Surinaamse ex-minister Abena ook partijleider af

35

PARAMARIBO, 16 jul – De onlangs als minister ontslagen Paul Abena is nu ook het bestuur kwijt over zijn politieke partij Seeka. Tijdens een rumoerige ledenvergadering werd besloten Abena te bedanken. Een wanhopige poging om de stemming te stuiten, leed schipbreuk. Abena zei kort voor de vergadering dat hij zich als democraat zou neerleggen bij elk besluit. Nu wordt er toch wel geprotesteerd.

Het besluit tot het afzetten van de voorzitter zou niet democratisch genomen zijn. “Er zijn namen van personen op de ledenlijst die geen kernvoorzitter zijn”, zegt Alfons Abena, broer van de gewezen partijleider, tegenover de Ware Tijd. Alleen kernvoorzitters hebben stemrecht. Opmerkelijk genoeg is het precies de interne wanorde die Paul Abena wordt aangewreven. Hij zou niet communiceren met de achterban en zich niet druk maken om problemen binnen de partij.

Abena is van huis uit radio-omroeper en eigenaar van een radiostation. Hij stapte begin jaren negentig in de politiek. Samen met een groep vooraanstaande Marrons richtte hij Seeka op, wat in het Aucaans staat voor ‘zet je schrap.’ De partij is er nooit in geslaagd zetelwinst te behalen bij parlementsverkiezingen. Samenwerking met Abop van Ronnie Brunswijk en Bep van Caprino Allendy, leverde wel een ministerspost op. Die is Seeka intussen dus weer kwijt.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. De geschiedenis staat bol van zulke verhalen.Grote rijken zijn opgestaan,hebben geschitterd en teloor gegaan.Zelfs die van de Grieken en de Romeinen en die van de Perzen ook.Ook tegenwoordig is niets blijvend.Zelfs Alexander en Caesar moesten heen gaan.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Moet SEEKA niet naar Congo geexporteerd worden? Dan kan in de schoot van Mama Afrika de stamhoofdentwist uitgevochten worden. 😉


  Maak melding

 3. Morrons hebben onstuimig bloed .Rust is bij deze mensen ver te zoeken.Werken willen veel van ze ook niet en aan geld te komen doen ze alles wat strafbaar is.


  Maak melding

 4. De marrons worden altijd weer gestigmatiseed.Het is een interne aangelegenheid van een politieke partij waarvan de leden vnl.uit marrons bestaat.Waarom moeten wij het altijd hebben van het generaliseren als het om deze mensen gaat(bij een minder smakelijke gebeurtenis).Zij hebben toch ook hun positieve kanten.Jammer voor degenen die steeds weer afgeven op deze groep surinamers.Zij zijn hard werkende mensen die altijd zelf opkomen voor hun rechten.Ik zou de totale marrongemeenschap willen oproepen om middels dialoog en de democratische middellen waarover wij thans in suriname;ook mede dankzij de MARRONS;beschikken te gebruiken om tot voor een ieder bevredigend oplossing tegeraken.MARRONS IN EEN BREDER PERSPECTIEF VANAF 1760 TOT HEDEN ANNO 2012.Blijven jullie maar janken over de marrons dat ze lui en achterlijk zijn:te wojo jagi,wie o sjie soema serie.


  Maak melding

 5. Het zal mij niet verwonderen als dit achteraf een valstrik blijkt te zijn.
  Tsja, wie niet meedoet wordt ge-reshuffeld.

  Ronny, de toekomstige President van Suriname, heeft al een ander poppetje klaar staan.


  Maak melding

 6. dus dat Kriendenki, over soortgelijke strubbelingen binnen VHP, SPA, NS, KTPI etc. had niemand zijn stigmatiserende praatje klaar.

  Overigens wil Abena zichzelf nog steeds met bizon kitt aan die voorzittersstoel vastplakken 🙂


  Maak melding

 7. Het is weer een voorteken aan de wand meer geschoolde Marrons aanstellen voor belangrijke posten.
  Er zijn zo weinig deskundigen onder de Marrons.
  Het is constant een strijd die onderling gestreden wordt tijdens deze regering van Bouterse.
  Er zijn zoveel mogelijkheden om hun eigen mensen te helpen maar alles is persoonlijk en veel staan buiten te wachten om hulp en beleiding. Geld en rijkdom is alles wat men wil bereiken.Erg jammer.


  Maak melding

 8. Hoe willen wij een land regeeren als men pas na 8 maanden de overledene ter aarde bestelt!!!

  Ik verbied jullie Eritrea – achtig te doen 🙂


  Maak melding

 9. @ kriendenki.
  De marrons schijnen in Sur.alleen maar rechten te hebben.En als het moet,dwingen ze dat ook met geweld af.Kijk maar naar de begrafenis van dhr.Abini.Zelfs na de dood is het lichaam niet de rust gegund die de dode zich gewenst had.
  Misschien dat nu de zoon Maria en en Jozef de Afrikaanse vertellingen van Anansi verruilt heeft voor Reinaard de vos verhalen,gaan ze denken dat ze ook plichten hebben.En vooral hun nakomelingen opvoeden en niet alles voor de overheid laten.Want Ping Ping,pe joe dé, hebben ze niet begrepen.Als ze de roep horen,schreeuwen in koor “in boma”.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Paul Abena alias ‘ Oud goud met Paul’ was nooit geschikt voor de politiek. Deze radioman moet gewoon weer plaats nemen achter de microfoon. Hij heeft het geprobeerd en hij heeft bakzijl gehaald. Exit Paul!


  Maak melding

 11. De marrons kennen maar een leider, dat is Ronnie Brunswijk de veroordeelde crimineel en zakenman. De doorsnee marrons hebben geen ander voorbeeld in hun bestaan dan Brunswijk. Hier trekken zij zich dan ook aan op. Het referentiekader bij dit volk is mager. Ze denken dat ze alleen via Brunswijk politieke invloed kunnen uitoefenen.


  Maak melding

 12. @Ghandi, het is waar wat je zegt. De Surinamers zouden zich daar zorgen over moeten maken. De Marrons hebben slechte rolmodellen en ze reproduceren dat gedrag. Ze proberen hun tegenstanders niet door middel van rede te overtuigen, maar met geweld (gedrag Brunswijk in het parlement). Hij weet niet beter, want ook al draagt een aap een gouden ring, hij is en blijft een lelijk ding of beter gezegd:owru gwenti fu todo na kraskrasi.
  Er zijn geen aanwijzingen dat het tij zich op korte termijn zal keren, want het gedrag is zo langzamerhand ingesleten. Niemand zal er een traan om laten dat Abena moet vertrekken. Hij was als minister ook al totaal ongeschikt. Gezien deze ervaringen is het noodzakelijk het kiesstelsel op korte termijn te wijzigen, want mensen in dunbevolkte gebieden kunnen met een lager aantal kiesgerechtigden een parlementszetel halen. Ten opzichte van de stad waar er sprake is van een grotere bevolkinsgconcentratie is dat dat niet goed. Want een zetel van 400 kiezers geeft dezelfde macht als die verkregen met 12.000 stemgerechtigenden.


  Maak melding

 13. @Cobie en Pasew.

  Ik denk niet dat dit forum zich leen voor discriminerende reacties of wel.Ik begrijp jullie angst en tegelijkertijd de wrok en verbitterdheid,maar de opmars van de marrons binnen de Surinaamse politiek kan niet meer gestuit worden.Het is geen nieuws dat sommigen binnen de marrons gemeenschap hun overledenen volgens hun traditie ten grave dragen;alle respect en begrip daarvoor;en dat is hun goed recht.Het waren deze zelfde ongeschoolde mensen met hun voor velen onbegrijpelijke cultuur,die misbruikt werden door al die andere toen voor jullie gediciplineerde politieke partijen met hoogopgeleide mensen,om als stemvee te dienen.En als zij eenmaal gewonnen hadden,dan was het weer na 5 jaren als deze hoogopgeleide “eerlijke rolmodellen” hun stem weer nodig hadden,dat zij zouden komen opdagen.Gaan jullie lekker naar een pokoe-shop vragen naar die plaat of cd van wijlen Johan Zebeda met Naks,de track “Kon Mang nanga Donmang”.De grootste politieke partijen hebben allemaal misbruik gemaakt van de marrons om in het machtscentrum te komen.Het was en de zelfde kiesstelsel die altijd weer gehanteerd werd landelijk door deze politieke partijen,toen was het geen probleem gezien zij voordeel daaraan hadden.”Wie houdt wie voor de gek ” zou iemand hebben gezegd.Ik zeg het nog een keer blijven jullie maar janken en zeuren over de marrons,te wojo jagi wie o sjie soema serie.


  Maak melding

 14. Ik vraag me af waarom men telkens weer het niveau met discriminerende uitlatingen omlaag probeert te halen.
  De waarden geestigheid, humor maar ook RESPECT, BELEEFDHEIDHEID, VERDRAAGZAAMHEID, BESCHAAFDHEID horen in deze maatschappij THUIS en zijn zeker nodig, maar …… hebben hun plaats en tijd (norm)!
  Er zijn grenzen, toch?(norm)!
  DUS DOE HET GEPAST EN MET RESPECT!!!!!!(norm)!
  “Stel je zelf altijd de vraag:”WAAR EN WANNEER kan ik mij permitteren iets te zeggen of te doen”?(norm)!
  Want SURINAMERS, normen en waarden, waar we ons mond zo vol van hebben, weet je het nog!!!!!
  Er zijn grenzen, toch?
  GEDRAAG JE DAN, VERDORIE!!!(norm).


  Maak melding

 15. @kriendenkie
  Welke opmars zie je dan onder de marron gemeenschap gebeuren?Toen hun eigen mensen door bouta en zijn bende werden afgeslacht hielden ze hun kaken stijf dicht.Tot op heden geven ze geen kik. Waat je wie naar gerechtigheid voor ze zoeken?Juist ,ja wij de stadsbewoners. Weet jij wie de marron gemeenschap beletten om hun stem tegen bouta de moiwana slachter uit te spreken. Juist dat ben Jij en je paarse kudde. Jullie zijn de moordenaar zo aan het verhemelen dat de marrongemeenschap helemaal in de war is geraakt.Het zijn niet Wij maar jullie ,de paarse kudde die de maaron gemeenschap aan het stigmatiseren zijn . Geen dag gaat voorbij zonder dat JIJ, de marrongemeenschap eraan herhinnerd dat zij de meest achtergestelde inwoners zijn in Suriname.Jij en je paarse kudde willen de marrongemeenschap letterlijk achter houden zodat jullie baasje profijt er uit zal halen ten eigen bate.Wees eerlijk , de binnelandse inwoners betalen geen belasting. Het surinaams oerwoud staat ter hunner beschikking.Niemand houdt ze op afstnd en niemand verbiedt het hun om te werken aan hun eigen ontwikkeling.Ze kiezen voor hun vrijheid en ze kiezen het oerwoud. Ze kiezen voor het graven naar goud en dat is ook alles.De technologie in de wereld is groeiende en wat wil de paarse kudde zien gebeuren?Juist ze willen dat alles in Suriname teruggaat naar de primitieve methoden. Neen hoor, ze gaan niet helpen om de marrongemeeschap de nieuwste ontwikkelingen qua technologie en wereld vooruitgang bij te brengen, nee ze willen dat Suriname terug moet gaan naar de periode toen er met TAMTAM getrommel en Vuurrook met mekaar gecommuniceerd werden.Het is de paarse kudde die de marrongemeenschap achter houden. Juist de marron’leider’ heeft een handje meegeholpen om de moiwana slachter zijn vrijheid te garanderen middels hem Amnestie als geschenk te geven, en wij moeten zeggen hoe knap hij wel niet is?
  Als leden van de marrongemeenschap een huis willen hebben in de stad bv. dan moeten ze ervoor werken , het zal hun niet in hun schoot geworpen worden. Ook het tranga fasie occuperen van andermans goed zal hun niks opleveren. Het toverwoord om van de stigma van achtergestelde mensen af te komen is gewoon,ga WERKEN ,go wroko.


  Maak melding

 16. @Ray
  Ik denk niet dat jouw intelligentie je in de steek heeft gelaten.Aan wie heb je het te danken dat jij vandaag aan de dag zo vrij je mening kan uiten ? Niet aan de marron,maar aan de totale surinaamse bevolking en in het byzonder aan God.De marron is nooit en voelt zich niet achtergesteld zoals velen doen voorkomen.En bovendien sedert wanneer denk jij (zgn.stadbewoner)dat jij het voor de marrons opneemt.Je hebt t glad mis of probeer jij jezelf door het leed van deze mensen in the spotlight te zetten.Ik kan je moeilijk volgen “stadbewoner”,woon jij soms ook aan de franse kant en was je ook meegegaan met nabestaanden naar Costa Rica (OAS-Tribunaal v/d Mensenrechten).Vandaar al die zgn.showprojecten die niet afgestemd worden op de situaties in bepaalde gebieden in het binnenland,die altijd weer mislukken.Jij,zgn.stadbewoner ,want jij alleen woont in de stad,moet het hebben van achteruit kijken en janken.Wat heb jij als stadbewoner te bieden aan de ontwikkeling van je “mooie,hoog gelegen stad”.Misschien heb ik het mis,bij deze ziet de marrongemeenschap jouw verwerperlijke diensten niet meer tegemoet.Hokjes denker “zgn.stadbewoner”


  Maak melding

 17. al die parij lijders zijn niks anders dan hufters..

  wat kunnen ze eigenlijk..

  verstand zit hem in het achterste gedeelte..

  wat heeft al die reizen van onze hoofd lijder tot nog toe opgelevert voor het land..


  Maak melding

 18. @kriendenkie
  Wat heb jij als zogenaamde beschermer van het marron gemeenschap ,aan te bieden.
  Jij pompt hun hoofden vol met dat gejammer van je dat ze mensen zijn zonder waarden ,althans deze gedachte pomp je ,plant je in hun hoofden.
  Als je denkt dat dank zij je meester bouta wij van vrije mening kunnen praten dan moet jij je kop laten nakijken.Die vrije meningsuiting had je baas verkracht eerder en kantoren van dagbladen en radiozenders opgeblazen om vrijemeningsuiting een halt toe te roepen . Avondklok had hij ook ingesteld zodat men zich niet vrij in de straten zou kunnen bewegen vooral niet in groepjes. Dat is zijn manier van democratie en niet van de beschaafde wereld.Knoop dit goed in je gaten en oren van je :
  Ik doe niets alsof, als ik discriminerend bezig zou zijn dan zou ik nooit geprotesteerd hebben tegen de moordenaar Belfor. De 4 mannen die hij als honden in de straten geexecuteerd had ,waren ook van marron afkomst. IK zou net als anderen bv ook staan schreeuwen ;hai kisie mooi of goed voor de djoeka’s of opgeruimd staat netjes’.
  Dat doe ik niet .Ze zijn ook mensen die rechten genieten netals de grote crimineel van Suriname zelf.
  Wanneer we praten van stadsbewoners bedoelen we gewoon normaal ermee dat wij toevallig niet in het binnenland wonen maar binnen bereik van Paramaribo,onze stad. Je moet vandaag zijn geboren als je het niet had geweten.


  Maak melding

 19. @Ray

  Ik vind het jammer dat ik het weer voor jou moet herhalen,maar ik denk nog steeds niet dat jouw intelligentie je in de steek heeft gelaten.Ik weiger te geloven dat je zo verbitterd reageert.Misschien begrijp je me niet.Ik heb niet gezegd dat je discrimineerd.Stigmatiseren is niet het synoniem van discrimineren.Wil je weten wie mijn leider is ? GOD,DE ALMACHTIGE VADER IS MIJN ENIGE LEIDER.M.b.t. wat ik heb aangehaald dat de opmars van de marrons binnen de surinaamse politiek niet meer te stuiten is,wil ik alleen maar aangeven dat ondanks er onenigheden binnen de politieke partijen met overwegend mensen uit het binnenland (inheemsen en marrons)zijn,zij niet meer weg te denken zijn als het op verkiezingen aan komt.Ik praat niet over onze president,want hij is ook jouw leider.Hij is de eerste burger van het land als je dat niet weet.T.a.v. de vier surinamers die de dood hebben gevonden bij een politie actie betreuren wij allemaal ten zeerste,maar ik hoop niet dat jij ook met die leed van de mensen weer stemming wil maken.En bovendien hoe weet je dat het mensen van marron komaf zijn ?Ga terug naar de geschiedenis boeken,dan zal je zien wie in feite djoeka’s zijn.De aukaners heten “Ndjoeka ‘s,die naam is afgeleid van het gefluit van een vogel die men had gehoord,waarvan men gevoegelijk aannam dat zij tijdens het vluchten,die kreek (Ndjoekakreek) naderde.Bij deze verzoek ik U om jezelf als een waarachtige surinamer te gedragen en het hokjes denken achterwege te laten.Je mag wel feedback geven,maar wees niet zo verbittert.Let op je bloeddruk.Soso lobi,Sranang sa Wini.


  Maak melding

 20. ‘De 4 mannen die hij als honden in de straten geexecuteerd had ,waren ook van marron afkomst’ (???)

  Weet je zeker dat je in Suriname woont Ray?


  Maak melding

 21. @Boem
  Ik wilde gewoon een punt maken dat ze alles behave Hindostanen geweest waren.Vaak hoor je dat de hindostanen de djoekas dood willen ,bij wijze van praten.
  Als ik met die gedachte alleen al zou rondlopen zou ik niet gevraagd hebben om de moordenaar Belfort voor het gerecht te slepen.


  Maak melding

 22. Ray, wie Boem op dit forum kent weet dat Boem artikelen/postings respecteert (pro/contra) die de feiten geen geweld aandoen.

  Dus als je zo graag een punt wilt maken lieg dan niet dat het hier om marrons ging.


  Maak melding

 23. @Kriendenkie

  Whahahaaaaaaa….hahahaaaaaa….hij is de eerste burger van het land…hahahaaaaaa…mens toch lees niet zoveel van die romans boeken.

  Hij is surinaams eerste SERIALKILLER,VERDORIE nog aan toe!!
  Wie anders heeft zoveel moorden op nacht begaan als hem ,de slachter van Suriname.
  Schaam je je mens,schaam je, wat ben je een gewillige lammetje. Buig jij je kop voor alles en iedereen ?Kan jij niet voor jezelve denken?Heb je wel een WIL,of buig jij je kop als een gewillige slaaf voor iedereen in de nabijheid van anderen?
  Die moordenaar mag jouw leider zijn , de Mijne is hij NIET. Zo veel intelligentie heb ik wel en kan het uitmaken dat voor een moordenaar de juiste plaats de Gevangenis is en niet het presidentschap!
  Wat jij politie actie noemt is gewoon een laffedaad van moord geweest,executie op klaarlichte daad door Belfort,de man die openlijk zegt dat corruptelingen in het hoogste Staatscollege vrijspel hebben. Hij heeft een beschermende hand boven zijn kaaskop van de killer van zijn kaliber,hangen. Zowel die eerste zogenaamde burger als Belfort zijn genadeloze killers. Een geliefde van je moest op straat op klaarlichte dag geexecuteerd worden,zou ik willen zien hoeveel liefde je nog voor deze twee killers zou overhouden.
  Zodra men de roep naar gerechtigheid doet komt de paarse kudden met het woord VERBITTERD zijn .Een brusie als minister,een miesiekaba als minister,welke bijdrage hebben zij geleverd in de politiek van nu.
  Niks ,nihaal hun bijdrage heeft geleverd dat surinaamse grootste killer vrijuit gaat dankzij amnestie.
  .
  .


  Maak melding

 24. @Boem
  Dan kan je liever gaan werken aan onze BOEK VAN GRond -en Strafwet.
  Ga de feiten daar weer rechtzetten die door de NDP regering verdraaid zijn geweest eerder.
  Moordenaar en Amnestie niet vergeten door tehalen ,want dat past helemaal niet.

  En kom niet liegen dat bouta geen moordenaar is .


  Maak melding

 25. Sorry Ray je hallucinerende gewauwel heeft niets van doen met mijn posting, maar komt voort uit gebrek aan zinnige argumentatie en uit het feit dat je door de mand bent gevallen.


  Maak melding

 26. Ik zit met stijgende verbazing enkele reacties op dit forum te lezen. Terwijl ik in het buitenland (NL, VS, India) hoog opgeef van ons (Suriname) geslaagd integratiemodel en dat men in Suriname moet zijn voor een voorbeeld van hoe mensen uit verschillende natiën solidair met elkaar samenleven, moet ik tot mijn spijt het stijlloze gewauwel van sommige van mijn landgenoten hier op dit forum lezen.

  Wat een ongelooflijke clichés over ‘Marrons’ heb ik hier allemaal voorbij zien komen! Ik ben zelf van Aucaanse afkomst en daar ben ik heel erg trots op! En over de kreten ‘achtergesteld’, ‘slechte rolmodellen’, ‘hun nakomelingen opvoeden en niet alles voor de overheid laten’: ik ben arts, mijn zus is arts, mijn zusje is nu agogisch medewerker, mijn nicht is drs. in de economie, mijn oom is Sustainable Agriculture Coordinator, talloze verpleegkundigen en leerkrachten in de familie en hardwerkende verkopers/verkoopsters en schoonmakers. En of wij nou schoonmaakwerk doen of een drs. titel hebben: het kan ons geen biet schelen, we zijn allemaal hardwerkende SURINAMERS en laten niets aan de overheid of anderen over. Dus: exit met zulke fabels!

  Voor degenen met de slogan ‘ga werken’ richting ‘de Marrons’: moet jij ’s ochtends vroeg opstaan om je kostgrond te gaan bewerken en tot ’s middags laat nog in de felle zon bezig zijn om eerlijk je brood op de plank te krijgen, of zit je in een lauwe airconditioned kamer een bierbuik te groeien? Als je de definitie van echt werken wilt ondergaan, ga dan maar bij je landgenoten, ‘de Marrons’! Die hebben er ten minste kaas van gegeten en hoeven niet met allerlei breedvoerig gepraat daarover te filosofiseren: ZE DOEN HET GEWOON!

  En tuurlijk hemel ik de Marrongemeenschap niet alleen maar op. Van elke bevolkingsgroep in Suriname is er wel iets bijzonders/negatiefs te vertellen, geen één uitgesloten. Maar in plaats van te segregeren hebben wij als Surinamers door de eeuwen heen als geen ander geleerd om juist te integreren. En dat is de kracht en schoonheid van Suriname!
  Als je punten wilt bespreken en een discussie wilt voeren, voer het dan ten minste ‘op niveau’ en niet met zulke slappe kreten en ongestaafde beweringen in het rond gaan lopen strooien. Het wordt hoog tijd dat zij die hun segregatiegedachte nog aanhangen van deze oeverloze clichés en holle frasen afstappen, want die raken kant nog wal. Laten wij in plaats daarvan met z’n allen onze energie stoppen in het SAMEN opbouwen van ons prachtig en uniek land, Suriname!

  Dus mijn boodschap: durf ruim te denken, wees een echte Surinamer en gun het een ander als het hem/haar goed gaat, ongeacht afkomst, i.p.v. in het verleden vast te blijven zitten met allerlei clichés en fabels.

  En… kan je dat niet of wil je dat niet, dan zal je helaas gauw opmerken en ervaren wat ‘Kriendenki’ zo mooi heeft verwoord: ‘te wojo jagi, wie o sjie soema serie’. En dat geldt niet alleen voor clichés betreffende ‘de Marrons’, maar ook voor clichés over al andere Surinaamse bevolkingsgroepen!

  En wat Paul Abena betreft: geef nooit op! ‘Nil Volentibus Arduum’ (Niets is onmogelijk voor hen die willen).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.