilië is top en Suriname kan in haar ontwikkeling lcihtjaren vooruitgaan in alle sectoren die je maar kan opnoemen. Gelet op het klein aantal inwoners die Suriname heeft moet je je wel voorstellen wat dat betekent. Wel moet er een zodannige plan van aanpak worden uitgewerkt op wetenschappelijk niveau, waardoor de juiste oplossing hiervoor gevonden wordt. De student/e/n sociale, cultureel economische, technologische wetenschappen, die hierover een afstudeerscriptie over zou maken zou hiermee een bijdrage leveren, die geen enkele regering aan voorbij zou kunnen gaan.

  Ik hou niet zo veel van het portugees als, ( spaans vind ik veel mooiere taal) taal, maar als het om vooruitgang gaat en ontwikkeling dan moet het wel, want communicatie over en weer is wel in hun taal is wel belangrijk en zal zullen Brazilianen ook erg op prijs stijlen en leuk vinden en waarderen i.p.v. in het Engels. Gemakkelijk om met hen in hun eigen moer-taal te praten, grappen maken, cultuur te beleven,ervaren en te begrijpen als men niet zakelijk terrein bezig is.

  Brazilië maakt en heeft alles, landbouw, veeteelt, techniek, visserij, cultuur, toerisme/ecotoerisme, universiteiten, je noemt het maar op. Ook als het om eindprodukten gaat en grondstoffen. Grondstoffen ook dezelfde als Suriname heeft., flora en fauna, landbouw, bosbouw, wetenschap,scheepvaart, luchtvaart, ruimtevaart, kledingindustrie, treinen, schoenen enz, enz, enz

  De Surinaamse handelaren/importeurs moeten hier meer gebruik van maken. Suriname heeft al vliegverbindingen naar Brazilië, de scheepvaart komt weer opgang en daar ben ik heel blij mee.

  Brazilië is top en Sme moet de betrekkingen op allerlei gebeiden/sectoren intensiveren. Waarom wordt hier niets mee gedaan?


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar

  We waren dus geblokt en mogen bij gebrek aan vuurwerk nu het vuile werk weer opknappen. Toch wel een complimentje voor ons. Mijn vorige reactie was een test.


  Maak melding

 9. nu hoeft hét materiaal niet meer via zanderij aangevoert te worden,maar per schip..

  die meneer van nickerie rijst-magnaat wiens schepen geveilt waren weet er alles van..gediplomeerd handelaar..


  Maak melding

 10. He , henk de MOL is terug .
  Kan niet anders henk , hoe vervelend het ook mag klinken .
  Het gaat pas ophouden als de desbetreffende Dossiers Suriname ” wordt vrijgegeven !!!
  Begin jij ook al de hete adem van het Internationaal Gerechts Hof op jou nek te voelen ???
  I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 11. Sempa: Het houdt pas op als de schuldigen van een misdaad door een rechter op grond van bewijzen wordt veroordeeld. Daar hebben ‘geheime dossiers’ niets mee te maken.

  En ga jij nog elke posting met jou onzin slogan eindigen?


  Maak melding

 12. @ passant:

  Suriname is onder de vleugels van Brazilië gekomen sinds de inval van de USA in Grenada. De USA wilde toen ook direct Suriname binnenvallen en Bouterse verdrijven. Brazilië was er niet blij mee, omdat het geen militairen van grootmachten aan hun grens wilde hebben en bang was dat de USA er een basis zou vestigen en nooti meer weg zou gaan. Bouterse kreeg toen de keus: of hij deed wat de USA wilde (via Brazilië) of hij werd afgezet. Dezelfde avond nog haastte Bouterse zich naar de STVS om aan te kondigen dat hij de Cubaanse ambassadeur had uitgewezen (eis van de USA, er stond een artikel over in The New York Times. Bouterse geloofde niet dat ze zouden binnenvallen totdat hij op uitnodiging van de USA ambassade via hun eigen kanalen zelf mocht kijken naar de gevechtsvliegtuigen die reeds waren opgestegen (ik weet niet meer vanaf waar) en richting Suriname kwamen).

  Ambassadeur Oswaldo Cardenas werd toen dus uitgewezen en Bouterse moest aan de leiband van Brazilië lopen in ruil voor steun en bescherming. Oswaldo Cardenas schreef later een boek over zijn tijd in Suriname “De Revolutie van sergeanten” ( http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=160169 )

  In die periode kwam dus de creditline los met Brazilië en werd de Braziliaanse ambassadeur Lampreia geruisloos oppermachtig in Suriname. Surinaamse militairen gingen toen ook opleidingen volgen in Brazilië (o.a. wijlen ex-minister Rupert Christopher, die ooit eens één van de lijfwachten van Brunswijk in de rug doodschoot in Fort Zeelandia in het beroemde incident om twee uur in de ochtend).

  Het Centro Estudos Brasileiro werd toen zeer actief. Je kon daar Braziliaans leren tot niveau 4, dan voldoende om een Universitaire opleiding te kunnen volgen. Dat was ook de periode dat er veel Surinaamse studenten met een beurs naar Brazilië begonnen te gaan.

  Je kan dus wel degelijk Braziliaans leren in Suriname, zelfs op hun kosten (het cursusgeld is laag).

  Brazilië wilde Suriname ook soja leren telen, maar de boef die niet zo lang terug is weggetrapt bij OW (zal zijn naam niet noemen) had toen de leiding van het project en heeft ook daar gestolen, waardoor het project is doodgebloed.

  Brazilë heeft ook een indrukwekkende luchtvaart en ruimtevaartsector (satellieten). Brasil is veel ontwikkelder dan zelfs het westen vermoed. Ze praten alleen niet. Ze houden zich koest. Het feit dat BRAZILIË de EU (dus niet een land, maar de EU) wilde en kon steunen, zegt al veel.

  Een paar losse opmerkingen over wat je schrijft:

  – Surinaamse politici / regeringen gaan ALTIJD voorbij aan de bevindingen van hun wetenschappers. de reden dat Suriname er zo bij ligt is omdat de wetenschappers niet mogen uitvoeren wat ze geleerd hebben. Simpel voorbeeld: Er zijn genoeg wegenbouwdeskundigen in Suriname, maar wanneer ze de ontwerpen aanbieden, vraagt de regering om er minder steenslag in te doen en dunnere lagen te maken. daardoor kan men meer asfalteren. Als je dat ook nog eens vlak voor de verkiezingen doet, ….. . Elke regering heeft zich daar schuldig aan gemaakt, al sinds voor de onafhankelijkheid.

  Degene die durft om goede kwaliteit te blijven leveren, krijgt nooit meer een opdracht, dat snap je wel.

  – Suriname kan niet nagenoeg niets leveren wat omringende landen niet kunnen leveren. Brazilië kan ook nog leveren in veel grotere hoeveelheden. Suriname zou dus alleen een soort doorvoerhaven / tussenstation kunnen worden (zie Nederland > Duitsland). Je moet dan wel wat geld hebben en slim zijn. Als ik het zo bekijk, zijn de Brazilianen ons voor. Ze hebben de haven ontdekt en springen in dat gat (je hebt gelijk, Medusa). We hebben wel een haven, maar geen scheepvaartbedrijf en schepen. We vissen dus weer achter het net. Dat is nou wat ik bedoel met een doordacht, op elkaar afgestemd plan van aanpak. We halen dus niet het maximale uit de haven, anderen gaan met een gedeelte van onze inzet aan de haal.

  – Milton kwaakt weer wat om zich heen. Theoretisch lijkt het allemaal te kloppen, MAAR: WAT gaan we exporteren? 3 anoe bakba nanga feifie saka aleisie?

  Maleisië (deskundigen) is in de mid-jaren 70 naar Suriname gekomen om rijst te leren planten. Binnen 10 jaar waren ze een hele grote speler en was de SML kapot gemaakt door de politiek.

  – voor zover ik kan zien is het enige korte termijn voordeel nog dat Suriname bruin en witgoed goedkoper kan laten halen dan uit de USA. Ik zie de doorvoerhandel echt niet zo snel opbloeien. Als we niet oppassen zorgen de Brazilianen ervoor dat het zelfs nooit op gang komt.


  Maak melding

 13. De Surinaamse politiek ontbreekt aan daadkracht en inzicht; het besef van inzicht is niet aanwezig bij de surinamers in het parlement en laten zich alleen meeslepen door eigen gewin. Er ligt wel een glasvezel tussen oost en west suriname; maar die is wel voor het verkeer voor andere landen, maar voor de eigenontwikkeling voor bedrijven die zich zouden kunnen vestigen tussen nickerie en albina, ontbreekt wel de wezenlijke glasvezel kabel om langs de asfaltweg bedrijven gaan vestigen, en met een eigen computer kun je wel beter diensten aanbieden in deze moderne tijd. zonder een eigenhomepage en internet en pc voor bedrijven is het ontwikkeling van suriname den dode opgeschreven. Al in 2000 heb ik hier melding van gemaakt, en telesur kan nog steeds niet de voortouw nemen in suriname en wil zelfs andere spelers niet de kans geven om dit te realiseren. misschien moet suriname ook de overheid gaan privatiseren en moeten de burgers zelf het initiatief nemen om suriname voor-uit te helpen..


  Maak melding

 14. Djamoe en jim;;;;;,,,,,,,,,er word niet gelul,,,,,,,,,,als julie die vorige berichten van sra,reality,blackman roots gelezen had en het begrepen had,dan zou jij,djamoe,zich nu niet als een ezel die uitspraken uiten,,bij hun gaat het om beterschap voor land en volk op een zo oorspronkelijk manier,,,,wat voor inbreng of idee heb jij dan voor Su,TOT zover,niets,dan alleen maar klaagen over hen die het goede van hun land wil zien,,als jij niks positief te zeggen heb over su,bemoei er dan niet me,,heb jij een hekel aan een van die drie,laat het hun dan weten.,als jij wil weten wie wij zijn,oke,wij zijn een organisatie voor surinaams oorsprong


  Maak melding

 15. Zondag 29 juli 2012 om 16:14 uur, door Henk Molenaar

  Je loopt altijd te klagen over pres. Bouterse maar volgens mij gaat straks blijken uit het verborgen dossier dat Pres. en de Nederlandse staat 1 ding gemeen hebben.

  15 doden op hun geweten!


  Maak melding

 16. Voor Henkie Boy, goed onthouden stree def stree oenoe sa frede bika,te leki 2015 Bouta na wi fesi mang, baka dati a sa de wang sari torie, poti disie ini joe jeje,
  joe dong boeriki joe……
  Deng bakra kiri someni jampanesi dati joe no moesoe frigitie dong kaw, sang joe e posoe jo go ini Sranang
  torie….. mi na wang was was godo, en no poti sapatia
  ondro mi was was godo……


  Maak melding

 17. @Sempa, wat een gelul allemaal … de nederlandse staat heeft helemaal geen 15 doden op haar geweten. Er is maar 1 iemand die bevel heeft gegeven voor deze liquidaties en dat is DDB. Nederland heeft geen enkele rol gespeeld in de december moorden. Door al die complot theorieën is deze slachting een eigen leven gaan leiden, overigs kwam dit DDB goed uit. Dat Nederland plannen had om in de jaren 80 Suriname binnen te vallen en rechtsorde te herstellen, dat klopt. Laten we nu eerlijk zijn, die coupe heeft suriname niet goed gedaan. Het is toch een zwarte blz uit de Surinaamse geschiedenis. Man, als DDB niet op het toneel was verschenen hadden we in rijkdom geleeft en was de Surinaamse bevolking niet tot op het bot verdeeld. Want die 2 deling is al meer dan 30 jaar een feit. Lackin roept om de dossiers vrij te geven en jij papegaait hem na, niet wetende dat Lackin het verstandelijk vermogen heeft van een bevroren paarse ijslollie. Sempa Sempa toch…


  Maak melding

 18. Beste Bouta82: Er is maar één man persoonlijk voor de slachting van 15 prominente Surinamers: de huidige president van Suriname.

  En daar verandert geen stapel geheime dossiers iets aan.


  Maak melding

 19. Met de nadruk op:

  “De afgelopen jaren is ruim honderd en zeventig miljoen dollar gestopt in modernisering van de Nieuwe Haven. De lijn met Brazilië wordt ervaren als kroon op het werk.”

  Ruim honderd en zeventig miljoen dollar (zal wel USD zijn), geïnitieerd en geïnvesteerd door de voorgaande
  regering. Prachtig noh?! Pronken met andermans veren!!!

  Zie onderstaand URL:

  http://www.waterkant.net/suriname/2010/06/12/bouterse-nieuwe-regering-suriname-erft-niets/

  Volledig in tegenspraak met de feiten! De werkelijke ontwikkelingen zijn door de vorige regeerders verwezenlijkt. Deze mofo regering profiteert van de
  inspanningen van de voorgaande doe regering en het
  hardwerkende deel van de Surinamers!!!


  Maak melding

 20. heerlijk om te zien, dat ons geliefde Suriname, de handel met bepaalde landen uitbreidt. Hoe intensiever de handel van Suriname met landen als Brazilië, China, India, Dubai en Venezuela, hoe minder de handel met calimerostan. Zolang we door deze xenofobe autisten dagelijks worden verkracht en aangerandt op Schiphol


  Maak melding

 21. Hmmm, Koos de Jong, een zeer bekende schrijfstijl derhalve even achterlijk. Nederland heeft onnoemelijk veel bloed aan haar handen en overigens zijn er nog levende daders, die nog steeds geeerd worden vanwege hun onmenselijk gedrag. Bekend kenmerk van de inborst van de Nederlander. Breek me de bek dus niet open! Ga je verdiepen in de Nederlandse geschiedenis (veel is natuurlijk heimelijk verborgen) en trak pas dan je waffel open.


  Maak melding

 22. @mitste

  wat je schrijft klopt voor een groot gedeelte als reactie op mijn bericht of wat je aangeeft. Maar Suriname zal hier haar voordeel mee moeten doen, zoals ik aangeef in mijn posting. Suriname was heel lang Nederland gericht op grond van de koloniale band, die er bestond, maar kan zich nu ook op Brazilië gaan richten om zich verder te ontwikkelen. Als er (een)andere alternatieven /mogelijkheid zijn/ is, kan je daar ook je /voordeel/voordelen mee halen, ja toch?

  De band van Su-Ned zal toch ook blijven bestaan, denk maar aan de families die in beide landen wonen en op grond daarvan ook nog voordelen/samenwerking blijven bestaan. Nederlandse en Surinaamse bedrijven doen met deze landen oa. KLM/SLM.

  Sme levert veel meer producten in het Caribischgebied
  SME levert wel zaken o.a aardolie, rijst, vis, boter, Fernandesprodukten, enz aan Caribische landen.

  Portugese taal op scholen als een vreemde taal
  Wat ik schrijf over het Portugees leren in SU, is wel wat anders dan wat jij schrijft. In mijn voorstel gaat het om grote groepen leerlingen en studenten te bereiken volgens een bepaalde structuur en dit zal het hele land ook ten goede komen als deze mensen van beide landen met elkaar in contact komen. In beide gevallen kan je het leren, maar in jouw geval zal je wel best begrijpen dat je maar een kleinere groep mensen bereikt, die het komen/kunnen aanleren in een klein kamer het Centro Estudos Brasileiro . Op scholen is het kan je veel meer leerlingen en studenten mee bereiken, net zo als het met de vreemde talen Engels en Spaans aan toe gaat op scholen.

  Voordeel van deze scheepslijn voor Suriname
  Door deze scheepslijn wordt het mogelijk dat vracht het SME binnenkomt en ook weer uit kan gaan. Export- en importbedrijven in Suriname kunnen hier hun voordeel mee doen. productieve bedrijven zijn verzekerd dat hun producten op de plaats van bestemming komen. Dit zal dus het land SME en de Surinamers ook ten goede komen.

  Blijf schrijven, wees positief, kritisch en onderbouw je argumenten wel goed.


  Maak melding

 23. Minister Lacking waar zijn de schepen van suriname SMS Had toch eigen schepen? Saramaca was de laatste schip.
  Lacking je zegt zelf dat Surinamers geen 4000 deuren kunnen maken voor 1000 woningen , Heb je daarvoor een aanbesteding gedaan voor dat je dat zegt? Tel die deuren maar van Flora project op dat in jaren 70 is gebouwd. Een schip van Suriname naar Brazilië is geen nieuws , Laat de regering eigen schepen kopen zodat er werkgelegenheid voor de jongeren en de ouderen , En de werknemers gaan geen bouwwerkzaamheden verrichten op onveilige steigers. Zie zelf de bouw steigers in Paramaribo.. Zie ook de zebrapad waar jongeren en ouderen moeten oversteken. Laat de gevangenen de zebrapaden in de avonduren verven . Geef dat maar aan de justitie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.