Sterftecijfer Surinaamse kinderen veel te hoog

7

PARAMARIBO, 1 mrt – Het sterftecijfer van Surinaamse kinderen is onverantwoord hoog. Dit stelt kinderrechtenactiviste en psycholoog Lilian Ferrier. Met een sterftecijfer van ruim tweehonderd en dertig kinderen per jaar zit het land in de middenmoot. Maar deze prestatie hoort niet bij de status die Suriname nu economisch aan het bereiken is.

In feite is alles in huis om meer kinderlevens te redden. “Het klopt dat we nu in de middenmoot zijn, maar ik vind dat Suriname toch een rijk land is en dat alle geborenen alle kansen moeten krijgen om gezond op te groeien”, zegt Ferrier tegenover de Ware Tijd. Volgens het laatste Unicef-rapport is het nog lang niet zo ver. Suriname komt niet verder dan de achtenzeventigste plek op een lijst van honderd en drieënnegentig landen.

Per jaar worden zo’n tienduizend kinderen geboren. Volgens het Algemeen bureau voor de Statistiek sterven gemiddeld driehonderd kinderen per jaar. Het gaat dan om kinderen tot vier jaar. Volgens het rapport worden plattelandsgebieden het meest getroffen. Dat geldt niet alleen voor Suriname. “Veel van de voorzieningen in de stad, hebben we niet in de kleine leefgemeenschappen in het binnenland”, aldus Ferrier.


7 REACTIES

 1. Ten tijde van de revo was het veel erger, maar owee, dat mocht niemand weten. Die tijden komen terug, schaarste aan babyvoeding e,a.


  Maak melding

 2. Vele van die verwekkers weten niet eens dat zo’n kind het leven heeft gelaten. Die “hit and run” mentaliteit bij nog te velen werkt dit verschijnsel onverwijld in de hand.


  Maak melding

 3. Dit is een zeer trieste zaak.Maar dit speelt zich al jaren af,niemand die er zich zorgen om maakten.Kinderen in suriname hebben het verschrikkelijk moeilijk,zie maar de de nieuws-berichten over misbruik.Daarnaast worden moeders haast nooit begeleid met hun kroost,de baby-sterfte in suriname is heel hoog,geen hond die wat zegt,of laat horen.En toch blijft men gillen en schreeuwen alles gaat goed.Hoe erg en triest het mogen klinken suriname gaat langzaam ten onder.Het is een bewezen feit dat een militair dictatuur nooit en te nimmer vooruitgang zal brengen.Al die gillende bouterse aanhangers hebben of zijn op een op andere manier op de loonlijst van deze griezel.Een rechtgeaarde surinamer in hart en nieren zal en zou het nooit eens zijn met deze duivel,die alleen zijn eigen zakken en die van zijn maten aan het vullen is.


  Maak melding

 4. Een minister die een half miljoen Euro uitgeeft voor de verbouwing van zijn kantoor,deze zelfde minister geeft honderden duizend euro uit voor een misdadige monument en hij verkwanseld 3 miljoen voor de bouw van een brug bij elkaar zo een slordig 4 miljoen euro.
  Een president die om de haverklap in het buitenland is de SLM vliegtuig die stand by moet zijn een buitenlandse dictator een week land feest mag komen vieren, de president vrouw die 8000 srd per maand opstrijkt, een geestelijk leider 6000 srd per maand dure adviseurs, dokters bezoek in het Buiteland, een ambassade in Parijs kosten 4 miljoen Euro,1 Miljoen meer voor het leger dit zijn allemaal kosten die je beter kan besteden voor het redden van levens in jou eigen land en voor medische voorzieningen, veiligheid en onderwijs. Wanneer gaat de bevolking de straat op om deze criminele bende naar huis te sturen voor het te laat is.


  Maak melding

 5. Met een gedegen beleid kan de kindersterfte teruggebracht worden er is kader genoeg in Suriname.Dit moet beleid zijn van de regering i.p.v. populistisch beleid zoals de opgraving van Anton de Kom.


  Maak melding

 6. Onze gesubsidieerde NDP propagandist TTheo: “U zult dan zien dat er beleid op los gelaten zal worden , net als het probleem van de vele overstromingen en wateroverlast in het gehele land”

  Beste THeo: Je kan toch nooit zo dom zijn als je je hier voordoet?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.