Multinationals dicht bij overeenkomst met Suriname

22

PARAMARIBO, 29 mei – Suriname is niet veraf meer van overeenkomsten met multinationals Newmont en Iamgold. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De onderhandelingen over grootschalige goudwinning vorderen gestaag. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd de overeenkomsten op tafel liggen. Met een voor Suriname ‘groter direct belang.’

Onder de vorige regering kreeg Suriname voor vijf procent aandeel in de operaties van Iam Gold. De huidige regeerders vinden dit veel te weinig. Gemikt wordt op ver boven de vijf procent. “Beide partijen willen zo snel mogelijk tot een overeenkomst komen en ze hebben begrepen dat ze een duurzame overeenkomst moeten maken”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Voorwaarde is ook dat de overeenkomst in het voordeel is van beide partijen. “Anders zal het niet te handhaven zijn.”

Iam Gold wil het eigen mijngebied in Brokopondo uitbreiden. New Mont heeft de zinnen gericht op het Nassau-gebied. Daar is de afgelopen jaren al ruim tachtig miljoen dollar aan vooronderzoek verricht. Hok verwacht betere overeenkomsten te sluiten in vergelijking met vorige. “Het moet, omdat naarmate de tijd voortschrijdt, je inzichten verbeteren, ook het inzicht van de maatschappijen. En ik denk dat alleen al daarom al we voor Suriname meer uit het vuur zullen slepen.”

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH.

  “Beide partijen willen zo snel mogelijk tot een overeenkomst komen en ze hebben begrepen dat ze een duurzame overeenkomst moeten maken”,

  Bedoelt u daarmee duurzaam voor de natuur?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. De 5%-deal met Iamgold was destijds gesloten in een tijd warin Suriname ernstig om geld verlegen zat na de puinhopen die Bosje had achtergelaten. Suriname verkeerde in staat van faillissement. De multinationals wisten dat natuurlijk ook en daardoor had Suriname geen beste onderhandelingspositie. Daarbij komt dat de goudprijs op de wereldmarkt aanzienlijk is gestegen. Dat maakt het voor de multinationals lucratiever om zelfs tegen een lager aandeel te ontginnen.
  V.w.b. de te sluiten deal met Newmont ben ik heel erg benieuwd. De vorige regering had reeds een concept-deal voor 25%. Zal de huidige regering met de hogere prijs op de wereldmarkt er veel meer uit kunnen slepen?


  Maak melding

 3. Hhahaahahaa wat moet je als samenleving met zo een halve bericht ai me gado.Dit soort berichten zie ik al propaganda stunt, waarom ik dit zeg is omdat men altijd verwijst naar de vorige regering, maar tot de dag van vandaag hebben de nu zittende criminelen nog niets concreet gedaan voor de samenleving in het geheel.
  Ik ben echt benieuwd of de media en de samenleving te zien krijgen wat de nieuwe overeenkomst zal inhouden want we wachten nog steeds op transparant beleid van deze criminele leugenaars bende.


  Maak melding

 4. We klagen in Paramaribo omdat een klein beetje kwikdamp vtijkomt.Weet men wel wat de bewoners in het binnenland zullen meemaken ,waar veel kwik wordt gebruikt?Ik weet dat veel binneland newoners boos zullen worden als kwikgebruik helemaal wordt verboden,maar we moeten hen tegen zichzelf beschermen.Als het gebruik van kwik in het binnenland drastisch afneemt, zal het in Par’bo ook gezonder worden.


  Maak melding

 5. ……ik ben benieuwd om hoeveel procent ze onderhandelen. Stel je voor 7 of 8 procent…
  Op de op een miljoen krijgt Suriname 70.000/ 80.000 ..toch.
  Of anders gezegd 2 KG goud.
  Het te geloven dat je op een miljoen maar 70/80.000 krijgt terwijl je heel veel meer kunt krijgen. En wat voor een schade ze het land aanbrengen, is de schade daarmee te compenseren????? ik bedoel wel de werkelijke schade zoals bos,grond water, en niet de portemonnee van de ministers.

  En aangezien het niet bekend is, hoeveel goud er wordt gevonden. Of komt dat ook zoals altijd, eind van het jaar bekend word gemaakt in de kranten.
  Het is voor iedereen een vraag, om wat word er nu/momenteel gehandeld word. Om het land of voor het land. En ik weet het zeker, geen van beiden. Het is alleen maar EIGENBELANG.

  We hebben nu een regering dat bestaat alleeeeeen uit boeven,rover, moordenaars. De besprekingen gaan over, hoe gaan we dit onderling verdelen wie krijgt wat.

  En weer gaat suriname in de uitverkoop…..jammer jammer.

  widjai


  Maak melding

 6. Twe procentjes voor DDB,een voor Ronnie,een voor Somo een voor Alm(je weet wel) en helaas voor de bevolking blijft niets meer over mmarja jullie hebben ze democratisch gekozen dus niet mopperen,de sergeant sportinstructeur moet ook leven.


  Maak melding

 7. Twee procentjes voor DDB,een voor Ronnie,een voor Somo een voor Alm(je weet wel) en helaas voor de bevolking blijft niets meer over maarja jullie hebben ze democratisch gekozen dus niet mopperen,de sergeant sportinstructeur moet ook leven.


  Maak melding

 8. 5% deal wil zeggen dat Sur kruimels ontvangen.
  Als die multinational geen winsten gingen maken zouden ze ook niet meer investeren of misschien vertrokken zijn. Ze willen slim spelen en zeggen dat ze weer zoveel hebben geinvesteerd alleen om de verhoging van de deal te ontwijken. Maar ik denk dat ze veel winsten maken.
  Oplossing:
  Laten we zeggen dat toen die deal gesloten was, was een treyonce misschien ongeveer 450 USD, maar nu kost een treyonce 1800 USD Dwz dat die deal sowieso 1800 USD : 450 USD = 4 x 5% = 20 % moet worden.
  Dus de deal moet 20% of meer worden en niet minder.
  Ik wil geen andere verhalen horen, want ik ben moe van hoe ze Surinamers willen voor de gek houden met allerlei sluwe zaken zoals dit tellen en dat tellen dan komt het op een veel hogere procenttage, dit is een rommel kop, ik luister niet naar dit soort verhalen.
  Ik wil die deal op papier zien met een verhoging en verder geen andere verhalen, anders ga ik met andere landen dealen of zelf staats Goud oprichten, punt uit.


  Maak melding

 9. 7%is ook ver boven 5%,dus ik maak me niet druk met deze bluffers.Vorig jaar zei boutje al dat hij 30% wil,toen zei iamgold dat hij dan 240 miljoen moet neertellen ,dat is 30% van de onkosten.Toen werd het stil in suribabwe.


  Maak melding

 10. De minister van NH melde vandaag dat in 2010 feitelijk alles al goed geregeld was door de vorige regering. Een werkelijk opmerkelijke uitspraak voor deze regering
  Het wordt interessant de zien wat er de afgelopen 22 maanden aan het onderhandelingsresultaat veranderd is. Nog maar 8 maanden en deze President is halverwege zonder enig uitzicht op tastbare resultaat. geen huizen, geen percelen, geen newmont geen uitbreiding van AM gold, alleen een uitbreiding van de raffinaderij. Eigenlijk alleen maar resultaten waarvoor de vorige regering gespaard had.
  Er wordt NIETS gerealiseerd want anders waren de deals er al geweest.
  Ofwel de minister dekt zich in voor het geval de oude regering aan kan tonen dat DDB helemaal niets extra’s geregeld heeft en bijna 2 jaar op zijn handen gezetten heeft omdat hij niet durft te vertellen, geen tot weinig indruk te maken op de multinationals.
  De multinationals weten ook dat DDB in 2014/2015 extra cash nodig heeft voor kadootjes om herkozen te worden. Reken maar dat zij niet verantwoordelijk willen zijn voor deze herverkiezing en zullen vertragen zodat het extra geld gestoken kan worden in de wederopbouw na deze regering.


  Maak melding

 11. Suriname vergeet dat zij op 28 november 2007 en 27 augustus 2008 door het inter-amerikaanse hof veroordeeld is voor het schenden van de rechten van de inheemse bevolking.
  Volgens deze vonnissen moet er volgens de gewoonten van deze volkeren tot overeenstemming gekomen worden over de wijze waarop de betreffende gebieden geëxploiteerd gaan worden.
  Gezien voorgaande informatie ronden met de inheemse bevolking (Krutu’s) waarin Jozefzoon betrapt is op het vooraf concipiëren van de slotverklaring, kan het nog wel eens een erg pijnlijke aangelegenheid worden. Als deze vonnissen genegeerd worden (en men doet niet anders) kan de schadeclaim wel eens extreem groot worden. Men negeert immers willens en wetens de belangen van de inhee,se bevolking.
  Aangezien er weinigen bereid zijn te delen met de inheemse volkeren zal uit eindelijk een internationaal gerechtshof deze regering wijzen op haar verplichtingen.


  Maak melding

 12. Er blijft weinig voor de bevolking van Suriname over.

  Multinatinals halen de grondstoffen uit Suriname weg.
  Ze investeren niet.
  Ook vestigen zich geen bedrijven in Suriname die produceren.

  Er komt welicht een asfaltweg en een brug.
  Misschien gaan de uitkeringen wat omhoog.
  Het grote geld verdwijnt in de zakken van klaplopers en dieven.

  Dus blijven er alleen ambtenaren en andere banen bij de overheid over.


  Maak melding

 13. Vind eigenlijk niet dat deze mensen over goud moeten onderhandelen daar deze mensen niet de competenties beschikken, want wat ze vergeten is dat de multinationals met spiegeltjes en kraaltjes komen deze tactiek gebruikt men in afrika omdat het heel erg makkelijk is om die mensen daar te bespelen.
  En dit fenomeem passen ze ook in Suriname toe omdat ze weten welk volk aan de andere kant van de tafel zit.


  Maak melding

 14. Het gaat op alle fronten goed met Suriname . Olie-raffinaderij in uitbreiding , meer uit gouddael met multinationals , huizen-bouw gaat in de vernelling , kustwacht krijgt nieuw leven , investeringen in de landbouw . Verder op het politieke vlak , schaardt 170 landen zich achter Suriname in een dispuut met de EU . Dit is nog nooit eerder voorgekomen . Bovendien maakt Suriname goede vorderingen op het diplomatieke vlak , door regionaal en internationaal belangrijke samenwerkings verbanden aan te gaan . Tevens groeit de ecomomie van Suriname gestaagd door en wordt de ouderen en de kinderen goed bedeeld in dit alles . Op naar de volgende twee jaar .


  Maak melding

 15. Su kan niet met zulke industrie omgaan 1ste wat er speelt is hoeveel schuift het ondro tafra 2e hoeveel familie van me kan er profijt van hebben.
  Als Su sterk wilt onderhandelen kan dat met zulke nationals gewoon :
  1.tax laten betalen
  2.uitzoeken hoeveel ingezetenen werk kunnen vinden en dat eisen.
  3 een groot belang eisen en niet over x aantal jaren maar direct
  4.eis dat douane bepaald hoveel goud er is gedolven
  5.eis of opleggen boete desnoods via int milieu org dat waar er gedolven wordt er weer herstel van natuur moet zijn dus een reserve eisen dat in de staatskas komt onder toezicht

  dit zal er toeleiden dat er niet zomaar zoals texaco dat heeft gedaan veel milieu schade ontstaat in Su door buitenlandse bedrijven die spoorloos worden omdat su niet deskundig is omgegaan met contracten.


  Maak melding

 16. Barrick gold verdiende biljoenen door de contract met Suriname te flippen aan IamGold. Nergens in hun contract stond dat als de eigenaren veranderden dat Suriname het recht zou hebben om deze contracten opnieuw te onderhandelen. Dus heren, opgepast dat Newmount en IamGold gaan fuseren en dat een multinational en monopoly gaan worden en dan de dienst gaan uitmaken.


  Maak melding

 17. Waaom verkopen wij onze grondstoffen zonder te denken aan onze toekomst van onze nakomelingen. Onze kinderen moeten toch een betere toekomst hebben dan dat wat wij nu hebben. Wij eten en vreten maar zolang wij dat kunnen en denken niet aan de toekomst van Suriname. Gun de consessies toch aan het eigen volk. Zie hoe de blanken het in America hebben gedaan.v.b. kleine olie bronnen. zie Suralco wat die niet uitspookt in Suriname een broodje almunium mag niet in Suriname verkocht worden. Waarom,! De leeghoofden in Suriname weten dit al te best waar ze mee bezig zijn. Bouterse dat je het moeilijk hebt is te begrijpen. De oude corrupte politicie hun racistische aanhangers en de blanken die werken je allemaal tegen en tegen deze krachten te vechten is geen kattepis. Ze willen Suriname arm en dom houden.In de jaren 60 werden de arme Indianen uit gemoord in Zuid America ze werden uit gemaakt voor communisten. Maar het ging om een stukje brood dat deze mensen wilden hebben.Ze leden honger.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.