Suriname in top drie corrupte Caricom-landen

47

PARAMARIBO, 30 jan – Suriname zit in de top drie van meest corrupte landen van de Caricom. Dit meldt corruptiewaakhond Transparency International op zijn internationale index. Op de lijst van honderd en drie en tachtig gemeten landen, staat Suriname op de honderdste plek. Alleen Haïti en Guyana zijn corrupter. Parlementariërs zijn niet bepaald verbaasd.

“Wij hebben geen internationale index nodig, omdat we zelf weten dat het op dit stuk niet goed gaat”, zegt Melvin Bouva (Mega Comnbinatie/NDP) tegenover de Ware Tijd. De financiële controle bij de overheid is soep met balletjes. Bepaalde ministeries hebben zelfs geen interne controle. Ook de Rekenkamer en het parlement zijn niet genoeg voorzien om hun controletaken uit te voeren. De oppositie is al helemaal niet tevreden.

Recente schandalen op bijvoorbeeld het ministerie van Openbare Werken spreken boekdelen. Wat de zaak erger maakt, is dat er nauwelijks gevolgen zijn. Als gevallen eenmaal aan het licht komen, blijft onderzoek zo goed als uit. Diefstal van goederen op de haven en administratief geknoei bij de douane zijn goede voorbeelden. “Al deze zaken zijn indicaties dat we het niet zo nauw nemen met regels en zaken niet tot de bodem uitzoeken”, zegt Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP).

Bekijk ook:


47 REACTIES

 1. Melvin Bouva geeft met zijn reactie aan hoe incompetent die schoften zijn die nu de macht hebben in het land.
  Laatst gaf de vice president dat ook aan, hij had het over diep gewortelde corruptie.
  Over die crimineel die zich president noemt kunnen we heel kort zijn die vent weet helemaal niets wat om hem heen gebeurd.Hij is nog steeds aan het uitzoeken van wie die PONTON is wat een zootje zeg.


  Maak melding

 2. En het zak erger worden en waarom. Met wetverachters,onberechte misdadigers,moordenaars en drugsbonzen aan de macht moet het niemand verbazen op de oliedomme aanhangers na die immoralieit,legens en wetverachting een plaats hebben gegeven middels hun kiezerskeuze. ma kut……let op…..er komt geen vrede,rust en voorspoed, maar chaos,onderdrukking,schaarste,smokkel,armoede en last but not least…..perscensuur.back to the eigthies, maar zevenmaal erger zullen die idioten die stemden voor duivels dat ervaren, Na so o dong moro buriki. Niemand zal helpen. het was hun vrije wil en keuze de waarheid te verwerpen en de leugen te aanvaarden. Wee wee wee deze domme aanhangers, ze zullen ervan lusten.


  Maak melding

 3. Maar dat was toch te verwachten bij deze regering behalve dat ze drugs kunnen dealen stelen en met uzie kunnen omgaan neem v/b de mi-ni-kl..te ster van O W V abraham;watvoor papier heeft hij


  Maak melding

 4. Een stukje realiteit komt bovenwater.
  De leiding van het land bestaat uit: veroordeelde drugscriminelen, verdachten van moord, schending van mensenrechten. Ook nog nepotisme, vriendjespolitiek, chantage politiek, verdeel en heers.
  Kortom: De voedingsbodem voor curruptie.


  Maak melding

 5. Land genoten meesten van ons hadden het al vanaf begin door, maar kijk maar uit de domme aanhang van de oplichters gaan alles andres om beweren en nederland de schuld geven vooral een paar hier op de forum


  Maak melding

 6. Gewoon de hele regering naar huis sturen en moordenaars en dealers incl.DDB en zijn zoon opnieuw achter slot en grendel.
  Dit is de enigste oplossing voor mijn geliefd Sranang


  Maak melding

 7. Hij heeft de zelfde WC papier als zijn Baas DDB Hahahahaaa.
  Dit gebeurd met een bevolking die dom is en alle waarschuwing aan hun laarzen hebben gelapt.
  Blijft u maar lekker wachten om die gebraden duiven,in Nederland zeggen we wacht maar tot je een ons weegt.


  Maak melding

 8. Corruptie: Een van onze meest geliefde en solide systemen sinds jaar en dag. Onze politici vechten dan ook graag met elkaar om regeermacht te grijpen.


  Maak melding

 9. GERARD;Thank U very much!
  Wil hierbij nog toevoegen dat alle huidige politiekeppartijen het veld ruimen, bij het grof vuil neerzetten,en opnieuw beginnen. ( met Surineds aan de leiding natuurlijk).


  Maak melding

 10. Waar in de regio hebben kiezers gestemd op onberechte mensenrechtenschenders,moordenaars en drugsbonzen. Waar in de regio verdienen de kiezers de ellende die hun afgodische misleiders hebben veroorzaakt,waar in de regio is het zo dat leugenaars,wetverachters en volkverlakkers dezelfde politieke hoer omarmen, waar in de regio wordt een voorganger betaals voor religieus bijstand of advies, waar in de regio lopen drugsbonzen vrij en blij arrogant uitdagend rond….vul maar aan………in het verwordend surimisdaadbabwe. Ma kut…….is lekker en a fout na neks kreunen vele oliedomme aanhangers al.


  Maak melding

 11. Vanaf haar ontstaan is Suriname een buitengewoon corrupt land. Dit is dus geen nieuws. Maar ik hoorde geluiden om de corruptie eens eindelijk te gaan aanpakken. Een goede zaak die we natuurlijk kritisch zullen blijven volgen.


  Maak melding

 12. triest om te lezen, de hollanders die maken er grapjes van.
  en ik kan het ze niet kwalijk nemen
  al woon ik in holland maar het raakt me toch als ik dit lees.

  het klopt wel, in de jaren 90 kon je het meemaken.
  als je in die jaren een auto of truck , container moest inklaren bij de douane, dan werd er gewoon op geld gewacht. zo niet dan kon je elke dag op en neer tijden richting de haven. dat waren de beste jaren voor de douane (ambtenaren), het is nooit opgehouden.
  zelf de dokter is corrupt, politie en ga maar door.
  de surinamer gaat rustig verder en zal er niets van aantrekken. zijn reactie zal toch niets verranderen.
  heel veel sterkte suriname
  wh


  Maak melding

 13. nationaal teren ze op de corruptie maar internationaal zullen ze nooit mee kunnen doen.
  Kijk naar brazilie op dit moment een hele grote groei economie.
  Suriname een buurland ????,dat zet je wel aan het denken je zou denken ze kunnen mee groeien en profiteren van de groei.
  Hopeloos .


  Maak melding

 14. Jullie kunnen deze regering van alles de schuld geven.
  Maar jullie vergeten dat alle voorgaande regeringen net zo erg waren en erger en tot vandaag gaat het door.
  Als minister zou ik geen raad weten wat je met al die corrupte mensen om je heen zou moeten doen het zijn er teveel.
  Ik denk meer als de helft van de surinamer.


  Maak melding

 15. Als Bouterse straks aan een van zijn adviseurs vraagt wat hij als voorzitter van de Caricom moet antwoorden als een journalist hem vragen stelt over de hoge score van Suriname op de corruptie index en die adviseur geeft als advies: “zeg met een grote glimlach, u ziet zelf wel waar een klein land als Suriname groot in kan zijn”, dan doet hij het waarschijnlijk ook nog. In de perceptie van de oude garde van de NDP is corruptie blijkbaar geen vies woord, van hen heb ik in elk geval geen enkel afkeurend geluid vernomen. Er is toch nog een sprankje hoop, de jonge NDPer Melvin Bouva zegt ten minste dat hij corruptie afkeurt.


  Maak melding

 16. vawaka dit verbaast me niks,ik heb al van af 10 januari eenn pakje gestuurd naar jullie land,om dat me vriendin daar is,en morgen jarig is ze woord 31,dus ik dat stuur het maar op tijd weg,beter te vroeg dan te laat toch.op 13 januari is het al in Suriname aan gekomen al daar. nu is het al de 30 dus,helaas nog niks binnen,heb ook de tnt al gebeld samen even gekeken naar die code,ik kan het volgen op het internet ja kan nog wel een paar weken duren,de suuri post gemailt en de douanen je raad het al je hoort niks terug. ja ik ben toch weer bang dat het door de douanen onder de mensen daar lekker verdeelt is,je kan het niet bewijzen maar gaat daar wel weer van uit. het kan morgen er ook zijn natuurlijk maar ik geloof dat niet dus. me vriendin heb dan niks van me gehad,en dat vind ik heel erg jammer.


  Maak melding

 17. ja Anne kan allen de Nederlanders de schuld geven he.wie voort het beleid al die jaren al daar toch die suuri zelf wij niet meer hoor allang niet meer,en wat te denk over de heer Bouterse,hij is aan de macht gekomen weer door om kopen natuurlijk. het woord helaas noot wat met dat land.


  Maak melding

 18. Okee! Ik ben even in de history van de reacties gedoken. De forumleden Gilvy, Musk en Henk Molenaar schrijven nooit anna_z maar altijd Anna_Z. De vraag is, wie van de drie is zodanig op zijn pik getrapt om een account Anna_Z aan te maken en te doen alsof ik dat ben. Het account anna_z (allemaal kleine letters) is namelijk al door mij bezet. Onze grappenmaker heeft dus Anna_Z aangemaakt. Hopelijk doet WKN hier wat aan. Via een ip adress match en emailadres is de boosdoener gauw te traceren.

  [Antwoord: IP adres is door ons gecheckt en hoort inderdaad niet bij deze anna_z.
  IP adres is verder niet eerder gebruikt (komt maar 1 maal voor)]  Maak melding

 19. Anna_z: Het valt me mee dat je het slavernijverleden, de Tachtigjarige Oorlog, de Inquisitie, de 1e en 2e Wereldoorlog en nog meer erbij haalt. Als je zelf gelooft wat je schrijft ben je echt rijp voor een psychiater!


  Maak melding

 20. @jack @blaka bakra

  Jullie hebben gereageerd op een nepaccount Anna_Z. Een hoofdletter A en Z. Mijn nick is anna_z. Gelukkig is de reactie op het nepaccount verwijderd. Iemand schijnt een vreselijke hekel aan mij te hebben en had een account Anna_Z aangemaakt. Ik had al een reactie op dit artikel gegeven. Hier nogmaals mijn reactie.

  “Vanaf haar ontstaan is Suriname een buitengewoon corrupt land. Dit is dus geen nieuws. Maar ik hoorde geluiden om de corruptie eens eindelijk te gaan aanpakken. Een goede zaak die we natuurlijk kritisch zullen blijven volgen.”


  Maak melding

 21. Surinamehad toezichthouders aan moeten stellen die scherp toezicht hielden op de ministersdepartementen.

  Het moet alsnog in werking worden gesteld om de komende projecten in goede banen te leiden.

  Naar mijn mening is dit het belangrijkste agendapunt van deze regering.

  2 Mannen kunnen niet het werk verrichten van een dozijn mannen.


  Maak melding

 22. Vorige regering was voorstaander van veel transparantie, vooral door ex-minister Santokhi werd dit duidelijk. Bij deze regering zien we het tegenovergestelde gebeuren


  Maak melding

 23. Ja, lekker he jongens, zo’n slecht nieuws over Suriname. Jullie hebben weer reden om te staan juichen en er is nu niemand die dit nieuws of organisatie in twijfel trekt. Zoals er wel wordt gedaan wanneer er wel weer eens goed nieuws over Suriname te lezen is.
  Toegegeven, de corruptie is helaas wijd verspreid over Suriname maar dat is al sinds jaar en dag zo. Dat is zeker niet te ontkennen. Maar die corruptie was er ook onder Pengel, onder Arron onder wijdenbosch onder Venetiaan en nu dus ook onder Bouterse.
  Zelfs de regering Venetiaan is het niet gelukt om de ant-corruptie wet in behandeling te nemen laat staan om het goed te keuren. Je mag dus gerust stellen dat de corruptie van de ene regering op de andere wordt overgedragen zonder dat wat aan wordt gedaan om het te bestrijden.
  Velen van ons weten ook dat de corruptie een ernstige ‘kwaal’is in Suriname.
  Meneer Molenaar heeft ooit tal van voorbeelden gegeven
  van de corruptie ook ten tijde van de regering Venetiaan.
  En daar mogen wij als Surinamers absoluut niet trots op zijn.
  Het moet een een uitdaging zijn voor deze regering om deze chronische en diepgewortelde corruptie te bestrijden.


  Maak melding

 24. JACK

  Ook bij mij. Ik heb vliegtickets gekocht voor mijn ouders en aangetekend via TNT op de post gezet. Het zijn oudjes dus internetten kunnen ze niet en thuis hebben ze ook geen internet. De tickets waren de derde dag al in Suriname. Ik belde mijn ouders op om te vragen of ze de tickets al hadden ontvangen. Dat was niet het geval. Na 2 weken nog steeds niets ontvangen, dus heb vanuit NL, Surpost (onbeschoft postbedrijf)gebeld. Een medewerker die nieteens uit zijn woorden kon komen (slecht nederlands) zei: Laten ze zelf de post komen halen, want we weten niet wanneer de postbode het pakketje gaat bezorgen. (kan je nagaan hoe nonchalant ze omgaan).Bankafschriften en verjaardagskaarten zijn ook nooit aangekomen. Is al langer dan een jaar. Een envelop waarin een kaart zit, voelt hard, dus denken ze dat er mogelijk Eurie’s erin zitten, dus huppeké, open maken en als er niets in zit, vernietigen. En de ontvanger maar wachten op de kaart. Ik denk dat de Postbezorgers van Sur(zeur)post geen benzine meer hebben door de corruptie op het hoofdkantoor (zie krantenberichten) om uit te rijden.Maar ik heb een oplossing! Ik stuur nu alles via een ander bedrijf en na drie dagen mag het afgehaald worden. Ik ga liever dit soort bedrijven steunen, dan Surpost. Surpost valt onder het Ministerie van Fin, dus winti waaiiiii, lanti pai(yyyyy) en op hun droge g.t zitten en om 15.00 uur naar huis.


  Maak melding

 25. Excuses aanvaard anna_z.
  Ik moet wel toegeven dat corruptie al eeuwenoud is in Suriname. Het is gewoon een terugkerende epidemie, net als de Dengue-knokkelkoorts.
  Uitroeien is mogelijk maar dan moet je van bovenaan beginnen. Heb ik een paar dagen geleden al geschreven op dit forum.
  Begin bij de hoogste Baas van het land, tevens de hoogste Baas van de Caricom. Ga dan naar corrumperende ministers zoals Abrahams, diefachtige DNA-leden, stelende Afdelings- hoofden en slapende chefs, afwezige controleurs en doe ze allemaal ontslaan; zonder pardon! En dan gaan we verder naar beneden en wie corrupt is onmiddelijk weg sturen. Want als je een zieke cel achter laat, kan deze epidemie nooit worden uitgeroeid.
  WIL JE DIT UITROEIEN, BEGIN VAN BOVENAF! Wil je een Wespennest vernietigen dan begin je niet bij die ene wesp op de Angalampoe, maar je pakt het hangende nest aan en verbrandt het, toch?
  Corruptie is niet iets van deze regering alleen, maar het lijkt alsof deze regering roept het te zullen aanpakken, maar dan ondertussen zelf heel veel corruptelingen in dienst neemt. Dat is verstevigen van het Wespennest.


  Maak melding

 26. Degene die hier beweren dat Suriname vanaf haar bestaan een buitengewoon corrupt land is wil verzoeken om niet zolang meer buiten suriname te vertoeven want ze weten niets over suriname.
  De corruptie is na de jaren 80 schrikbarend toegenomen in Suriname bijna iedereen deed mee hoge militairen politie,politici noem ze allemaal maar op, deze verschijnsel zie je in alle landen waar er een dictatuur heerst, of heeft geheerst omdat dit de enige manier is om te overleven. Na 8 dec 1982 is suriname in een stroomversnelling van moreel verval terecht gekomen. Met dank aan die oude vene is er tijdelijk een halt aan toe geroepen. Nu gaan we weer met sneltempo de zelfde kant weer op.


  Maak melding

 27. Een massamoordenaar, drugsbaron als president. Die geen respect heeft voor rechters en een rechtstaat. Een zoon in de veiligheidsdienst en die ook in de gevangenis heeft gezeten en die ook bekend staat als een topcrimineel. Een stiefzoon die gratie krijgt ondanks dat hij een nutteloze roofmoord heeft gepleegd waarbij een dode viel. Een minister die een toiletpot koopt van een half miljoen, Enz.enz.enz…..

  Tja wat wil je dan. Behoren in de lijst met de meest eerlijke en betrouwbaar, overkomende mensen in een land, gaat denk ik helaas niet lukken, voorlopig..


  Maak melding

 28. Als de Surinamer af wilt van de corruptie, moeten zij het thuis bij hun zelf afzweren. Samen vormen zij een vuist tegen de corruptie.

  En zullen de verantwoordelijke leiders en hun dienaren de woede van de bevolking ervaren als motivatie hun werk naar behoren uit te voeren en anders door hun incompetentie moeten aftreden.

  Je leeft vandaag in 2012 dus wees niet bang je stem te laten horen en vorm stakingsgroepen om kracht bij de toon te zetten en breng het geluid voor hun deur.

  Als je maar blijft mekkeren over leiders die hun verantwoordelijkheid moeten nemen zul je van een koude kermis thuis komen.


  Maak melding

 29. ANNABEL:Ik vraag me af waarom iemand een vreselijke hekel aan je zou hebben, dat ze een nepaccount aanmaken.
  Ik snap er niets van.
  Nou goed,er komt niet veel zinnigs uit je postings, maar om nou een hekel aan je te hebben gaat mij iets te ver. Het siert je in elk geval dat jij je excuses hebt aangeboden aan Musk, Henk molenaar en Gilvy.


  Maak melding

 30. Dit soort handelingen blijft schadelijk voor welke politieke partij dan ook. Er moet een waarheidscommissie in het leven geroepen worden om de hoofd verantwoordelijken publieke lijk te horen over hun incapable handelen.

  De gewone man moet dan voor hetmgerecht gedaagd worden en bestraft worden met een hoge boete of direct ontslag zonder recht op een uitkering betaald door de belastingbetaler.

  Bij corruptiebestrijding moet je blijven veranderen en blijven zoeken in oude zaken. Het leverd de staatskas veel geld op door bv beslag te leggen op boedel van de dader.

  Deze maatregelen dwingen en halen meer het goede uit de mens, alwetende dat je corruptie niet in zijn geheel te bestrijden is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.