vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEx-minister: aandelenverkoop Staatsolie fout

Ex-minister: aandelenverkoop Staatsolie fout

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 jul – Aandelen van Staatsolie zonder meer op de vrije markt gooien is een foute keus. Dit stelt voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland. Het verkopen van staatsaandelen mag onder geen beding een optie zijn, nu niet en nooit niet. President Desiré Bouterse beweert nochtans dat de aanzet vanuit het management zelf komt.

De vorige regering kreeg het idee ook al voorgelegd, maar deed er niets mee. “Wij willen Staatsolie zo lang mogelijk in handen houden van de staat, het volk”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Daarom kreeg het management van Staatsolie te verstaan dat er geen aandelen mochten worden verkocht. Als het bedrijf geld nodig had voor investeringen, moest er maar een obligatielening komen. Dit gebeurde ook en het bedrijf kon vijftien miljoen dollar lokaal opnemen.

Bouterse ziet het verkopen aan particulieren wel zitten. Frappant genoeg ziet hij de aandelenverkoop juist als garantie dat ‘het volk’ Staatsolie meer als ‘eigen’ bedrijf gaat zien. Ook andere publieke bedrijven gaan mogelijk dezelfde weg op. De oppositie toonde zich onlangs bezorgd over de plannen van de regering met Staatsolie. Rusland deelt die bezorgdheid: “We moeten niet privatiseren om te privatiseren. Wat je eenmaal hebt geprivatiseerd, kun je niet makkelijk terugdraaien.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

53 REACTIES
  1. Misschien gaat de pres zelf aandelen kopen, hij heeft namelijk veeeeeeelllllll geld in zijn eigen zak gestoken, evanals zijn matties. Gr*&^%$#


    Maak melding
  2. Waar zijn de gemaakte winsten dan gebleven?? Onlangs nog bekend gemaakt voor een bedrag van $ 414 miljoen!!! en dan praat ik nieteens over de voorgaande jaren!! Stelletje Pinquins!!


    Maak melding
  3. Dit krijg als je jou land in handen van ongeschoolde criminele idioten zet.
    ingezonden: Weer interpretatie verschil terugroepwet
    Is toch om je voor te schamen hoe deze ongeschoolde klootzakken ons land voor lul zetten.


    Maak melding
  4. Het is toch niet te geloven dat delen van onze parade paard verkocht wordt.Ze moeten eerder de IDCS van Kalloe en de IDCS van Caldeira zien te verkopen.Of desnoods de SBBS.Want als bout begint met verkoop dan is het voorstelbaar wie de kopers zijn.Ouwroe gwenti.

    Cobie.


    Maak melding
  5. Ik dacht dat Suriname meer zou focussen op toerisme , dat brengt geld en werk gelegenheid . Jammer dat het niet zo is afblijven met verkopen , ZE verkopen hun eigen ziel toch niet aan de duivel.Men moet trost zijn wat er in Suriname te vinden is en door gaan met opbouwen en vooral op kaart zetten voor alle buitenlanders zodat ze Suriname ook leren kennen.want suriname is een mooi land en heeft veel te bieden (vriendelijkheid & gastvrijheid) Dank U.


    Maak melding
  6. Het is geen taak van de overheid om bedrijven te bezitten en te leiden, dat is een taak voor de particuliere sector (ondernemers).
    Waar ik echter voor vrees is dat de opbrengsten v.d. privatisatie in de zakken van de politici zullen verdwijnen.


    Maak melding
  7. “We moeten niet privatiseren om te privatiseren. Wat je eenmaal hebt geprivatiseerd, kun je niet makkelijk terugdraaien.”

    Mijnheer Rusland, houd op om de nationalistische emoties te bespelen, en denk in belang van het bedrijf, die op de lange termijn werkgelegenheid voor veel Surinamers en inkomsten voor de staat – winstbelasting – dient te garanderen. Deze doelstelling is het best waar te maken in een omgeving waar kennis over oliewinning en -exploratie het meest goedkoop voorhanden is. Dat is, als Staatsolie onderdeel van een grote partij op de oliemarkt wordt.

    Laat mij een vergelijking trekken met de voormalige Hoogovens uit IJmuiden. Dit bedrijf is decennia lang nederlands geweest. Vervolgens ging deze samenwerken met Britisch Steel en werd Corus gevormd. Corus op haar beurt werd door de grootste staalproducent ter wereld, het indiase Tata Steel, overgenomen. Vandaag de dag wordt nog steeds in IJmuiden staal geproduceerd en draagt de winstgevendheid van Tata Steel IJmuiden bij aan de nederlandse schatkist.


    Maak melding
  8. Rusland NF-NPS/VHP zien de kansen vervliegen. Of de een of de ander steelt. Volk ai pina toch.

    Wie staatolie bezit maakt geen enkel verschil:
    De overgeid heeft te maken met:
    1. Inkomstenbelasting
    2. Omzetbelasting
    3. garantie werkgelegenheid.

    Na de verkoop blijft staatsolie bestaan!

    Suriname bestaat ook na de onafhankelijkheid. Met dien vertsande dat NPS 3,5 miljardharde ballen heeft verkwanseld. Geen enkele ontwikkeling. Geen economische groei.

    Met vrijgekomen gelden kan inderdaad investeringen gepleegd worden:
    1. Genereren deviezen
    2. Schepping werkgelegenheid(niet voor de chinezen!)

    Gedacht moet worden aan landbouw. In het bijzonder verwerking tot eindproducten en opzetten eigen nationale vrachtvervoe faciliteiten. Over water, zee, land en in de lucht.

    Politieke partijen zullen altijd stelen. Daarom kies voor DOE. Christelijk inslag. Dezen hebben nooit misdaan ! Slavernij verleden !


    Maak melding
  9. Ik zie mijn reactie niet terug (en het was totaal niet onfatsoenlijk), maar:

    Ray2: zo denk ik er ook over. Ik wil graag weten wat de bedoeling is. Nu genieten ALLE surinamers van de winsten. Als het wordt verkocht alleen de degenen die het geld hebben om aandelen te kopen (ook al zouden dat alleen Surinamers zijn).

    ik schreef:

    Optie 1:

    aandelen verkoop > aan volk > aan buitenlanders > vijandige overname

    Optie 2:

    aandelen verkoop > aan “eigen” mensen > aan NDP > geld om alle toekomstige verkiezingen te financieren.

    Wat is de bedoeling van de privatisering?

    Ik zou zeggen: Follow the money!

    @ Tedje:

    Je vergeet dat dit soort dingen in Suriname zelden eerlijk verlopen.

    @ Lasede Bouta:

    Ik weet niet of je het weet, maar Tata Steel zal op middellange termijn zijn activiteiten staken in Europa en overbrengen naar waar de ertsen gemijnd worden en waar er grote economische groei is. Dit omdat het economisch voor hun veel rendabeler is. Ze hebben lak aan het uitgangspunt van werkgelegenheid in Nederland en Engeland. Het duurt niet lang meer voor ze weg zijn.

    Corporate companies denken nooit aan het belang van de landen waar ze werken, De grote companies zijn dan ook machtiger dan veel regeringen.


    Maak melding
  10. De vergelijking met nederland is zwak omdat de nederlandse economie op meerdere kurken drijft.
    @Rufus
    Als je de materiele en de lmmateriele schade van de revolutie bijelkaar opteld dan kom je op zeker 10 miljard ballen. vergeet erbij te zeggen dat ook Bouterse miljoenen ontwikkelingsgeld uit de zo gehate nederland heeft ontvangen.
    ik vindt het niet verstandig om jou enige economische kurk in handen van derden te zetten.


    Maak melding
  11. Ik vrees het ergste,

    Je kan het ook verkopen aan de banken of aan het volk.
    Maar goed je kan de huidige regering niets wijs maken.
    Ze doen wat ze willen. Maar goed komende generaties zullen daar mee moeten leven.
    Maar goed Suriname het volk heeft ervoor gekozen.
    En tja als straks blijkt dat na x jaar huidige regering alles verkocht is en niets meer over is dan is het jammer en te laat.
    Maar goed we zullen het zien.


    Maak melding
  12. Aah joh!!!!

    Goed plan, verkoop de aandelen maar aan de (inwonende)Chinezen.
    Die zorgen wel voor goedkope (buitenlandse)arbeiders ipv die “dure arbeiders”.
    Is dit het plan wat men voor ogen heeft?

    Een stelletjes drugsdealers mag ook.
    Of misschien aan de doekhies, de phalads, de sardjoes etc.
    Kortom opties genoeg.

    Het volk heeft er geen moeite mee, het gaat langs ze heen.
    Als de zon maar schijnt…………………


    Maak melding
  13. Alles ,alles waarop deze misdadiger bouta de moordenaar zijn greedy ogen laat vallen ,wordt fataal voor ons.
    Nu heeft hij zijn tanden gezet op ons nationaal trots Staatsolie,net als een jagende haai. Deze gek moet gestopd worden .Hij denkt dat alles een speelgoed is in zijn met bloedbesmeurde handen.Hij denkt dat hij het recht heeft om alles kapot te maken in Suriname.


    Maak melding
  14. @midete

    Ik weet niet waar jij jouw informatie vandaan hebt. Ik houd mij meer aan de recente uitspraken van de chef van Tata Steel Europe vast.

    ‘Tata Steel Europe needs investment’

    Agencies : Jamshedpur, Sun Mar 04 2012, 11:36 hrs

    Tata Steel Europe (formerly Corus), needs investment and it can be planned only after economic situation in Europe improves, group chief Ratan Tata said here today.

    “It (Tata Steel Europe) was performing in negative due to various reasons, including the prevailing economic conditions there and high cost of raw materials.

    “Our European operations need investment. Let the economic condition improve there, which I hope would take place fast, and we will plan it out only after that,” he said.

    Tata Steel, the world’s seventh largest steel maker, had reported a consolidated net loss of Rs 602.67 crore for the October-December quarter, mainly due to Rs 781 crore (USD 147 million) loss in core earnings from the European operations.

    Slowdown in demand from the continent — the largest market for the firm– contributed significantly to the loss. A jump in raw material costs by 20.59 per cent was another reason.

    Tatas acquired Anglo-Dutch steel major Corus in 2007 for over USD 12 billion. A year later, group company Tata Motors brought out iconic British luxury car brand Jaguar Land Rover for USD 2.3 billion.

    “We (Tata group) have spent millions to earn a brand name over the years and finally succeeded,” Tata said.

    Tata, alongwith his successor-designate Cyrus Mistry and Tata Steel Managing Director H M Nerurkar was taking part in a question-answer session organized by Singhbhum Chamber of Commerce and Industry.

    Bron: The Idian Express


    Maak melding
  15. Tata Steel Europe (formerly Corus), needs investment and IT CAN BE PLANNED ONLY AFTER ECONOMIC SITUATION IN EUROPE IMPROVES, group chief Ratan Tata said here today.

    “Our European operations need investment. Let the economic condition improve there, which I hope would take place fast, and we will plan it out ONLY AFTER THAT,” he said.

    Bovenstaande is voor Europese consumptie, de waarheid is grilliger.

    Tata heeft eerder verklaard dat zijn producten nu voornamelijk (ik overdrijf een beetje) gekocht worden door de opkomende landen. Laat nou toevallig een aantal van die landen ook de plaats zijn waar de ertsen worden gevonden. Laat nou ook toevallig de lonen in die landen lager zijn.

    Waarom zou een bedrijf een grondstof kopen, vervoeren naar een ander land met duurdere werknemers en het eindproduct weer terugbrengen naar de (omgeving van) de oorspronkelijke plaats?

    Het is veel goedkoper (zeker in de tijd van dure energie) om het eindproduct naar Europa te vervoeren.

    In Europa is er trouwens ook geen ruimte voor goedkope energie via bv. waterkrachtcentrales. Smelterijen gebruiken ontzettend veel energie. Reden te meer om stapsgewijs uit te wijken naar o.a. Brazilië.


    Maak melding
  16. bouta “”laat je niet weerhouden van praatjes .
    het surinaamse volk heeft jou gekozen .deze demisionaire minster kan zoveel vertellen wij suri die jou hebben gekozen tot president hebben geen boodschap aan .
    hopelijk ga je geen tijd verliezen aan die man en de {oppositie},eigenlijk is er maar een oppositie en dat is doe.de rest werkt destabilliserent met olland .

    hopelijk gaat deze president de corruptie wet aannemen het was op het programma van de ndp en die
    doe heeft het aangekaart ,deze partij moet je seriues nemen .


    Maak melding
  17. Volgens de mofo-koranti zijn het de indieners van de amnestie wet die alleen in aanmerking komen om aandelen te kopen bij Staatsolie.En dat tegen symbolische bedragen.
    Bout speelt op de hebzucht van het volk in en splijt alles in het land.

    Cobie.


    Maak melding
  18. De regegring van Suriname is slim bezig om een deel van de aandelen van Staatsolie te verkopoen. De aanhang van het Nieuw Front heeft weinig verstand van economische en financiele vraagstukken en zal daarom moord en brand schreeuwen.Voor de mensen met economisch inzicht de volgende formule.Financiel laverage of het hefboom effect: REV = RTV + (RTV – IVV) VV/EV. Hieruit volgt(RTV – IVV)x VV/EV. Met andere woorden, door het aantrekken van vreemd vermogen, wordt het rendement van het eigen vermogen en het totale vermogen vergroot. Het hefboom-effect heeft te maken met de verhouding vreemd vermogen / eigen vermogen.Dus meer eigen vermogen dan vreemd vermogen heeft een positief effect op het rendement van het eigen vermogen.


    Maak melding
  19. @RobG
    REV = RTV + (RTV – IVV) VV/EV.
    Hieruit volgt(RTV – IVV)x VV/EV.
    Ik heb weinig of geen economisch inzicht, maar klopt deze bovenstaande afleiding wel?

    Dit weten de economen in de oppositie ook bovendien!En ze weten veel meer waarvan jij niet op de hoogte bent,
    Vind je het erg dat ik liever hen vertrouw dan dat letterhoofdrekensommetje hierboven?


    Maak melding
  20. Economie is voor slimme mensen die de geestelijke en intellectuele kracht hebben om vooruit te denken.Helaas zijn er maar weinig mensen in de grote massa die op dat niveau kunnen denken. Met het aantrekken van vreemd vermogen voor het verrichten van uitbreidingsinvesteringen in Staatsolie kan je het totale rendement van de onderneming verdubbelen. M.a.w. je kan meer gaan verdienen dan totnogtoe moeglijk is geweest.In feite moet je als overheid niet altijd opdraaien voor de uitbreidingsinvesteringen. Je moet vreemd vermogen aantrekken voor deze investeringen en je moet ervoor zorgen dat het vreemd vermogen minus aftrek van kosten van het vreemd vermogen je winstmarge gaat vergroten.REV = RTV + (RTV – IVV) VV/EV.Bouterse is goed bezig.


    Maak melding
  21. Bedrijven/ondernemingen zijn amper met mekaar te vergelijken. Ieder bedrijf is weer anders, dat is vaak ook de charme van bedrijven. Visie, doestelling zijn haast niet te vergelijken met elkaar en zijn derhalve nooit hetzelfde. In geval van Staatsolie merkt men ook dat er een duidelijke doch aparte visie ten grondslag ligt. De werkwijze van het ene bedrijf hoeft daarom niet altijd te passen binnen het andere bedrijf. In geval van Staatsolie behoort men zaken in een bredere context te bekijken. Bouterse stelt o.a.: “aandelenverkoop juist als garantie dat‘het volk’ Staatsolie meer als ‘eigen’ bedrijf gaat zien.” Ik weet niet wie/wat Bouterse hier bedoelt met ‘het volk’. Als je het over het volk hebt, dan heb je het over de massa. Of bedoelt Bouterse die enkelingen in Suriname, die echt wat te besteden hebben, rekent hij deze elite als zijnde ‘het volk’. Staatsolie is een bedrijf, waar Suriname trots op mag en kan zijn. Ik hoop niet dat men dit psychologische gedeelte/onderdeel onderschat. De trots is er als Staatsolie binnen dit concept opereert en zich verder ontwikkelt. Bij een veranderde concept kom je aan de trots, waar het bedrijf Staatsolie er prat op gegaan is, al die jaren. Deze ommezwaai kan desastreus zijn voor het bedrijf en voor de Surinaamse natie als geheel. Het model welke Staatsolie hanteert, maakt haar UNIEK. Vooral waar de successen er ook duidelijk zijn. Het psychologische voordeel en impact welke Suriname heeft via Staatsolie is niet in geld uit te drukken. Om verder winstgevend te zijn, kan waar nodig en mogelijk expertise worden ingekocht. Het is een misvatting van Bouterse met voornoemde stelling “aandelenverkoop juist als garantie dat‘het volk’ Staatsolie meer als ‘eigen’ bedrijf gaat zien.” Ik denk dat juist het tegenovergestelde dan bewerkstelligd wordt. Bouterse dient Staatsolie te laten als hoe het nu is. Een bedrijf echt goed op de rails krijgen komt niet uit de lucht vallen. De constellatie – stand van zaken – Staatsolie betreffende is prima, datgene moet worden geconsolideerd en uitgebouwd. De heer Rusland zegt: “Wat je eenmaal hebt geprivatiseerd, kun je niet makkelijk terugdraaien.” De succesformule van Staatsolie moet worden gehandhaafd. Ik ben voorstander van innovatie en dergelijke. Als men aan deze formule komt, kan Staatsolie op een hoop worden gegooid met andere bedrijven. Het unieke van Staatsolie en de ermee gepaard gaande voordelen, zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Er zijn genoeg zaken in Suriname die voor verbetering vatbaar zijn en/of op de rails moeten, daar behoort Bouterse en zijn regering zich op te concentreren. Maar niet op aandelen en dergelijke van een relatief en zelfs goed functionerende Staatsolie.


    Maak melding
  22. 17 juli 2012

    @RobG en @Medusa,

    Lezen jullie het onderstaand artikel van Henk de Greef.
    Dit artikel gaat over het proces van ‘hefbomen’ in de economie.Het wordt heel simpel uitgelegd.

    Geplaatst op zondag 12 augustus 2007 om 14:47 door Henk de Greef

    Één van de eerste dingen die ons in de economie wordt bijgebracht is het hefboomeffect. Het is een principe waardoor met behulp van geleend geld meer verdiend kan worden aan eigen geld. Het rendement op het eigen vermogen stijgt, door gebruik te maken van vreemd vermogen. Simpel, toch?
    Het werkt zo: Als ik met eigen geld een aandeel kan kopen dat 5% rendeert, kan dat met vreemd geld ook. Als de kosten van het geleende geld 4% bedragen maak ik op die transactie 1% winst. Bij een verhouding van 20% eigen en 80% vreemd vermogen, ziet het sommetje er als volgt uit: ((20 X 5 %) + (80 X 1%))/20%= 180%/20% = 9% . De hefboom is dan 9/5 = 1,8.
    Wie met veel vreemd geld zijn beleggingen financiert, maakt veel winst. Het is alleen zaak om te zorgen voor een hoger rendement op de belegging dan de kosten van de lening bedragen, anders werkt de hefboom de andere kant op. Stelt u zich bij dezelfde verhouding een rendement van 4% voor bij rentekosten van 5%.
    Dat sommetje ziet er zo uit : ((20 X 4%) + (80 X -1%))/20% = 0 / 20% = 0. Daar waar het rendement op het eigen vermogen 4% was geweest, is het nu door gebruik van vreemd vermogen nul.
    Toegegeven: Dit is een heel sterk vereenvoudigde weergave van zaken, maar het geeft de invloed van het hefboomeffect heel goed weer. U begrijpt dat het aanwenden van vreemd vermogen een sterke invloed heeft op de winstgevendheid, maar ook op de risico’s.

    Staatsolie heeft volgens haar jaarverslagen steeds een goed rendement op het eigen vermogen. Dus het hefbomen m.b.v. vreemd vermogen is wel kansrijk.
    Srika


    Maak melding
  23. @RobG.
    Je beantwoordt mijn vraag niet.Als economie voor slimme mensen is (ik ben niet slim hoor, maar ik neem aan dat jij het wel bent).
    Economie zonder wiskunde bestaat niet!
    Dus leg mij dan ’s wiskundig uit:
    Je schreef:
    REV = RTV + (RTV – IVV) VV/EV.
    Hieruit volgt(RTV – IVV)x VV/EV.
    Hoe zo?


    Maak melding
  24. Voor een goed bestuur is het in Sur. noodzakelijk dat 49% van de aandelen op de markt komt.Niet alleen de Staatsolie maar ook Telesur.NPS en consorten zullen zich met alle middelen verzetten om dit te niet tedoen.
    Voorts moet er nog een telecom bedrijf komen. De monopolie van telesur is funest voor de ontwikkeling van Sur,


    Maak melding
  25. In een private onderneming is het kapitaal in handen van private kapitaalverstrekkers; het eigen vermogen van het staatsbedrijf daarentegen is afkomstig van de staat. Staatsbedrijven vormen de ruggengraat van een collectivistische economie, waar in hoofdzaak de overheid de rol van ondernemer vervult. Meestal komen er daarnaast toch in beperkte mate coöperatieve eigendom en private eigendom voor. Ook in de meeste kapitalistische markteconomieën komen om verscheidene redenen in beperkte mate staatsbedrijven voor.
    – Bepaalde staatsbedrijven zijn opgericht om essentiële functies in de economie uit te oefenen waarover de gemeenschap democratische controle wenst te behouden. een typisch voorbeeld vormt de emissieactiviteit van het chartaal geld, die in alle landen in handen is van een centrale bank (of van een netwerk van centrale banken) die over het overheidsmonopolie beschikt. Een ander voorbeeld vormen de spoorwegen, waaraan dikwijls een militair-strategisch belang gehecht werd.
    – Natuurlijke monopolies vormen een ander type van staatsbedrijven. Bepaalde producties worden immers gekenmerkt door sterke positieve schaaleffecten. In dergelijke sectoren zouden bij vrije concurrentie grote ondernemingen dan ook de kleinere uit de markt verdringen, totdat uiteindelijk slechts één private onderneming zou overblijven. Die zou dan evenwel over monopoliemacht beschikken , waarvan men vreest dat zijn misbruik zou maken. Om zulks te vermijden, neemt de staat soms de productie van dergelijke goederen en diensten op zich, hetgeen evenwel op zich geen garantie vormt dat de betrokken nadelen niet optreden. Voorbeelden zijn waterdistributie en collectief vervoer.

    Dus Telesur kan een staatsbedrijf zijn want er is voor dat bedrijf geen concurentie.
    Staatsolie heeft veel buitenlandskapitaal en kennis nodig dus geen staatsbedrijf.


    Maak melding
  26. soms moet ik echt hard lachen hier op deze side van die reacties van bepaalde gasten hier,,de toenmalige directeur van staatsolie eddie jharap vindt dat 20tot 25 procent van de aandelen van staatsbedrijven op de lokale markt geplaats worden en deze mening maakte jharap onder andere kenbaar in oktober ,,2005,, voor de de geene die beter weten eerst je goed laten informeren voor dat je wat uitkraai,,


    Maak melding
  27. gmap@ als men zo naar jou moet luiteren ik lees wat jij schrijf is echt lachwekkend.ikweet nog toen jij en meneer spong zo zeker wist dat het in de maand juni zou alles afgelopen zijn met bouterse dat zij je bij paul&witteman nu zijn we in juli bijna eind ,, wat ga jenog voorspellen ,,, hahahaha nep su,,,,


    Maak melding
  28. Denken jullie een beetje na. Wij moeten geld heBbEn voor de brug, sneltreinverbinding naar Zanderij, diepzeehaven en volkswoningen. Kan alleen met obrengsten van verkoop State Oil


    Maak melding
  29. Dus jij wil je bankstel verkopen om vervolgens op de vloer zittende, naar tv te kijken.

    We hebben allemaal al duidelijk gezien dat economen hun eigen economie niet begrijpen.

    Wat is er mis met een langzame, stabiele groei?

    Wat is er mis met je huis stukje bij beetje bouwen zonder lening? Dat blijkt uiteindelijk het goedkoopst en het veiligst te zijn.

    Laten we beginnen met huizen en kleine, duurzame werkgelegenheidsprojecten. Liever 100 kleine, dan 4 grote. We zien nu waar dat toe leidt. If ie lasie, ie las’ ALA direct.

    Land- en tuinbouw intensiveren en wetenschappelijk aanpakken. Onderzoek doen naar de meest effectieve methoden. Neem de tijd voor langzaam en gedegen kennisopbouw.

    Stop geld in zelf ontwikkelen van zonne-energiepanelen. Op de evenaar liggend, kan dat een enorme blijken te zijn. Wij doen alles op stroom en verkopen de fossiele brandstoffen (want we hebben het toch niet nodig).

    Je moet niet 250 km/uur willen rijden op een simpele ouwe Zundapp. Joe o broko joe nekie.

    Laat die trein maar wachten.

    Eerst onderwijs en woningnood en overheid saneren en corruptie aanpakken en grondbeleid rechtvaardig maken. Dat is al genoeg voor een regeringsperiode.


    Maak melding
  30. Medusa,ik volsta door je te verwijzen naar de heldere uiteenzetting van Srika op Dinsdag 17 juli 2012 om 01:25 uur.Zijn uitleg over het hefboom effect is helder en duidelijk.

    Tot @Sleur wil ik het volgende zeggen. Staatsolie is op een zeer beperkte manier bezig om olie te winnen en te raffineren.Uit aardolie haalt men niet alleen stookolie,diesel en asfalt. Als je ruwe olie gaat destilleren krijg je verschillende fracties. Destillatie van ruwe olie is een belangrijke stap bij olieraffinage in de petrochemie. De olie wordt gescheiden in verschillende destillatiefracties: LPG,Benzine,Kerosine,Diesel,Stookolie,Asfalt,Teer. De verschillende fracties hebben ieder hun belangrijke toepassingen:brandstof,smeermiddel voor machines
    asfalt voor wegen en dakbedekking,grondstof voor de chemische industrie, denk aan plastics, geneesmiddelen, rubber voor autobanden, en kunstmest,enz.

    De staat Suriname is niet in staat om al het kapitaal op te brengen om de raffinaderij uit te breiden.Men is thans bezig met de uitbreiding, maar dat is op beperkte schaal. Met het aantrekken van vreemd vermogen zal men de raffinaderij kunnen uitbreiden waardoor de productie van verschillende uit aardolie afkomstige producten kan toenemen voor de binnenlandse markt en voor de export.


    Maak melding
  31. RobG bedankt voor jou duidelijke uiteenzetting. Ik vind dat jij valide argumenten aanvoert. Dan is de te zetten stap van Bouterse en zijn regering niet een ondoordachte, dan het op het eerste gezicht deed lijken. Er is een gezegde, waar we met z´n allen niet omheen kunnen: “Wat het zwaarst telt, zal het zwaarst wegen”. Jou argumenten en argumentatie werpen een haast totaal ander licht op de zaak, in positieve zin welteverstaan. Ik hoop wel dat jij het met mij eens bent, dat Staatsolie ten allen tijde van Suriname en de Surinamers moet blijven. Dat psychologisch voordeel moet Suriname behouden en voortzetten. Daar kan haast geen berekening op worden losgelaten, omdat het immers niet in geld valt uit te drukken. Anyhow, nogmaals bedankt voor jou goede en duidelijke uiteenzetting.


    Maak melding
  32. zelfs jarap als tegenhanger van onze president, geeft goedkeuring wat president bouterse wil doen met staatolie .dat is al een teken aan de wand .

    wie is die rusland mie gado ,dat deze npser gaat zeggen'” het is verkeert wat de president van het surinaamse volk doet .rusland er is voor jou werk aan de winkel.probeer eerst orde op zaken te stellen in de nps dan mag je verder komen praten.

    oeng no de na terie moro .[oppositie front}no e blo moro .ze zijn op sterven na dood een sta in de weg voor de vooruit gang van suriname .het volk wil oppositie en dan ook echte oppositie maar geen spelbrekers die geen enkele waarde kunnen toevoegen .de enige gerespekteerde oppositie is doe .
    die loopt niet achter olland die gaat voor een beter suriname en die partij verdient respek .

    het volk is moe van de oude garde oeng gwe mang julie hebben je tijd gehad.


    Maak melding
  33. meneer sleur veranderd wel heel snel van gedachten, in het voordeel van zijn baas natuurlijk.

    @ robG:

    Jij beweert dat “de staat Suriname” geen geld heeft voor uitbreiding?

    Wat denk je dat er nu gebeurt? Met welk geld gebeurt dat?

    Hebben ze wel geprobeerd om geld op te halen uit de samenleving bijvoorbeeld via een obligatielening? Waarom niet eerst die weg volgen?

    Als het geld op de begroting toch niet wordt gebruikt, waarom laat je het niet renderen in Staatsolie?

    In 2000 heb ik al gewerkt met asfalt van Staatsolie, waar heb je het over?

    Ik ben voorstander van gestage groei. Investeren uit eigen winsten. Wie zegt me dat de uitgegeven aandelen de waarde dekken?

    Ik ga iets zeggen wat ik eigenlijk niet had willen zeggen:

    Staatsolie drijft op oliebronnen die TIEN JAAR geleden en langer zijn gevonden. De afgelopen jaren is de oliereserve niet / nauwelijks toegenomen. Als Staatsolie binnen 3 jaar geen nieuwe bronnen vindt, komen ze in problemen.

    – Dat is de reden dat ze zo agressief naar olie zoeken in zee.

    – Dat is ook de reden dat ze willen investeren in het Jaikreek-Phedra (zo je wil Tapajai) project.

    – Dat is ook de reden dat ze haast willen maken met het ethanolproject in Nickerie.

    Ze willen hun kapitaal bestendigen en hun risico’s spreiden.

    Sooma no sabie, no sabie.

    Laten ze rustig uitbreiden met eigen kapitaal i.p.v. gokken andermans kapitaal.

    Laten ze zich inkopen in bv. een buitenlandse raffinaderij voor de producten die niet in Suriname geraffineerd worden.


    Maak melding
  34. [ suripatriot}ik ga die leiding niet nemen wij hebben het al snap je dat nog niet ,je bent toch geschoolt zoals je aangeeft. <suri patriot }en toch heb je het niet door .
    leer een ding van deze pero ,en knoop het goed in joe jesie ma ,bouterse is door het surinaamse volk gekozen,jij noemt de mensen die op deze president hebben gestemt dom ,als jij zo geschoolt bent zo geleert bent dan maak jij je volk niet uit voor dom ,maar dan respekteer je dat hij is eerlijk gekozen .zie hier wie dom en achterlijk ding ben je .

    je bent in een europees land maar je bakt er niets van democratie.spel fouten maak ik ,ik lig er niet wakker van ,en dat kan je merken ik reageer niet op .waar ik wel op reageer is dat jij zo dom bent .op die site hebben jullie groot spraak maar je hebt geen bal .
    ik zie je niet ik ken je niet maar jou uitspraken zeggen mij genoeg mie mang .

    ik kom van een lagere school ,maar ben produk tief bezig in mijn land wat doen sommigen van deze redimusus niets ,de nederlandse staat ziet julie liever gaan dan komen .jullie kennen dat land nog geen eens en maar klagen en mensen maar vooroordelen dat kunnen jullie .ding nengre dies dong .
    so so poorlai


    Maak melding
  35. @RobG
    Je schreef:
    “Economie is voor slimme mensen die de geestelijke en intellectuele kracht hebben om vooruit te denken.Helaas zijn er maar weinig mensen in de grote massa die op dat niveau kunnen denken”.

    De vraag die ik jou als slim mens heb gesteld staat niet in de heldere uiteenzetting door Srika vermeld.
    Ik herhaal hem nogmaals.
    Economie zonder wiskunde bestaat niet!
    Dus leg mij dan ‘s wiskundig uit:

    REV = RTV + (RTV – IVV) VV/EV.
    Hieruit volgt(RTV – IVV)x VV/EV.
    Hoe zo?

    Waarom ontwijk je mijn vraag?


    Maak melding
  36. deze gasten weten nog geen eens waar staats olie ligt en zitten maar te duimen dat het slecht gaat in suriname omdat bouterse aan demacht is .oeng wieatie jongoe bouw je eigen op dan doen jullie wat beters inplaats de bevolking uit te maken voor dom .
    het is die mensen hun goed recht om op bouterse te stemmen .geef je mening het is jou goed recht .

    reken maar dat ik mweer op deze man stem geen vuiltje aan de lucht hij krijgt mijn stem samen met nog duizenden surinamers .stong in olland suri partiot jij met die amdere redimusus .en tel mijn spelfouten er zijn er nog meer die gaan komen .

    je ziet wat er gebert in afrika als de ene partij de verkiezingen heeft gewonnen ,elkaar afmaken en zo denk jij .leer mensen te respekteren als ze gaan stemmen.leg je er bij neer als jou partij het bijltje er bij moet neer leggen .

    dat is democratie ,laten wij elkaar niet in de haren vliegen .hieruit maak ik uit dat je zo iemand bent .
    joe dong joe achterlijk meer wil ik niet kwijt .
    ik ken je niet en ik wil je ook niet kennen mie mang .
    bouta kraktie mie mang .


    Maak melding
  37. PARAMARIBO, 4 jul – Staatsolie blijft hopen en geloven dat er ooit grote hoeveelheden aardolie gevonden zullen worden.
    Volgens directeur Marc Waaldijk is dit de reden voor de opofferingen die het bedrijf zich getroost en blijft getroosten. De afgelopen jaren zijn >>> honderden miljoenen <<<>>>> na 10 YARI YOU KLARIE 🙂


    Maak melding
  38. PARAMARIBO, 4 jul – Staatsolie blijft hopen en geloven dat er ooit grote hoeveelheden aardolie gevonden zullen worden. Volgens directeur Marc Waaldijk is dit de reden voor de opofferingen die het bedrijf zich getroost en blijft getroosten. De afgelopen jaren zijn honderden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek.

    Dat zal de komende jaren ook wel doorgaan. “Vooral op zee kost het onderzoek heel veel geld. De risico’s zijn ook hoog. We zijn eigenlijk al zeker dertig jaar bezig”, zegt Waaldijk. Er is tot nog toe niet zo veel gevonden. Toch blijft Waaldijk optimistisch: “We zullen het ook wel vinden.” Met buitenlandse partners wordt verder gezocht. Het moet ook om de olieraffinaderij voor langere tijd te voorzien. De voorraden nu zijn genoeg voor minimaal tien jaar

    AUB


    Maak melding
  39. aan de reacties kun je duidelijk merken,wie van welke parij is..

    de gedachten gangen kun je zo er uit halen voor of tegen de regering..en de beloning is er ook naar..


    Maak melding
  40. Voor @MEDUSA. Moet ik het nog ingewikkelder voor je maken? Ik houd van prikkels die de mens dwingen tot verhoogde prestaties in het denken.

    REV = (1 – f) x {RTV + (RTV – IVV)x VV/EV}

    Gunstig hefboomeffect = REV > RTV omdat IVV < RTV (Winst op Vreemd Vermogen)
    Ongunstig hefboomeffect = REV RTV (Verlies op vreemd vermogen)

    Met vriendelijke groet,


    Maak melding
  41. Het is een goede zaak als men een deel van de aandelen van Staatsolie verkoopt.Het bedrijf kan haar ambities alleen realiseren door op de kapitaalmarkt vreemd vermogen aan te trekken.Staatsolie kan/moet 10%-20% van haar aandelen verkopen voor een hoge prijs per aandeel.

    Helaas moet ik constateren dat de aanhang van het Nieuw Front op dit forum beperkt geschoold is.Ze krijgen erge hoofdpijn en benauwdheid van complexe economische vraagstukken.


    Maak melding
  42. Kennis maakt macht. Het is beter om kennis waar nodig en mogelijk in te kopen, menselijk kapitaal dus. Met hetgeen nu voor handen is aan oliereserves, kan Suriname nog tien(10) jaar voort. Des te meer is het daarom onhandig om via aandelen, kapitaal zien te verkrijgen. Naast dat ik RobG heb gecomplimenteerd voor zijn goede uitleg, gaf ik tegelijkertijd aan dat Staatsolie te allen tijde van Suriname en de Surinamers moet blijven. In die zin blijft mijn stelling voor de duidelijkheid gehandhaafd. De fornule werkt en heeft zijn weerga niet – is ongeëvenaard -. Staatsolie is geld en zelfs meer, dat moet behouden blijven. Dat Bouterse stelt een ieder zoveel mogelijk bij de ontwikkeling te willen betrekken, is dit dan het moment om de daad bij het woord te voegen en zijn mening te herzien m.b.t. Staatsolie. Met volledig behoud van Staatsolie voor Suriname en haar bevolking. Ik hoop dat men dit spreekwoord “een goede naam is beter dan olie” – een goede naam (reputatie) is beter dan veel geld (olie) bezitten -, niet omdraait maar het laat zoals het is. Evenzo ook Staatsolie.


    Maak melding
  43. Een tip voor Bouta…NEVER SELL YOUR ASSETS. Ik weet hoe het in New Zealand gaat. ze zeggen hier, “Selling the cow to buy milk” m.a.w. je vekoopt je strategisch bezit om gebruik ervan te kopen. Stoste wat je kan doen. Use common sence.


    Maak melding
  44. Met alle respect, maar meneer Bouterse heeft geen verstand van zaken om zulke beslissingen te mogen en kunnen nemen.Laat hij alle beste Economen en Bedrijfskundigen uit Suri,in een project bij elkaar zetten om dit goed uit te zoeken, evenals de aandelen verkoop van de bank aan Trinidad..iSuri is nu nog een stabiel land, alle grote landen zoals Amerika en Europa gaat het econimisch slecht. Als Bouterse geld wil krijgen moet hij het bij de Chinezen gaan halen, laat ze flinke belastingen betalingen op hun handel in Suri nu gaat al ons geld via hun bedrijven terug naar China, ze investeren niet in het land maar draqen alles weg,evenals de Brazilianen dat moet aangepakt worden, en ze moeten verplicht Suri’s in dienst nemen goed voor werk en economie.En geef niet alles zomaar weg voor het geld, denk aan de toekomst van onze kinderen, het zal voor hun onbetaalbaar worden, om zulke zaken weer terug te draaien, we timmeren op die manier de mogelijkheden voor hun in de toekomst helemaal dicht.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES