EU roept Surinamers op tot verzoening

58

De Europese Unie heeft alle Surinamers zaterdagavond opgeroepen zich te verzoenen en samen te werken, ongeacht hun politieke banden. De oproep volgde op de bekrachtiging van een wet die amnestie verleent aan de verdachten van de Decembermoorden van 1982 in Suriname.

Waarnemend president van Suriname Robert Ameerali tekende zaterdag de wijziging van de amnestiewet en kondigde deze af in het staatsblad. Daarmee is deze aangepaste wet van kracht. EU-buitenlandchef Catherine Ashton neemt er nota van dat het parlement de amnestiewet heeft aangepast, aldus haar woordvoerster in een verklaring. Zij benadrukt dat het besluit een ,,belangrijke impact” heeft op het lopende proces tegen de verdachten van schendingen van de mensenrechten.

Volgens Ashton gaan ‘verzoening en rechtvaardigheid hand in hand’. Dit proces moet plaatsvinden ‘binnen het stelsel van machtenscheiding en respect voor internationale afspraken’.


58 REACTIES

 1. ALLE politici in Suriname hun leven, werk en denken wordt beheerst door corruptie en deze corrupte mentaliteit zit ook in de andere gelederen van de maatschappij; er is géén één persoon aanwijsbaar met een gezonde visie om het land op te bouwen!!
  Het is de mentaliteit van “Ikke-Ikke, en de rest mag Stikke”. Het ergste is, as we speak, na meer dan 35 jaar onafhankelijkheid, de grootste uitbuiters van het land de Surinamer zelf is en dit in overtreffende trap t.o.v. de blanken destijds!! Enkele voorbeelden;

  * Een corrupte goldmining deal met Rosebell Inc waardoor er geen staatsinkomsten zijn en het dure goud letterlijk het land wordt uitgedragen voor MILJARDEN €€€€€
  * Corrupte deals met China; gevolg vernieling en stropen van het regenwoud van Suriname
  * Chinezen krijgen letterlijk binnen 24 uur alles gedaan via corrupte deals en een Surinaamse-Nederlander die een bedrijf in Suriname wil opstarten ondervindt alleen maar tegenwerking als er niet onder de tafel wordt geschoven
  * Het voedselketen van Suriname bevat een hoog gehalte gifstoffen, dankzij weer de corruptie mentaliteit en kortzichtigheid van de overheid en bedrijfsleven
  *Etc…..
  *Etc…..
  *Etc…..

  Jammer van zo’n mooi land die hard een visionair nodig heeft zoals het in Singapore is gegaan in dezelfde 35 jaar!!
  http://www.sustainabilityinstitute.org/dhm_archive/index.php?display_article=vn210singaporeed


  Maak melding

 2. Allereerst bedankt aan de Almachtige God.(God Krishna)
  Ten tweede bedankt aan de Europese Unie dat ze goed ingezien hebben en de juiste beslissing genomen hebben.
  Ik beloof dat wat in het verleden gebeurd waren nooit en te nimmer zullen herhalen.
  Bij mij is nog een onduidelijkheid van Mooiwana en als dat nog niet in orde is moet dat ook in orde gemaakt worden.
  Ik kom net van het werk thuis en zou door gaan met mijn Politiek schrijven op mijn tijdlijn maar ben verrast met deze melding. Goednieuws Goednieuws Goednieuws
  Ik ga nu stoppen met Politiek schrijven over Nederland.
  Zodra er een aanval komt op Suriname ga ik weer reageren. Voorlopig ga ik door met mijn Religie.
  Ik had in de afgelopen dagen veel geconcentreerd met Politiek en zelfs achtergeraakt met mijn werk.
  Ik ga nu uitblazen, uitrusten en deze stille zaterdag als herdenking van Europese Unie van accoord Amnestie en oproep verzoening en samenwerking ongeacht politieke banden. Ik wil de Adviseur van EU met dit goede beslissing bedanken en alle zegen toe wensen.
  Bedankt EU Bedankt EU Bedankt EU Bedankt EU Bedankt EU.


  Maak melding

 3. Geen gebemoei van die vreemdelinge.
  Baas gaat zelf onderzoekers en waarheidsvinders zetten.
  Wij gaan zelf die waarheid schijve.
  Niks geen gebemoei want wij wete zelf wat we wille.
  Het grootste deel van het volk heeft voor Bouta gestemt.
  Dus Wij bepale wat die waarheid moet worde.
  Geen vreemdeling bemoei mense. Ga weg. Weg weg weg.


  Maak melding

 4. Verzoening is ver weg te zoeken na deze wet.
  Deze wet is eenzijdig gekozen door een handje vol mensen die het volk niet vertegenwoordigen maar puur uit eigenbelang hebben gehandeld.
  De mensen zijn monddood gemaakt ik weet zeker als je de mening zou vragen aan de grote meerderheid onder het volk deze tegen zouden zijn ,en ze angst hebben het openbaar te zeggen.
  En als de EU dit roept doen ze het alleen uit economisch belang.
  En juist de EU die altijd een vinger wijst naar zoals zij het noemen schurkenstaten komen nu een oproep doen tot verzoening,inplaast naar een veroordeling nou dan zijn jullie niet echt geloofwaardig.


  Maak melding

 5. Ook hier haalt Nederland bakzeil, EU is hiermee overduidelijk geweest, maw Surinamers lossen jullie je problemen zelfs op.

  Eerst Amerika en nu EU.

  Sommige zullen hier niet blij mee zijn, ze hadden gehoopt op veroordeling en bestraffing terwijl EU liever verzoening ziet.


  Maak melding

 6. de EU heeft gemerkt dat dit geen nieuwe wet is maar een aanpassing van een bestaande wet waar nederland ook aan heeft bij gedragen, had die wet wel verzoening gebracht? zo als ik merk niet, dus waar praten wij over de tegenstaanders van nu waren wel de voorstaanders van de oude wet dus wie houd wie voor de gek ook al komt er een veroordeling of vrijspraak weten wij met z,n allen nog niet de waarheid er moet verzoening komen dan bestaat er een kans op de waarheid.


  Maak melding

 7. Okey,dit is dan de gezamelijke verklaring…ik dacht dat ze Surinamer sanctie’s zouden opleggen.
  Wel dan,een heleboel komt dan weer niet uit van de doemdenkers.
  Dit pieplullig zaakje van een piepklein land die zo ver weg staat van de grote amerikaanse en europese belangen zal nooit die aandacht krijgen die mensen willen….het enige wat zal gebeuren is dat er een paar reactie’s komen en dan…… tot de orde van de dag…gewoon realiteit jongens.
  Bouterse krijgt zijn amnestie en de tegenstanders zullen een tijdje blijven zeuren hierover tot niemand echt meer luistert en dan …..afgelopen


  Maak melding

 8. Wat de EU met verzoening bedoelt is het respecteren van met name de rechterlijke macht!!
  Dit proces moet gewoon voortgang hebben.

  Vandaag mag voor DADA de “amnesty” kogel door de kerk zijn,maar bij elke democratische verstoring–lees 10 april en toekomst–krijgt hij een internationale geschut tot in fort zeelandia!!!


  Maak melding

 9. Belgie heeft in de jaren 90 op een slinkse en gewiekste wijze de Hutu´s en Tutsi´s politiek tegen elkaar uitgespeeld in Rwanda, waarna deze twee stammen elkaar hebben afgeslacht en uitgemoord. De Belgische regering is nimmer veroordeeld voor deze daad !

  Nederland probeert nu hetzelfde uit te halen door de pro´s en contra´s van de Surinaamse Amnestiewet eveneens tegen elkaar uit te spelen en hoopt van ganser harte dat we mekaar in Suriname ook zullen afslachten om deze door DNA aangenomen wet.

  Ook internationaal haalt Nederland keer na keer bakzeil omdat niemand, muv enkele malloten op dit forum, naar hen luistert.
  Enkel Amnestie international (die kunnen hun pijlen beter op China richten als het om mensenrechten gaat), en een verdwaalde int. vereniging van journalisten hebben met Nederland meegeknikt maar de rest van de wereld heeft andere zaken aan hun hoofd dan Suriname.

  De PVV en ik dacht VVD willen zelfs een Europees reisverbod voor de 28 DNA leden die voor deze wet hebben gestemd.
  Nou, dan moeten ze dat maar lekker doen en al deze 28 lieden op een ‘black list’ plaatsen en hen verbieden de grensen van Europa ooit te overschreiden !!!

  Ik denk dat hierna de pleuris zal uitbreken want Suriname is o.m. lid van CELAC, UNASUR, UZAN, en enkele kleinere Zuid-Amerikaanse organisatie’s, die Suriname zeker niet in de steek zullen laten indien Europa hiermee akkoord gaat.

  Onlangs hebben deze organisatie’s (incl Suriname) Argentinie nog ondersteund in haar stijd ivm haar recht op de Malvinas (Falkland eilanden).

  Rutten zei tijdens een uitspraak dat Suriname de gevolgen van deze Amnestiewet zeker zal merken, maar ik denk dat dit eerder andersom zal zijn !!!


  Maak melding

 10. Ik denk niet dat jullie goed lezen wat de EU schrijft.Ik zal een stukje eruit halen voor jullie:Volgens Ashton gaan ‘verzoening en rechtvaardigheid hand in hand’. Dit proces moet plaatsvinden ‘binnen het stelsel van machtenscheiding en respect voor internationale afspraken’.

  Lezen jullie dit maar even goed.dan zal je merken dat de EU bedoeld dat de rechtzaak gewoon door moet.Dat ze daarop rekenen.


  Maak melding

 11. Voor- en tegenstanders vechten om de overigens langs democratischeweg doorgeperste amnestywet en Holland staat ongeduldig in de startblokken om onze gapende mineraalmijnen te bespringen. Je moet werkelijk blind zijn om dat niet te zien.


  Maak melding

 12. Onze redimusu’s zullen nu ontzettend teleurgesteld zijn. Ze willen immers geen vooruitgang in Suriname en het liefst zien ze dat we opnieuw gekoloniseerd worden. Helaas voor hen gaat hun gewenste feestje niet door. Ik had al deze ontwikkelingen trouwens voorspeld. Suriname voorwaarts, in rust en vrede!


  Maak melding

 13. Aintoine de Kom haalt fel uit naar Bouterse en Suriname

  Amnestiewet is schurkenwet

  PARAMARIBO- Antoine de Kom, de kleinzoon van de legendarische Anton de Kom, is niet te spreken over de wijziging van de amnestiewet. In het Nederlands live tv- programma Buitenhof gaf hij vandaag zijn mening over de recente ontwikkelingen in Suriname. Daarbij haalde de dichter en forensische psychiater fel uit naar president Desi Delano Bouterse.
  “Deze wet is een schurkenwet. Er is naar mijn mening nu sprake van een vermomde dictatuur, een autoritaire staat. Er zijn verschillende maatregelen doorgevoerd binnen het leger en het ministerie van Justitie die daarop wijzen”, zegt de Kom.
  De Kom weet ook te melden dat Suriname een groot witwasland is. “Het is een grote witwasmachine. Als je in het land komt zie je de grote casino’s, de winkels met enorme voorraden, veel meer dan je in zo’n land zou verwachten. De wegen zijn verstopt met luxueuze auto’s, zeg maar de tegenprestaties voor buitenlandse cokeleveranties”, aldus De Kom.

  Graag je commentaat Anna_Zoeloe, Parapinto, Mr Zuidoost, Sempa en Afrikaanse Kakkerlak


  Maak melding

 14. @Ro-Sing

  We hebben een visionair!!!! Zijn naam is Bouterse. Hoewel zeer omstreden bezit hij eigenschappen die essentieel zijn voor een volksleider en een positieve impact hebben op de ontwikkeling van Suriname. De man is een visionair met een geweldig tactisch inzicht. Men zal mij zeker voor gek verklaren maar de feiten liegen er niet om. Realisme is beter dan doemdenken en ik verkies verstand in staatszaken boven emotie. Helaas zijn vele koloniaal geconditioneerden niet in staat dat te begrijpen maar ik neem ze dat amper kwalijk. Het postkoloniaal syndroom zit er bij vele broeders en zusters helaas nog zeer diep in. Gelukkig voor hen gloort er nu hoop aan de horizon. Ze kunnen proberen constructief mee te denken of verzuipen in het moeras van de haat. It’s up to them!!!!!!


  Maak melding

 15. Het gaat niet over bouterse of wie dan ook ,het gaat over het recht systeem dat ondermijnt wordt.
  Wat er toen gebeurd was kun je natuurlijk niet terug draaien,maar dat je een wet aanneemt om datgene te rechtvaardigen wat gebeurd is ,is wel heel erg ongepast.
  Als inplaatst daarvan berouw en excuses waren geweest dan was het toch anders aangekomen.
  En de surinamer die kritiek heeft op ned.sur. of wie dan ook, die moeten toch beter nadenken want als jullie het verschil al niet kunnen maken van normen en recht .
  Want de toekomst van jullie kinderen hebben jullie in eigen hand denk daar maar eens goed over na.
  Want het is jullie nalatenschap aan hen.


  Maak melding

 16. I am afraid, you are righ Ro-Sing. Zie Zaterdag 7 april 2012 om 23:02 uur, door Ro-Sing.

  En trouwens. Europa heeft ook geen tijd voor deze onzin.


  Maak melding

 17. @ Afu sensi – lees deze zin nog een keer, of desnoods nog een paar keer, en probeer het dan opnieuw te interpreteren.

  Volgens Ashton gaan ‘verzoening en rechtvaardigheid hand in hand’. Dit proces moet plaatsvinden ‘binnen het stelsel van machtenscheiding en respect voor internationale afspraken’.

  Wat jij ervan maakt toont duidelijk je afu intelligentie.


  Maak melding

 18. Ik ben het helemaal met RO-SING eens.
  Wil daar nog wel aan toevoegen dat deze reactie van de VS en EU erg voorspelbaar was.
  Met deze reactie laten ze de problemen en de verantwoordelijkheid bij Suriname zelf. Er zijn vele voorbeelden te noemen waarbij soortgelijke uitspraken zijn gedaan bij landen met een zelfde koers.
  Dit is dus vooral geen blijde boodschap, zeker niet wanneer de boel toch uit de hand loopt. Dan mogen de surinamers het namelijk ook zelf oplossen.
  En zullen de EU en de VS met soortgelijke woorden komen.


  Maak melding

 19. Ik ben persoonlijk tegen de aanname van de amnestiewet omdat met de aanname daarvan de waarheid in de schending van mensenrechten en andere wreedheden verdoezeld wordt. Echter moeten mensen die met de gedachte rondlopen dat een internationale organisatie, Amerika (waar ik zelf woonachtig ben), Nederland of welk land dan ook sancties zal opleggen aan Suriname dit uit hun hoofd halen. Geen enkel land gaat ingrijpen in Suriname eer Surinaamse organisaties niet eerst zelf stappen ondernemen. Let wel, in 1980, in 1982, en in 1990 heeft Nederland steeds geschreeuwd, maar tot eigen acties tegen Suriname is het nooit, en zal het nooit ge(komen).


  Maak melding

 20. @milton fleur omdat andere mensen een andere mening hebben dan jou zijn ’t malloten?
  Graag beetje bij de les blijven ’t gaat over Suriname niet over België,Rwanda,Argentinië,China,Hutu’s en Tutsi’s.
  Celac,unasur,uzan?sorry hoor maar vind je ’t erg als we daar heel hard om moeten lachen?
  Merendeel van de Nederlandse bevolking is helemaal klaar met Suriname en die 28 willen we niet hier omdat ze anders koffers en buiken vol met van die witte poeder meenemen,daarna in de gevangenis belanden en vervolgens met een uitkering op straat worden gezet en dat allemaal op kosten van de belastingbetaler.
  We hopen niet dat jullie elkaar afslachten dat zou zonde zijn,want elk mens heeft recht op vrijheid en geluk.We hopen wel op rechtvaardigheid voor de nabestaanden en dat de duivel alvast wat plek heeft vrijgemaakt voor de daders.
  Dat er zo een regering zit zegt veel over de Surinamers zelf.Altijd maar klagen over Hollanders,maar nooit eens hand in eigen boezem steken.Hollanders zijn goed zolang ze maar geld en goederen sturen.We hadden beter boeken of leraren gestuurd dan was de ontwikkeling van ’t land net zo gegaan als nu maar was de intelligentie zeker toegenomen.


  Maak melding

 21. Even los van de verruiming van de amnestiewet. Want dat is het,… een verruiming.

  Ik heb tijdens de 8 december executies dierbare familie verloren. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

  Tijdens de binnenlandse oorlog is mijn neef (die in het leger zat) door o.a. huurlingen en anderen die toen de wapens hadden opgenomen tegen Suriname, op beestachtige wijze verminkt en levend verbrand.

  Vanaf dag 1 was mij duidelijk dat de gebeurtenissen in Suriname mede georkestreerd werden door buitenlandse invloeden. Naast het feit dat ik merkte dat er in Suriname een klassenstrijd aan de hand was die een soort van tweede laag vormde bij menig conflict.

  Er spelen in onze kleine gemeenschap op diverse niveaus processen. Misschien kijken we over zestig jaar anders naar deze hele zaak.

  Het bevreemd mij daarom niet dat de nabestaanden van de 15 geëxecuteerde mensen een andere status en aandacht krijgen dan de mofina wan die later het leven lieten.

  De 15 vertegenwoordigden de elite van Suriname, een groep mensen die door hun kleur, afkomst en maatschappelijke positie ook vaan boven de wet stonden. Laat niemand mij voor de gek houden.

  Na de coup is die elite groep groter geworden en de nieuwelingen hebben dezelfde status opgeëist. Het zijn nog steeds de elite en mensen die zich hoger voelen dan de doorsnee Surinamer die ook op een bepaalde manier praten over het volk.

  Die houding is afgestraft tijdens de vorige verkiezingen. De etnische politiek is afgestraft door de bevolking en we bevinden ons in een overgangsfase.

  Laat niemand buiten Suriname zich ermee bemoeien. De mede schuldigen aan de andere kant al helemaal niet. Die kunnen nadat de dossiers zijn geopend reageren op de reacties die dan zullen komen.

  Over rechtstaat moeten mensen helemaal hun mond houden, Waar bestaat die?

  Suriname heeft behoefte aan een waarheidscommissie. Nadat de 8 december moorden al die jaren voor politieke doeleinden zijn gebruikt is dit het definitieve einde daarvan. Back to business en dat is een leefbare samenleving maken waar iedere Surinamer op gelijke wijze wordt behandelt..

  Om daartoe te komen moeten de klasse instituten en machtscentra worden afgebroken. Laten Surinamers dat zelf doen, zonder inmenging van buitenaf.

  Ik vind dat als er amnestie wordt verleend voor de moordenaars van mijn ene neef, waarom moeten de moordenaars van mijn andere neef dan een andere behandeling krijgen?

  Voor Suriname strijk ik over mijn hart in de hoop dat hun offers iets goeds zullen brengen. maar nu moord en brand schreeuwen als de zaken worden rechtgetrokken is op zijn minst hypocriet.

  De timing trouwens van de uitbreiding van de amnestiewet is beneden alle peil maar begrijpelijk.
  Nogmaals, jaren is er niets aan gedaan en werd het als instrument gebruikt. Nu moeten mensen niet klagen dat de ‘andere’ kant dezelfde noten blaast.


  Maak melding

 22. @Molenaar
  Dit is een belediging aan het adres van alle hardwerkende Surinamers. Ik weet niet onder welke kringen De Kom zich begeeft, maar ik weet dat de meeste Surinamers 2 tot 3 banen hebben om zich een bepaalde levensstijl te permitteren. En velen kopen een auto op afbetaling.

  De Kom praat over de casino’s in Suriname: heeft hij niet de vele casino’s gezien op Aruba. Dat mag wel!
  De pijler van onze economie is nu goud geworden. Vele Surinamers zijn rijk geworden door goudwinning. Volgens de Kom is dit alles crimineel geld. Degenen die bij bepaalde bedrijven werkzaam zijn hebben ook een goed salaris. Hij kan zich niet voorstellen dat Surinamers dit op eigen kracht hebben bereikt.

  De Kom is psychiater en begint nu steeds meer op zijn patienten te lijken. Hij zei dat hij vanwege veiligheids redenen niet kan zeggen wanner hij weer naar Suriname gaat. Die man waant zich iets. Dit lijkt mij paranoide denkbeelden.


  Maak melding

 23. Het zou nu mooi zijn als het volk nu echt durft te zeggen waar ze ontevreden over zijn. Een begin is gemaakt..zie dinsdag 10 april. Zelf hoop ik echt dat het surinaamse volk inziet dat ze bedrogen worden en over gaan tot actie en niet langer hun mond houden. Kom op surinaams volk, opo oen mofo no….!! Deze tirannen buiten jullie alleen maar uit.
  Bigi odie.


  Maak melding

 24. anna_zoeloeheks: “We hebben een visionair!!!! Zijn naam is Bouterse.”

  Ach hij vermoordde en verminken tientallen onschuldigen burgers, zat tot in zijn nek in de drugshandel maar hij is een visionair…:

  Anna_Zoeloeheks staat model voor het domste deel van de Surinaamse bevolking. Het deel dat te lui is om te werken, geen opleiding volgt en zorgt voor de het grootste deel van de populatie van de Surinaamse EN Nederlandse gevangenissen. Het deel dat generaties na generaties bijstandsnakomelingen produceert en vindt dat iedereen ze discrimineert…..

  Tot dat deel van de bevolking behoort Anna_Zoeloe en de NDP aanhangers…

  Ik laat mij graag met cijfers van het tegendeel overtuigen….


  Maak melding

 25. Calimerostan is op dit moment de paria van de EU. Vanwege de extreemrechtse wind die op dit moment door Calimerostan waait wordt dit mini polderlandje in de EU al lang niet meer serieus genomen. Vele landen willen al helemaal geen zaken met dit polderlandje meer doen. Zwaar gegijzeld door Wilders heeft Calimerostaan een onmogelijke spagaat gemaakt en heeft zich daarmee overmatig zwaar geblesseerd. De timing van onze meest vooruitstrevende president aller tijden om nu de amnestiewet in te voeren is tactisch gezien dan ook een meesterzet. Daar kan onze housenegro-redimusu-ABB een puntje aan zuigen. In geen duizend jaar zullen ze in staat zijn zich te bedienen van zulke doordachte zetten. Onze zogenaamde intelligentia heeft zich de laatste dertig jaar zwaar gediskwalificeerd. Uit pure arrogantie. Wat overblijft is zeuren, klagen, razen en tieren, en vervolgens niks. NADA!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 26. Beste Anna_Zoeloeheks: ‘Nederland behoort tot de top 10 rijkste landen ter wereld’

  http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-rijkste-landen/

  Toch knap van zo’n klein landje…..zonder goud en olie in de grond, Kwestie van hard werken en slim zijn.

  Dus wie is hier de paria???

  Suriname behoort tot de top 3 van de meeste corrupte landen van de Caricom.

  http://www.waterkant.net/suriname/2012/01/30/suriname-in-top-drie-corrupte-caricom-landen/

  Ook een topprestatie voor een land met amper 550.000 inwoners…


  Maak melding

 27. @ Rob, jullie mogen nu om mijn postng lachen, en daar heb ik geen probleem mee, maar strakjes zullen jullie (Ned) door de hele wereld worden uitgelachen omdat niemand naar jullie luistert.

  Als jij c.q. Nederland (of de bevolking)helemaal klaar zou zijn met Suriname, waarom zeurt de politiek in de 2e kamer dan nog over Suriname ! Waarom giert er een Nederlandse lobby in het Europees Parlement om Suriname veroordeelt te krijgen over deze aangepaste Amnestiewet ? Waarom negeren jullie Suriname niet, maar blijft heel Nederland kletsen over deze aangepaste Amnestiewet ? Laat Suriname aub met rust !

  Ook jij Rob moet je kop houden over Suriname en de Suri’s laten voor wat ze zijn, want jij hebt er geen voordeel mee en het is ook nog ver van jou bed !

  Let wel, we willen jullie (Nederlands)geld of leraren absoluut niet hebben want dat kunnen we zelf wel verdienen dus niet zomaar uit jou stinknek kletsen beste Rob ! De geschiedenis heeft verder ook bewezen dat de Duitsers betere onderwijzers en leraren waren in Suriname dan de Nederlanders ! Ga deze geschiedenis van Suriname nog es een keer goed na vrind en je zult versteld staan van één van jullie vele onvolkomenheden in Suriname !

  Ik lees jou respons hierover wel (of misschien helemaal niet) !


  Maak melding

 28. @Henk Molenaar

  Je bent een roepende in de woestijn. Je reacties stralen een hoop frustratie uit. Je weet natuurlijk dat het nu afgelopen is met de koloniale input van lieden als jij, en dat zit je natuurlijk niet lekker en nogal zwaar op de maag. Ik heb echt met je te doen kereltje. Ik vind jou niet dom maar wel uitermate simpel. Maar die simpelheid ben ik wel gewend van PVVers als jij. Brullen en vervolgens heel hard wegrennen is jullie devies. Zolang je maar de juiste richting (Calimerostan) op rent vind ik alles beest. Ren ze malle Henkie!!!!!! 😉


  Maak melding

 29. Gekke henkie voelt zich gesteund door sommige posters en denkt dat hij allerlei vuil kan spuien over Suriname en Surinamers.

  De naamgeving die hij gebruikt voor andere posters die het niet met hem eens zijn, de manier hoe hij zaken en mensen in Suriname omschrijft maken duidelijk met welk kaliber racist we hier te maken hebben.

  Jij maakt onderscheid tussen bepaalde groepen mensen malle henkie en dat is wat?…. ja zeg het maar discrimineren. Het woord discrimineren malle henkie betekent onderscheid maken.

  Nu maak jij op een wel heel negatieve manier onderscheid. jij hebt namelijk een chronische hekel aan alles wat niet op jou lijkt. je hebt een structurele minachting en denkt dat je zelfs intellectueel op een hoger plan staat.

  Arme malle henkie. Speel maar door jochie, je moet toch bezig zijn. De grote mensen wereld zul je echter nooit begrijpen kereltje.

  Jouw postings geven je intellectuele bagage duidelijk weer. helaas makkertje, je voldoet niet aan het basis niveau om een discussie op enig niveau te voeren.

  Schreeuw maar lekker door. In je aangetrouwde familie zul je zonder enige twijfel een hit zijn als clown. In je porum zullen ze je niets zeggen maar geloof me, achter je rug maak je van elke rot dag een dag van plezier. Zo’n narcistische domoor kom je dan ook zelden tegen

  Het meest aandoenlijke aan jou is dat je zelf in je intellectuele vermogens gelooft en denkt dat anderen daadwerkelijk op jouw mening zitten te wachten.

  Suriname geeft jou tenminste een zingeving, anders vegeteer je alleen maar. Veel plezier kerel.


  Maak melding

 30. Anna_Zoeloe zit ook beetje met neus in de poeder:
  “De timing van onze meest vooruitstrevende president aller tijden om nu de amnestiewet in te voeren is tactisch gezien dan ook een meesterzet”

  Dat nu de hele wereld weet dat Suriname een cokedealer en een moordenaar heeft als president beschouwt onze heks Anna_Zoeloe als een meesterzet…..


  Maak melding

 31. ik vraag me af: Kijk naar de reactie van Antoine de Kom op de gebeurtenissen in Suriname. Die kan je moeilijk van racisme beschuldigen maar hij heen dezelfde maning over Suriname, de NDP aanhangers en Bouterse….


  Maak melding

 32. Beste Sally: Volgens jou is iedereen gek die een kritische kijk heeft op Suriname…
  Laten we elkaar geen mietje noemen. Hoeveel onafgebouwde grote huizen kom je tegen in Suriname waarvan de eigenaar is opgepakt voor drugssmokkel….. …..


  Maak melding

 33. Milton Fleur: Zullen wij alvast afrekenen naar aanleiding van onze weddenschap over de 18.000 volkswoningen?

  Het project is officieel door de regering zelf al als mislukt bestempeld……

  Maar jij blijft in sprookjes geloven……..


  Maak melding

 34. @ik vraag me af

  Ik ondersteun je reactie volkomen. Malle Henkie is het prototype van de witte koloniaal die iedereen in Suriname als minderwaardig ziet. Het lachwekkende is dat sommige koloniaal geconditioneerden op dit forum de man serieus nemen. Gelukkig zijn dat geen echte Surinamers, in de ruimste zin van het woord. Ik heb nog nooit een inhoudelijke reactie van deze pannekoek gelezen. Hij doet wel erg zijn best maar het wil maar niet lukken. Malle Henkie leeft van reacties plaatsen op dit forum. Hier krijgt hij nog een beetje aandacht. Ik heb echt te doen met deze dementerende koloniaal, die zich ondernemer en zakenman noemt om indruk te maken. Het is een lachwekkende simpele ziel. Niet meer dan dat. Alles wat je schreef klopt.


  Maak melding

 35. Zondag 8 april 2012 om 14:14 uur, door Gekke henkie,

  De Kom moet en mag spreken om eventuele spanning te minderen. En iedere Surinamer moet hem zijn veiligheid garanderen en zeker de overheid. Dat is diversiteit wat goed is voor de Surinaamse democratie en dus geen geweld.

  De gehele situatie is ontstaan door de economische boycot door NL dat te lang heeft geduurd.

  Mensen in Suriname en Nederland die door deze sanctie zijn getroffen zijn zich massaal gaan bezig houden met Coke, ik spreek hier dus over mensen die normaal nooit iets met Coke hadden.

  De jeugd toen was en is voor een deel nu behoorlijk ontwricht en in iedere familie heb je wel een of twee personen die zich bezig houden met de handel in Coke.

  De blanke Hollandse jeugd is meer Coke gaan gebruiken en een klein groepje Hollandse Surinaamse jeugd zorgd ervoor dat hun groep ook groeiende is in het gebruik van Coke. De Antillianen zijn een ander verhaal, maar de verweving heeft reeds plaats gevonden.

  Artsen en instanties in Nederland beweren dat het wel meevalt, maar ik kan je zeggen ik ben iemand die zijn oren en vooral ogen goed gebruikt en zie hoe erg Nederland door de sanctie op Suriname in de afgelopen dertig jaar kapot gaat. Niet te vergeten het uitsluiten dus discrimineren van de buitenlander zorgd ervoor dat deze groep zijn heil in de criminaliteit zoekt en laten we even de ongeletterde idioten vergeten.

  Zelf heb ik niet veel moeite met de verkoop van drugs, maar als er teveel mensen zich hiermee bezig houden dan naar schoolte gaan, te werken of een legale onderneming starten, dan moet je gaan kijken hoe je deze ontwikkeling en NL boycot moet gaan corrigeren.

  Vergeet niet dat mensen het niet erg vonden dat Bouterse terecht moest staan, maar door die boycot hebben velen hun rug gekeerd naar NL. En dat geld voor de meeste nuchtere Surinamers.

  Hier ligt het voordeel voor President Bouterse die inzag dat het volk te lang en onnodig leid door de ongepaste reacties en boycot van / door NL en de zogenaamde rechtvaardigen.

  Zoals ik reeds eerder heb aangegeven reizen de regeringsleden van President Bouterse veel om opdrachten binnen te halen en ze doen het beter dan hun voorgangers. Ook ik zie dat bepaalde handelingen vragen oproepen, maar deze mensen zijn niet perfect, dus gun ik hen tijd en vertrouwen, omdat ik weet dat het behoorlijke inspanning vergt om grote opdrachten binnen te trekken zeker voor een land als Suriname dat erg groen is in dit soort wereldzaken.

  President Bouterse is boven zijn verwachtingen uitgegroeid tot een echt Surinaamse symbool, maar ook hij staat niet boven de wet en dat weet ook hij heel goed. Zijn leden hebben het gewoon heel slim aangepakt om de amnestiewet van kracht te stellen om zo meer voordeel te eigenen en dat is hun goed recht.

  Al die zwarte pietjes hadden dit niet zien aankomen, maar je kunt gerust meer verwachten.

  It’s like drugs cause we gettin it back, get it back
  like ki’s how we get it back, it’s a cash explosion

  Mijn steun heeft onze President Delano Bouterse

  De zwarte pietjes hebben hun kans al jaren verspeeld.

  Wij zijn waakzaam.

  Vrede op aarde.

  Me Tak Unu GranTangi !!!


  Maak melding

 36. De timing voor de amnestiewet is verkeerd, hoe je het ook wendt of keert. Nu blijft toch voor eens en altijd een zweem van onrecht hangen boven de Surinaamse rechtspraak. Een vonnis was daarom een beter alternatief geweest, gevolgd door een eventuele amnestie voor de veroordeelden. Het zij zo.

  Maar om nu alle problemen waar Suriname mee te maken heeft alleen op Desi Bouterse af te wentelen is incorrect en oneerlijk. De problemen zijn een erfenis van de NPS en zijn medestanders de PNR van Bruma en de KTPI van Soemita. Zij kozen voor de onafhankelijkheid in 1975, na een stembusoverwinning in 1973, waarbij deze verkiezingsuitslag achteraf als een referendum voor onafhankelijkheid werd gepresenteerd.

  En 37 jaar later gebruikt de NDP hetzelfde trucje voor het aannemen van de amnestiewet: de positieve verkiezingsuitslag wordt als een referendum gepresenteerd voor de amnestiewet. Een koekje van eigen deeg voor de NPS en zijn medestanders van toen.

  Eigenlijk is het heel bizar dat het oprichten van een militaire vakbond heeft geleid tot zoveel ellende voor een jonge onafhankelijke natie.

  Want laten wij eerlijkheidshalve de klok terugdraaien en de regering had ingestemd met de oprichting van de militaire vakbond. Hoever zou Suriname nu niet zijn in haar politieke en sociaal-economische ontwikkeling?

  Ik kan mij enerzijds de motivatie van anna-z om standvastig haar mening over Suriname te verdedigen best wel rechtvaardigen. Anderzijds leeft bij heel veel Surinamers in Suriname en Nederland het onbehaaglijk gevoel dat dezelfde persoon die verantwoordelijk is voor zoveel ellende van de afgelopen 30 jaar nu president is van Suriname.

  Dat Desi Bouterse nu op een legitieme wijze president van Suriname is geworden kun je hem niet aanrekenen. De Surinaamse grondwet kent hiervoor geen beperkingen en dit kun je enkel en alleen de regering Venetiaan aanrekenen. Zij hebben nagelaten om de leemte in de grondwet te dichten. Hetzelfde geldt ook voor de amnestiewet. Met de kennis van nu heeft juist de oude amnestiewet voor een verrassende wending in het strafproces gezorgd. Maar kun je de NDP dit aanrekenen?

  De NDP heeft een maas in de wet gevonden en hier handig gebruik van gemaakt, tot ontsteltenis van iedereen. Zij hebben de leemte in de amnestiewet handig ingevuld en het is nu aan de rechter om dit te toetsen aan de grondwet en aan internationale verdragen.

  De oppositie moet nu geen krokodillentranen huilen, het is hun schuld dat Desi Bouterse nu gebruik kan maken van de amnestiewet.

  Regeren is vooruitzien, maar Ronald Venetiaan heeft 15 jaar lang alleen maar liggen slapen in zijn hangmat.

  Een harde les voor de oppositie, ik hoop dat ze nu lering hebben getrokken uit hun eigen falen.


  Maak melding

 37. Expat

  Ook weer speciaal voor jou.

  “Zij benadrukt dat het besluit een ,,belangrijke impact” heeft op het lopende proces tegen de verdachten van schendingen van de mensenrechten.

  Volgens Ashton gaan ‘verzoening en rechtvaardigheid hand in hand’. Dit proces moet plaatsvinden ‘binnen het stelsel van machtenscheiding en respect voor internationale afspraken’.”

  Nu mag je het hele stuk gaan lezen, zoals ik al eerder zei, geen veroordeling en afstraffing van het besluit genomen in Suriname, nee, voor de EU is het een voldongen feit.

  nederland haalt dus bakzeil.

  mevr. Ashton, is als de Amerikanen diplomatisch en begrijpen de situatie beter, ze hebben niet emotioneel gereageerd als de nederlandse regring.

  Ze roepen dus beide op tot verzoening en rechtvaardigheid, alleen in je dwaze kop ga je vanuit dat rechtvaardigheid, enkel bestraffing betekend van verdachten. ter informatie, waarheidsbevinding, spuitbetuiging, schadeloosstelling, verzoening enz. enz. kan ook als rechtvaardig gezien worden.


  Maak melding

 38. De mensen die naar het gesprek van die Antoine de kom verwijzen, zijn nog zieker dan die hele antoine.

  jammer gemiste kans voor deze telg van Anton de Kom, zijn heel gesprek had niets met Bouterse te maken maar met de veroordeling en zwartmakerij van Suriname, typisch nederlandse politiek waarbij mensen zich graag voor uitlenen.

  ja, klopt dit gesprek is koren op de molen van de anti-Surinamers, ze juichen en dansen, meer is het niet, de vaderlandslievende Surinamers in nederland en Surinamers zouden kotsen op deze antoine de kom.

  voor mij komt hij nog gekker over dan zijn patienten, als psychiater komt hij helemaal niet academisch over.

  Volgens hem houd Bouterse van de film Godfather dus is alles meegezegd, Obama houd ook van de Godfather, ezel wat wil dat zeggen.

  Oh, ja hij kan niet zeggen wanneer hij naar Suriname gaat, het moet geheim blijven want zijn leven zou gevaar lopen.

  Zijn reactie blijkt een hele groete jaloezie te zijn op de ontwikkelingen in Suriname, zoveel is ons duidelijk, mooie auto’s en casino’s die het land rijk zijn. Hij had liever ezelkarretjes en blokhutjes gezien.

  Zoals te merken bij de meeste anti-Surinamers, ze worden met de dag gekker, totaal gefrustreerd en het is nog niet afgelopen hoor, want de karavaan trekt gestaag verder in Suriname.


  Maak melding

 39. Een geluk hebben we in su,dat is dat wereld niet veel belangstelling heeft voor Su.(Bananen republiek).
  Dus zullen ze niet veel aktie ondernemen denk ik.


  Maak melding

 40. De benaming Zulu ( geen Zoeloe) is niet vleiend bedoeld in deze context en geeft aan hoe de poster die dergelijk termen gebruikt aankijkt tegen Afrikaanse mensen en mensen van Afrikaanse origine.

  Het jochie molenaar, oftewel gekke henkie heeft al vaker laten blijken hoe hij aankijkt tegen met name Afro Surinamers. Hij schoffeert deze groep bij voortduring en de moderators laten het ‘slippen’.


  Maak melding

 41. @ afu sensi

  Wat er in mijn hoofd omgaat kun jij nooit bij… je kunt het proberen maar ik vrees dat je intelligentie niveau dat niet toelaat.
  Ook na een paar keer lezen lukt het je niet deze tekst te doorgronden. De verklaring van de VS was ook te moeilijk voor je, ondanks alle hulp die je kreeg om te leren begrijpen wat er staat. Maar ach, je past precies in het plaatje van het NDP electoraat dus zo erg is dat nou ook weer niet.


  Maak melding

 42. Michael, uw relaas is een verademing om te lezen na alle gescheld, geschimp en wat dies meer zij op dit forum. Eindelijk een fatsoenlijke bijdrage zonder dat emotionele gewauwel.


  Maak melding

 43. Anton de Kom was een vrijheidsstrijder en misschien wel een visionair. Uit zijn boek kun je destilleren dat hij in ieder geval inzicht had in de verschillende machtsstructuren. Op zijn manier heeft hij getracht een bijdrage te leveren door de mensen waar hij mee in aanraking kwam te inspireren, te organiseren, mobiliseren.

  Niet alleen de Kom maar ook een Doedel, een Tata Koenders zijn figuren die tegen de stroom in en ondanks grote persoonlijke opoffering tegen de macht vochten.

  We hebben mensen nodig in Suriname die niet op de populaire tour gaan, en geen dingen zeggen en doen die mensen willen horen en of zien. We hebben mensen nodig die dingen zeggen en doen die NODIG zijn.

  Diepgang en inhoud, leiders.
  Het is jammer dat de visionaire inzichten van Anton de Kom niet zijn overgedragen naar de latere generaties.

  Het is een treurige zaak dat veel Surinamers, vooral van bepaalde klassen, en status, die niet aanwenden voor het land maar voor eigen gewin, status en zich verder laten leiden door angst en de obsessieve drang de witte man te behagen.

  De ketting, spiegels en kraaltjes,.. de rum, de schnap, hebben wellicht plaatsgemaakt voor een wethouderspost, een Ipad, een toezegging voor opdrachten,etc.

  Laat Suriname zelf haar Interne problemen op haar EIGEN manier oplossen. Laten Surinamers naar manieren zoeken die passen bij ONZE cultuur, tradities en vooruit,….. godsdiensten.

  Waardeoordelen van minkukels hebben we niet nodig.


  Maak melding

 44. Beste Anna Zeepbel: “Malle Henkie is het prototype van de witte koloniaal die iedereen in Suriname als minderwaardig ziet. Het lachwekkende is dat sommige koloniaal geconditioneerden op dit forum de man serieus nemen. Gelukkig zijn dat geen echte Surinamers”.

  Bij elke postings die Anna_Zoeloe plaats op dit forum zakt ze weer een stuk dieper in het moeras waar ze thuishoort. Elke Surinamer met een beetje verstand walgt van types zoals Anna_Zeepbel. Iedere Surinamer met moreel besef voelt dat het land richting dictatuur glijdt……Maar volgens Anna_Zeepbel – die 40 jaar heeft gewoon in Nederland en nu van haar uitkering geniet op de Antillen – is een zelfbenoemde “Echte Surinamer”.

  Hier past net zo veel medelijden als walging.


  Maak melding

 45. Zondag 8 april 2012 om 14:31 uur, door anna_z,

  En zo is dat.

  Verder wil ik dit even kwijt. Rutte en zijn arrogante houding ten opzichte van verschillende EU leiders over het PVV Polen meldpunt gaat hem en zijn partij regelrecht de ondergang in sturen.

  Zijn partij is werkelijk gegijzeld door de PVV dat meerendeels een afsplitsing is van de VVD.

  En Rutte durft zich negatief uit te spreken over Suriname, werkelijk een lachertje

  Rutte: “Suriname gaat het merken”.

  Nou Rutte met die houding en regerings gedoog patner moet Nederland het jammer genoeg straks merken.

  Ik zal jullie vertellen wat de voornaamste reden is waarom die Polen zich zo misdragen in de EU, ze voelen zich onheus behandeld en werken vaak in giftige ruimtes waar de Hollanders niet in willen werken.

  Het is vaak het oude industriele werk dat naar de lage loonlanden had moeten verhuizen. De meeste Nederlanders of EU inwoners werken tegewoordig op kantoren en doen over het algemeen alleen maar denk en schrijfwerk, maken kunnen ze haast niet meer vandaar dat er in het onderwijs en het bedrijfsleven een tekort is aan technisch en maakpersoneel.

  En maar blijven klagen over die Polen. De slimme Polen blijven vaak in Polen en hebben de goede banen en over het algemeen zijn het de laag opgeleide Polen die hun heil zoeken in landen als NL, Du, Eng etc.

  Geef die mensen het matriaal zodat ze beter met hun gezondheid omgaan en hetwerk verder kunnen klaren.

  Goed argument om de PVV de mond te snoeren.


  Maak melding

 46. Dinsdag 10 april 2012 om 15:08 uur, door Afu Sensie Kondre Mang,

  Vanaf dag een is deze zaak goed aangepakt. Ik moet zeggen dat we in Suriname mensen hebben die weten hoe ze de geschreven rechten moeten hanteren.

  Het komt goed met Suriname en we gaan vooruit de voet op de remmen van ophoud van Suriname zijn eraf.

  Dan nog moeten we waakzaam blijven, want Rutte zijn speech (Suriname zal het merken) had behoorlijk wat inhoud en je weet nooit wat ze plannen op de achtergrond.


  Maak melding

 47. @Afoe sensie,
  Als je tussen de regels door leest, dan veroordeelt Ashton de amnestiewet. Ze heeft duidelijk gezegd dat de nieuwe amnestiewet een behoorlijke impact heeft op het lopende proces. Daarmee zegt zij impliciet dat deze amnestiewet in strijd is met artikel 131 lid 3 Surinaams Grondwet dat elke inmenging van een lopend proces verbiedt. Verder heeft zegt ze:”Dit proces moet plaatsvinden ‘binnen het stelsel van machtenscheiding en respect voor internationale afspraken’.

  Radja zegt:Wat ze zegt is dat internationaal recht in deze, waar ook Suriname aan is gebonden, gebiedt dat het proces niet kan worden stopgezet door deze amnestiewet en bovendien het internationaal recht gebiedt dat de eventuele straf die zal worden opgelegd niet kan worden kwijtgescholden; dat mag niet volgens internationaal recht; dus ook niet door de nieuwe amnestiewet. Amnesty International heeft dit ook zo gesteld. Kortom:De EU is geen voorstander van Amnestieverlening, wat heet, de EU zal dit veroordelen!


  Maak melding

 48. Woensdag 11 april 2012 om 05:10 uur, door radja,

  En dat is nou wat ik bedoel.

  We moeten ons niet laten misleiden zoals Rutte al aangaf “Suriname zal het merken”.

  Ik wacht op dit schijnheilig moment.


  Maak melding

 49. Zondag 8 april 2012 om 23:12 uur, door ik vraag me af,

  Maandag 9 april 2012 om 22:12 uur, door ik vraag me af,

  Ik ben het volkomen met je eens en zeker dat wat Anna_Zulu onze Zulu krijgster vaak schrijft.

  Lees dat ook van deze dame hieronder:

  Donderdag 12 april 2012 om 10:21 uur, door Esmerald:
  http://www.waterkant.net/suriname/2012/04/09/protestloop-tegen-beschadiging-surinaamse-democratie/comment-page-2/#comment-485222

  Ik was toen vanaf 1980 in Suriname en heb het bewust mogen meemaken.

  Trouwens gekke henkie is niet gek, maar gestoord.

  Mijn vraag aan die gestoorde henkie en esmerald is: waar waren jullie rascisten toen ???

  Gestoorde henkie en esmerald lees deze feiten over Ivan van Sertema die eerst voor rotte vis is uitgemaakt en ons toch heeft kunnen helpen het verleden, dus de waarheid beter te begrijpen:

  In a New York Times 1977 review of Van Sertima’s 1976 They Came Before Columbus, the archaeologist Glyn Daniel labeled Van Sertima’s work as “ignorant rubbish”, and concluded that the works of Van Sertima, and Barry Fell, whom he was also reviewing, “give us badly argued theories based on fantasies”. In 1981 Dean R. Snow, a professor of anthropology, wrote that Van Sertima “uses the now familiar technique of stringing together bits of carefully selected evidence, each surgically removed from the context that would give it a rational explanation”. Snow continued, “The findings of professional archaeologists and physical anthropologists are misrepresented so that they seem to support the [Van Sertima] hypothesis”.[12]

  In response to Daniel’s review, archeologist and engineer Dr. Clarence Weiant (1897-1986) wrote a letter to the New York Times supporting Van Sertima’s work. [13][14] Following his B.S. in anthropology in 1937 from Columbia University, Weiant worked in excavation of Olmec heads in Mexico in 1938[14], and then as an assistant archeologist in 1939 for the first National Geographic Society-Smithsonian Institution expedition to Tres Zapotes, Veracruz, where ceramics were discovered.[13] Weiant’s letter, published in May 1977 in the New York Times, asserted that Van Sertima’s work was “a summary of six or seven years of meticulous research based upon archeology, egyptology, African history, oceanography, astronomy, botany, rare Arabic and Chinese manuscripts, the letters and journals of early American explorers and the observations of physical anthropologists…As one who has been immersed in Mexican archeology for some forty years, I am thoroughly convinced of the soundness of Van Sertima’s conclusions.”[citation needed]

  In 1981, They Came Before Columbus received the “Clarence L. Holte Literary Prize”.[15] Sertima was inducted into the “Rutgers African-American Alumni Hall of Fame” in 2004.[16]

  Ivan van Sertema stierf 25 mei 2009 op 74 jarige leeftijd RIP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.