Erfenis grondbeleid achtervolgt Pertjajah Luhur

19

PARAMARIBO, 24 jun – Het op zijn minst controversiële beleid op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer blijft de politieke partij Pertjajah Luhur, PL, achtervolgen. Maatregelen van tijdens de vorige regering zorgen nog immer voor wrijvingen. PL maakte toen de dienst uit op het ministerie. De partij van ex-parlementsvoorzitter Paul Somohardjo ondervindt het aan den lijve.

Het stuk grond waar PL onlangs een partijcentrum opzette, wordt opgeëist. Volgens Havenbeheer, manager van de Nieuwe Haven, is het terrein van hen. De partij stoort zich er niet aan. “We leven in een rechtsstaat, we hebben een officiële beschikking, daar werken we mee”, zei Somohardjo tijdens een persconferentie. De beschikking om de lap grond te beheren, stamt uit de tijd van minister Michael Jong Tjien Fa. Hij liet de grond op naam van de partij registeren.

Havenbeheer vecht dit aan. Er werd een rechtszaak aangespannen. “We mochten doorgaan van de rechter. Daar vertrouwen we op, we nemen het risico en investeren”, aldus Somohardjo. Het nieuwe partijcentrum is in alle haast opgezet. De partij verbleef jarenlang in een pand van een voormalige partijgenoot. Toen die kwam te overlijden, eiste zijn weduwe onmiddellijk vertrek. Het kostte een aantal rechtszaken eer het zover kwam. PL moest binnen enkele dagen opbreken.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Men heeft mij altijd verteld dat er een zekere eenheid bestond onder de Aziatische groepen. Verder is het vreemd dat de weduwe van een overleden partijlid de grond waar het parijcentrum stond onmiddellijk opeist. Voor mij was de familie dan geen rasechte Pertjajah Luhur member. Waar is de eenheid van de sterke partij gebleven?


  Maak melding

 2. tijdens de verkiezings-campagne heeft ddb beloofd dat er een strafrechtelijk onderzoek zou komen naar handel en wandel m.b.t. domein grond tijdens de vorige regering.

  vandaag aan de dag rept ddb er niets meer over , omdat sommo zijn amnestie wet steund (ddb = master in chantage …heeft de Ned. politicus van mirlo aan de lijfe ondervonden)

  MENEER BOUTERSE (want ik weet dat hij ook hier op dit forum komt: aLS JE AMNESTIE WIL ,BETAAL HET MET JOUW EIGEN GELD , WANT HET LAND IS NIET VAN JOUW !

  pres. van de centrale bank:”en nu moet de economie wel stabiel blijven” …want die staats schuld is nu reeds zo hoog opgelopen , dat als die economische groei niet blijft doorzetten wij een enorm probleem krijgen.

  Ik zou graag willen horen van de pres. centrale bank , hoeveel procent van het BBP de staatsschuld nu reeds is.

  EN WIE MOET DIE STAATS-SCHULD DIE DEZE REGERING MAAKT TERUG GAAN BETALEL , WANT MIJN KINDEREN HEBBEN DAAR GEEN ZIN IN.

  m.a.w. is de amnestie wet deels betaald met domein grond dat van ons allemaal is en niet van ddb.


  Maak melding

 3. Somo belemmert met zijn houding (ik heb het stukje grond rechtmatig verworven) de verdere ontwikkeling van de haven van Paramaribo. Die haven is nodig voor de economische groei van het land. Bij deze partij ontbreekt het aan ethiek. Dat vermogen is bij de leden van PL niet ontwikkelt. Ik heb bang dat het ook niet meer zal gebeuren, want hetzelfde zie je ook bij de leden van de partij van Willie. Dat PL geen enkele besef heeft van economische ontwikkeling zie je ook terug in hun interventie om zelf goedkope levensmiddelen te verkopen. Dat is de doodsteek voor de kleine handelaar. Een goedkopere vorm van politiek bedrjven kan ik mij niet voorstellen. Waar zijn de belangenorganisaties van handelaren om hiertegen te strijden


  Maak melding

 4. Als de rechter definitief beslist dat de grond van pertjajah Luhur is geef ze dan een ander stukje grond. Dan kan de haven uitgebreid worden.

  Alleen maar praten heeft geen zin. Praatjes vullen geen gaatjes.
  We moeten leren om professioneel met dingen om te gaan en het groter belang te kunnen zien.

  Ik begrijp van Hypothese dat Bouta ook hier komt. Hopelijk steekt hij wat op van onze adviezen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. PL en KTPI menen het goed met land en totale volk. Somo gaat samen met Indonesie of sultan van maleisie een nieuwe super moderne haven opzetten. Uitvoer aardolie/staatsolieproducten.Dus bijvoorbeeld.


  Maak melding

 6. Moffohardjo heeft alleen maar praatjes. Die partij van hem waait ook met alle winden mee, zo lang hij zijn bankrekening kan spekken. Die afgekloven sate stok moet zsm van het toneel verdwijnen. Hij is geen haar beter didibrie.


  Maak melding

 7. =Jongens het hele grondbeleid in Suriname is hopeloos. Als men echt moet nagaan wie ten onrechte een stukje grond heeft gehad zakt je broek ervan af.

  Ik zal geen namen noemen, maar heel veel in de top en vrienden zoals militairen, brandweerlieden, politie ect hebben gronden gekregen.
  Zelfs deze mensen hun kinderen hebben gronden zonder ooit geregistreerd te staan.

  =Het is daarom ook een gevoelige zaak om over te praten, omdat zelfs Bouterse een groot stukje grond heeft. Onderzoek dit maar en zie een film waar hij met een houwer in zijn handen heeft.

  =De echte armen van Sur. hebben bijna niets.

  =Ik zou zeggen laat de kadaster openheid geven en transparantie uitbrengen.


  Maak melding

 8. het is zo erg en schaamteloos in mijn gelief land dat domien gronden zelfs terug worden verkocht aan de staat of staatsbedrijven voor belachlijk hoge bedragen.

  en inderdaad zijn er politici en (ex)-militairen die groot groot grondbezitters zijn….


  Maak melding

 9. Zondag 24 juni 2012 om 13:18 uur, door hypothese

  het is heel eenvoudig.
  Alle kadastrale gegevens en de bijbehorende eigenaren zijn in de archieven vermeld.

  Als we nu eenvoudig uitgaan van het jaar van de zelfstandgheid.?

  Dan moeten alle huidige eigenaren vanaf die datum hun eigendomsrechten aantonen.

  Dat wordt lachen.
  Want Bouta en zijn familie en al die anderen bezitten de halve jungle.


  Maak melding

 10. Somo is een dief die klootzak!!! Hij hoort in Santoboma jail die pedofiel!! Jollong, jollong! limampera stanga stallie, Limolasie sedino in Santoboma!( Dief wier 15 cent per dag te gevangenis in Santoboma zal verdienen of zoeites!!) Excuses voor mijn javaans. Het is 0,0 maar toch geprobeerd!


  Maak melding

 11. Dat Somo ongestraft vrij loopt in Sur, is mij een raadsel. Wat een onderkruipsel, didibrie is hij. Echt een jangmang. Wat gaat hij met al het gestolen goed doen? Zoals hij nu levensmiddelen verkoopt tegen een lage prijs (sigaar uit eigen doos overigens) , zo zal hij de gestolen gronden voor ene laag tarief gaan verkopen, NIET aan het volk, maar aan zijn familie. A mang dies na wang serpent yereh.


  Maak melding

 12. Paul Somohardjo is een schande voor de gehele Surinaamse natie !Deze man heeft totaal geen besef van en kwaad.Hij denkt alleen maar aan zelf verrijking.Wie kan hem hier in stoppen !!?? Hij is een Super draai kont.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 13. Alles!

  Alle uitgegeven stukken grond sinds 25-11-1975 terug vorderen en te koop bieden aan de personen die deze als eigendom beweren te hebben. Bepaal een redelijk bedrag zodat de staat er wat aan over houdt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.