DOE wil dienend in plaats van heersend leiderschap

35

PARAMARIBO, 8 apr – Suriname moet het hebben van dienend in plaats van heersend leiderschap. Dit stelt de politieke partij DOE in de nasleep van het debat over amnestie. Het debat in het parlement heeft nog eens duidelijk gemaakt dat standpunten ver uiteen liggen. “De polarisatie zal moeten afnemen als voorwaarde om grote en zekere stappen voorwaarts te kunnen maken.”

Zover is het dus nog lang niet. De enige vertegenwoordiger van DOE, Carl Breeveld, heeft dan ook niet meegedaan aan het debat. De partij noemt het “voorspelbaar” dat partijen geen consensus zouden bereiken. Het was ook te voorzien dat “het pad van polarisatie, dat ons als land en volk al zo lang verdeeld houdt wederom betreden zou worden. De emoties en de ratio hebben elkaar bekampt, wie gelijk heeft zal de geschiedenis moeten uitwijzen. “

DOE wil Suriname leiden naar een toekomst waar de polarisatie zal moeten afnemen als voorwaarde om grote en zekere stappen voorwaarts te kunnen maken. Het concept van dienend leiderschap is te verkiezen is boven het heersend leiderschap. “Wij moeten als volk de mogelijkheden die ons nog resten uitzoeken en ten volle gaan benutten in naam van gerechtigheid, vrede en ontwikkeling.” DOE gaf voor het debat al aan geen voorstander te zijn van amnestie voordat de strafzaak rind de Decembermoorden is afgerond.


35 REACTIES

 1. Meneer Breeveld,
  Dit is achteraf retoriek! Waar was u om de gevoelens van uw volgelingen te vertolken toen het nog relevant en noodzakelijk was? Wellicht overal behalve dan in De Nationale Assemblee.


  Maak melding

 2. Deze partij heeft door,dat bout in chavez stijl zijn politieke macht misbruikt om eigen belang. Het ergste is dat hun marionetten dat niet eens door hebben. toen hij niet aan de macht was zei hij dat Vene moest opstappen als President of voorzitter van de NPS. Wat doet hij nu hij verenigd beide functies, en wat doen zijn fans ???? ze praten het nu ook goed er is geen enkele vorm van kritiek………….


  Maak melding

 3. Idd DOE…dienend…immers het woord minister staat voor..

  ……Dienaar v/h Volk……

  Maar goed..het is nu Zwarte Lente in Sur. en maar hopen dat deze niet 30 jaar duurt!!


  Maak melding

 4. Paramanpinto,
  leer nou eens keer te lezen, en ook begrijpend te lezen dat zal jou misschien kunnen helpen om van jou dogma af te komen stomme rund dat je bent.Iedere gekozen ambtsdrager is in dienst van de samenleving en niet anders op yu kaw, haal jou kanis uit de kont van Bouterse iedereen kan zien dat deze Beest alle macht naar zich toe trekt en toch blijven idioten slapen.


  Maak melding

 5. Het is iedere Surinamers vrij te vinden , wat zij willen vinden . Maar de NDP is een revolutionaire partij , dat een vernieuwde visie op de Samenleving voorstaat . Daarbij is het koloniaal denken , absoluut niet meer van toepassing . De gene die het koloniaal bestuur terug willen brengen in Suriname . Zal zonder meer opgeruimd worden . Voor mij persoonlijk hoeft er geen verzoening te komen met koloniale onderdrukkers . Al deze uitbuiters van het Zwarte volk zal zonder meer Vernietig worden , wanneer de gelegenheid zich voor doet . Waarom zullen wij als land onder een paraplu komen van landen die ons alleen maar willen uitbuiten en vernederen . Al deze verachterlijke mensen moeten wij, revolutionairen onmiddelijke afmaken . Geen enkel genade mogen wij opbrengen voor onderdukkers en manupilatoren van het zwarte volk . Er zitten zogenaamde geestelijken daar voor het buitenland om ons volk dom te houden en te indoctrineren . Al deze lieden , waar duidelijk is gebleken dat zij zich bezig houden met manipulatie van het volk verdienen zonder pardon de zwaarste straf . En toch is het zo , dat onder de huidige omstandigheden , het verstandiger zou zijn deze lieden het werk onmogelijk te maken en zorgen dat zij het land verlaten. Weg met die duivels en verdoemde manipulators . Wij moeten Suriname beschermen tegen de rovers van weleer , die altijd honger schijnen te hebben naar andermans goed en haven . Wij moeten ten alle tijden bewust blijven en bezeffen dat vele aasgieren ons Mooie land Suriname willen Beheersen van uit het buitenland. Maar wij zijn al begonnen met het opruimen van dat kwaadardig gezwel dat kolonialisme heet . Vrij Suriname Vrij !!!!


  Maak melding

 6. Beste kondremangs,
  Een analyse van de bedoelingen van de dictator:
  vanaf het moment, dat Bouterse voorzitter van de NDP is geworden, heeft hij (vergeefs) geprobeerd om een NATIONALE leider te zijn op democratische wijze. Maar gedurende vele jaren en verkiezingen heeft hij (vergeefs) dat streven nagejaagd.
  1 keer is het gelukt om de meerderheid te vergaren NA de verkiezingen van 1996 NA verraad van enkele VHP DNA leden en de KTPI….maar zijn vazal Wijdenbosch wilde NIET aan het lijntje van Bouterse lopen en daardoor is er een scheuring TOEN ontstaan, NADAT Bouterse avn regeringsadviseur moest opstappen en NADAT Wijdenbosch hem een MOORDENAAR had genoemd……..
  Op een gegeven moment is Bouterse zijn strategie gaan aanpassen:overal en in iedere partij, waar er onvrede heerste door arrogantie van de oude leiders c.q. regeringen, heeft hij mensen naar binnen gehaald voor zijn groot ideaal: 1 partijstelsel en benoeming tot president voor het leven……
  Ga maar na:
  Door steeds erop te hameren, dat de traditionele politieke partijen gebaseerd zijn op etnisch/religieuze basis en op het feit, dat een partijvoorzitter GEEN president tegelijk mocht zijn, en MISBRUIK te maken van de ontevredenheid van de bevolking, is hij langzaam maar zeker naar doel geslopen als een dief in de nacht.
  De NPS heeft nu maar 4 zetels…..dus die partij is onder de traditionele aanhang(creolen) NIET meer in trek……de VHP heeft maar 8 zetels…..dat is ,in de ogen van Bouterse, de grootste struikelblok om zijn ultieme doel te bereiken(zie boven).Want hoe dan ook: de VHP heeft min of meer een trouwe aanhang…..
  De SPA is op sterven na dood; het zou de grootste aanhang moeten hebben ,als je kijkt naar de vakbeweging.Maar ook de vakbeweging is politiek verdeeld.
  DA 91 bestaat alleen nog bij de gratie van de NPS en VHP……..
  Om de macht van de VHP te breken, heeft Bouterse ZOVEEL mogelijk aanhangers van Hindostaanse afkomst op VITALE posten gezet…ga het maar na, hoe ze voor hem vechten!!!……ambassadeurs;DC’s, DNA leden en noem maar op….dus heeft hij NU de zware aanval geopend op de VHP door deze acties(dus Santokhie; pas op!!!)
  De 2 politieke blokken aan wie hij (mede) zijn presidentschap te danken heeft, zijn A-combinatie en VA.
  De A-Combinatie bestaat uit 3 Marronpartijen(om dat woord maar te gebruiken), die een STERKE aanhang heeft; ook daar heeft Bouterse zijn exponenten in zijn partij op los gegooid(Misikaba; Jabini en noem maar op). Dus Ronnie en co; pas op je tellen!!!Maar Bouterse is niet vergeten, Ronnie een STERKE aanhang in Paramaribo heeft………Dus hij is van latere zaak!!!
  VA olv Somo heeft nog steeds een grote aanhang onder onze Javaanse broeders en zusters……de KTPI heeft dat in de Megabende NIET kunnen waarmaken……dus zal Bouterse als strategische zet proberen Soemita te lozen en Somo binnen te halen…….Somo kan en zal NIET weigeren;anders zal hij merken,waartoe Bouterse OPNIEUW in staat is……
  Trouwens,Somo en Ronnie zijn AL aan Bouterse gebonden door hun VOOR stem……dus terugvallen op hun oude politieke kameraden van NF is afgesloten…….maar je weet maar NOOIT in de politiek!!!
  Verder zal Bouterse ALLE splinterpartijen, die onder paraplu van de NDP een zetel in de DNA verworven hebben(Nieuw Suriname; RESPECT voor Manorath); PALU; KTPI opslokken in het GROTER GEHEEL: 1 partij-stelsel, waarbij hij,Bouterse ZELF, president voor het leven wil worden en dat alle oppositie onder het mom van DEMOCRATIE ondergeschikt wordt gemaakt….Bouterse is bezig Suriname (OPNIEUW)te willen omvormen tot een land alla Cuba,Venezuela,Syrie, NoordKorea en VOORHEEN Lybie…..MAAR hij rekent bij de GROOTSTE MACHTSFACTOR, die er in Suriname bestaat:
  HET SURINAAMS VOLK.
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. Kleinzoon Anton de Kom haal uit naar Bouterse:

  Suriname is witwasland en amnestiewet is schurkenwet

  PMARIBO- Antoine de Kom, de kleinzoon van de legendarische Anton de Kom, is niet te spreken over de wijziging van de amnestiewet. In het Nederlands live tv- programma Buitenhof gaf hij vandaag zijn mening over de recente ontwikkelingen in Suriname. Daarbij haalde de dichter en forensische psychiater fel uit naar president Desi Delano Bouterse.
  “Deze wet is een schurkenwet. Er is naar mijn mening nu sprake van een vermomde dictatuur, een autoritaire staat. Er zijn verschillende maatregelen doorgevoerd binnen het leger en het ministerie van Justitie die daarop wijzen”, zegt de Kom.
  De Kom weet ook te melden dat Suriname een groot witwasland is. “Het is een grote witwasmachine. Als je in het land komt zie je de grote casino’s, de winkels met enorme voorraden, veel meer dan je in zo’n land zou verwachten. De wegen zijn verstopt met luxueuze auto’s, zeg maar de tegenprestaties voor buitenlandse cokeleveranties”, aldus De Kom.

  http://www.gfcnieuws.com/?p=111479


  Maak melding

 8. Kijk en juist dit zijn de dingen die ik niet verdraag…..Hallo kom met iets tastbaar kom met een resultaat zit niet te lullen als praat gek.

  Dat ding is ben je voor of ben je tegen speel geen huichel…ga jij voor een positieve toekomst met vooral vrede en begrip…. ma no kon leg rommel uit.


  Maak melding

 9. Breeveld gebruikt dezelfde drogredenen als de NDP.Hij moet weten dat het verraad was aan zijn kiezers door niet deel te nemen aan het debat.Daarvoor is hij door de kiezers daar geplaatst om namens hun,hun standpunt kenbaar te maken.Hij moet leren van de jonge Monorath.Al zit die in een verkeerde kamp,toch heeft hij de NDP-ers alle hoeken en gaten van de vergaderzaal laten zien.En met boeva heeft hij de vloer aangeveegd en daarna een schop verkocht in verschilende talen.Daar hadden boeva en misiekaka niet veel op te zeggen.

  De leden van de krijgsraad zijn pas moedige mensen.En ik sta keihard achter hun.De stille tocht is voor mij ook ter ondersteuning van hun.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Hhahaahahaha TTheo die rovers zijn nu aan de macht in Suriname.Zie hoe hij zijn familie en loyalisten op hoge en belangrijke posten zet, eigenlijk verdienen al die paarse honden de dood straf.


  Maak melding

 11. Antoine de Kom, de kleinzoon van de legendarische Anton de Kom,Dichter en forensische psychiater haalt fel uit naar president Desi Delano Bouterse.

  Aangezien deze man een deskundige is op een bepaald gebied, vraag ik mij ook af of zijn uitingen ook zullen uitkomen. Zou het gebeuren, dan moet ik erbij zeggen dat het vrij ernstig zal zijn.

  Een verstandig persoon die alles op een rijtje zet zal snel erachter komen dat alles om macht draait en vriendjes politiek. Bijna een “ieder” zit in de politiek voor zich zelf.
  Wat mij ook dwars zit is het feit dat velen Presidenten van het buitenland waarmee er zaken gedaan worden ook geen bepaald schone lei hebben.
  Ik hoop en wens wens alle goeds voor mijn land en volk.


  Maak melding

 12. Een citaat van Antoine de Kom (de kleinzoon van de grootste verzetsheld die Suriname ooit heeft gekend), nadat hij in een live-uitzending op de Nederlandse televisie fulmineerde en overduidelijk walgde van de smerige rioolrat Bouterse;

  —————————–

  vraag – “Wanneer gaat u weer (op vakantie) naar Suriname?”

  antwoord – “Om veiligheidsreden kan ik dat niet zeggen”

  —————————–

  Om Bouta even te citeren;

  “Landgenoten… is dít wat er van Suriname moet worden? Moeten wij echt een land zijn waar mensen om ‘veiligheidsredenen’ niet kunnen aangeven wanneer ze op vakantie gaan… is dít wat Anton de Kom met zijn verzet voor ogen had?”

  Mijn oprechte vraag; wie is er onderdrukkender… was het Bouta, of was het Bakra?

  (let wel – ik heb het over de onderdrukking van de vrije wil, niet over de wandaden).


  Maak melding

 13. @BakraBasi.
  Antoine de Kom over Bouterse… denkt hij nou echt dat hij is geaccepteerd als te zijn een Hollander? Hij lijkt erop, maar is het niet en zal het merken ook, want dit volk verandert niet. Ze waren toen racistisch zijn het nu en zullen het in de toekomst blijven. Antoine je bent een allochtoon en besmeurt het helden dom van je vader!


  Maak melding

 14. Nobruya, leuke analyse maar wat denk je van het Chileens/Argentijns concept. De amnestie werd in die landen ongedaan gemaakt door andere regeringen en de dictators verdwijnen alsnog voor hun leven achter de tralies.
  Topcrimineel Bouterse heeft nu zijn eigen graf gegraven, het is het begin van zijn einde. Ik durf zelf te verklaren dat ergens in 2013 verkiezingen worden gehouden in Suriname.
  Het verzet tegen deze crimineel zal de komende tijd alleen maar toenemen, zelfs de parlementariers die nu voor zijn amnestie gestemd hebben zullen hem dit jaar nog laten vallen.


  Maak melding

 15. TTheo= Voor mij persoonlijk hoeft er geen verzoening te komen met koloniale onderdrukkers Al deze uitbuiters van het Zwarte volk zal zonder meer Vernietig worden , wanneer de gelegenheid zich voor doet . Waarom zullen wij als land onder een paraplu komen van landen die ons alleen maar willen uitbuiten en vernederen.

  TTheo. ik vraag mij af of je wel stil staat over de geschiedenis van suriname. Wie denk je dat al het goud plundert in surinmae, en hoeveel procent krijgt suriname?

  laat mij jou een ding zeggen. Er is geen eenheid in Suriname en de denkwijze is soms zo krom dat het land niet eens op een eerlijk manier voorruit komt.

  Sommige Surinamers geeft je geld onder de tafel en het probleem wordt opgelost. Heb het zelfs meegemaakt, helaas had ik niets betaald.

  Ik zou zeggen:: plunderaars en onderdrukkers zijn er nog steeds in Suriname, maar wordt wel op een nette manier afgedaan zodat het volk niets van merkt.

  IK MIS STRUCTUUR, DAADKRACHT EN VOORAL RESPECT NAAR ELKAAR TOE. EN HET ALLER BELANGRIJKSTE IS COMMUNICEREN


  Maak melding

 16. @ Ttheo,

  Hoe kan het toch dat je bij alles de slavernij weet te betrekken? Nederlanders en Duitsers gaan ruim 60 jaar na de oorlog weer met respect met elkaar , kan ik een duitser van 30 iets kwali nemen? Gooi dit toch van je af, doe wat met je talenten, maak je eigen toekomst…..


  Maak melding

 17. Breeveld is een slijmbal.
  Maar onze mense gaat niet naar hem overlope.
  Misschien dat hij wel die domme front massa gaat vinde.
  Breeveld denkt 2 honde vechte om 1 been.
  Dus dan neem ik als grootste hond die been in mij bek.
  Maak je borst maar nat hor zielege wanabee lijder.
  Onze NDP mense blijven wat dan ook bij onse baas.
  Voor altijd.


  Maak melding

 18. Reële dreiging

  “Na de geweldsdaden van Breivik in Noorwegen tonen ook andere Europese incidenten aan dat deze dreiging reëel is”, zegt Akerboom in de Telegraaf. In Florence schoot een neofascist vijf Senegalezen neer. In Duitsland blijken tien moorden op Turkse allochtonen te zijn gepleegd door de rechts-extremistische Nationalsozialistischer Untergrund . Een Italiaanse anarchistische groep stuurde bombrieven rond.
  Voor de Surinamers is dit een extra waarschuwing , dat men niet in de wind mag Slaan . De bom gaat barten , vroeg of laat . Europa is een gevaarlijke plek voor zwarte mensen . Nu Suriname zo een mooi land is wordt het toch tijd dat de Surinamers in nederland huiswaars gaan keren . Wat gaat u er aan hebben , wanneer zij uw kinderen gaan doden , zoal zij dat met de joden gedaan hebben . Vele nederlanders hebben toen samen gespannen met de duitser om de joden op grote schaal te doden . En zoals u weet , heeft de geschiedenis de neiging zicht te herhalen . Bouw uw basis a.u.b. niet op drijfzand , denk nogmaals aan uw kinderen . Behoed uw nageslacht voor vergassing , door massa moordenaars en hun helpers in nederland . De moordenaars wachten hun kans af . En dat komt meestal in een tijd van instabilitiet en chaos . wie gaat uw nageslacht dan beschermen in Europa ? Niemand natuurlijk !!!!


  Maak melding

 19. NOBRUYA,
  Unu no e bruya, bakasi na ini wi kondre na wi na basi. Groot Europa praat over verzoening terwijl Calimerostan het heeft over visa-boycot. Het grote Amerika respecteert onze democratische spelregels en Calimerostan organiseert 2 stille omgangen. Dit laatse kan een heel gezellige boel worden.


  Maak melding

 20. zielig deze partij, hun naam al
  DOE = Domme Obscure Ezels!

  Straks gaan ze hun handen in onschuld wassen.
  Je doet mee met de hoofdclown of je doet niet mee en stapt eruit. Maar ja, geen beslissing durven te nemen is ook een beslissing. Toch?


  Maak melding

 21. Die paarse ezels hebben het niet door dat ze door hun slaafse houding en hun minderwaardigheidscomplex weer een dictatuur aan het crieeren zijn in Suriname, die idioten.


  Maak melding

 22. @Henk Molenaar
  ik heb het gevolgd, Antoine de Kom slaat wederom de spijker op zijn kop…Helaas veel van mijn broeders aldaar hebben last van struisvogel “ziekte” en gemakzucht/HEBZUCHT.


  Maak melding

 23. En nu is het wachten op Anna_z onze voodoopriesteres en c.s. die Antoine de Kom gaan uitmaken voor redimusi,koloniaal geconditioneerde en wat dies meer zij, maar dat is dan inrellevant.
  Want wat als een paal boven water staat is dat Antoine het gelijk en zijn kant heeft, en dat is de waarheid en niets anders dan de waarheid.


  Maak melding

 24. “DOE wil dienend in plaats van heersend leiderschap”.
  Ik hoop niet dat “de verdraaiende van de feiten kamplieden”, “dienend leiderschap” zullen interpreteren als “onderkruipend leiderschap”, want daar koopt niemand iets voor.

  DOE moet kijken naar de ontwikkelingen. “Heersend leiderschap” hoeft per definitie niet verkeerd te zijn. Het kan integendeel slagvaardigheid teweeg brengen in plaats van halfslachtigheid. Een coalitie van een dergelijke omvang, met een tweederde meerderheid, is vaak zelfs geroepen om heersend op te treden. “Heersend leiderschap” kan trouwens tegelijkertijd ook “dienend leiderschap” impliceren.

  DOE, do your thing in de oppositiebank. Maar geef niet nodeloos een negatieve lading aan zaken, waarvan ze beide bevorderlijk kunnen zijn. Met een (1) zetel in de DNA mag DOE haar positie wel nuchterder bekijken.


  Maak melding

 25. Deze partij heeft geen schijn van kans, ze gaan lang wachten boi, voor dat ze wat kunnen gaan doen in het land wat zij dan willen. En de vraag is stel er komen verkiezingen zullen dan veel mensen op ze stemmen, dacht ’t niet. Maar goed hoop doet soms leven.


  Maak melding

 26. “Zondag 8 april 2012 om 17:41 uur, door BriepBap

  Kijk en juist dit zijn de dingen die ik niet verdraag…..Hallo kom met iets tastbaar kom met een resultaat zit niet te lullen als praat gek.

  Dat ding is ben je voor of ben je tegen speel geen huichel…ga jij voor een positieve toekomst met vooral vrede en begrip…. ma no kon leg rommel uit.”

  Met de nadruk op “ga jij voor een positieve toekomst met vooral vrede en begrip….”

  Kunt u mij op weg helpen? Wat moet ik verstaan onder
  “een positieve toekomst met vooral vrede en begrip….”
  Is dit zoiets als 7-8 december 1982?!


  Maak melding

 27. @Zucht

  “En nu is het wachten op Anna_z onze voodoopriesteres en c.s. die Antoine de Kom gaan uitmaken voor redimusi,koloniaal geconditioneerde en wat dies meer zij, maar dat is dan inrellevant.”

  Luister knulletje,
  Ik ga zeker niet Antoine de Kom uitmaken voor redimusu en koloniaal geconditioneerde. Hij is het immers al. Inrellevant???? Je bedoelt vast irrelevant. 😉


  Maak melding

 28. Wanneer ga Breeveld eindelijk eens wat doen?? Hij kan moeilijk steeds met zijn staart tussen de benen naar het buitenland gaan als er belangrijke stemmingen zijn.

  Breeveld je valt door de mand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.