Nabestaanden Moiwana overwegen nieuwe klacht

25

PARAMARIBO, 7 mrt – De Surinaamse overheid wacht mogelijk een nieuwe aanklacht bij het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten. De complete uitvoering van het zogenaamde Moiwana-vonnis komt maar niet van de grond. De overlevenden van de massaslachting in 1986 in het marrondorp Moiwana, willen gerechtigheid. Maar een strafproces is nog lang niet in zicht.

Toch wordt in het vonnis strafrechtelijke vervolging bevolen. Brieven aan minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie, voormalig mensenrechtenactivist, worden niet beantwoord. “Met de president hebben we nooit rechtstreeks contact gehad. De laatste keer dat we de minister spraken was voor de herdenking van het bloedbad vorig jaar”, zegt André Ajintoena, voorzitter van stichting Moiwana, tegenover De West. Sindsdien geeft de regering niet thuis.

De hoop op een gesprek met Misiedjan wordt toch niet opgegeven. Het dorp is intussen deels heropgebouwd in opdracht van het hof. Maar vele dorpelingen willen hun nieuwe woonst in buurland Frans Guyana niet echt verlaten. “Ze zijn bang, er is veel wantrouwen”, aldus Ajintoena. Zijn stichting blijft zich inzetten. Toch wordt de gang naar het hof in Costa Rica, serieus overwogen. Bouterse was legerbevelhebber ten tijde van de slachtingen.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. De mensen willen echt te veel.De occupatie wordt voor hun gelegaliseerd in navolging van de gratie van meriba.Als alle misdaden legaal wordt,kan men de tent sluiten.Dan heeft de indiaanse jongen een plein met vlaggen voor zich maar geen land.Want een ieder heeft zijn eigen recht en die wordt met geweld afgedwongen.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Brieven aan minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie, voormalig mensenrechtenactivist, worden niet beantwoord.

  wat een mensenrechtenactivist..

  maar ik zou zeggen: Go for it!. De genocide-pleger bouterse dient gestraft te worden.


  Maak melding

 3. Soh!!! Het wachten is op de verhalen van ParaPinto de
  held! Daarbij kwamen circa 50 mensen om, waaronder
  zwangere vrouwen en kinderen.

  Nu begrijpen wij waarom de groupies niet over het
  recentelijk verleden willen praten. Maar dagen achtereen
  over die andere ellendige periode van 300 jaren plus
  geleden!

  Mensen denk aan de woorden van Ruben Rozendaal;

  http://www.waterkant.net/suriname/2012/02/03/rozendaal-het-moorden-begon-niet-in-1982/

  Gut o gut! Wat heeft onze anna_z recentelijk
  (25 februari) toch gefeest (op onze kosten uiteraard), tot in de vroege uurtjes!!!
  Zou ze misschien ook 1 minuut stil hebben gestaan bij
  de heldendaden van haar partijgenoot ParaPinto?!

  Mensen, sla maar een tentenkamp op te Boxtel, voorlopig
  komen jullie daar niet weg!


  Maak melding

 4. Verdachten van de slachting laten berechten door het Internationaal Strafhof in Den Haag er is genoeg celruimte om de meeste verdachten daar onder te brengen.
  Er wordt nu verwacht door nabestaanden van Moiwana, dat de slager zijn eigen vlees moet keuren.


  Maak melding

 5. Als Surinamer doet het me echt pijn hoe men omgaat met deze mensen. “Same shit, just a different day.” De slavernij mag wel voorbij zijn maar wat er in het dorp is gebeurd is precies hoe het ging tijdens de slavernij met name tijdens de Boni-oorlog. Daarbij komt nog kijken dat je van Suriname als land en regering geen gerechtigheid kunt verwachten. Waarom moest het via het inter Amerikaanse hof behandeld worden? Waarom? En waarom lapt Suriname het vonnis aan zijn laars en doet zij niet wat zij moet doen?

  Maar wat ik mij afvraag he. Waarom Bouterse wel vervolgen voor de Decembermoorden maar niet voor de moorden in Moiwana? Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is behalve dat het in Moiwana ging om onschuldige vrouwen en kinderen die helemaal niks met Bouterse te maken hadden?

  De enige conclusies die ik kan trekken zijn:
  1. Net zoals de Nederlandse kolonisten behandelen wij SUrinamers de marrons net zoals vroeger tijdens de slaventijd.

  of…

  2. Dit is puur een politiek. Net zoals Moiwana zal
  Bouterse waarschijnlijk ook geen opdracht gegeven hebben en daadwerkelijk deel hebben genomen tot de executies in Fort Zeelandia.
  Als je voor voor beiden gebeurtenissen even verantwoordelijk bent waarom je maar voor 1 verantwoorden bij de rechter?


  Maak melding

 6. Laat die klacht maar eens goed onderzocht worden om aan de weet te komen welke de aanleiding en oorzaak waren van het gebeurde. Het Nationaal-Leger krijgt dan eindelijk de ruimte om deze grappenmakers te ontmaskeren! Die militairen hadden toentertijd echt geen modder uit de Amazone in hun hoofden.


  Maak melding

 7. @ Jarin

  Het internationaal strafrecht veroordeeld alleen verantwoordelijken en geen gewone sodaten zoals de soldaten die het bloedblad hebben gepleegd.


  Maak melding

 8. Misiedjan en Bouterse zijn twee grote grappen makers.
  Paramanpinto jij bent laffe dolle hond,er is geen enkel aanleiding die de moord op zwangere vrouwen en kleine kinderen kan goed praten YU DAGU.
  Figuren die deze laffe misdaden tegen de menselijkheid goed praten zijn naar mij mening inhumane idioten.


  Maak melding

 9. Onze ParaPinto legt de nadruk op de oorzaak en aanleiding van de moordpartij in plaats van de gruweldaad zelf…..Vreemde gedachtenkronkel


  Maak melding

 10. mensen ga naar youtube en zoek het surinaams document Bar’Puru op. Schokkend om de verhalen van de nabestaanden te horen. Zelfs kinderen bleven niet gespaard


  Maak melding

 11. Louter hebzucht en asen op het onderste uit de kan is de Schepper tot een gruwel! Je zou wel eens het lid op je neus kunnen krijgen.


  Maak melding

 12. Internationaal!

  Internationaal worden zulke smerige daden bestraft. Nationaal is het vragen aan de moordenaar om zichzelf te berechten. Niet dat Desi deze laffe moorden zelf heeft gepleegd, maar hij was verantwoordelijke. En als je ergens voor verantwoordelijk bent dan dien je ter verantwoording te worden geroepen.
  Maar zoals bekend worden zaken als deze steeds weer vooruit geschoven en bedekt met mooie plannen voor de Caricom.

  Het wordt tijd voor een zaken kabinet in Suriname, alleen al om tot politieke rust te komen. Er heerst te grote politieke onrust in het land en met de huidige, corrupte politieke generatie zal het nog erger worden.
  Een zaken kabinet zal deze generatie doen vergeten en staan er hopelijk jonge, energieke politici op over 20 jaar. Dan kan Suriname vooruit gaan kijken en mensen bestraffen die het verdienen.


  Maak melding

 13. “Woensdag 7 maart 2012 om 14:37 uur, door Paraman

  Laat die klacht maar eens goed onderzocht worden om aan de weet te komen welke de aanleiding en oorzaak waren van het gebeurde. Het Nationaal-Leger krijgt dan eindelijk de ruimte om deze grappenmakers te ontmaskeren! Die militairen hadden toentertijd echt geen modder uit de Amazone in hun hoofden.”

  Ik heb een anti Amazone modder middel gevonden voor
  onze ParaPinto. Het is geen placebo driemaal daags
  1 click!!!

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Moiwana


  Maak melding

 14. Maar vele dorpelingen willen hun nieuwe woonst in buurland Frans Guyana niet echt verlaten. “Ze zijn bang, er is veel wantrouwen”, aldus Ajintoena.

  =Hebben deze mensen ook al een woning in Suriname, zo ja geef het dan aan een ander, omdat zij recht op hebben en niet willen verhuizen.
  = Dat geld wordt in ieder geval goed besteed in plaatst van het geld uitdelen aan het volk die helemaal geen woning mee gaan opzetten.

  = Hoop dat alles snel achter de rug kan.


  Maak melding

 15. Bouterse is verantwoordelijk. Het enige wat we hem denk ik kwalijk kunnen nemen is dat hij tijdens zijn functie als bevelhebber onvoldoende of zelfs niet heeft opgetreden tegen militairen die er een potje van maakten.

  Ik ben trots op onze mannen en vrouwen die in het Surinaamse leger dienen maar in alle legers over de hele wereld heb je soldaten die over de schreef gaan.

  Hoe vaak zijn/gaan Amerikaanse soldaten in Irak and Afghanistan de fout in. Nog erbij dezelfde fouten.
  Gaan we Obama, Bush of de leger-bevelhebbers daarvoor de schuld geven? Nee. Verantwoordelijk. JA. Maar ze hebben nooit opdracht daar toe gegeven daarvoor.

  Bouterse zal dat ook niet gedaan hebben maar tegen wreedheden optreden heeft hij verzuimd te doen.

  Het Surinaams leger heeft zich ernstig misdragen tegenover de burgers met onnodig doden tot gevolg helaas.


  Maak melding

 16. wikkiLeaks
  Misiedjan en Bouterse zijn twee grote grappen makers.
  Paramanpinto jij bent laffe dolle hond,er is geen enkel aanleiding die de moord op zwangere vrouwen en kleine kinderen kan goed praten YU DAGU.
  Figuren die deze laffe misdaden tegen de menselijkheid goed praten zijn naar mij mening inhumane idioten.

  Wiki Woodpecker,
  Wanneer jij er zelf met je ballen tussen had gezeten, zou je geheid een andere toon aanslaan. O ja, effe naar Paramaribo bellen om instructies, terwijl jou collega wordt doodgeschoten?


  Maak melding

 17. Die paarse idioten zoals paramanpinto zijn meester in het voeren van een discussie van achter naar voren.
  Op 25 feb 1980 hebben een aantal padvinders zich laten verlijden om een greep te doen naar de macht in Suriname en vanaf die dag is onze mooie onschuldige land in een stroomversnelling van moreel verval terecht gekomen.
  Een aantal van die lafaards hadden een Nederlandse paspoort en ook een soldij uit Nederland.
  Onder het mom van een militaire vakbond en het uitroeien van corruptie zijn deze Laffe honden nu miljonairs in suriname.Als drugscrimineel Bouterse zich aan zijn belofte had gehouden om verkiezingen uit te schrijven en terug was gegaan naar de kazerne dan waren wij als land vandaag verder in onze ontwikkeling dan wijn nu zijn, hier zie je precies wat macht is, en kan doen met een mensen.Hij heeft zijn beste kameraden laten doden voor macht, hij heeft onschuldige landgenoten op 8 dec 1982 afgeslacht, en het zelfde heeft hij in moiwana herhaald.


  Maak melding

 18. Men praat hier over padvinders ga zo graag naar dat land
  en zegd tegen het leger daar, jullie zijn padvinders.
  Weet je als de boer de passie preekt,boer pas je ganzen


  Maak melding

 19. Wikishitt,
  Dit verhaal is aan jou niet uitgelegd. Een scheet van jou metgezel, ik durf niet te zeggen vrouw onder de dekens zal jou al in een shock doen geraken. Waarom zou ik overigens aanstoot moeten nemen op jou debielig geklets?


  Maak melding

 20. Dikwijls lees ik van querulanten dat ik bijna elk artikel dat enigszins Christelijke sporen vertoont te baat neemt om het ongerief over het geloof te uiten. Dergelijke lieden vergoelijken met gaarne misdadige godsdienstfeiten zodat hun kwaadaardig geheim verborgen blijft. Ook wensen religieuze onverlaten ongestraft te blijven van allerlei door gelovigen gepleegde mensenrechtenschendingen namens hun Almachtige God. Dat de gelovige Surinaamse leiding onzelfstandig, baatzuchtig, oneerlijk en zeer afhankelijk is van derden blijkt bij deze Moiwana zaak overduidelijk. Zij denken namelijk buitenlandse rechters en waarnemers nodig te hebben om in eigen land recht te kunnen spreken over misdaden die door manschappen van Bouterse begaan werden tegen landgenoten.

  Belachelijk gewoon! Het staat vast dat de militairen naar hartenlust gemoord hebben al dan niet door schrikachtigheid of door anders of in opdracht van hogerhand. Feit blijft echter wel dat de vermoorde onschuldige Moiwana dorpelingen nimmer meer hun verhaal kunnen navertellen, logisch dat deze taak een aangelegenheid is geworden van de nabestaanden. Toch ben ik van mening dat als de doden bij leven gelovig waren dat hun dood dan te rechtvaardigen is door hun gewelddadig heengaan te gaan beschouwen als Godswil, en daarmee uit! Deutoronium 23:23 23 U moet voorzichtig zijn om te doen wat er je lippen voorbij is, voor u vrijwillig hebben gezworen aan de Heer, uw God, wat je beloofd hebt met je mond.

  Meneer Meye, vraag ook aan God wat Surinamers plachten te doen in zo’n situatie? Niet alleen Bouterse, maar ook de kerk van Meye en andere waren namelijk medeverantwoordelijk aan de halsdaden te Moiwana. Tot deze uitspraak kom ik doordat de schuldigen tot thans met behulp van de kerk zich in allerlei kerkelijke en kwansuis humane bochten wringen om koste wat kost in deze moordaffaire onderuit te komen. En dat noem ik laf, onverantwoordelijkheidszin, kwaadaardigheid en genocide als inspiratie door Bijbelse genocide verrichtingen. Tja, van uw medegelovige broeders en zusters moet u het hebben!

  Zie… Jozua 10:40, Alzo sloeg Jozua het ganse land, het gebergte, en het zuiden, en de laagte, en de aflopingen der wateren, en al hun koningen; hij liet geen overigen overblijven; ja, hij verbande alles, wat adem had, gelijk als de HEERE, de God Israels, geboden had.
  1 Samuel 5:9, En het geschiedde, nadat zij die hadden rondom gedragen, zo was de hand des HEEREN tegen die stad met een zeer grote kwelling; want Hij sloeg de lieden dier stad van den kleine tot den grote….

  ….Zie deze slachtpartij te Moiwana maar ook als het werk Gods, want allerwegen is nu te horen dat de huidige Surinaamse leider door God is aangesteld en daarmede ook onbreekbaar is geworden! M.A.W.; de mogelijkheid is juist nu aanwezig om de daadwerkelijke daders te ontmaskeren, te arresteren en te vonnissen? Helaas hebben deze punt-50 criminelen reeds bij voorbaat absolutie ontvangen van God zodat er voorlopig niets meer valt te beslechten voor de Moiwana nabestaanden. Het enige wat ze nog rest is bidden tot hun heilige God opdat de gesneuvelden alsnog een plaats krijgen in de hemel. En daarmee einde discussie!

  Afgezien van de onschuldigen, die te Moiwana of elders des land dodelijk getroffen werden en zeer zeker gewroken moeten worden, juich ik anderzijds met volle borst toe dat, “hoe meer gelovigen naar de hemel oversteken, des te beter dit is voor Suriname en de onschuldige Surinamers”. Ik ben tegen zinloos geweld en moord, en voorts ben ik anti alles wat als strafbare feiten tegen de onschuldige mensheid kunnen worden aangemerkt. Indien genoemde misdrijven op gelovigen gepleegd worden door geïnspireerde handen van medegelovige ingezetenen moet elk religieminnend mens dit zien als onderdeel van hun Godsdienstleer. Waarom zou men de doden te Moiwana dan nu nog gaan betreuren?? De doden kunnen niet meer lezen en daar de nabestaanden allemaal een pak zijn van hetzelfde laken doe ik hen bij deze mijn sneer toekomen; ! Eigen schuld, dikke bult!

  Jeremia 13:14, En Ik zal hen in stukken slaan, den een tegen den ander, zo de vaders als de kinderen te zamen, spreekt de HEERE; Ik zal niet verschonen noch sparen, noch Mij ontfermen, dat Ik hen niet zou verderven.

  1 Samuel 15:3, Ga nu heen, en sla Amalek, en verban alles, wat hij heeft, en verschoon hem niet; maar dood van den man af tot de vrouw toe, van de kinderen tot de zuigelingen, van de ossen tot de schapen, van de kamelen tot de ezelen toe.

  …Ik sta erop dat religieuzen zich dan nu ook aan hun geloof houden en hun Bijbelse geloftes nakomen van totale vergeving in plaats van gaan te zeiken over recht-, schuld en straf terwijl God en zijn onderkruiperige kerkmuilen allemaal de hand in allerlei misdaden tegen de mensheid hebben gehad. Aangezien ellende en onrecht voor God neer komt op een beproeving voor de gelovigen is “Recht” voor “Hem” ook ontiegelijk krom. Dit blijkt uit het feit dat zijn inspiraties door de vrome wereldbevolking is overgenomen, want om zijn absurde beloftes te ratificeren kiest de hemelse Vader voor het middel van de planmatige genocide…

  Lees.. Deuteronomium 7:16-22-23, etc. Deuteronomium 20: 13-16-17-18, etc. Numerie 21:34-35, etc., Numeri 25:17, etc. Numeri 31:7, etc.

  In tegenspraak met zijn eigen gebod “Gij zult niet doden” geeft God doodleuk opdracht om hele steden en volkeren uit te roeien. Dit zijn niet de oorlogsmisdaden van een ontspoord volk maar regelrechte instructies van de Allerhoogste voor het organiseren van een volkerenmoord. Vandaar de uitspraak van Meye “Als God voor hem is, wie kan tegen hem zijn”?! Medemensen mollen zonder reden mocht/mag allemaal van diezelfde God die alom door religieuzen wordt geadoreerd.

  Lees hier eens de volgende stukken uit de Bijbel ter informatie, aangezien er in Suriname Christenen wonen die de naam Christen/gelovige dragen maar het in werkelijkheid niet zijn, en ter herinnering aan de fanatiekelingen die als de geijkte gelovigen doorgaan maar daarbij bepaalde passages in hun Bijbel scrupuleus passeren alsof het passages betreffen van Lucifer. Ik zeg daarom niet zomaar dat Satan en God één en dezelfde zijn.

  1 Samuel 15:18, En de HEERE heeft u op den weg gezonden, en gezegd: Ga heen en verban de zondaars, de Amalekieten, en strijd tegen hen, totdat gij dezelve te niet doet.

  Jeremia 50:21, Tegen het land Merathaim, trek tegen hetzelve op, en tegen de inwoners van Pekod; verwoest en verban achter hen, spreekt de HEERE, en doe naar alles, wat Ik u geboden heb.

  Ezechiel 9:5-6, 5 Maar tot die anderen zeide Hij voor mijn oren: Gaat door, door de stad achter hem, en slaat, ulieder oog verschone niet, en spaart niet! 6 Doodt ouden, jongelingen en maagden, en kinderkens en vrouwen, tot verdervens toe;

  Wie dit gelezen heeft over Jozua, Ezechiel, Samuel, etc. kan slechts concluderen dat er Bijbelse taferelen zich afspelen in Suriname, en zo past Bouterse ook in dit straatje als men Meye’s bewuste uitlatingen op tv eens goed heeft overdacht. M.A.W.: de bijbelse God is een meedogenloze moordenaar die complete volkeren inclusief kinderen laat opruimen omdat ze toevallig in de weg staan of omdat ze “gruwelen” zouden hebben begaan. Daarom nogmaals; Het Enige RECHT Welke De Kerk Wereldwijd Thans Nog Heeft, Is Het Recht Van Zwijgen! MEER NIET!

  De devoten, de epigonen inclusief de religieuze instellingen en overheid in Suriname zouden zich peilloos moeten schamen en feitelijk eens eindelijk hun smoel moeten houden enwel voorgoed. Voorwaar, Voorwaar, ik zeg het u; er wacht de gelovige mens een wrede straf bij God en de Heilige geest, terzake hun verdiende straf de Hel op aarde, Verdoemenis, Kommer en Kwel en een geplaveide weg vol angels die allemaal leiden naar hun destructie. Men zou beter aan doen door alleen nog maar naar het geweeklaag te luisteren van de onschuldige en ongelovige mensheid aan wie veel kwaad door godvrezenden is aangedaan, en door hen met alle aanwezige beschikbare middelen te helpen in voor- en in tegenspoed, ook al liegen velen van hen net zo keihard als de gelovige meerderheid.

  Medemensen die de Bijbel erkennen als het boek der waarheid en ernaar denken te leven zijn over het algemeen ook zeer slecht van binnen, ook al blijkt dit niet gauw uit hun zogenaamd lief Christelijk gedrag. Ondanks hun passie voor de zwakkeren en medewerking aan goede doelen die zij als rookgordijn ophouden om evennaasten te strikken komt vroeg of laat hun slechte ego toch boven water drijven omdat religie een boosaardige entiteit herbergt die vastgeroest zit in het gemoed van de godsdienstige mens. Klagen heeft voor Moiwanezen geen zin maar ga uw wonden met smart likken en vervolgens erin berusten!!

  Nagenoeg alles is in Suriname maar “Ikke, Ikke” en de rest mag stikken!! ….’Er is maar èèn gelukkig volk, die een goede toekomst tegemoet gaat en dat is Gods volk’ ,precies, en laat de rest maar creperen. Dat is nog eens een barmhartige en goedertierende God. Een God die onschuldige kinderen/mensen laat lijden zodat anderen die wel schuldig zijn een plekje in de hemel kunnen krijgen, kan wat mij betreft zonder omhaal kapot vallen.

  Daarom… “Weg met alle godsdiensten” en Onmiddellijk, want religie is ongehoord slecht en tevens gevaarlijk voor de humaniteit! Nu dat we extreem multi-culti zijn in Suriname kunnen we verwachten dat gezien het feit alle neuzen in tegengestelde richtingen staan conflict uiteindelijk onvermijdelijk is. Maar helaas hebben velen de les van het leven nog niet geleerd, een les die het Surinaamse volk kennelijk niet getrokken heeft uit de koloniale- en slavernijtijd, in principe zie je nu weer dezelfde tendens (weliswaar op een ander niveau; hun regeringsleiders hebben namelijk afgekeken van de kolonialisten en kerken en daarbij ook hun slechte manieren overgenomen!!
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.