Energieprijs voor goudindustrie geen rekensom

14

PARAMARIBO, 30 jul – De prijs die Suriname uiteindelijk zal vragen voor extra energieleveringen aan het Canadese Iamgold mag niet onredelijk hoog liggen. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Nu nog onderhandeld wordt over de uitbreidingsplannen, zijn er nogal wat overwegingen te maken. De uitbreiding, dus het zoeken naar meer goud, komt met zijn eigen uitdagingen.

Dit moet worden meegerekend in de vraagprijs. “De energiebehoefte gaat omhoog, omdat er meer hard gesteente wordt aangetroffen. Dus ook zonder uitbreiden, zou het bedrijf meer energie gebruiken, omdat ze steeds dieper gaan en steeds harder gesteente tegen komen”, zegt Hok. De behoefte aan energie zal dus alleen maar toenemen. De regering heeft beloofd te leveren. Maar of het tegen de huidige prijs moet, is een wijd open vraag.

Van simpelweg doorberekenen is geen sprake. Er valt zoveel te wikken en wegen. “Hoeveel goud meer kan het bedrijf produceren, hoeveel meer kan Suriname verdienen, waar is een balans te vinden tussen prijs en productie? In de onderhandelingen wordt natuurlijk gekeken naar uitbreiding van het areaal, of de prijs van energie daar onderdeel van kan zijn. We moeten ons ook realiseren dat naarmate de energieprijs hoger is, het bedrijf minder geneigd zal zijn dieper te gaan.”

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. ik ben persoonlijk,tegen boringen,goud,olie en diamant opgravingen,in die zin van handels betrekking,maar in de zin van lands belang zie ik het echte voordeel,op die manier zal er ook op verantwoordelijke wijze met de grond stoffen van su omgegaan worden,,als wij onze natuur uit balans halen,zal het kei hard terug slaan voor herstel,met de elementen van de natuur moeten wij niet dollen,,en daar hoort ook onze grondstoffen bij..begrijp mij goed,zolang wij die surinamers genoemd worden,ons eigen oorspronkelijke natuurlijk concept van leven,sociaal eenheid,natuurlijke orde niet achterhalen,zullen wij altijd volgens de dingen die wij van een ander volk geleerd hebben leven en denken en zelf een cultuur van die ander volk aan nemen,,m.a.w,men heeft een cultuur aan genomen dat helemaal GEEN cultuur is,,,,,,,een heleboel van die elementen zie nog in su,,,hoezoo,,paramaribo is geen hoofd stad maaar een vesting van vroegere slaven handelaars…dat bedoel ik van een ander volk gedachte,,,,,en what about us hebben wij dan niks voor ons zelf,,,,,dus die gedoe met boringen vind ik een grote grap,,,


  Maak melding

 2. Als ik naar de huidige goudprijs kijk zie ik dat die ook met rasse schreden omhoog gaat. zo het balanceerd zich evenredig aan de extra gemaakte kosten van dit bedrijf


  Maak melding

 3. Wat een onzin van minister Jim Hok. I AM Gold produceert toch tegen marktconforme goudprijzen. Waarom zou haar kostenstructuur dan door de Surinaamse overheid gesubsidieerd moeten worden? Dit is nu een voorbeeld van uitverkoop aan het buitenland, omdat de nationale bedrijven en burgers van Suriname wel met marktconforme energieprijzen geconfronteerd worden.


  Maak melding

 4. @ sra:

  ik kan heel ver mee gaan in je gedachten.

  Hok begint romein te nemen. De volgende stap is dat er een korting voor IamGold komt.

  Ik dacht dat het Front werd verweten dat ze Suriname verkochten. Ze waren toch redimusu’s in dienst van ‘olland”? Zou DidiBrie niet de take verhogen? “Nee, absoluut geen 5%, desnoods 5,5%”, kan ik me nog herinneren. EN NU??


  Maak melding

 5. Rare manier van onderhandelen. Volgens mij produceert IAM Gold tegen kostprijzen van om en nabij $ 600/troy ounce haar goud en kan het verkopen tegen ruim $ 1.600/ troy ounce. Er zit dus heus wel wat marge in om wereldmarkt prijzen te kunnen betalen voor de elektriciteit. mes op tafel als ze het zelf goedkoper kunnen moeten ze dat toch doen.

  Toen Gambior begon lag dat heel anders, toen was er niet zoveel ruimte tussen kostprijs en de verkoopprijs.

  Deze wijze van onderhandelen staat geheel haaks op het verkiezingsprogramma (verkoop natuurlijke hulpbronnen tegen een goede prijs). Dit lijkt er op dat er cadeautjes gegeven moeten worden om IAM te verleiden letterlijk en figuurlijk haar goudmijn te doen uitbouwen.
  HEEL VREEMD. Ik denk dat de dominee en koopman uit Calimerostan hier heel goede diensten kunnen bewijzen.


  Maak melding

 6. Waaaat een koe zeg,ja,natuurlijk,zo kan hij ook meebeuren.Niet te geloven,waar heeft ddb deze idioten gevonden.De een na de ander zegt en neemt stomme domme beslissingen.Beste surinaamse broeders en zusters,,suriname wordt geleidt door idioten,kwakzalfers.Hoe erg het ook mogen klinken,zo gaan wij bergafwaards.Gelezen hoeveel,goud er vorig jaar naar boven werd gehaald,meer dan een half miljard,en hoeveel kreeg suriname ongeveer 10miljoen,en wat waren ze blij,idiotenJa,wat cocaine met je hersens kan doen.


  Maak melding

 7. Als het werk zelf, meer hinder door natuurlijke weerstand (hardheid van de bodem) ondervindt.
  Zal er sprake zijn van een scherpe prijs op de dan geleverde energie. 😉 Oja, dit geld alleen voor de boor of graver natuurlijk. Het kantoor en de fabriek kunnen wel op een gewone aansluiting, toch!

  De prijs? Als lamgold zelf energie produceren, doen ze dat met generatoren neem ik aan. Kijk wat dat kost en blijf er scherp onder….
  De regering heeft belooft te leveren? belofte maakt schuld! Als Su niet kan leveren krijgen ze een boete, let maar op.
  Bij een storm kan een hoogspanningsmast ook afbreken. Moet er dan ook een buitenlands bedrijf komen?

  Waarom zoveel haast? als dat goud eruit is is het weg..alles verkocht en nog steeds geld tekort.
  Ga nou zelf een nieuwe ‘sector’ beginnen.
  Pluk daar over meerdere jaren de ‘vruchten’ van, inplaats grondstoffen in de ‘uitverkoop’ doen, daar hoort toch vaak de roep bij, “op is op”
  Het is tegenwoordig meer of alles voor een bepaalde datum gebruikt moet zijn, de generatie van ‘over’-prestatie lijkt nog haast te hebben ook.
  Goud op eigen bank is goud waard??toch 🙂

  Niks op deze wereld is rijker dan het leven zelf…….
  Banken en coorperaties zien dit iets anders, jammer genoeg, daar ‘wijkt het leven’ voor hun ideeen van rijkdom (het heeft niks meer vandoen met welvaart) en creeren zo de loonslaven.
  ? waar is hier het leven, want eenmaal een lening dan moet je.


  Maak melding

 8. Midete ,,,,,,,,,,,,,;als jij mijn vorige artikel gelezen had,dan zou jij begrijpen dat ik tegen onverantwoord boringen van olie en grond stoffen ben,als het maar voor Su in Su voordeel oplevert,,,,,ik bedoel hierme te zeggen,,,,,dat wij als surinamers alle bedrijvrijven in su zelf in de hand nemen,,wat in ons land is,is van ons en van niemand anders.Jij heb het ook over Bouterse gehad,,voor alle duidelijkheid,,ik heb niks tegen bouterse,,wat over hem door de media gezegd is,interesseert mij niet,,door alle beschuldiging,verwijtingen en noem maar op,,vind ik dat hij ook zijn best doet voor opbouw ,tot nu toe is hij wel degene die ervoor gezorgd heeft dat het volk bewuster is gaan leven en denken,,maar ik zeg ook,bouterse,dit is een verzoek,zou jij ervoor kunnen zorgen,dat armoede uit ons prachtige land. Su verbannen word.Dus,als jij,midete,zo diep zinnig ben,waarom kon jij dat dan niet begrijpen,,,ik praat niet ten nadele of zoek geen nadeel van mijn zoort,en dat zijn,surinamers,Ai mi na wang crioro mang fu sranang grong,,dus ik praat ook niet nadelig over bouterse,,ik maak mijn mening en manier van denken over mijn geboorte land op een positief manier kenbaar,,nog wat,,,,,ik ben niet dol op politiek,,maar meer op sociale orde ,,,,,,,,heb jij het nu begrepen,,,,,koni


  Maak melding

 9. Midete,,,,,,,,,;( )als front zo goed was,dan hadden zij het volk tot een betere bewustzijn van omstandigheden op een eerlijke manier kenbaar gemaakt en het land op eigen krachten op een ordelijke manier geordend en niet volgens europees systeem in su te werk moeten gaan,toen venetiaan aan de macht was wat voor goededingen heeft hij dan voor het volk en land gedaan,integendeel,a mang seri a kondre,,,,if ju na wang jahjah mang dang ju no e seri ju kondre, if ju e du dati,ju e seri deng sma sang kumbatej beri ini a kondre,,,begrijp mij goed,,ik scheld niemand uit,ik geef alleen mijn mening en wat ik in su onder zijn bewind heb mee gemaakt,het gaat mij om belijd,een goede verstandhouding naar het volk,werkwijze in het land,en vooral,een goede verstand houding onder de politieke partijen in su,,i dont like politiek,,maar eenmaal jij er om gevraagd heb,,,dan is dit mijn mening ,,,,,,,,,

  koni


  Maak melding

 10. Als jullie het er niet mee eens zijn moeten jullie gaan stemmen! Het heeft geen zin om af te vragen of het een of ander wel of niet ok is. Je moet stemmen om dingen geregeld te krijgen. Met andere woorden. Alles wat er nu gebeurt heeft Suri én haar inwoners aan hun zelf te danken.


  Maak melding

 11. @ sra:

  Ik zei al dat ik het GROTENDEELS met je eens ben.

  Dat stuk over Front was algemeen bedoeld en niet voor jou specifiek.

  Ben je het niet met me eens dat: 1 je niet in de media moet gillen dat je niet te veel kan vragen voor energie omdat dat je positie verzwakt en dat deze houding “niet geheel” conform de houding is van de NDP voor de verkiezing?

  Het Front werd toch beschuldigd van “uitverkoop van grondstoffen” aan buitenlanders? Deze regering zou toch “veel meer” halen bij de buitenlandse maatschappijen?

  Ik wil nogmaals zeggen dat ik geen Fronter ben, maar als ik moest kiezen tussen die twee, dan wist ik het wel. Gelukkig is er meer keus.

  Het SAP is door het Front zeer slecht uitgevoerd, maar daarna ging het langzaam aan wat beter.

  Als jij vind dat het Front niets heeft gedaan, dan moet je maar eens naar de economische cijfers kijken vanaf 1987. Daar is duidelijk te zien wanneer de grafiek omhoog en omlaag ging.

  In mijn buurt heeft het Front de wegen geasfalteerd, de afwatering rigoreus verbeterd en het water (waterleiding) ging van “niets” naar “een beetje”. is dat genoeg? Nee, bij lange na niet, maar het is niet “NIETS”.

  Dat ze op een aantal vlakken zwak waren, is een feit.

  Ergens ben je trouwens inconsequent:
  “Je praat niet ten nadele van je “soort” ???”, maar wel ten nadele van Vene. If i ne kos no wan sma, dan ie no musu kos vene toe.

  Mijn punt:

  Ze schelden het Front uit over uitverkoop aan buitenlandse bedrijven, maar ze doen het wat dat betreft tot nu toe niet anders, zeker naar de grote bedrijven toe. Maar ze hadden voor de verkiezing wel een grote mond.

  Weet jij trouwens dat bijna de hele NDP top en alles daaronder goudconcessies heeft? Deze mannen worden nooit meer arm.

  sra: ik lever kritiek op dingen die niet goed gaan, van welke partij dan ook. Het front is niet mijn partij, maar ik kan zien wat ze wel en niet goed gedaan hebben.

  Ik heb trouwens ook geen probleem om “mijn partij” te bekritiseren. Sterker nog, ik heb sinds 1987 niet op “mijn partij” gestemd, omdat ze samenwerken met partijen die me niet bevallen. Ik heb nog nooit op het Front gestemd. Voorts heb ik nog nooit twee keer achter elkaar op dezelfde partij gestemd. Elke verkiezing denk ik goed na.

  Bij de ressortraad-verkiezingen stem ik op iedereen uit mijn buurt, ongeacht van welke partij, omdat ik ervan uitga (ging) dat als ze in mijn buurt wonen ze ook voor mijn buurt zullen werken. Tot nu toe ben ik wat dat betreft steeds bedrogen uitgekomen.

  O ja, bespaar me de etiketten als “diepzinnig” etc. We discussiëren hier gewoon. Het gaat om goede argumenten, meer niet. Ook een ongeschoolde zou goed kunnen argumenteren. Dat heb ik gelukkig vaak genoeg meegemaakt.


  Maak melding

 12. @Midete mie hoop dat ze jou hebben begrepen.Midete ie zie wang stongdoifie kang free tja a njoengsoe go verspreidt,maar ie zie a stongede wang mi jeeeesoesoe mie gado,vooral( juist) a wang die plei a ekte man foe Su(geen redimusu want deze hebben gauw door wat er bedoelt wordt)je krijgt er niks goeds in DIE steenharde kop.Ik ben bang dat ondanks je uitleg het 0 X 0 zalblijven,snappen wat je hier zeg en bedoelt doen ze toch nooit.Ooit komt de aanhang van DiDiBrie zich zelf tegen hopelijk dat ’t dan niet te laat is.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.