Venetiaan: welke waarheid wordt gediend?

29

PARAMARIBO, 4 apr – Welke waarheid wordt gediend? Voor ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan is dit de vraag in het debat rond amnestie. Het is ook de vraag die de initiatiefnemers van het betreffende wetsvoorstel zich moeten stellen. Want, sinds de coup van 1980 zijn er aardig wat waarheden de wereld in gejaagd.

Zo is er de ‘waarheid’ van de vijftien tegenstanders van het militaire regime. “Dat zij op de vlucht werden doodgeschoten. En dat ze bezig waren met een CIA-coup”, zei Venetiaan. Met het doordrukken van een amnestieregeling zal dat blijven hangen. En loopt de samenleving het gevaar een vertekend beeld over te houden. Want waren de mensen echt dat wat er van hen verteld wordt.

En dan is er nog de waarheid van al die slachtoffers “waar niemand meer over praat.” Mensen die op gewelddadige wijze om het leven kwamen. En dat alleen maar omdat ze op een of andere manier in de weg zaten. En er is ook dé waarheid. “En die is dat de hoofdverdachte en vier en twintig anderen hun straf kunnen ontlopen”, aldus Venetiaan. Een waarheid waar de voorstemmers mee zullen moeten leven.

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Na de debatten in de 1e ronde wil ik van hieruit de parlementariers die echt inhoudelijk hebben gepleit voor de democratie in suriname willen bedanken en motiveren om verder te gaan in hun strijd.Kan me best voorstellen dat wat je in jaren hebt opgebouwd in mum van tijd in rook zien opgaan.Call and we will be there.


  Maak melding

 2. Beste mensen de natuur doet z’n werk er zal nog meer hierover verteld worden en ook gebeuren. Gods molen draaid langzaam maar zeker.

  R.Slagveer


  Maak melding

 3. Juist hij V’tje moet zijn mond dicht houden jaren ’80 vooral rond 7/8 dec 82 was spelen voor hem, want dat gaf hem de kans President te worden dit spel was voor hem drie keer president, dan denk jij dat hij 8dec82 erg vindt…a bin sa bari …8 dec gi mi wan lo.


  Maak melding

 4. RECHT EN WAARHEID MAKEN DEMOCRATISCH VRIJ,

  heb ik altijd geleerd.

  ook het feit dat deze zelfde vene(15 jaar lang )om de 5 jaren verkiezingsbeelden toonde op de stvs over de DECEMBERKWESTIE.

  Propaganda maken op het leed der nabestaanden is de immorele Waarheid die geleid heeft tot Amnestie verlening door het doordenkend Surinaams Volk!

  Vrijheid is een relatief begrip.


  Maak melding

 5. Somo en Brunswijk tonen weer eens aan hoe opportunistische ze zijn. Welke bedragen zijn er over tafel gegaan afgelopen weekend toen het gesprek van de drie criminelen in het huis van DDB plaats vond?? Voor welke bedragen is SME verkocht??

  Waarom zijn deze verdachten nooit aan het begin van het proces in verzekerde bewaring gesteld?? Nu is hen alle kansen geboden om de rechtsgang te frustreren en uiteindelijk zelfs te blokkeren. Begrijpt die domme Bruns dan niet dat het zware protest dat Frankrijk gaf betekent dat bij aanname alle verdragen en overeenkomsten met Fr en Fr Guyana opgeschort worden. Daar kan hij dus geen Njang meer maken. Maar belangrijker is dat het symbool is voor waar SME voor komt te staan: de wereld van SME bestaat staks uit niet meer dan het driehoek je SME-Venezuela-Cuba. En als Chavez president af is, wat niet lang meer duurt, alleen nog maar uit SME en Cuba.


  Maak melding

 6. Bouterse en zijn paarse handlangers zetten Suriname op de kaart! De schade is nu al enorm. Lekker bezig president.

  Amnesty International start bliksemactie tegen Surinaamse Amnestiewet

  DEN HAAG – Amnesty International is een wereldwijd verspreide actie begonnen gericht tegen de aanname van de Amnestiewet in Suriname. Deze ‘Urgent Actions’, oftewel ‘Bliksemacties’, zijn door Amnesty’s Internationale Secretariaat in Londen opgesteld. Amnesty International roept al haar netwerken op naar de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) mailtjes te sturen tegen de aanname van de wet.

  Ook worden de netwerken opgeroepen de amnestiekwestie in Suriname onder de aandacht van alle diplomatieke vertegenwoordigers in de wereld te vestigen.


  Maak melding

 7. Bedankt venetiaan.
  In Suriname staan normen en waarden recht tegen over criminelen,Het zijn juist deze oplichters, criminele en moordenaars die willen aangeven hoe de scheidslijn van moraal, fatsoen en rechtvaardigheid moet lopen in Suriname.Deze schoften zijn bezig een samenleving te creeren waar crimineel gedrag beloond wordt en ook normaal gevonden wordt.Deze hele circus van die paarse VARKENS dient maar één doel en dat is hoe zei die massamoordenaar en zijn bende uit de gevangenis kunnen houden. Die monster die verantwoordelijk is voor moreel en norm verval binnen onze samenleving een figuur die Suriname heeft berooft van zijn onschuld en fatsoen.
  Die paarse Varkens zijn vergeten dat die monster die ze ten koste van alles uit de gevangenis willen houden hoogst persoonlijk verantwoordelijk is voor de teloorgang van onze mooie land Suriname.
  Onze munteenheid, onze goudvoorraad van de centrale bank,Het toelaten van drugs vliegtuigen in het binnenland,Suriname als Narcostaat op de wereld kaart zetten,Grove schending van de mensenrechten dit kan je allemaal op de conto van massamoordenaar Desi Bouterse schrijven. en niet vergeten hoe deze BEEST om is gegaan met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Suriname. Voor deze schoft willen die paarse idioten een amnestie wet aannemen.Als de jongeren van Suriname jullie vandaag of morgen gaan confronteren met de vraag waarom er moreel verval is in Suriname hoop ik dat jullie eerlijk zijn in jullie antwoord en niet de slavernij de schuld geven voor wat jullie nu zaaien.


  Maak melding

 8. Helaas, de waarheid zal nooit bekend worden. Maar we kennen de waarheid, we weten dat het moordenaars waren. Bouta en zijn companen. Maar tegen het plan Bouterse valt niet te vechten. Hij heeft zich met cokegeld de positie van el president verworven. En nu met cokegeld heeft hij zijn meerderheid voor die amnestie gekocht. Ratten zoals Somohardjo verkopen nog wel hun eigen ouwe moer. Vast staat dat el president slechts een belang kent en dat is zijn eigen belang. Hij diende en dient niet het volk, de rechtstaat en het land Suriname. Hij heeft lak aan dat alles. Deze strijd is verloren maar hopelijk is het volk wijzer bij de volgende verkiezingen en maken we deze amnestiewet, dit gedrocht weer ongedaan.


  Maak melding

 9. Transformatie staatsmijnbouwbedrijf Grassalco
  woensdag, 04 april 2012 00:00

  Paramaribo – De transformatie van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco naar de State Mineral and Mining Company Holding is gaande. Directeur Sergio Akiemboto zegt dat de juridische zaken in orde worden gemaakt om de transformatie rond te krijgen. De State Mineral and Mining Company Holding zal de moedermaatschappij worden met drie dochterondernemingen die zich respectievelijk …

  zullen bezighouden met de productie van goud, bauxiet en steenslag. Akiemboto vindt de transformatie noodzakelijk, zodat elk van de drie dochterondernemingen zich met de specifieke producten
  kan bezig houden . Dit is het uiteindelijke doel van de strijd , het zelf verwerken van de eigen natuurlijke rijkdommen . Verder het zelf bepalen van de koers van het land en wetten maken wat voor ons van belang is . Tevens is de internationale rechtsorde hypocriet , in de zin dat het een macht als China niets kan maken wanneer daar de mensen rechten grof geschonden worden . Maar bij kleine landen willen zij hun spierballen laten zien . Het probleem nu is dat de kleine landen niet meer geintimideerd raken van hypocriete dreigementen en rechts-regels .


  Maak melding

 10. Ronald boi, ik heb je horen brallen op de radio eerder op deze dag. Je laat van je horen, jongen hou je rustig je hebt je tijd gehad, en je zakken goed gevuld
  Je was president geen goeie eigen mening ja. A kaba now
  Lieb a kondre djie trawang, geniet van je oude dag.
  Ga je ook een protest brief opstellen tegen baas, nee toch. Ik volg je, aboeng, rustig ja!!!!


  Maak melding

 11. Venetiaan ;’Welke waarheid wordt gediend ‘ ?
  Tien lange tropische jaren was jij de president van Republiek Suriname en tot de dag vandaag ben jij nog niet achter gekomen welke waarheid hiermee gediend wordt ?
  Hierbij enkele geconstateerde waarheden ;
  – Tijdens jouw tien schone handen-bewind verzuimde jij om een Constitutioneel Hof te installeren
  – In jouw beleid was het re-vitaliseren van de Nederlandse Rechts Orde , prioriteit nr.1
  – Het geen gehoor geven aan de smeek-bede van de nabestaanden voor een waarheidscommissie/referendum
  – De afwezigheid van een Nationaal Ontwikkelingsplan
  – Middels jouw rijvaardigheid is de overvolle NPS-busje en met nog maar drie passagiers in de trens
  beland
  – De roep van de NPS-volkje voor een nieuwe chauffeur voor de NPS-busje wordt door jouw persoon volledig en op schaamteloze wijze genegeerd

  Rest mijn persoon nog maar drie vragen te stellen ;
  1 Waarom verzuimde jij om een Constitutioneel Hof te installeren ???
  2 Waarom had jij geen stappen of moeite genomen om de gekluiste documenten die in Den Haag liggen , om ter inzage te krijgen , zodat de mogelijkheid en de ruimte voor een gedegen onderzoek te kunnen verrichten om achter de ” Juridische- en Feitelijke Waarheid ” te komen ???
  3 Werd jij toen onder druk gezet door Nederland om enkel te focussen op de ” Neppe december-strafproces ??

  Het surinaamse volk wordt misleid met de zgn .december strafproces .
  Een proces die enkel de belangen en wensen van de ex-kolonisator moeten verwezenlijken .
  De ingediende voorstel voor Amnestie-Wetswijzing is voor de tegenstaanders van de Amnestie -voorstel een dolksteek en Nederland ziet langzaam zijn oppositie tegen de Huidige President van de Republiek Suriname als kaarten-huis uit elkaar vallen .

  SURINAMER ONTWAAKT !!!
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI !!!
  I LOVE SU !!!


  Maak melding

 12. Suriname is en blijft een onafhankelijke staat.
  In frankenstein moeten ze eerst proberen de mandaat van
  het volk te ktijgen en niet bemoeien met anders man zaken.
  Je regeert in een land zonder meerderheid te hebben en met een grote mond nog ook.
  Groetjes,


  Maak melding

 13. Brunswijk,ben jij die twee lijfwachten van jou vergeten die koelbloedig door R. Cristopher zijn vermoord?
  Ben jij jou marron broeders en zusters vergeten die met duizenden naar Frankrijk zijn gevlucht en de honderden slachtingen te Moiwana. weer zo een dom achterlijke vergelijking van onze TTheotje, als je jou niet wil houden aan internationale rechtsregels moet je ze niet teken.waarom schaf je de grondwet niet af, dan kunnen jullie Suriname regeren volgens die criminele wetten van DDB. Je moet ook niet huilen wanneer jullie zogenaamde lijders jullie onderdrukt en vermoord.
  Ook China is vandaag aan de dag gevoelig voor internationale druk dus lul niet dom TTheotje jij leeft duidelijk buiten de realiteit. Nog even dan zal je zien dat China en Rusland eieren voor hun geld kiezen aangaande Syrie , net als in Libie.


  Maak melding

 14. Er is geen waarheid meer in ons land.Een deel van het volk zit reeds diep in drijfzand.Ze houden elkaar vast en denken elkaar zo te helpen,maar ze zakken verder weg in hun eigen leugens en bedrog.


  Maak melding

 15. Ha die theo,

  Je hebt gelijk we moeten ons focussen op de toekomst.
  Baja, wat gaan we doen met SUMA Lumber.(houtconcessies).

  Sino-Forest bezit 64% van de aandelen van GGL (houtkap).
  GGL heeft een deal van 6 milj gesloten met Suma dec 2011.
  WIE heeft de deal gesloten met deze boeven?
  Sino-forrest is failliet verklaard vanwege frauduleuze handelingen.

  “This is yet another indication of what we have said all along, that Sino-Forest’s management has committed a massive fraud and has deceived its shareholders and creditors,” Muddy Waters said in a statement.”
  http://www.thestreet.com/story/11477110/1/sino-forest-files-bankruptcy-sues-muddy-waters-for-4b.html

  “In the end, Sino-Forest Corp. collapsed because its Chinese operating structure could not hold up against the scrutiny of Western auditing standards once it was cast into the limelight.
  http://business.financialpost.com/2012/03/30/sino-forest-files-for-creditor-protection/

  Vertel de waarheid, wie heeft deze deal gesloten rond dec 2011?
  Zijn er nog meer deals met dergelijke Chinese bedrijven?

  Zijn jullie suri aan het verkopen voor een appel en een ei?
  De waarheid aub.


  Maak melding

 16. Amneasty Internationaal!

  Het doet de dombo’s in Suriname echt niets wat Amnesty Internationaal wil bereiken met hun bliksemaktie. Die Paarse Dombo’s zijn bewiest van moord, corruptie en omkoping zodanig, dat ze niet meer weten wat goed en wat slecht is voor Suriname.
  Wat een raar volk zijn we toch.


  Maak melding

 17. @ wikkileaks

  Mooi verhaal wat je allemaal schrijft!

  Volgens mij al die dingen die je schrijft speelden al ruim voor Bouta. In mijn ogen is geen van die partijen iets waard omdat alles om eigen belangen draait. Zeg mij welke Surinamer ooit beter geworden is van welke partij dan ook? De enige Surinamers die wat overhouden zijn de gene die vriendjes hebben in de politiek of iemand hebben die er close contacten op na houdt. In mijn ogen is Suriname alles al kwijt geraakt toen het zo nodig onafhankelijk moest worden en het Nederland te heet onder hun voeten werd niet te vergeten, want ze hebben Suriname wel snel daarbij in het zadel geholpen met hun zogenaamde tegoeden die niet eens echt in de buurt komen wat Suriname als land vergoedt moet krijgen. Ik begrijp ook niet waarom je zo nodig de NDP aanhang moet uitschelden als varkens. Ben jij nu een haar beter dan Bouta of welke partij dan ook in Suriname. Ik begrijp elke aanhang in Suriname omdat we telkens hoop koesteren in een betere regering. Helaas voor de meeste Surinamers wordt ons altijd een bot voor de neus gehouden, het is spijtig maar zo. Democratie wat is dat vraag ik wel eens af? Ik weet bijna zeker dat heel wat Surinamers al die oude bekenden daar in de politiek weg willen hebben en de Surinaamse jeugd daar willen hebben, maar hoe krijg je die oude rotten weg, want ze zijn zo geslepen. Als voorbeeld noem ik Venetiaan maar die het zo voor elkaar heeft gekregen dat hij lekker gratis woont en weet ik allemaal nog meer. Wikkileaks het heeft geen zin om op deze forum je eigen landgenoten uit te schelden, ik ga ervan uit dat je Surinamer bent. Stay focus, want een ieder haalt Bouta aan maar dat is niet het gehele plaatje. Hoe zuur het ook klinkt voor de na bestaanden, maar ik persoonlijk denk dat politiek Suriname niets geeft om wat er 30 jaar geleden is gebeurd. Het word alleen maar gebruikt om stemming makerij, zwart maken van anderen en het zogenaamd laten zien van kijk hoe goed ik ben. Als Surinamer zie ik dit met leed aan vanuit Europa hoe mijn medemensen daar zo voor de gek worden gehouden. Mijn wens is dat er nu een keer een echte leider gaat opstaan die aan het volk zal denken dan aan zelfverrijking van hem, familie en vrienden.


  Maak melding

 18. Alle oliedomme aanhangers zullen het bittere brood der leugen en onrecht in de keel gedrukt krijgen. Ze verdienen de komende onderdrukking, onrust,onvrede en armoede. Zevenmaal erger dan jaren tachtig. Het volk laat haar stem niet horen.


  Maak melding

 19. Ja wikkileaks, ik had het ook gelezen en de tranen schoten in mijn ogen, wat een waardige houding zeg, kunnen we allemaal wat van leren!


  Maak melding

 20. @Wikkileaks

  Een aanvulling. De lijfwachten van Brunswijk zijn door R. Christopher en M. lindscheer vermoord. Deze laatste bevindt zich dagelijks in de nabijheid van Bouterse. Met de goedkeuring van amnestie voor Bouterse cs. pleegt hij verraad aan zijn overleden strijdmakkers. Misschien kunnen de nabestaanden van hen het probleem Brunswijk oplossen.


  Maak melding

 21. @Wikkileaks

  Ik kreeg geen kippenvel, maar ik moest wel enorm kotsen. Met religieuze prietpraat stop je het morele verval welke in Suriname manifest geworden is niet! Laat een ieder zich afvragen, waarom de twee politiemannen die recent een Haitiaan vermoord hebben, wel gestraft moeten worden, terwijl Bouterse met het vijftienvoudige weg mag komen. Ik heb ongelooflijk respect gekregen voor Santohki, Monorath en Asabina. Mannen die het aangezicht van Suriname internationaal vertikken te besmeuren.


  Maak melding

 22. beste surinaamers kies de kant van het goede kies voor nps vhp spa da91 doe bep als voor recht zonder geweld zonder moordt of mishandeling recht moet recht krijgen desi delano bouterse en de andere daders moeten berecht worden en in het gevang dat is normaal en zo hoort het te gaan ndp zal best goede ideeen hebben maar niet met een president die verdacht wordt van moordt dat is niet een partij met normaale gang van zaken dat weten julie toch ook wel neem ik aan


  Maak melding

 23. amnesty internationaal waar was zij toen Bush opdracht gaf om Irak te bombaderen mensen laat de surinamers hun probleem oplossen op hun geeigende wijze,waar was Nederland in 1992 tijdens de behandeling van de vorige amnestie wet wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.