Giftige kwikdamp boven Surinaamse hoofdstad

18

PARAMARIBO, 29 mei – De uitstoot van kwikdamp door goudbewerking ligt boven de gezondheidsnorm. Dit concludeert de Deviezencommissie, de instantie die toestemming geeft voor goudopkoop. Het huidige aantal bedrijven, ruim zeventig, is kennelijk onverantwoord hoog voor de hoofdstad. Er worden dan ook geen vergunningen meer uitgegeven voor goudopkoopbedrijven. Intussen blijkt een aantal bedrijven illegaal te opereren.

Daar Paramaribo overbevolkt is, zorgt dit al gauw voor gezondheidsrisico’s. “Volgens deskundigen komt er bij de verwerking van elke kilogram goud, vijftig tot tachtig gram kwikdamp vrij”, zegt districtscommissaris Mohamed Kasto van Paramaribo-Noord tegenover de Ware Tijd. Hij is er intussen ook achter gekomen dat dit soort bedrijven niet thuishoren in woonwijken. Industrieparken zouden uitkomst kunnen bieden, maar die zijn er eenvoudigweg niet.

In de Surinaamse praktijk staat iemand op en ziet dat de buurman in goudhandel zit. Kasto heeft ook weer intussen ontdekt dat het vergunningenbeleid te wensen overlaat. De Deviezencommissie geeft toestemming voor goudopkoop en voor een zuiveringsmachine moet je bij de districtcommissaris wezen. “Als iemand al een vergunning heeft voor een bedrijf, kan je een vergunning voor machines moeilijk weigeren”, meent de ‘burgervader.’

Bekijk ook:

18 REACTIES

 1. De Deviezencommissie die conclusies trekt over de uitstoot van kwikdamp?

  Volgens mij is dit bericht niet volledig. Of heeft het Ministerie van Volksgezondheid misschien één van haar taken uitbesteed naar de Deviezencommissie?

  Hoe dan ook. Het is goed dat dit gezondheidsrisico voor Paramaribo onder de aandacht word gebracht. Tot nu toe was kwik vooral een probleem van de binnenland bewoners. Dachten we.

  Als je niet via bespoten groenten vergiftigd word, dan word je dat dan wel bij het ademen..
  Sranang quo vadis?


  Maak melding

 2. Dit gebeurd ook in de rivieren.
  Quick gehaltes in vis en eten is ook veel te hoog.

  Goud en de mijning ervan is een tikkende tijdbom voor de bevolking.

  Maar goed dit is niets nieuws. Op tal van plekken in de wereld is het zo.

  regering is er te laat bij of onderschatten het gevaar.


  Maak melding

 3. Ja en wat nu, en het gaat erger worden, en zeer slecht voor de gezondheid, deze zooi met die goudwinning enz, speelt al een tijd. Ten tijde van Ronald V was eea al een gedoe in het binnenland, en die gasten die er nu zitten, baas en de zijnen zullen behoorlijk moeten ingrijpen, noso aw porie dape, deng liba, visi, kar kong, dat is wel een kwalijke zaak, maar goed, werk aan de winkel liever nu dan morgen ingrijpen!!!


  Maak melding

 4. En wij gaan straks geld inzamelen, om hen die door de kwikdampen misvormd ter wereld komen, een menswaardig leven te bieden. Want dat kunnen de GOUDGEILE Surinamers natuurlijk niet.


  Maak melding

 5. De Districtcommissaris is net zo currupt als ik weet niet wat!! Allemaal een potnat!!

  Lasede_Bouta ik denk dat er niets ingezameld moeten worden! Laatselijk $ 400.– miljoen winst gemaakt en veel meer in de voorgaande jaren!! Dus kassa is goed! hopelijk dat die hufters het niet opgemaakt hebben.

  De een zijn dood is een ander zijn brood!! zo zien de hufters het nu eenmaal!!


  Maak melding

 6. Kwikdampen blijken niet nodig te zijn!
  Alleen minder kosten bij de winning van het goud geeft dit probleem.
  Ga (google)zoeken op “kwikdampen” en lees dan de wikipedia(helemaal), onder het kopje ‘verschijning’ staat dat kwik uit de lucht gedistilleerd kan worden.
  Landen als Rusland wonnen zo hun kwik.
  Beroepsziekten, staat op de zelfde pagina van google en is ook het lezen waard.
  Zoals dat kwik-resten moeten worden afgevoerd als gevaarlijke afvalstof. Dus zeker niet ‘gewoon’ in de lucht of het water laten verdwijnen.

  Deze manier moet worden afgedwongen bij de deals die gesloten worden.
  Zodat het school-programma ook zin heeft;-)


  Maak melding

 7. Beste kondremangs,
  Het is niet zo raar, dat dat gebeurt met DidiBrie himself aan het roer…….alle vloek en koenoe roepen hij en zijn bende over ons land en volk…….
  TIME WIIL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 8. Suriname kan op de korte termijn denken en voor het goud gaan.
  Gaan ze voor een schone, mooie natuur en een schone stad dan erven de kinderen en kleinkinderen een geweldig mooi land.
  Toerisme en werkgelegenheid zullen bloeien.
  Op de lange termijn de beste investering.
  Een goudmijn.


  Maak melding

 9. We gaan in Amsterdam alle lantaarnpalen verwijderen en om de 50 meter een lichtgevende Surinamer neerzetten,schelt een hoop energiekosten en dan doen ze tenminste iets voor hun uitkering


  Maak melding

 10. We gaan in Amsterdam alle lantaarnpalen verwijderen en om de 50 meter een lichtgevende Surinamer neerzetten,scheelt een hoop energiekosten en dan doen ze tenminste iets voor hun uitkering


  Maak melding

 11. Je dat krijg je met al die kwikpissers he.
  Ze gaan als piraten te keer met die goudmijnen en nu krijgen we dit he.
  Deze zogenaamde schijnwelvaart zal ons nog miljarden kosten in de toekomst.


  Maak melding

 12. @Tedje

  Wijs me een Surinamer die voor de lange termijn gaat, en ik wijs je een leugenaar.

  Het is diep triest, diep triest. Niemand schijnt zich zorgen te maken, als er maar geld binnenkomt.

  Kwik had al 15 jaar geleden verboden moeten worden. Waarop ook deze regering wacht, snap ik ook niet.


  Maak melding

 13. A trong gotoe noja, a trong gotoe noja, a trong gotoe noja, Sranang grong trong gotoe noja, aijjaijai aij jaijai, tide hoorde ik deze pokoe bij iemand wang owroe wang, de ouderen onder ons kennen hem zeker wel, Jopie ting, tai horie libie de….. sootmit nanga alesi bana nanga
  batjauw, ai boi, kondremang dit wou ik even meegeven
  oenoe spang, tek a neti…. laterrrrrrr


  Maak melding

 14. Dit is om te huilen. Kwik is een sluipende moordenaar die na heel lange tijd dood en verderf zal veroorzaken. Cancer kent noch vriend noch vijand.

  Voor mij is er ook een positieve kant: al die corruptelingen, die die concessies hebben uitgegeven en bezitten, dus dc Kasto ook, zijn ook blootgesteld aan die kwikdampen. Alleen hoop ik dat ze het zwaarder te verduren krijgen dan ons onschuldigen.


  Maak melding

 15. Marroons o­nderzoek
  Nog meer o­nderzoek is verricht door verscheidene wetenschappers naar de kwikcontaminatie in mensen en in de geconsumeerde vis. Bekende studies zijn die van H. Pollack et al (in 1998), J. De Kom et al. (in 1998) en J. Mol et al. (in 2001).
  H. Pollack et al. verichtte in 1998 o­nderzoek naar de kwikcontaminatie in zowel Paramaribo als in besmette gebieden in het binnenland. Tijdens deze studie werden haar- en urinemonsters van arbeiders, zwangere vrouwen, vrouwen als kinderen genomen. Ook werden vismonsters (herbivoren en carnivoren) verzameld en gemeten op kwikconcentratie.

  Dit o­nderzoek toonde aan dat van de 71 o­nderzochte goudmijnwerkers de meesten een hogere kwikconcentratie hadden die twee tot vier keren hoger was dan de 10 ug/g die door de WHO is vastgesteld. Kwikconcentraties van respectievelijk 24,34 tot en met 40,16 ug/g werden zelfs gevonden (8). Van de omliggende 5 dorpen werd de plaatselijke bevolking ook o­nderzocht. En wel 105 kinderen (tussen 0 – 6 jaar), 39 zwangere vrouwen en 16 niet-zwangere vrouwen.
  Kinderen te Drietabiki en Kwakoegron alsook de zwangere vrouwen te Kwakugron hadden de hoogste kwikpercentages. Het gemiddelde bij de kinderen te Drietabiki en Kwakoegron waren zelfs 1,9 – 2,6 maal hoger dan de gemiddelde referentiewaarde voor een niet aan kwik blootgestelde populatie (8) . Te Drietabiki, Kwakoegron en Stoelmanseiland werden de hoogste kwikconcentraties gevonden in een groep kinderen. Zo bleek uit het o­nderzoek van Pollack et al. dat te Drietabiki (11,6 ug/g), Stoelmanseiland (10,1 ug/g) en Kwakoegron (11,6 ug/g) bij een groep kinderen kwikconcentraties zijn gemeten die hoger liggen (8) dan 10 ug/g.

  Voor het hele artikel

  http://suriname.wedd.de/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=340

  En dat uit 2008.

  Anna_Z en haar vrienden Brrrrrrr.


  Maak melding

 16. Wat ik me zo af vraagt heeft de kwik geen invloed op het regenwater of valt dat wel mee zoals we allemaal wel weten drinken ze in Suriname tot de dag van vandaag regenwater dit wist ik al lang dat het zou gaan gebeuren ik zou zeggen alle vergunningen in Trekken en ze het land uitzetten Suriname graf zijn eigen Graf.


  Maak melding

 17. De vraag: wat vindt men belangrijker? Geld of gezondheid.
  Ook zei die hun geld hieraan verdienen zijn slachtoffer. En de rest,(het volk) slaapt en durft niet wakker te worden. Soms vraag ik me af wie de leiders van Suriname zijn. Vul het aub in voor mij. Volgens mij moet een gekozen leider het volk in alle opzichten beschermen tegen uitbuiters, vernietigers en ziekte veroorzakers. Of heeft de
  leiding zelf voordeel hieraan? Ik denk van niet, tenzij hij het belangrijker vindt dan de gezondheid van zichzelf, familie, en zijn volk. God zei met Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.