Suriname onbewust eigenaar van rijke visgronden

21

PARAMARIBO, 23 jun – Suriname is zich niet eens bewust van de rijkdom aan zeeleven voor de eigen kust. Volgens Marny Daal – Vogelland, topfunctionaris bij Staatsolie, is het nauwelijks te bevatten. De intensieve zoektocht naar aardolie legt gigantische visgronden bloot. Er zitten exotische vissen bij, waar nu de Anton de Kom Universiteit van Suriname op wordt losgelaten.

Het is er zo overvloedig dat vliegende vissen (Exocoetidae) de onderzoeksboten in springen. Uiteraard is bescheidenheid geboden. De vraag is hoe Suriname zal omgaan met deze rijkdom, waarvan de omvang nog vastgesteld moet worden. “Als wij weten hoeveel vis er is, kunnen wij goed beleid en goede afspraken maken. Dan kan worden afgestemd met vismaatschappijen uit diverse landen”, zegt Daal – Vogelland tegenover de Ware Tijd.

Illegale visserij is de eerste bedreiging. Daarom is ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij betrokken. “In Suriname zijn wij gewend met de kleine visserij aan de kuststrook. Maar het is gewoon onvoorstelbaar wat er daar buiten is. Ik wist nooit dat wij ook walvissen in Surinaamse wateren hebben”, aldus Daal – Vogelland. En dan gaat het nog alleen om het deel waar naar olie gezocht wordt.

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. nou nu het geld voor het oprapen ligt,wie belet ons dat te doen..

  nu kunnen we tenminste iemand anders niet de schuld geven,wat ontwikkeling betreft..


  Maak melding

 2. Er zijn zulke rijke visgronden, omdat iedereen er met z’n tengels is afgebleven!!
  Hadden ze ook op Brownsberg moeten doen, en de omgeving van het Nassaugebergte staat al te trillen van angst!


  Maak melding

 3. weer iemand die effe wil verhelderen en het vol ophemelen dat Su een rijkdom rijker is, maar met al dat losse flodder komt geen geld in het laatje, wanneer komt er iemand met concrete plannen om te investeren voor de toekomst en niet zoals nu op korte termijn aan zelfverrijking doen. Want zulk rijkdom hebben we al zat binnen de politieke partijen.


  Maak melding

 4. weer iemand die effe wil verhelderen en het volk ophemelen dat Su een rijkdom rijker is, maar met al dat losse flodder komt geen geld in het laatje, wanneer komt er iemand met concrete plannen om te investeren voor de toekomst en niet zoals nu op korte termijn aan zelfverrijking doen. Want zulk rijkdom hebben we al zat binnen de politieke partijen.


  Maak melding

 5. Ben het met letterlijk eens, wij lullen teveel, al veel te veel jaren, wij weten onze vermoedelijke natuurlijke rijkdom, in feitelijke rijkdom.
  Dat is onze grootste manco, ons hekelpunt, waarover we al veel te lang struikelen!

  Nu is het nieuws van de dag weer, Suriname onbewust eigenaar van rijke visgronden!

  In plaats van dat wij onze eigen zogenoemde rijke visgronden gaan bevissen, zodat wij 100% van de opbrengst genieten, gaan we nu al de discussie richting buitenlandse bedrijven wijzen!?!

  Wij moeten heer en meester zijn van onze eigen rijkdommen alleen dan kan ons land zich volwaardig ontwikkelen, zolang dat besef er niet is, zullen wij altijd het onderspit delven bij een conglomoraat die interresse heeft in onze natuurlijke hulpbronnen!


  Maak melding

 6. Laten we beginnen met het oprichten van een Kustwacht om onze wateren te beschermen in plaats van discussieren over een Kustwacht!!


  Maak melding

 7. “Als wij weten hoeveel vis er is, kunnen wij goed beleid en goede afspraken maken. Dan kan worden afgestemd met vismaatschappijen uit diverse landen”, zegt Daal – Vogelland.

  Graag wijs ik jullie op een stuk van”keerpunt”28-3-2009
  Waar men schrijft over geen beleid…

  Google; visserschepen en zie ‘4 roestige schepen’ open deze in een tab. en klik het plaatje weg, lees dit rustig door; google anders’keerpunt 28-3-2009 suriname’ ik kom dan ook goed uit.

  Voor een oliemaatschappij is de rijkdom van de natuur een belemmering, de risco’s die olieboren met zich meebrengt en daarmee schade aan de natuur kunnen maken worden dan zwaarder aangerekend.

  Een voorzetje naar de buitenlandse maatschappijen om hier te kunnen vissen?
  Weet dat Nederland over de hele wereld vist en dat met schepen (trawlers) van wel 100 meter, die slaan er zo een flink gat in.

  “Illegale visserij is de eerste bedreiging” er is dus behoefte aan toezicht daar buiten, tijd voor een ‘coastguard’ dus!
  En duurzaamheid is in de visserij wel op zijn plaats.


  Maak melding

 8. @Nationalis

  Wat mw. Marny Daal-Vogelland ons duidelijk wil maken, denk ik, is dat Suriname de kennis en cultuur niet heeft op op open zee, verder dan 30 mijl uit de kust, te vissen. Surinamers hebben geen zeecultuur of zeementaliteit.

  In haar achterhoofd stelt zij voor de werkwijze van Staatsolie, in de toekomst, te introduceren in de surinaamse zeevisserij.

  Dat deel, dichter bij de kust, wat de Surinaamse vissers zelf kunnen doen ook verder stimuleren en alles verder uit de kust bijvoorbeeld internationaal in zeekavels aan te bieden aan wereld grote visverwerkers. Zo kan Suriname dan langzaam de kennis en technologie eigen maken en krijgt ook inkomsten uit die vorm van visserij. Geen slecht idee. Maar wie gaat dan de kat de bel aanbinden?
  Srika

  Nogmaals, Suriname beschik nog niet over grote aantallen mensen met een zeecultuur en zeker niet over de kennis in diepere wateren voor de kust te vissen.
  Srika


  Maak melding

 9. Dit is weer jammer voor de zeefauna ook hier worden ze binnenkort bedreigt door de vraatzucht en geld van de mens .
  In andere delen van de oceaan is de visstand al dratisch gekrompen door overbevissing en nu zullen ze ook hier bedreigt worden .
  Ik weet niet als we hier blij om moeten zijn.


  Maak melding

 10. Ja,ja we gaan onderhandelen met buitenlandse vismaatschappijen want we zijn zelf te beroerd om het te gaan explateren we geven weer de grootste winst aan anderen,kom van je luie kont af en ga zelf aan de slag.


  Maak melding

 11. We kunnen wel een bootje sturen.
  1000 ton vis per dag vangen is zo gedaan.
  Wat kralen voor Anna_Z en haar vrindjes.
  Wat flappen voor Dino en klaar.

  Bouta wil ook graag baas worden over Brokopodo-stuwdam.
  Kan die ook scheuren.
  Het is daar toch al een zooitje


  Maak melding

 12. Heel europa is gek op vis!! Ziet Su nog zaken doen met de overvloed?? Lijkt mij wel een goed idee!

  Gratis naar China??? Straks is ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij van Chineze afkomst!


  Maak melding

 13. Heel europa is gek op vis!! Ziet Su nog zaken doen met de overvloed?? Lijkt mij wel een goed idee!

  Gratis naar China??? Straks is ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij van Chineze afkomst! en het liefst van China rechtreeks!!


  Maak melding

 14. @ Srika

  Ik lees je standpunten, ik begrijp je standpunten, ik ben het met je eens dat Suriname geen zeecultuur of geen zeementaliteit heeft maar we hadden ook geen olie exploratie mentaliteit en kijk ons nu floreren!
  dus kort samengepakt, sorry maar je praat oude politiek, politiek die ons in de huidige vicieuze cirkel houdt.

  Je heb het kortweg over het weggeven van onze vermoedelijke rijkdommen aan buitenlandse bedrijven waar Suriname nauwelijks iets van de winsten terugziet, een goed voorbeeld hiervan is nog altijd Cambior maar ook Suralco, actief sedert 1916!! in Suriname maar we hebben hier nauwelijks profijt van gehad. Wij kozen onzelf te plaatsen in een positie dat een Noord-Amerikaans bedrijf bepaalt wel of geen investeringen in de bauxiet industrie oftewel wel of geen vooruitgang voor de Republiek Suriname!

  Wij Surinamers zijn veel te snel om te zeggen, we kunnen iets niet, we hebben iets niet, gelukkig voor ons doen dachten een paar lui bij Staatsolie daar anders over!!


  Maak melding

 15. Wie gaat hiervan profiteren????? Sranag mang, of europeanen, amerikanen of chinezen???? Eén ding is duidelijk, genoeg piraten op de uitkijk!!!! Dus if woh yam a fisie wreed, is zeer de vraag.


  Maak melding

 16. mensen moeten zich niet rijk rekenen alles is maar van tijdelijke aard.
  Even met een paar grote netten langs de kust en alles is eruit gevist met de mega grote netten.
  Men is volgens mij niet op de hoogte van wat er in de andere oceanen aan de hand is en wat voor schade is aangebracht.
  Hetzelfde met goud weet men wat er in brasil is gebeurd en waarom de regering maatregelen heeft genomen om er een stop aan te zetten.
  Zijn de sur. blind van geld en zetten zij het gezond verstand aan de kant.Suriname zou trost moeten zijn dat zij nog een stukje ongerept natuur hebben.En wat heeft die handje vol inwoners eraan, want van alle rijkdom is er maar een deel die ervan profiteert ,want de kerstman komt niet met dollars strooien


  Maak melding

 17. Een goed punt is inderdaad om een Surinaamse visbedrijf op te zetten en werkgelegenheid voor eigen mensen creeren. Als je een japanse visfabriek op afstuurd met zn kilometers lange visnetten is het binnen een week leeg. Willen we dat????


  Maak melding

 18. Beste mensen, blijf aub met uw vingers af van de natuur.Er rest ons nog zo weinig dat men dit beter met man en macht beschermt en duurzame recreatie toelaat.Nu al reizen sportduikers de wereld af om nog een ongeschonden plaatsje te vinden.Op lange termijn kan dit voor meer inkomsten zorgen dan visvangst die niet te controleren is en er zal voor zorgen dat tegen 2050 de oceanen leeg zullen zijn.Besef dus welke (toeristische ) rijkdom het betekend als men de vigronden voor altijd zou kunnen beschermen.Al eens bedacht hoeveel duurzame werkgelegenheid dit kan betekenen.Duikcenters,boten, alle materiaal nodig om te kunnen duiken.Kijk eens naar Egypte, daar zijn hele steden ( Hurghada, Sharm el Shei e.v.a. ) waar duizenden mensen een broodwinning hebben dank zij het eco toerisme van de duiksport.De natuur is eigenlijk van niemand en van iedereen vissers stelen dus mijn en uw vis en vernietigen daarbij nog eens aLles wat er op hun weg komt.
  TEGENHOUDEN DIE MAFFIA


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.