Minister baalt van bureaucratie landdistributie

12

PARAMARIBO, 16 jul – Minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, baalt als een stekker. Het wil maar niet vlotten met de distributie van vrij domeinland. Het mes moet er desnoods in, maar er moet een eind komen aan de bureaucratie. Dat zal het personeel ook te verstaan krijgen als Kromosoeto op bezoek gaat de komende dagen.

Zeker twee afdelingen van RGB worden een dag gesloten gehouden. “Ik ga het personeel wijzen op al de negatieve reacties vanuit de samenleving, parlementariërs en de media”, zegt Kromosoeto tegenover de Ware Tijd. Ook de rechtszaken die burgers aanspannen tegen het ministerie doen een flinke duit in de zak. Klachten over gebrekkige dienstverlening blijven maar aanhouden. Met de komst van Kromosoeto enkele maanden terug is het niet echt afgenomen.

De doorslag gaf een bezoek van de parlementaire commissie voor RGB. Volgens commissieleden vieren corruptie en gespeculeer met grond nog hoogtij. Sommige commissieleden, onder wie Kromosoeto’s partijgenoot André Misiekaba (NDP), raakten zelfs zeer emotioneel. Misiekaba klaagde ook onder vorige ministers over het gebrek aan toegang voor de doorsnee burger. Kromosoeto belooft ‘maatregelen’, “want zo kan het niet doorgaan.”

12 REACTIES

 1. Kromosoetoe, voeg de daad bij het woord! Dan gaan we van je houden. En vooral: ga eerlijk en integer te werk!!!
  Go Kromo, go Kromo, go Kromo……….


  Maak melding

 2. Praatjes vullen geen gaatjes. Minister Ginmardo Kromosoeto moet maar met daden komen en niet met beloftes want de praktijk leert dat beloftes van Surinaamse politici niets waard zijn. Totdat ik daadwerkelijk de daden van deze minister zie om de bureaucratie aan te pakken geloof ik hem voor geen ene meter.
  BTW, die bureaucratie is er zodat ambtenaren zichzelf flink kunnen verrijken d.m.v. steekpenningen.


  Maak melding

 3. Deze minister moet eerst proberen de gronden van somo in te trekken.Met zijn levens middelen toko maakt somo van Sur.een nog grotere ingi bakba winkri.Als het de minister lukt om alleen onze Palmentuin terug in de boezem van de staat te brengen,is heel wat bereikt.
  Een advies aan Kromo is om de aanvragen van de stichtingen in Commewijne af te wijzen.De mensen die op de minister lijken,hebben heel dat district onder elkaar verdeeld.De meeste aanvragen zijn van boven de 1000 ha.Puur om straks te speculeren.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Grondzaken is steekpenning zaken v/h personeel.
  Wie steek penning aan het personeel geeft in welk vorm dan ook worden hun zaken als eerst in orde gemaakt.
  Dat waren ze in 10 jaren NF al gewend, lekker gratis eten en drinken enz. enz.
  NF had zelfs een vieze politiek gespeeld wat dat betreft, als je geen NF was en een aanvraag gedaan, worden die stukken in de prullen mand gegooid of vernietigd, wanneer je weer terug gaat voor informatie kunnen het personeel die stukken niet meer vinden, waardoor je weer een nieuwe aanvraag moet doen en men hield je op een lange baan(pesten).
  Ik hoop dat er eindelijk een einde komt aan steekpenningen en alle zaken snel verloopt
  Een ieder burger heeft recht op een stuk grond en moet ook zo snel mogelijk in aanmerking komen, ongeacht ras, geloof, kleur en politieke voorkeur.


  Maak melding

 5. “…maar er moet een eind komen aan de bureaucratie.”

  Het gronduitgiftebeleid in handen van Somohardjo c.s. levert misschien zeer snel resultaat op, maar is funest voor land en volk. De bureaucratie is juist zo groot, om de gronddieven van Somo te kunnen controleren.


  Maak melding

 6. @Radjenderkumar Raibajaram

  “NF had zelfs een vieze politiek gespeeld wat dat betreft”

  En ndplee gaat door met dezelfde vieze politiek, want ze zitten in een coalitie met dezelfde vieze politiek.
  Dankzij deze vieze politici overleefd de ndplee.
  Ik zou me gedeisd houden als ik je was.
  De ndplee heeft binnen 2 jr heel veel grond gejat, ze hebben het record ‘grond jatten’ verbroken.

  Waar is die miesi-kaba?
  Nu protesteert hij niet, hij heeft al zijn STUKKEN grond binnen.

  Stelletje patjakkers bij elkaar.


  Maak melding

 7. a baya mini-ster werd pas wakker en ‘boos’ na ‘emotioneel’ geklaag van Misiekaba en co. (beter lezen Esmerald), terwijl het vanaf dag 1 al duidelijk was dat een ieder op domeinkantoor en grondinspectie moest worden opgedonderd vandaar.


  Maak melding

 8. @Boem,

  Sorry, maar die misie-kaba vriend van je, heeft bij de vorige Mini=sters geklaagd, niet bij deze.

  Nu is hij doodstil.
  Het enige wat hij doet is garbage email verspreiden.
  Hij lijdt aan een abnormale vorm van achtervolgingswaanzin.
  Hij is bezig zijn volgelingen van de ‘gedeprimeerde adventisten kerk’ te brainwashen met ‘gevaarlijke’ mails.

  En dit moet een role-model voorstellen.
  Verschrikkelijk wat die voorgangers van die zendingskerken in Su nu uitvreten.

  Het wordt ontzettend moeilijk om de koppen bij elkaar te steken, met als doel, een bloeiend en welvarend Suriname te creëren.

  -Je hebt te maken met etnische rompslomp
  -Voetenjongens van bouta
  -ex-militairen die nog effe cowboy willen spelen
  -leden van de zwaar gedeprimeerde adventisten
  -drugsdealers en Co die het huidige klimaat perfect vinden.
  Zo een kleine bevolking, met zoveel problemen.

  Wie in Suriname is zo Verbindend om al deze zware hobbels weg te werken.
  Ik zie het niet zitten.

  Verloren zaak…

  Tenzij jij, de lezer, iemand weet, die dit kan behappen.


  Maak melding

 9. Het probleem met dde gronduitgifte is dat wij ons teveel concentreren op de gebieden die het meest ontwikeld en gecultiveerd zijn.Het is te begrijpen.Wie zou nu ergens willen gaan wonen zonder de nodige nutsvoorzieningen.Het is daarom belangrijk dat deze en de toekomstige regeringen hun beleid en visie moeten aanpassen en richten op de welvaart en welzijn van alle surinamers.De intentie en wil is aanwezig,alleen moeten wij echt eerlijkheid en transparantie aan de dag stellen,willen wij dit voortslepend probleem oplossen.Wij moeten als natie voor innovatie gaan en toekomst gericht denken.Het afgeven op politieke ambtsdragers gaat en zal geen zode aan de dijk leggen.De realiteit heeft deze minister geleerd dat als je niet deugt,je gewisseld wordt.Ik hoop niet dat deze mini-ster straks ook plaats zal moeten maken voor,wie weet ………. .Dit ministerie is een soort van schopstoel.(laatste kans effect)


  Maak melding

 10. Wanneer wordt dat ministerie van ROGB opgedoekt?Deze zaka-zaka boeven regering van DiDiBrie en Co heeft nog geen enkele belofte gedaan (voor 25 mei 2010) aan het volk van Su nog ingelost(nagekomen,waar gemaakt)Een van de belofte gedaan aan het Su volk was dat dit ministerie zou worden opgedoekt.De boedelkwestie(familie grondprobleem)en vele andere problemen zou worden opgelost.Deze DiDiBrie is een ieder en alles vergeten.En zo kunnen we door gaan.Niets is gedaan en er wordt ook niets gedaan.Waarom het ministerie sluiten voordat je orde op zaken kan stellen.Alweer niet the right man on the right place.Deze zaka zaka DiDiBrie houdt het Su volk alleen maar een worst voor hun snater,waarbij DiDiBrie denkt bij zichze hmmmm maar jullie Su volk je krijgt niks.Notie notie: geen nieuwe gouddeal in voordeel van land en Su volk.Geen goudeal met werkgelegenheid voor de kleine man,want DiDiBrie en Co neemt alleen brazilianen in dienst.Voor de eigen bevolking geldt een avondklok in bepaalde gebieden.Na een paar dagen zullen de indianen heel stil zijn dan worden de brazilianen weer in het veld gezien.Met Limbo voorop is dat Su volk voor de gek gehouden om op deze DiDiBrie te stemmen nu heeft het volk niets maar dan ook niets(Limbo zonder opleiding verdient meer dan 10.000 srd per maand.Guno Ravenberg idem)en Su blijft de 5% inkomsten ontvangen uit de vorige gouddeal die multinationals zijn het land nog niet uitgezet met hun 95% die ze in hun zak houden.De vele gronden die door Somo waren uitgegeven zouden weer in de boezem van staat komen,oting.So joe zie dat DiDiBrie no tranga lik ie fa ai mikie.En moro beloofe lee o kong na doro ook als ze het ministerie van RGB voor altijd zouden sluiten(wat ik graag heb)dat grondprobleem wordt niet opgelost omdat niemand berekend is voor zijn taak in dit DiDiBriekabinet.Any way oeng san stem odi odi baja.
  Glenny.


  Maak melding

 11. Esmerald ik begrijp je anti-NDP gevoelens, de daaruit voortkomende fantasiepostings vanuit Holland en de standaard bijbehorende groene WKN-duimpjes. Dat je liegt over de feiten en over de letterlijke tekst van mediaberichten verwondert mij dan ook niet, ik heb je daar immers vaker op betrapt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.