Bouw door Venezuela betaalde visrokerij gestart

29

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 19 feb – In Nickerie is de aanleg gestart van een door Venezuela betaalde visrokerij. De rokerij moet voldoen aan de internationale standaarden. Volgens minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij moet onder meer de export er beter van worden.

Suriname mocht enkele jaren terug geen gerookte vis meer exporteren. Volgens de EU voldeed de productie niet aan gezondheidsvoorschriften. Setrowidjojo ziet het weer lukken als het visroken naar een hoger niveau wordt getild. Met behulp van Venezuela worden moderne rokerijen opgezet in Nickerie, Saramacca en Commewijne. Het geld, ruim een half miljoen dollar, komt uit het zogenaamde Alba-fonds. Alba voorziet in economische hulp met oliedollars.

De rokerij komt op Zeedijk en moet in minder dan een half jaar worden opgeleverd. In Nickerie leven verdienen honderden vissers en verwerkers aan de visserij. Met de rokerij kan de productie ook omhoog. Bij de eerstesteenlegging was ook de Venezolaanse ambassadeur, Thais Romero Ferrer, aanwezig. Volgens de diplomaat is er nog heel wat op stapel aan samenwerking tussen de twee landen. Ze verwacht dat ook haar land gerookte vis zal afnemen van Suriname.

29 REACTIES

 1. Alba Alliantie is een links socialistisch georienteerd club die de Syrische regering ondersteunt dames en heren.
  In Syrie worden hele dorpen vermoord door die bloedhond Assad,Waar zijn onze volksvertegenwoordigers die door de samenleving zijn gekozen om de president en de regering te controleren?? in iedere echte en beschaafde democratie was de president naar het parlement geroepen om deze samenwerking te komen uitleggen.In suriname loopt de meerderheid van het parlement als makke lammetjes achter een massamoordenaar aan die lijd aan grootheidswaanzin.De toekomst zal uitwijzen wat deze samenwerking met Dictator Chavez inhoud, in het verleden hebben wij kunnen gezien wat voor problemen de samenwerking met Libie,Grenada,Cuba hebben gezorgd.


  Maak melding

 2. Het geld, ruim een half miljoen dollar is alleen voor de visrokerij in nickerie . Dit laat zien dat de buurlanden politiek , langzaam maar zeker vruchten zullen afwerpen . Verder zou het goed zijn wanneer er een vlieg-verbinding met haitie zou ontstaan , via de SLM . Alle beetjes maken een grote koek is de gedachte van deze regering en dat is de juiste zienswijze .


  Maak melding

 3. Alba?
  Zo af en toe heb je de neiging om toe te geven dat er ook goeie dingen los komen. Maar Alba-geld was hiervoor echt niet nodig omdat een paar maanden geleden Venezuela toestemming heeft gekregen om te mogen vissen in Surinaamse wateren. En als tegenprestatie zou Venezuela visrokerijen financieren in Suriname. Wat is daar nog van over?
  We verzuipen in onze eigen afspraken. Hoe lullig ook!


  Maak melding

 4. Virago 535

  “Volgens Thais is er nog heel wat op stapel voor samenwerking tussen Suriname en Venezuela”

  Er is een interactie tussen natuurlijke hulpbronnen.Laten we hopen dat er voldoende vis over is ,na de overbevissing van decennia lang.

  Suriname moet ook 1% van haar internationale reserves betalen als contributie aan de ALBA bank.

  Fantastische samenwerking.Petje af voor Venezuela.
  De internationale standaarden kunnen bereikt worden en de export kan vergroot worden.Win -Win situatie!!!!!

  WIKKILEAKS :kom met je bewijzen,anders kan je beter je moeder oplichten!!!


  Maak melding

 5. Onze Ttheo is wakker:” Verder zou het goed zijn wanneer er een vlieg-verbinding met haitie zou ontstaan , via de SLM”

  Tuurlijk: Haitie is een zeer gewilde bestemming en de mensen zullen in de rij staan om die heerlijke land te bezoeken.

  Beste TTheo, is je verstand nog verder je schoenen in gezakt?


  Maak melding

 6. Artikel van 16 mei 2011 lezen.

  Lees het artikel van 16 mei j.l. waarin Suriname haar territoriale wateren open stelt voor Venezuelaanse vissers. Als dat de ruil is voor de visrokerijen waarom dan nog een lening van de Alba?
  We laten onze visgronden leeg halen en gaan nog een lening terug betalen? Hoe stom kunnen we zijn? Wie maakt zulke afspraken zonder er bij na te denken? Gaan ze het geld van de Alba misbruiken?

  Dat de visrokerijen komen is een prima zaak. Maar dat we er dubbel voor moeten betalen is een slechte zaak.


  Maak melding

 7. dit is pas ontwikkeling samenwerking. Niet wat nederland tientallen jaren heeft gedaan, door een paar oude ziekenhuisbedden of oud school meubilair naar Suriname te sturen. Hulde aan Chavez en weg met de westerse plunderaars!


  Maak melding

 8. @wikkiLeaks

  Mag ik gezien de toon van je reactie de conclusie trekken dat je rechts, misschien extremistisch en fascistisch, pro VS, pro Israel, pro neokoloniaal, pro PVV en populistisch bent? Wat is er mis met zaken doen in de regio. Suriname is een Zuid Amerikaans land en geen vazal van de door jouw aanbeden schurkenstaten. Er is helemaal niets mis met Iran, Syrië, Libië en Venezuela. In jouw hoofd natuurlijk wel. Je informatie krijg je natuurlijk van een beetje kijken naar het Nos-journaal en het lezen van de telegraaf. De brainwashing-machinerien van de westerse mainstream media. Ik begrijp het beste man. Ik neem je helemaal niets kwalijk.

  Ik vind het een goede zaak dat Suriname nu kan beschikken over goed geconstrueerde rokerijen. Weliswaar met hulp van Venezuela maar dan ook effectieve hulp. Dat is iets positiefs. Of zie je soms Calimerostan wat rokerijen opzetten met het doel Suriname als een nieuwe wingewest te misbruiken voor winsten richting poldertje aan de Noordzee. Please decolonize your mind! We houden alles in de regio!


  Maak melding

 9. @ Musk, ik snap jou insteek wel maar wil ook gelijk vermelden dat dit fenomeen zich ook in de grote landen heet afgespeelt ! Denk je dat landen in Europa (met name Nederland) niet moesten inbinden wanneer hun nationale economie in het geding was.

  Ik vind dit een goede zaak en hoop dat de overheid hiervan gaat leren en onze visserij industrie een boost zullen geven om duurzame vis te gaan produceren en exporteren.


  Maak melding

 10. @ Wikileaks,

  In in Bahrein worden mensen afgeslacht met goedkeuring door de VS. Net zoals de miljoenen onschuldige burgers die zijn vermoord in Vietnam. Irak, Indonesie, Afganistan, Libie, Korea, etc, etc.

  Betekent dit volgens jou dus dat Suriname met geen enkel Westers land zaken moet doen 😉


  Maak melding

 11. Dit is een echte grote peanuts, ma kut, de handen van de ndpaanhangers zijn als kinderhanden gauw gevuld. Nog even en dan komen er containers vol militair aperatuur,wapens,minutie,kleding,bommen,granaten als schenking aan het nationaal leger. Na wijziging van de grondwet ter stichting van het komend dictatoriale heilstaat( zoals valse profeet mi sjie kba) het de misleide domme aanhangers voorzegde zou dit ooit gebruikt kunnen worden voor oproerkraaiers,stakers onder de domme sout geworden ndpaanhangers. Ma kut, a fout na neks, ze verdienen de komende dictatuur met alles erop en eraan. Hahahahahaahha( met minachting) Ba soekoe ba vinie ba tjarie. Help,zucht,waai woei, mi mama , mi papa saide we pina so, saide libi tranga so. En een vogel krijste hoofd boven hun hoofden. Niet huilen en jammeren en zuchten, arme mensen, jullie hebben er zelfs voor gekozen, leugenaars en moordenaars te geloven.


  Maak melding

 12. Suriname heeft voldoende geld om nutteloze ambassades op te zeggen, dozijnen politici op snoepreisjes te sturen, maar een magere 500.000 moeten ze bedelen van Venuzuela, die in ruil worden toegestaan de kust voor Suriname leeg te plunderen door venozolaanse vissers. Deze bouterse regering heeft alleen vertrouwen in eigen incompetentie en corruptie.


  Maak melding

 13. Terwijl de Venuzwelanen onze visgronden leegroven geven ze ons een koekje van onze eigen deeg…….en de aanhangers van Baas zijn dan in hun nopjes……wake up mensen. Su heeft al rokerijen hoor misschien niet zo groot.De Surinaamse kleine visser zal de prijs betalen….Nu zullen ze vis tegen dumpprijzen afleveren. Dan moeten we blij zijn.


  Maak melding

 14. Ik vindt het goed en leuk voor de industrie dat er een rokerij komt, maar een half miljoen had Suriname zelf kunnen ophoesten. Ik ben er voor dat dit soort projekten zelf door zakenlui of de regering gefinancierd worden en een goede marketing strategie op los gelaten wordt.

  Onze grondstoffen moeten we niet zodanig in de uitverkoop plaatsen, want zo moeilijk is het niet om dit soort projekten op gang te krijgen en moeten we niet te afhankelijk worden van Venezuela, want als Chavez er straks niet meer is kan het een behoorlijke puinhoop worden.

  Ik zie dat het noorden van Z-Amerika een eenheid wordt met Brazilie Als Big Brother. En als dat gebeurt dan zal ook de rest van Z-Amerika, Afrika en Azie snel volgen.

  Verder vindt ik het wel van belang dat de betrekkingen met Venuzuela behouden moeten blijven om een front te creeeren tegen die landen die Suriname graag de les willen voorlezen.


  Maak melding

 15. Er zijn idioten die Hitler,staling en Mau zedong aanbidden en hun moorddadige systeem als voorbeeld zien.
  Bouterse kan niet anders hij is noot gedwongen om zich te bemoeien met schurken staten in de regio omdat de echte democratische landen in de regio niets moeten hebben van Die criminele president van suriname.
  Waarom geen zaken doen met Brazilie een echte buurland die grote economische vooruitgang doormaakt.
  Venezuela en die andere schurken staten in de regio hebben suriname niets te bieden.Kijk alleen maar naar die kleine niets zeggende hulpbehoevende landen die lid zijn van ALBA.We horen niets over die miljoenen ambassade in Frankrijk, we horen niets over die Miljoenen samenwerking met India, we horen ook niets meer over die 3 miljard uit CHina.Jullie worden op zeer kinderlijke manier bedrogen door criminele recidivist.
  Iemand die hier beweerd dat er helemaal niets mis is met Iran,Libie Syrie heeft het verstand van een garnaal .


  Maak melding

 16. er is helemaal niets mis met Iran, Syrië, Libië en Venezuela. Schrijft onze filosofe van de koude grond.

  Vandaar dat vrijwel alle arabische landen hun ambassadeurs terugroepen of in het verleden teruggeroepen hebben, en alle contacten met deze schurkenstaten verbreken/verbraken.


  Maak melding

 17. Milton Fleur,

  De visrokerijen kunnen de export van gerookte vis versterken. Die export gaat uitsluitend naar Nederland en is bedoeld voor de aldaar wonenende SURNEDS. Geen enkel ander land of volk wil gerookte vis uit Suriname. Men noemt het “houtsnijwerk” in sommige landen. Dree-visie wordt alleen in de Surinaamse keuken gebruikt en nergens anders. Snappen we het niet?
  Ik verwacht dus geen mega-export van deze vis want in de toekomst, wanneer de geboren Surneds in Nederland zijn uitgestorven, zullen hun nakomelingen geen droge vis meer op tafel zetten. Een enkeling misschien!

  We betalen nu dubbel voor een rokerij die niet veel zal opleveren. We zullen straks de Alba-lening moeten terug betalen, terwijl nu al de Venezuelaanse vissers onze visgronden leeg vissen.

  Nabij Nieuw Amsterdam, langs de weg, is er een beroemde visstokerij. Niet modern, niet groot, gerund door een gezin van drie vrouwen waar lekkere gerookte vis vandaan komt. Met een beetje subsidie van de overheid kan dit gezin een nette, grotere en hygienere rokerij opzetten. Maar nee; we moeten en zullen gaan lenen om de mooie ogen van Chavez. Weggegooid geld!


  Maak melding

 18. Maandag 20 februari 2012 om 07:14 uur, door wikkiLeaks zwarte piet,

  Nou dan leg je precies uit hoe de ontwikkeling van Surinaamse wordt gesaboteerd door de landen die het zo goed voor hebben met de Surinaamse bevolking. En ja Bouterse is nu gedwongen om meer weg tegeven dan hem lief is, maar naar mijn mening kan het nog altijd anders.

  Het is mensen zoals jullie die deze manier van ontwikkelingssamenwerking mogelijk hebben gemaakt en eerlijk gezegd moeten jullie je schamen, schamen dat je hier op dit forum je gal spuugt richting de bevolking van Suriname en ik garandeer je dat jullie mening in Suriname en onder de Surinamers kleiner zal worden en zal doven als een kaarslicht.

  Het zijn zware tijden voor een ieder, maar als het niet linksom kan an maar rechtsom en het komt wel goed met Suriname en zeker zonder mensen als jullie die maar beter zich bezig kunnen houden met de rascistische politiek in Nederland en de EU. Moet jullie zorg zijn voor dat het echt uit de. Hand loopt en jij je kinderen en kleinkinderen de benen moeten nemen richting Suriname die jullie de afgrond in praten.

  En geloof me als je in Suriname bent zal de Surinamer jullie soort herkennen en verwelkomen uit medelijden, maar wees maar niet bang dat zij jullie de kop kaal zullen scheren net als de NSB aanhang na de verovering door de geallieerden.

  Stomme zwarte pieten.


  Maak melding

 19. Correctie voor de reeds eerder geposte tekst:

  Jullie moeten je vooral gaan bezig houden met de politiek in de Eu met name in Nederland. Volgens mij weten jullie niet wat de tijdsein is. Iets waar jullie, jullie kinderen en kleinkinderen grote zorgen over moeten gaan maken, want wanneer jullie straks de benen moet nemen is het weer eens Suriname waar jij jullie zwarte pieten zich met kinderen en kleinkinderen zouden willen vestigen.

  Job Cohen is zojuist afgetreden dit is een teken.

  Mensen in de EU krijgen steeds meer maling aan fatsoensnormen, maling aan de goede sfeer en leef omgeving van jullie kinderen en kleinkinderen. Het is een motor dat nog sputterd, maar zeker opgang komt.

  De PVV is nu blij, want het is volgens hun een overwinning op de buitenlanders in Nederland.

  Ik zie jullie straks wel als bootvluchtelingen terug keren naar Suriname.


  Maak melding

 20. Jij moet jou schamen met jou criminele moordenaars president stelletje idioten. nog even da gaan jullie hem heilig verklaren stelletje stomme ezels.
  Hou je grote paarse waffel dicht over fatsoensnormen want met de keuze voor Bouterse is onfatsoenlijke en crimineel gedrag beloond door een aantal schapenkoppen.Tot nu toe zijn meer mensen gevlucht naar nederland dan omgekeerd, tijdens het schrik bewind van jou goed heilig man DDB zijn duizenden surinamers gevlucht naar Frans Guyana En naar Nederland.


  Maak melding

 21. Dinsdag 21 februari 2012 om 07:05 uur, door wikkiLeaks zwarte pietje,

  Jij en jou soortgenoten met hun kritiek hebben vanaf dag een ervoor gezorgd dat De keuze van de Surinaamse volk voor deze regering is geondermijnd.

  Als je nou vanaf het begin had geschreven: Ik respecteer de democratische keuze van de Surinaamsebevolking, maar zal zeer kritisch kijken hoe dit zich ontwikkeld, dan had ik zelfs en velen zich bij jou mening willen aansluiten, maar nee onbenul “Cock Ring” vergaderaar; jij bent totaal niet uit voor het goede van de Surinaamsebevolking, maar uit op anargie en ondergang van het land.

  Wat jij en je soortgenoten denken te doen is pissen over de Surinaamsebevolking hun stemrecht. Nu heb jullie je kans verspeelt om tercht kritiek te hebben op President Bouterse en zelf ervoor gezorgd dat de Surinamers in beginnen te zien dat er werkelijk duistere machten (zwarte pietjes) loeren op destabilisatie in de regio en dat deze duistere machten te vinden zijn op dit forum.

  En wat hadden jullie dan verwacht dat President Bouterse met zijn handen over mekaar zou gaan zitten net zoals Vene in zijn periode deed ??

  Nee dan moet je steun gaan zoeken bij de mensen die jullie zien als de outlaws van deze planeet.
  De EU heeft een nog groter probleem het Opkomend Rascisme dat is iets waar jij je over druk moet gaan maken, maar naar mijn mening zul je het niet doen omdat jezelf een rascist ben en niets moet hebben van kleurlingen ondanks je zelf wellicht een kleurling bent.

  Zwarte pietje


  Maak melding

 22. @wikkiLeaks

  Bij jou moet ik altijd raden wie je met “jij” bedoelt. Kun je niet gewoon melden aan wie je de reactie adresseert. Weleens van internet etiquette gehoord? Dat gaat zo. Een reactie aan een ander forumlid begin je met:

  @NicknameVanHetForumlid

  Probeer het eens. Als je dat niet doet lijkt het of je met een onzichtbare geest wilt communiceren. Dat betekent natuurlijk niet direct dat ik je reacties met enige vorm van communicatie in verband breng, maar het schept dan toch wat duidelijkheid. Hopelijk was mijn vorige zin niet te moeilijk voor je.

  Voor meer vragen aan mij omtrent het behoorlijk complex begrip “internet etiquette”? Begin je reactie met:

  @anna_z
  ReactieVanWikileaks
  Bijvoorbeeld onzin, onzin, onzin, onzin of nog meer onzin zoals: “Bouterse is een moordenaar”. 😉


  Maak melding

 23. Dinsdag 21 februari 2012 om 07:05 uur, door @wikkiLeaks zwart pietje,

  Wacht maar “Cock Ring Warmoestraat 96 Amsterdam” lellebelletje vergaderaar,

  Wilders en dus de PVV o preti yu mars !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.