Jessurun: “Wie moeten we amnestie verlenen?”

27

PARAMARIBO, 3 apr – “Wie moeten we eigenlijk amnestie verlenen?” Dit vroeg parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA 91) in het parlement. Niemand heeft tot nog toe bekend betrokken te zijn bij mensenrechtenschendingen in de jaren tachtig. Dat geldt ook de executies van acht december 1982. De vraag is dan ook wat voor zin het heeft amnestie te verschaffen.

Het heeft er meer van dat moordenaars vrijuit moeten gaan. “Het gaat om het bevorderen van vergetelheid en straffeloosheid”, zei Jessurun. Het respecteren van de rechten van de nabestaanden is zoek. Jarenlang lopen mensen al met trauma’s rond. Het mentaal en moreel lijden wordt versterkt. Er wordt even makkelijk voorbij gegaan aan de standpunten van vele maatschappelijke organisaties. Die hebben onomwonden aangegeven tegen amnestie te zijn.

Het doordrukken staat gelijk aan kiezersbedrog. “Tijdens de verkiezingen verzwegen ze hun amnestieplannen. Ze beloofden de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren. Bij wijze van damage control komt er nu een waarheidscommissie. Dat is mosterd na de maaltijd, bedrog. De daders krijgen vooraf amnestie, ze hoeven geen enkele verantwoording af te leggen. Zoals de president en hoofdverdachte het stelde: de staatszorg is ondeelbaar.”

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Staatszorg is een verkeerd gekozen term. ‘De ongrondwettelijke zorg is ondeelbaar’, bedoelt de massaslachter. Deze criminele bende gelijkstellen aan de surinaamse staat klopt niet, omdat zij bij de natie in het krijt staan. Daar veranderd amnestie niets aan.


  Maak melding

 2. Ik vraag mij af even los van de 8 december moorden.
  Als deze wet wordt aangenomen ,kunnen toekomstige moordenaars een beroep doen op deze wet .
  Dit zou dan een behoorlijk inbreuk zijn op gerechtigheid en vrijheid van menings uiting.
  Ik hoop dat de rechters en degene die een besluit nemen er van bewust zijn dat zij verantwoordelijk zijn voor de toekomst van de burgers,en economische belangen dat niet moeten bepalen.
  Want het gaat om de veiligheid van de burgers.
  En ik hoop dat de burgers zich ook daarvan bewust zijn .


  Maak melding

 3. Ha…juist meneer jessurun wie of wat amnestie,als niemand wat gedaan heeft.Niemand heeft tot nu toe wat gezegd of bekent.Als je vraagt om amnestie,dan heb je het wel geflikt,griezel,vandaar al die haast.Maar dit noemt men letterlijk zand in de ogen strooien van het volk.Iedereen,zegt dat hij ,ddb,democratisch is gekozen(en dat is ook zo)maar wie heeft voor hem gekozen,mijn surinaamse broeders,die nog steeds in zoete praatje,s geloven.Het merendeel van de coalitie is voor amnestie,maar wie zijn het,de meesten hebben ook boter op hun kop.Het verhaal van dit toneelspelletje over de amnestie,was al lang eerder geschreven.


  Maak melding

 4. Beste Kondremangs,

  Tja; dan zitten we in een dillema; want alle vermeende daders/verdachten lijden aan AMNESIA……..

  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 5. Ze praten over democratie in suriname, maar hebben jullie gezien hoe Somohardjo zijn leden vroeg wie tegen de amnestie is.

  Hij vroeg : wie is er tegen , sta op…., toen telde hij 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10….bam, aangenomen

  Dit is misleiding van het volk, en Somohardjo is vergeten dat Bouta he en Brunswijk wilde afmaken……


  Maak melding

 6. Winston denk goed na jongen, wat een domme vraag.
  Maar goed jou heb ik nooit hoog ingeschat, je zit ermaar om zulke onzin uit te kraaien. Ik heb je gezien en gehoord. Shame Shamae Shame, meen ik hoor.
  Wat je denkt en wil gaat niet gebeuren, en ik check je
  hoe je je daarna zal gedragen als baas de strijd wint
  ie sa doe lik wang, la maar!!!!!!


  Maak melding

 7. Niemand heeft tot nog toe bekend betrokken te zijn bij mensenrechtenschendingen

  “Wie moeten we amnestie verlenen?”

  En voor WIE en Waarom zo’n HAAST ?

  A MILLION DOLLAR QUESTION !!!!!!

  Simpele vraag voor de aanhangers van Bouterse.


  Maak melding

 8. Die Harish Monorath wil indruk make met ze gestudeert mond.
  Maak niets uit al is hij nog zo knap.
  En al kant hij nog zo moi praate.
  Het gaat om wie is de baas die bepaald.
  Mense moete op passe met hun mond.
  Knapheit is niet alles.


  Maak melding

 9. Die paarse bende denken door deze wetswijziging in te voeren rust en stabiliteit en vooruitgang gaat komen, het tegendeel is echter het gevolg, konden daarom niet meer wachten, het had volgens hun al zo lang geduurd, maar niet kunnen wachten op de uitspraak van de rechter op 13 april, 30 jaar is er niks gebeurd, en nu dan die wijziging amnestiewet, het liefst nog voor de uitspraak van de rechter, omdat ze al weten welke uitspraak het gaat worden, en hun moordenaar als president veroordeeld laten worden moet wel even voorkomen worden, vandaar die haast, maar gelukkig zijn de Surinaamse wetten ondergeschikt aan de Internationale wetten, zodat moordenaars en mensenrechtenschenders hun straf niet zullen ontlopen.


  Maak melding

 10. Wist u dat de doorsnee surinaamse burger de betekenis van amnestie zoals die hier word besproken niet weten?Gemakkelijker kan het niet.


  Maak melding

 11. Jes is een praat gek, deze man loopt voor de lol in DNA…niks heb jij aan hem taktaki….behoorlijk ziek man….nee sorry inhoud no di….stoelverwarmer…meer niet.


  Maak melding

 12. SME het land van moordenaars, oplichters en opportunisten. Het land met de grootste en smerigste ratten. Het land met het laagste IQ.

  SME land zonder eigenwaarde en respect

  VOLK zonder ruggegraad en moraal 🙁 🙁 🙁


  Maak melding

 13. Deze criminele regering minachten het Surinaamse volk.
  Ik hebt gezien hoe somohardjo vroeg wie voor of tegen deze wet is, ik schaamde mij echt dood toen ik zag hoe het gebeurde.


  Maak melding

 14. I am nasty!

  Dreigt Suriname te verdelen in voor en tegenstanders van geweld en moord. Het is zo dat de Rechterlijke macht in Suriname te kijk wordt gezet en de Grondwet wordt gespietst. 80% van de bevolking hoort voor het eerst het woord amnesty en heeft het op voorhand al I AM NASTY genoemd.
  Dus wat we zaaien zullen we ook oogsten in de toekomst.


  Maak melding

 15. Exact!

  Aan wie moet amnestie verleend worden?
  Amnestie is een schuldbekentenis.

  Ik heb mezelf ook altijd af gevraagd wie VERGEVEN moet worden.
  Niemand heeft schuld bekend.
  Verzoening met wie?

  President als jij jezelf strax gratie verleend, beken je schuld.
  Verstrikt in je eigen spinnenweb.
  Voor altijd besmeurd.

  Artikel 109 van de Grondwet van Suriname.

  De President heeft het recht van gratie van straffen door RECHTERLIJKE vonnis opgelegd.
  Hij oefent dit recht uit na het advies te hebben ingewonnen van de RECHTER, die het VONNIS heeft gewezen.

  amnestie of gratie je bent schuldig, klaar……….


  Maak melding

 16. Ik weet echt niet vanwaar Jessurun gekropen is. Ik was zelf vergeten wie dt weer was. Jessurun iedereen weet dt je van Blablabla houdt. Laat je vervangen want je kraaid mr wat uit. Pff hoe in Gods naam kom je mt zo’n vraag?? Dikke tjoerie. Soso zakken vullers


  Maak melding

 17. Oliedomme anhangers begin alvast voorbereidingen te treffen voor de komende misdaad-moordvloek die direkt zal uitbarsten boven jullie hoofden. De ware Godvrezenden zal het onheil bespaard blijven, want zij vertrouwen op de Waarheid en de Gerechtigheid. Niet zo de oliedomme aanhangers die leugen en onrecht als leiding verkiezen door te stemmen op deze leugenaars en onrechtvaardigen.


  Maak melding

 18. Mr.Monorath houdt vast aan zijn standpunt en dat is een grote compliment waard want niet iedereen likt de @ss van de BAAS. Wat hebzucht en macht allemaal kan doen met die mensen pff…en laat “Bisschop” Steve meye nu komen met z’n praatjes….Amen


  Maak melding

 19. ALLE politici in Suriname hun leven, werk en denken wordt beheerst door corruptie en deze corrupte mentaliteit zit ook in de andere gelederen van de maatschappij; er is géén één persoon aanwijsbaar met een gezonde visie om het land op te bouwen!!
  Het is de mentaliteit van “Ikke-Ikke, en de rest mag Stikke”. Het ergste is, as we speak, na meer dan 35 jaar onafhankelijkheid, de grootste uitbuiters van het land de Surinamer zelf is en dit in overtreffende trap t.o.v. de blanken destijds!! Enkele voorbeelden;

  * Een corrupte goldmining deal met Rosebell Inc waardoor er geen staatsinkomsten zijn en het dure goud letterlijk het land wordt uitgedragen voor MILJARDEN €€€€€
  * Corrupte deals met China; gevolg vernieling en stropen van het regenwoud van Suriname
  * Chinezen krijgen letterlijk binnen 24 uur alles gedaan via corrupte deals en een Surinaamse-Nederlander die een bedrijf in Suriname wil opstarten ondervindt alleen maar tegenwerking als er niet onder de tafel wordt geschoven
  * Het voedselketen van Suriname bevat een hoog gehalte gifstoffen, dankzij weer de corruptie mentaliteit en kortzichtigheid van de overheid en bedrijfsleven
  *Etc…..
  *Etc…..
  *Etc…..

  Jammer van zo’n mooi land die hard een visionair nodig heeft zoals het in Singapore is gegaan in dezelfde 35 jaar!!
  http://www.sustainabilityinstitute.org/dhm_archive/index.php?display_article=vn210singaporeed


  Maak melding

 20. Meneer J.,
  Weet u nog wie na een aanrijding in Paramaribo-Noord achter het stuur was gekropen van een mevrouw, die geen rijbevoegdheid had? Suriname is toch niet zo groot als sommigen d8en.


  Maak melding

 21. NDP FOREVER: “Het gaat om wie is de baas die bepaald.
  Mense moete op passe met hun mond.
  Knapheit is niet alles”

  Do i need to say more?
  Case closed


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.