‘Economisch belang Parijs in Suriname prioriteit’

55

PARAMARIBO, 7 mei – Parijs heeft economische belangen in Suriname en die gaan onder alle omstandigheden voor. Dit zegt historicus en politiek analist Eugene Gessel. Dat er nu een andere bewoner komt in het Palais Elysee maakt niet zoveel uit. Wat Suriname betreft, is de balans al opgemaakt. De haven van Paramaribo is van strategisch belang voor buurland Frans Guyana. Dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven.

Pas nog is ruim veertig miljoen euro vrijgegeven voor de Oost-West verbinding. Deze weg loopt vanaf Paramaribo naar de grensplaats Albina. Daar komt ook een brug over de Marowijne. “Het is een Frans belang dat die brug er komt en dat de wegverbinding tussen Suriname en Frans Guyana in orde is. Want ze hebben de haven nodig voor hun invoer. Het maakt weinig uit of er een linkse of rechtse president komt”, zegt Gessel tegenover de Ware Tijd.

Parijs trekt zonder moeite de beurs open, dwars door amnestiekwesties heen of een eventuele lobby van Den Haag. “Niet omdat Suriname of meneer Bouterse zo leuk is, maar om keiharde business. Want het belang dat Frankrijk heeft bij een goed functionerende Surinaamse haven, een goede weg en die brug, zal niet met emotionaliteit benaderd worden. Parijs weegt af wat belangrijker is: Nederland ter wille zijn of het belang van het departement Frans Guyana.”

55 REACTIES

 1. Wat een dom verhaal. De handelsbetrekkingen tussen Frankrijk en Nederland belopen vele tientallen miljarden euro’s op jaar basis. Daarnaast zijn er vele andere samenwerkingsverbanden tussen deze landen die het Surinaamse belang volstrekt onbelangrijk en ondergeschikt maken.
  Ik merk dat steeds meer Surinamers (vooral Bouta en consorten) aan een soort grootheidswaan gaan leiden. Wordt wakker. Suriname is op wereldschaal van geen enkel belang. Met een BNP van nog geen 3 miljard dollars op jaarbasis is Suriname voor de meeste landen en bedrijven in deze wereld absoluut niet interessant.
  Van de vele triljarden investeringen jaarlijks wereldwijd, vindt nog geeneens een duizendste % de weg naar Suriname.
  Dus blijf maar lekker naast je schoenen lopen.


  Maak melding

 2. Daar komt ook een brug over de Marowijne.

  Deze brug zal in de naaste toekomst de brug naar bevrijding worden genoemd, door velen die het komend moordend regiem der onberechte moordenaars zullen proberen te ontvluchten. Ook vele oliedomme laf en bang geworden aanhangers.


  Maak melding

 3. Wil van Gessel hiermee zeggen, dat ze acher die amnestiewet staan net als die hielenlikkers van de coalitie die voorgestemd hebben om hun positie veilig te stellen.
  Wil je verder er mee zeggen dat Parijs geen kritiek durft te uiten, omdat economische belangen een rol spelen? dan maakt van Gessel een grote denkfout, want de economische belangen met Nederland zijn vele malen groter.


  Maak melding

 4. Er moet nog veel water door de Marowijne en de Suriname rivier stromen, voordat containers hun weg via de Oost-West verbinding naar Frans Guyana vinden.

  Parijs houdt er danook rekening mee dat de politieke /juridische houdbaarheids datum van bout aanstaande is. Ze zijn daar ook niet helemaal acherlijk.


  Maak melding

 5. Wat een onzinnig verhaal van een zeer domme geestelijk gestoorde van Gessel.Nederland en Frankrijk zijn Europese landen in de Europese Unie.
  Hun economieen zijn nauw verweven en beslaat op jaarbasis tientallen miljarden euro’s. In vergelijking, hoe groot is de handelsbetrekking tussen Suriname en Frankrijk nog geen 50 miljoen euro op jaarbasis.

  Waar heeft die gestoorde van Gessel nu over. De huidige moordenaarsbende in Suriname probeert de economische macht van Nederland te bagatelliseren, maar laten zij maar navragen in Brazilie welke belangen Nederland in dat land heeft dan zullen zij met open mond wegrennen, want die zijn heel heel groot.
  Nederland is een hoog ontwikkeld land.

  Nederland kan zelf China onder druk zetten om bepaalde zaken aan Suriname te onthouden immers met China gaat de Nederlandse handel om tientallen miljarden euro’s.

  De moordenaars bende in het centrum van de macht in ons land weten niet eens dat wij economisch gezien niet eens boven Trinidad uitkomen.
  Die volstrekt belachtelijke domme uitspraken die zij doen is bedoeld voor die oerdomme achterban van hielenlikkers maar niet voor de weldenkende Surinamers.


  Maak melding

 6. Dit soort uitspraken is om die domme massa in toom te houden net als Naaipaal.
  De huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is,Naaipaal


  Maak melding

 7. Ik dacht dat er een ander geluid was. Men was bang voor een ander President in Frankrijk, dit omdat men tegen de amnestie was en de Surinaamse ambassadeur mogelijk terug zou gaan naar Suriname.
  Nu praat men over economische belangen????


  Maak melding

 8. Eugene Gessel is historicus maar geen econoom. Hij geeft geen enkele economische onderbouwing voor zijn betoog. Waarom vinden de Fransen de havens van Suriname plotsklaps zo belangrijk? Wat hebben de Fransen voor ogen met Suriname? Zijn er Franse ondernemers die duidelijk te kennen hebben gegeven dat zij in Suriname willen investeren?


  Maak melding

 9. @letsgo:

  Niet omdat het Sjenie Gessel is, kan het verhaal niet dom zijn. Ik weiger te geloven dat autoriteiten -en dat is hij- altijd gelijk hebben.

  toch ben ik het eens met Gessel. Money talks. Dat wil niet zeggen dat de Fransen alles zullen toestaan. Ze kunnen net zo makkelijk de weg en de brug laten bouwen om daarna te stoken in Suriname als ze dat willen. Wij kunnen daar in feite geen moer tegen doen. Daarom moet je slim manouvreren en geen grote bek opzetten als klein land. als je slim bent en niemand tegen de haren strijkt, doe je gewoon wat je wil zonder dat je last krijgt.

  Maar dan moet je niet zo stom zijn om openlijk zwaar te vrijen met Chavez en die sukkel van Guinee-Bissau. Je moet het slim spelen, zonder laf te zijn of jezelf te verloochenen. Maar ja dat kunnen we niet, hè. We moeten stoer doen.

  Ik sprak ooit met een Costaricaan in Suriname. Die vertelde me dat het daar vroeger nog erger was dan in de jaren ’80 in Suriname. Toen ik hem vroeg hoe dat was veranderd, zei hij dat het volk eerst steeds op generaals stemde. “Op gegeven moment kregen we door dat je alleen maar oorlog krijgt als je militairen kiest”, zei hij. “We hebben vervolgens gestemd op artsen, ingenieurs en professoren. Die hebben respectievelijk de gezondheidszorg, de infrastructuur en het onderwijs goed op poten gezet”.

  Oscar Arrias won zelfs de Nobelprijs voor de Vrede.

  Hier hebben we een sergeantje annex moordenaar die op een verzoeningsbijeenkomst iedereen die het niet met hem eens is de bast vol scheld en die beweert het verschil niet te zien tussen een oorlog (die ik ook verfoei) en mensen die uit hun bed zijn gehaald en vervolgens tegen een muur zijn gezet, neergeknald en in minstens een geval ook nog ontmand (= penis afgesneden). Of hij is uitermate dom, of hij is uitermate gemeen, of hij is beide. Persoonlijk denk ik dat het een combinatie van beide is.

  Oscar Arrias won de Nobelprijs voor de Vrede. Misschien moet Bouterse ook een Nobelprijs krijgen, een nog in te stellen Nobelprijs voor de ……. .


  Maak melding

 10. Dom verhaal. Frankrijk en Nederland hebben economische banden die tientallen miljarden omvatten.

  Het hemd is nader dan de rok…

  Wat heeft Suriname Frankrijk is godsnaam te bieden waardoor Frankrijk haar belangen met Nederland op het spel zet…..

  Dom, dom,dom


  Maak melding

 11. Suriname moet geen geld van deze landen accepteren.
  Een Afrcanse vrouw heeft een boek hier over geschreven.
  Zij moest uit haar land vluchten anders was ze gedood door haar eigen mensen.Lees dit en wordt wakker. Je hebt deze Euros niet nodig om een land op te bouwen.
  Elke cent betaal je dubbel en dwars terug. Je ziel en lichaam is al door deze mensen gestolen.


  Maak melding

 12. Deze van Gessel ziet de Greppel niet, want waneer apen hoger klimmen willen, dan zien zij juist hun naakte billen.

  letterlijk!! de brug moet er komen want het is in het belang van de Fransen!

  “Parijs weegt het af” zegt die lullo! Moet het tussen Nederland tegen Frankrijk worden?? wat een lachertje zeg van die hufter van Gessel!!

  Wat nu nog over is laat dan maar de Fransen meenemen!! simpel zat!! straks is het dwijlen met open kraan. En inderdaad van gessel wordt ook van links naar rechts geslingerd! hopelijk wordt de brug niet opgeblazen door de lokale bevolking als het niet goed gaat.

  stond er niet bij dus keek er ook niet naar!!


  Maak melding

 13. Wat de heer Gessel vind, (wie hij dan ook wezen mag want voor mij is hij onbekend talent) is niet belangrijk.
  Belangrijk is wat Parijs er zelf van vind.
  En de heer Gessel maakt 1 denkfout, n.l. Parijs is Europa en Europa is EU en, EU is Nederland, en samen zitten ze in het Europeesch parlement…..


  Maak melding

 14. Henk Molenaar wel eerlijk zijn he, natuurlijk heeft Suriname iets te bieden aan de Fransen ehhhh, uhmmm, pffff, ik bedoel de Zurefransen(Sme komaf)die aan de overkant wonen). Deze komen al die doksie’s, doksa’s, vissen en garnalen van de combeMarkt leeghalen.Vergeet de centralemarkt ook niet!!! en wat daar buiten gebeurd, wil je niet weten!!


  Maak melding

 15. @Henk Molenaar, voor jou info; Nederland luistert altijd naar hetgeen Frankrijk te zeggen heeft, en niet andersom !
  Frankrijk is de 2e economie in Europa dus denk ik niet dat zij zich de les laat voorlezen door Holland !

  ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ zegt een bekend spreekwoord, en laat toevallig Suriname de betere en goede buur (van Frans Guyana) zijn, met veel meer potentie dan Nederland.

  Nederland kost de Fransen tot nog toe veel geld, maar samen met Suriname kunnen de Fransen veel meer halen uit Frans Guyana want er is o.a. een heel groot olieveld ontdekt voor de kust van dit land.

  Een groot deel van de logistiek en ietwat van de infra zal uit Suriname moeten komen om deze olievelden te exploiteren omdat wij deze kennis/know how reeds in huis hebben ! En daar liggen de knikkers voor Suriname want het land zal ook hieraan verdienen !
  Daar hadden jullie Oelewappers zeker nog niet aan gedacht want jullie zijn constant bezig met December ’82.

  Waarom gaan jullie ook niet gelijk een stukkie terug naar Juni 1863, toen al jullie voorouders zwaar werden mishandeld, afgetuigd, verkracht, vernederd, etc etc.

  De Indianen in Amerika halen en krijgen nu hun gelijk voor al het leed wat hen is aangedaan en krijgen nu lappen grond terug en vangen ook miljarden aan dollars van de Am. regering.

  Wat is jullie inbreng voor Suriname uit deze periode mr Henkie Molenaar, of gaan jou c.q jullie geheugen niet verder dan Dec ’82 ?

  Dus mr Henkie Panky, blijf je maar bezig houden met December ’82 totdat de tijd jou heeft ingehaald en niemand meer naar jou luistert, wanneer jij (op je oude dag) op lansi gron zit en onze youngsters allemaal genieten van alle welvaart die onze huidige president heeft gerealiseerd.

  Sranang & Bouta sa winie !


  Maak melding

 16. Milton Fleur wate feiten en cijfers:

  Nederland staat wereldwijd op de eerste plaats als het gaat om de omvang van inkomende en uitgaande directe investeringen. Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
  Nederland met een notering in de mondiale top 10 een grote investeerder.

  Nog voor de VS

  Uit recent gepubliceerde gegevens van het Internationaal Monetair Fonds blijkt dat Nederland eind 2009 goed was voor een bedrag van 3700 miljard dollar aan directe investeringen in het buitenland. Dat wil zeggen dat Nederlandse bedrijven in totaal voor dit bedrag in gelieerde buitenlandse ondernemingen hebben geïnvesteerd.

  Nederland i van de 4 landen in de wereld met een tripple A status.

  De vier overgebleven Triple A euromusketiers zijn Nederland, Duitsland, Luxemburg en Finland.

  Niet gek voor een piepklein landje….

  Nog wat te zeiken, Milton?


  Maak melding

 17. Ja baja er gaat een andere meneer naar het Elyssee, voor 5 jaar en nu is het afwachten hoe zaken gaan lopen, ik verwacht geen gezeik of zo, oenoe spang,
  Le Monde is ander verhaal dan Sarkozy maar hij gaat niet gek doen denk ik.


  Maak melding

 18. De nieuwe Pres die Frankrijk krijgt is anti Europa…zo ook Griekenland..volg de berichten maar in Europa..Wilders krijgt straks meer zetels in september, dan is NL een soort EU light…


  Maak melding

 19. Kiezers in in Frankrijk en Griekenland stemden gisteren tegen de zittende macht, tegen bezuinigingen en tegen Europa. Dat betekent zorgen voor Brussel, want in hoeverre zijn de nieuwe leiders, zoals Hollande, bereid om mee te gaan met de eisen van Europa?


  Maak melding

 20. Als men in Suriname denkt dat Frankrijk de haven van Suriname gaat gebruiken is dit een fabeltje mensen.
  Ze hebben zelf een grote diep zeehaven in Frans Guyana waar ze de Arianne raketten en zware materialen in- en uitladen. Je denkt toch niet dat Frankrijk (EU) raket onderdelen met een waarde van vele Miljarden euro’s door het boeven land (Suriname) gaat vervoeren, keep dreaming. Men praat over een steuntje (stontjie) van 50 miljoen euro van Frankrijk aan Suriname. Waar praten we hier over 500 meter franse snelweg aanleggen kost meer. Zakcentje van Sarkozy is meer.
  De brug over de Marowijne en een goede weg verbinding is handig voor de fransen die in Paramaribo moeten zijn en door kunnen rijden om de boeven bende van Brunswijk voor te kunnen blijven en soms KLM/Air France moeten gebruiken. Omdat regelmatig fransen zijn beroofd onderweg van Frans Guyana naar Paramaribo VV.
  Geen illusies in paramaribo maar veiligheid voor de fransen.


  Maak melding

 21. Milton Fleur, je slaapt en weet niets over Frankrijk en Nederland.
  Het was Nederland die de druk van die 3% heeft ingevoerd en een ieder doet nu mee. Frankrijk wilde niet, maar doet het toch. Dit heet SAMENWERKEN


  Maak melding

 22. Suriname snapt helemaal niks van Europa. Frankrijk is 2 uur met de auto van Nederland.
  Miljoenen Nederlanders bezoeken jaarlijks Frankrijk.
  Vive la France
  Frankrijk is voor de Nederlander onbetwist vakantieland nummer één. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders, bijna één op de vier, hebben er een lange vakantie doorgebracht. Met een stijging van het marktaandeel van Frankrijk in een jaar tijd van 21% naar 23% is de voorsprong op Spanje (13%) en Duitsland (10%) aanzienlijk vergroot.
  Men geeft gemiddels €1400,- p.p uit.
  Kijk dat zijn cijfers.

  Wanneer je de dagenlijkse stroom vrachtwagens tussen Rotterdam en Parijs aanschouwt begrijp je dat men aan de Waterkant te veel Djogo drinkt.

  Frankrijk heeft nu een president. Een Hollander. 🙂


  Maak melding

 23. Beste Ira: Milton Fleur is één van de betaalde NDP propagandisten die alle onzin op dit forum verkopen om Bouterse uit de wind te houden.

  Al zijn onzin is met keiharde feiten en cijfers te weerleggen.


  Maak melding

 24. Ik vind maar raar dat Gessel zulke uitspraken deed.Niet zo lang geleden deed ook Hans Breeveld uitspraken die kant nog wal raakten.
  Gessel moet toch geweten hebben dat als Europa een lanceer installatie voor raketten in FR.Guyana heeft neergezet,zij ook voor haven faciliteiten kunnen zorgen en niet afhankelijk willen zijn van de wispelturigheid van een naakte generaal.De weg en het ziekenhuis is puur om de Suri’s uit het buurland te houden en niet voor de haven van Sur.

  Cobie.


  Maak melding

 25. Die oude Gessel zit nog in verouderde paradigma’s. Sociaal psychologisch onderzoek heeft zijn zogenaamde economie boven alles theorie allang naar de prullenbak verwezen. Uit dat onderzoek blijkt dat voor mensen op de eerste plaats moraliteit komt. Goed of kwaad. De Fransen zullen de mensenrechten echt niet opofferen voor een stuk asfalt. Gessel doet aan wishful thinking om zijn criminele president te behagen.


  Maak melding

 26. Special voor Milton Fleur

  “De beloftes van Bouterse van een jaar geleden.

  Een brede snelweg tussen Paramaribo en Zanderij, een weg- en treinverbinding naar Brazilië, acht flatgebouwen met in totaal 2.000 woningen en zo snel mogelijk een brug tussen Suriname en Guyana, over de Corantijnrivier.

  President Desi Bouterse is vastberaden grote bouwprojecten te realiseren. De inzet lijkt niet alleen de gebrekkige infrastructuur van Suriname op te vijzelen, maar ook het volk van Suriname te overtuigen van zijn doortastendheid.

  Snelweg met fly-overs

  Waarvoor Bouterse wel een concrete startdatum aangaf, dat was de bouw van een brede snelweg tussen Paramaribo en Zanderij, waar de Johan Adolf Pengel luchthaven is. Volgens een computersimulatie die het parlement te zien kreeg, telt de weg op sommige plekken tot zes rijstroken.
  “Op 13 oktober starten we met de bouw van een echte highway, met wel negen fly-overs”, kondigde Bouterse trots aan. De Chinese asfalteerder Dalian en het ingenieursbureau ACE Consultant werken aan dit project, dat in februari 2014 moet voltooid zijn. Het traject loopt via de Martin Luther Kingweg, die wordt verbreed en ter hoogte van kilometer 35 een nieuwe afslag naar Zanderij krijgt.

  Een ander paradepaardje is de weg- en treinverbinding tussen Suriname en Brazilië. Bouterse ging op dat project niet in, maar verwees naar de toekomstige begrotingsbehandeling. Dan moet Ramon Abrahams (NDP), minister van Openbare Werken, hierover meer uitleg geven. Suriname is het enige buurland van Brazilië dat geen wegverbinding met dat land heeft.

  20.000 woningen

  Ten slotte herhaalde Bouterse de verkiezingsbelofte om 20.000 woningen te bouwen. Dat gigantisch grote aantal moet worden gehaald door acht flatgebouwen met elk 250 wooneenheden op te zetten. Bouterse kondigde in één adem een ‘nationaal huisvestingsplan’ aan, dat hij nog dit jaar aan het parlement wil aanbieden.

  Gerealiseerd: HELEMAAL NIKS

  Wel een amnestiewet er in drie dagen doorheengejaagdt

  Je kan zien waar de prioriteiten liggen van Bouterse


  Maak melding

 27. Ik wist niet dat de Franse en de Nederlandse buitenlandse politiek door @Henk Molenaar en consorten werd bepaald.
  Sinds wanneer zijn jullie diplomaat geworden?


  Maak melding

 28. Zal Boutererse ook naar de beediging van de nieuwe Franse president gaan? of zijn Moordenaars en mensenrechtenschenders en drugsdealers niet welkom?


  Maak melding

 29. Beste Milton Fleur,

  Er is voor de kust van Frans-Guyana, door de Shell en Tullow Oil een olieveld ontdekt.
  Die hebben al jaren de kennis en now how.Sur hebben ze echt niet nodig hoor!!Wij zijn pas komen kijken op dat gebied.


  Maak melding

 30. Wat heeft deze semi indiaan nu weer aan de Fransen beloofd waar hij beter van wordt en het volk slechter?
  Daar gaan de bodemschatten zou ik zeggen.
  Effe komende maanden checken of daddy desi & pinut Dino nieuwe wheels bekomen.
  Iemand wordt er beter en een ding weet ik samen met Steve.
  Het volk in ieder geval NIET.


  Maak melding

 31. @Milton Fleur:

  Je denkt toch niet serieus dat Suriname een goede buur is van Frankrijk en Nederland een VERRE vriend?

  Je denkt toch ook niet serieus dat Suriname Frankrijk meer te bieden heeft dan Nederland?

  Je denkt toch ook niet dat Frankrijk op Suriname zit te wachten op technologie voor de olie industrie?

  Wat wel zo is, is dat Frans Guyana op korte termijn graag gebruik wil maken van de Surinaamse haven als overslagstation. Dat kost ze veel minder dan als ze het zelf doen. Redenen: Surinaamse vrachtwagens betalen geen tol en ook te weinig wegenbelasting, dus wordt het transport voor de Fransen heel goedkoop. In feite subsidiëren we de Fransen dan. Wiens wegen gaan er dan kapot? Ook zijn de lonen in Suriname heel erg laag vergeleken met Frankrijk. Surinaams transport is dus voor de Fransen veel goedkoper. In feite is dit een soort van outsourcen.


  Maak melding

 32. Jongens en meisjes, het is heel simpel, de “grote” der aarde denken toch alleen maar aan zichzelf,wie heeft er nou écht een hart voor zijn medemens?

  En iedereen moet dit aardse leven eens verlaten, je kunt je macht niet meenemen,we zijn allen één, dus….wat goed voor de ander is is goed voor jezelf, uiteindelijk doen we alles onszelf aan.


  Maak melding

 33. Midete,

  Volkomen met je eens.
  Overslaghaven zou kunnen maar wie gaat ervoor zorgen dat die grote jongens voldoende diepgang hebben om daar te kunnen aanmeren?
  Uit welk potje wordt het uitbaggeren betaald? En wie gaat dat uitvoeren?
  Zal wel een Nederlandse worden want die naaien het volk het hardst en hebben voldoende bagage inzake bouwfraude zodat de leiders er beter van worden.


  Maak melding

 34. Sari tori! Soms moet je meeliften om je uiteindelijke beoogde doel te bereiken. Europeanen kijken langer dan hun neus is. Nu wij nog.


  Maak melding

 35. Als wij die kunnen onthouden, en verstand hebben kijken hoeveel landen de afgelopen maanden miljarden in Suriname zouden investeren dan weet je dat je dit soort uitspraken van die paarse dogmatische clubje met hele grote korreltje ZOUT moet nemen.
  Eerst stonden landen in de rij om te investeren volgens Laking. Bouterse zou de voorkeur hebben gegeven om te praten met grote investeerders in plaats te dineren met Obama.China zou een pot met miljarden hebben gereserveerd voor landen in de regio.India zou mijloenen investeren volgens doekhi, Volgens Abrahams Zou China 4 miljard investeren in Suriname.


  Maak melding

 36. Dat men schrijft het Surinaamse volk verdient niet beter dan een moordenaar als president vindt ik ongehoord.Wat heeft het volk om te kiezen. Onze leiders vanaf de Eenheidsfront tot nu toe hebben nooit gedacht aan het volk. Die tijd werd er gestemd op huidskleur ZWART/WIT. daarna op raciale gronden. Wij kunnen Nederland de schuld geven hiervan maar hebben wij zelf geen hersenen.Laat de politieke leiders in Suriname weten dat het land niet van hun is. Steun het Surinamse volk want ze zitten met grote ellende daar.
  Zie leider NPS geven ze de kans aan een jongere.
  VHP : Lachmon heeft tot zijn dood gezeten. Zwarten zeggen respect voor de ouderen en die hebben de wijsheid, dit vliegertje gaat echt niet op.


  Maak melding

 37. WIE HOUD WIE VOOR DE GEK??????EEN KLEIN STUKJE INFO

  08 May, 01:10

  President Desi Bouterse en EU-ambassadeur Robert Kopecky maandagavond op de receptie in Hotel Torarica.
  President Desi Bouterse verwelkomt de politieke dialoog, vastgelegd in artikel 8 van de Cotonou-overeenkomst. Suriname wil een dynamische en vruchtbare relatie met de Europese Unie (EU). Het staatshoofd zei dat tijdens de dialoog benadrukt zal worden dat de samenwerking tussen EU en Suriname gebaseerd zal zijn op wederzijds voordeel, respect en geen inmenging in interne aangelegenheden van elkaars landen. Ook de EU wees erop dat er veel redenen zijn voor een goede samenwerking met Suriname.

  Bouterse sprak maandagavond op de receptie in Hotel Torarica ter gelegenheid van de ‘European Day’. Ook de Europese ambassadeur Robert Kopecky benadrukte de goede samenwerking tussen de EU en Suriname.


  Maak melding

 38. Dit heet Realpolitik, niet ideologie maar eigen (economische)belangen van het land gaan voor, in de wereldpolitiek absoluut geen ongebruikelijk verschijnsel…


  Maak melding

 39. Tedje,

  Wat bedoel je?
  Wie is er een moordenaar?

  Niet wijzen richting onze president kerel hij wordt beschermd door God.
  Dat heb ik gehoord van ene Steve kende gij hem ook?

  Grtn piet


  Maak melding

 40. Wanneer zwakbegaafden elkaar opzwepen met de meest onzinnige reacties dan is het resultaat wat we hierboven lezen, dom gelul van een stelletje debielen.

  Feit is en blijft dat Frankrijk, USA en de EU momenteel niets zullen doen wbt sancties of wat dan ook, ze zullen projecten blijven financieren en waarom zullen ze dat blijven doen?

  Om China zoveel mogelijk buiten de deur te houden en dat Suriname niet in de armen van Chavez wordt geworpen.

  Nederland staat dus voor LUL, het zal niet lang meer duren voor de ambassadeur teruggaat onder het mom dat ze in gesprek willen blijven met Suriname, wacht maar tot na September.


  Maak melding

 41. Hhahahahaaha over zwakbegaafd gesproken, jou reactie is typisch één van een zwakbegaafde paarse schoft. Jou feiten zijn gebaseerd op een doctrine, een leer die alles wat krom is recht probeert te praten.
  Sabidieri, Jou redenering is van een kleuterklas, hahahahahaaha wat ben jij dom jongen .
  Die paarse idioten laten iedere dag zien hoe ongeschoold en dom ze zijn, check de redenering van sabidieri.
  Als Bouterse de internationale en nationale regels schend dan volgen er sancties punt uit.
  Jij spreekt jou zelf keihard tegen, idioot dat je bent, ik dacht dat er banden waren met China van 3 miljard en mijoenen leningen van Chavez . Wie is nou de LUL ?? Sabidieri.


  Maak melding

 42. Ter informatie ingevoegd de intentie/duiding van de Artikel 8 dialoog. .

  Allemaal weer veel gewichtige woorden over niks. Het is alleen van toepassing op begrotingssteun aan Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaan (ACS) landen door de EU. Hoeveel begrotingssteun krijgt Suriname van de EU !!!!!!!!!!!!!
  Gewoon van alle kanten politieke non discusie

  Uit brief van minister Koeders aan de 2de kamer:

  Politieke dialoog: Artikel 8 Cotonou

  Een belangrijke constatering is dat de Commissie de politieke gevoeligheid van begrotingssteun nu beter onderkent. Nederland ziet ook winst in de door de Commissie beoogde versterking van de politieke dialoog met de ACS-landen (Afrika, Caraïben, Stille Oceaan) onder artikel 8 van het Cotonou Verdrag. Belangrijk is dat de Commissie daarbij wil streven naar tijdige coördinatie tussen lidstaten en Commissie en toe wil werken naar meer gezamenlijke EU posities op basis van een ruimere agenda. Dit biedt nuttige aanknopingspunten voor een sterkere politieke dialoog over kwesties die naar aanleiding van onder meer begrotingssteunoperaties kunnen opkomen (zoals vraagstukken mbt goed bestuur en corruptie). Daarbij hecht Nederland er overigens wel aan dat de mogelijkheden voor een «graduele respons» verder worden verkend, indien verslechterende politieke- en beleidsontwikkelingen in het ontvangende land daartoe aanleiding geven. Tussen de politieke dialoog onder artikel 8 en de«passende maatregelen» (inclusief opschorting van de hulp) onder artikel 96 zijn er immers weinig beleidsopties onder Cotonou voor handen.
  Nuttig is ook dat de Commissie de door Nederland afgedwongen handelwijze bevestigt dat politiek gevoelige kwesties rond begrotingssteun kunnen worden getild van bespreking in beheerscomités (waar de invloed van lidstaten beperkt is) naar bespreking in Raadskader.


  Maak melding

 43. zelf denk ik dat er ook niet veel landen in de tijd van het front heil zagen in suriname dus als dat nu ook zo is is dat niet nieuw maar feit is dat bepaalde mensen geen vooruitgang willen hebben onder deze regering anders is het afgelopen met het front omdat ook zij niet alleen een regering kunnen vormen zonder steun van een ander partij dus conclusie.


  Maak melding

 44. Ik denk de de heer Gessel het belang van Suriname voor Parijs rijkelijk overschat. Natuurlijk, Suriname is defacto een buurland van Frankrijk en is daarom mogelijk van strategisch belang. Ik ben ervan overtuigt dat Nederland veel belangrijker is voor Parijs dan Suriname. Nederland is een zeer vermogend (triple A) en gerespecteerd EU partner. Nederland is in EU verband een nettobetaler. Frankrijk daarentegen niet en profiteert o.a. van de Nederlandse EU bijdragen. Kort na de 2e wereldoorlog zaten beide landen in samenwerkingsverbanden; zie de EGKS, EEG en EG. Beide landen zijn historisch gezien met elkaar verbonden. ook in negatieve zin.(Zie de Franse overheersing ten tijde van Napoleon). Frankrijk zal Nederland nooit laten vallen ten gunste van Suriname, eenvoudig weg omdat Frankrijk Nederland in de verschillende (belangrijkere) samenwerkingsverbanden nodig heeft. Wie houdt wie voor de gek. Het belang van het Nederlandse bedrijfsleven voor Frankrijk is vele malen waardevoller dan de ligging van Suriname. Zie alleen maar de handelsbetrekkingen en de waarde van de export. Daarnaast hebben de inwoners van Nederland veel belangen in elkaars landen. Frankrijk kan heel veel leren van Nederland. Nederland heeft één van de succesvolste economieën (hightec) van de wereld, de recessie, begrotingsproblemen en politieke instabiliteit ten spijt.Daarnaast zijn Nederland en Frankrijk Navo partners en werken ze militair nauw samen.Ze zijn defacto ook buurlanden, zie Sint Maarten. Beide landen hebben een gemeenschappelijke koloniale geschiedenis en alleen daarom al zullen ze elkaar niet afvallen. Nederland en Frankrijk zitten samen in de Raad van Europa en hebben het Europese verdrag voor de rechten van de mens onderschreven (EVRM). Één van de rechtsorganen is zelf gehuisvest in Frankrijk. Frankrijk zal zich altijd conformeren aan internationale vonnissen. Voor Bouterse en consorten een slecht vooruitzicht. Een vergelijking tussen Suriname en Nederland is niet fair, zelf belachelijk voor woorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.