Cruisetoerisme Suriname dreigt ten onder te gaan

29

PARAMARIBO, 27 feb – Nog voor het goed en wel begonnen is, dreigt het cruisetoerisme ten onder te gaan. Dit stelt toerbedrijf Mets Travel & Tours. Het opkomende cruisetoerisme wordt bedreigd door kleinschaligheid. De dreiging komt van kleine onervaren bedrijven. De opvang van cruisetoeristen is een schandaal, wat laatst nog schreeuwend bleek.

Een groep Franse toeristen was niet te spreken over de immigratiefaciliteiten. Overigens klaagden de Fransen ook over troep en stank overal in Paramaribo. Dat werd vastgesteld na een lange tocht door de hoofdstad. “Zij (het betreffende toerbedrijf) deden een toer van ruim vier uur met mensen van hoge leeftijd. En dat in de regentijd”, aldus Mets. Het amateurisme droop eraf. Mets wil dat vooral het cruistoerisme beter opgevangen wordt.

Dit soort toerisme zit nog in een prille fase. De gevoeligheid zit er dik op. Dat is des te meer reden om schokken te voorkomen. Daarom zal de versoepeling van het visumbeleid ook voor het cruistoerisme moeten gelden. Nu gaat het nog op de oude omslachtige manier van visa plakken in het paspoort. Minister Winston Lackin zegt tegenover de Ware Tijd er wel oor naar te hebben. “Bij ieder aankomst- of vertrekpunt moet de mogelijkheid er zijn om aan een toeristenkaart et komen.”

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Voor cruise toeristen moet er absoluut geen visa gelden.Die mensen doen het land maar enkele uren aan en ik zie ze niet in Sur.onderduiken.Zulk een controle komt bij mij een beetje lachwekkend over.Geef die mensen toch wat gratis en ze besteden in ruil veel meer in Sur.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Ik heb heel wat cruises gemaakt, vooral in de Caribean.
  Als je net van St Maarten, St Kitts, St Lucia Guadaloppe komt en dan Paramaribo aandoet…… dan weet je echt niet in welke gribus je terecht komt. Op alle andere bestemmingen mag je zonder visum(kosten) het land in, maar in Suriname moet je flink bedrag neerleggen. Kansloze missie. Voordat Suriname zijn naam als Cruisebestemming helemaal te grabbel gooit, eerst de troep in Paramaribo opruimen, een nette cruiseterminal aanleggen en een professionele organisatie op poten zetten die de cruisegasten begeleidt. Tot die tijd: geen cruiseschepen meer laten aanmeren


  Maak melding

 3. Dat de cruise schepen heel gauw zullen stoppen met het aandoen van Suriname moet echt niet als een verrasing komen. Maar geen nood ze zullen dat opvangen met touristen uit equatorial guinee want die hebben binnenkort geen visum meer nodig het paradijs aan te doen.


  Maak melding

 4. Er zijn veel factoren die deze branche naar de volgende level moet brengen en ik denk dat METS er zeker van op de hoogte is.OW zal veel aan infrastructuur moeten en er voor zorgen dat er voldoende grote vuilnis bakken overal in de stad geplaatst worden zodat het vuil beter opgevangen kan worden dan op straat.
  Als deze regering een milieu politie in het leven roept en boetes begint uit te delen aan vervuilers van de stad.Elke winkel eigenaar krijgt een grote container voor zijn/haar afval zodat deze niet op de hoek van de straat geplaatst kan worden.
  Petflessen moet statiegeld mogelijkheid beiden. Meer mensen van de reinigingsdienst om het vuil op te halen. ect ect


  Maak melding

 5. om heel eerlijk te zijn ,zijn surinamers vies en lui .wij moeten nog heel veel leren wat netheid,normbesef en regels wil zeggen .het goede voorbeeld moet bij je eigen beginnen omdat de regeringen van suriname niet weten wat normbesef betekent .men doet wat men wil .a kondre mooi maar de mensen weten niet wat onderhouden en netheid betekenen ,triest voor zo een mooi land.ik zie hoe mensen vuil op andermans percelen dumpen . een surinamer heeft geen vaderlands liefde.
  ze willen dingen doen maar weten het niet te onderhouden ,echt beschament.zie het academisch zieken huis .zie de centrale markt en heel paramaribo ,en willen ze het over toerisme hebben .a foto broko broko ,heel veel bouvallige huizen midden in paramaribo en niet te vergeten de kapotte overheids gebouwen .bouterse wil een brug gaan bouwen richting guyana ,mijn god ik vraag mij af ,waaar is men mee bezig ,dat geld van die brug kan je dan beter gebruiken om de overheids gebouwen te repareren en te verfen .ik ben niet tegen vooruitgang maar ik zou eerst mijn huis onderhouden voor ik aan een brug met guyana zou gaaan bouwen .suriname wordt wakker oeng boto e soengoe .


  Maak melding

 6. bouterse doet zaken met een president die suriname niets te bieden heeft .leren hoe je mensen moet onthoofden dat kunnen deze gasten ,opbouw ho maar.ik moest wel lachen toen ik las dat bouterse die afrikaanse president de hoogste onderscheiding gaf hihihihihi,een zak coke ,so so fatu ding mang dies e gie .


  Maak melding

 7. Je zou denken eerst de faciliteiten scheppen en dan de cruiseschepen binnenhalen, maar neen eerst doen en dan denken, en dat visa gedoe,ze zijn daar echt van de pot gerukt.


  Maak melding

 8. Hahahahahhaha. Dit is toch om van te lachen. Ik woon op Sint Maarten. Elke dag komen hier cruiseschepen. Wat ik hier zo mooi van St. Maarten vind is dat zij zich constant richten op de cruiseschepen. Ik denk dat Suriname dat niet doet en er ook niet echt bereid is geld voor uit te trekken wat zal moeten gebeuren. Maar als je het mij vraagt weet ik niet of de cruisesector iets voor Suriname is. Ik ben zelf Surinamer en als ik naar Suriname ga blijf ik niet in Paramaribo hoor. Ik moet niks hebben van de stad en die vieze smog. Na tap see mi go fu koiri tap den soela’s. Misschien dat die cruiseschip verder kan varen.


  Maak melding

 9. Virago 535

  In het kader van de te bloeien cruisetoerisme moet de Suriname rivier uitgebaggerd worden en de binnenstad moet voor bijkans 15 mil euro verfraait worden.

  De bureaucratie naar de toerist toe moet versoepeld worden!

  Een moderne Aanmeerhaven en een vriendelijk gezicht is de oplossing voor de Sector cruiseschepen!!!

  HET is een kwestie van duurzame prioriteiten leggen die BETALEN!!!!!


  Maak melding

 10. Wie herinnert zich die idioot,toendertijd,na de openings ceremonie,van de wijdenbosch brug nog.Deze man beweerde dat de brug gemaakt is met zeer veel kennis i.v.m. hoog en laag water om zulke schepen eronder door te laten varen.Vandaag dient het probleem zich aan.Niet nadenken ,maar gewoon roekeloos bouwen.De meeste cruise-schepen zijn hoger dan die geweldige brug.Het grootste probleem is,dat er in de binnenstad,dwars door elkaar gebouwd wordt,en dat de rijke boy,s gewoon hun gangetje gaan.Er is gewoon geen plan van herstructuering,iedereen die wat geld heeft bouwd er maar op los.De oude gebouwen(monumenten)moeten met zorg worden gerestaureerd.De regering moet gewoon verplichten om deze eigenaars dat te laten doen.Gebouwen als dat van ,van der voet,oude accijn,s kantoor daar-slapen junk,s in,het hele rij daar naast tot en met kruising watermolenstraat is in verpaupering.Wil je toeristen,dan moet je dat ook waar maken en niet dat vieze vuile om je heen.Aan de waterkant is het gewoon een criminele rotzooi,kijk je niet uit dan ben je niet alleen je geld kwijt maar ook je leven.


  Maak melding

 11. Paramaribo verdient een schoon milieum het is een stad als geen ander, prachtige architectuur (helaas met achterstallig onderhoud) staten en verzamelplaatsen van het toeristengebied dient BRAND schoon te zijn.

  Een inventarisatie van de knelpunten en…. aan het werk! hoogste prioriteit aan schoonmaak geven en flinke boetes volgens het “lik-op-stuk” beleid.

  niet betalen?? neem de cell in als borg, waarschijnlijk heeft de politie diezelfde dag nog de srd’s binnen.

  De formaliteiten vereenvoudigen is een proces wat ook tijd met zich neemt, hoewel geenszins achter de feiten aanlopend is dat denk ik wel op te lossen….


  Maak melding

 12. Kinderziektes? Welnee, iedereen probeert anderen de vliegen af te vangen. Er is totaal geen organisatie, voor velen is het gewoon een hossel. Iedereen wil gewoon zijn graantje meepikken. Met veel tamtam werd de toeristenkaart geintroduceerd, en wat zien we? Cruisetoeristen worden vergeten. Wat een farce. Als op deze manier wordt doorgegaan met de bedrijftak “Toerisme”, dan verwacht ik dat het aantal toeristen zienderogen zal afnemen. Ik heb persoonlijk al meegemaakt dat er toeristen waren die na een week hun ticket hebben omgezet en per kerende post terug zijn gegaan wegens het ontbreken van toeristvriendelijke faciliteiten. Vooral voor ouderen die slecht ter been zijn is het een ramp om door Paramaribo te wandelen. En de cruise-organisatoren zullen Suriname mijden als de pest. Er zijn veel mooiere plaatsen in de Caribe om met je duurbetaalde cruiseticket aan te leggen.


  Maak melding

 13. wat een wonder dat BIG Mama die franse toeristen niet bestempeld als anti Surinamers.
  100 miljoen euro aan twee bruggen besteden, miljarden aan prestige plannen,honderdduizenden euro aan een monument voor onderdrukking en achteruitgang en toch mogen wij volgens die paarse schapenkoppen niet kritisch zijn.vergeet u de werkkamer van een minister die nu de Onafhankelijkheidsplein voor een fortuin aan het vernietigen is. Temreman oso no abi bangi.


  Maak melding

 14. Het komt door sommige douaniers die denken dat Suriname van hun vader is. Als ze slim waren, konden ze een lijst van de passagiers opvragen en alvast voorbereidingen treffen. en waarom is de toeristenkaart wel op de luchthaven Zanderij te verkrijgen en niet op Nieuwe haven???? Of valt Nieuwe Haven onder een ander land ofzo!!!! Mii-ster Lackin….opo yu ai!!!!!


  Maak melding

 15. De mensen (Surinamers) uit Nederland klagen reeds jaren steen en been over de stank, verpaupering en verloedering van Paramaribo maar er is niemand die naar deze ‘Nederlanders’ luistert want zij stellen zich zogenaamd aan !

  De (Nederlands)Surinaamse tourist gaat nu naar; Milaan, Londen, Istanbul, Barcelona, Madrid, etc. omdat ze een andere delen van de grote wereld vnl in Europa willen zien die wel netjes zijn !!!!!!

  Ik snap niet hoe sommige Surinamers op die manier kunnen leven want het zijn net een stel varkens !
  Als je de woon en leefomstandigheden van bepaalde mensen in Su bekijkt dan denk je van ‘onvoorstelbaar dat men zo kan en wil leven’ want dat doen ze allemaal zelf.

  Ze wonen op een plek en bevuilen deze steevast. Dat is iets wat ik absoluut niet snap !


  Maak melding

 16. Het zou erg jammer zijn als het Cruisetoerisme in Sur. ten onder gaat, zoals de GOSLAR is verzonken in Sur.rivier.

  De Goslar ziet er uitzichtloos uit, verzonken, maar nog niet helemaal verzonken, verroest, maar niet helemaal verrot en nu afwachten hoe het met Cruisetoerisme in Sur. zal vergaan.


  Maak melding

 17. Suriname heeft potentie genoeg om meer toeristen te trekken, het is een enorm mooi land waar veel te zien is als uitgestekte natuur en bossen.
  Alleen zouden ze moeten stoppen om een visum te verplichten voor bezoekers van het land, zeker als deze er maar kort verblijven.
  Een goede touroperator in de arm nemen die het land en de mooie plekken kent en weet te vinden.
  Zorgen dat de binnenstad van Paramaribo schoon en heel is, geen stankoverlast zoals aan de waterkant.
  Zwervers en dieven inzetten om alles schoon en netjes te houden, verdienen ze op een eerlijke manier hun geld en hoeven niet meer te stelen!
  Leg een mooie terminal aan waar de schepen goed kunnen aanleggen, maar zorg ook voor voorzieningen zoals tanken, en bevoorrading van dit soort grote schepen!
  Brengt meteen een heleboel werkgelegenheid met zich mee, en werkgelegenheid brengt meteen weer meer geld in de lades van de staatskas!
  Investeren is noodzakelijk als je als land meer toeristen wilt verwelkomen.
  Zo creëer je welvaart, zonder dat de bevolking daar voor hoeft te bloeden!
  Sterker nog, heel Suriname zal er van kunnen mee profiteren.
  Ik zou zeggen, Suriname, ga er voor!


  Maak melding

 18. Waar is die mini ster van milieu? Laat hem even antwoorden waarom de binnenstad zo vuil is. Waarom nodigt deze mini ster de twee grootste oorzakers van vervuiling niet uit. Parbo bier en Fernandes. Verbannen van plastieke zakken en het probleem is voor 90% opgelost.


  Maak melding

 19. Als een cruiseschip suriname aandoet komt dat door navigatiefout want laten we eerlijk zijn de toeristen zullen denken hee we zijn in afrika belandt.


  Maak melding

 20. Rudi,

  Groot gelijk geef ik je met het door varen van het schip. Toeristen zullen in Paramaribo hun enkel breken wat een van mijn mensen is overkomen. Doorvaren naar Atjoni en van daaruit met korjalen naar de soela’s is een betere optie. Dan zien ze iets wat St. Maarten of St. Lucia niet heeft: NATUUR!
  Ze geven op Atjoni een lijst met namen van de toeristen die in de korjalen stappen en betalen per persoon een te bepalen bedrag voor aankomst en korjaaltocht. De bootsmannen krijgen achteraf hun geld.

  Wel moet men de bevolking van Atjoni scholen en leren hoe om te gaan met toeristen. Want het is mij gebeurt dat ik voor het maken van een foto van een korjaal, de grootste ruzie kreeg met de plaatselijke jeugd. Ik was blij dat ik zonder kleerscheuren weg mocht, want het hele dorp ging zich ermee bemoeien.
  Ook moet men zorgen voor een goede, nette opvangruimte aldaar met een hapje en een drankje.

  Suriname en Surinamers zijn niet ingesteld voor zulk soort cruiseschepentoerisme die verwenning zoeken.
  In 2015 woon ik in Suriname en zal het een en ander opstarten. Hopelijk wordt ik niet geboycot door deze en gene, dan kunnen de schepen maar komen en wordt Paramaribo over geslagen. Paramaribo is voor junks en feestvierders, maar niet voor toeristen.


  Maak melding

 21. Paramanpinto,
  Het zal niet lang duren of Suriname ook ten onder gaat met jou criminele president, met jou keulen en aken.
  Bouterse staat erom bekend dat hij een domme ezel is en ook die hele bende om hem heen.


  Maak melding

 22. Surinamer, ik ben het helemaal eens met u.

  Het grootste probleem dat wij in Suriname sinds 25 feb 1980 hebben is de mentaliteit van neks no fout.En zie daar wie president is.

  Onze mensen denken zo bekrompen alsof wij alleen op de wereld zijn en niets met het buitenland te maken hebben.
  Dat toeristen nu openlijk zeggen dat Paramaribo vol troep zit ,de stad stinkt en zelfs de overheidsgebouwen bouwvallig zijn verbaast mij niet.

  Ik vraag mij soms af waarom wij Paramaribo een stad noemen.De paar steden in het caribisch gebied die ik ooit heb bezocht zien er veel beter uit dan Paramaribo.

  Port of Spain, Willemstad en Kingston scoren allemaal qua leefbaarheid, vriendelijkheid en schoonheid veel en veel beter dan Paramaribo.

  Bij ons weet men niet wat normbesef is, er zijn bijna geen schone plekken in de stad, geen goede cafe’s.Onze stad is onvriendelijk voor mensen met een beperking en ook toeristen onvriendelijk.

  Een krant in Jamaica zei het treffend ‘wat bezielen de Surinamers toch dat zij iemand die geen enkele moreel gezag heeft gekozen hebben tot president’.

  Feit is dat dit de werkelijkheid in Suriname is, het land is hard op weg een fail state te worden.

  Ik ben paradoxaal genoeg erg blij dat wild vreemde bezoekers (de cruisetoeristen dus)de toestand van onze Paramaribo kritisch ter sprake brengen.


  Maak melding

 23. Je zou kunnen proberen met radiografische bestuurbare cruiseschepen die je bij bart smit of intertoys kunt kopen om de cruiseschip toerisme op gang te krijgen en liefst installeer je opperhoof/kapitein brunswijk als directeur/directoir.

  gegroet allen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.