Zorgsector Suriname, specialiseren om te overleven

13

PARAMARIBO, 1 feb – Het wordt specialiseren voor de Surinaamse zorgsector. Er is geen ontkomen aan, wil er sprake zijn van overleven. Met name de ziekenhuizen moeten zich toeleggen op een bepaald onderdeel van de dienstverlening in hun branche. Dit stelt Robert Boxtel, bestuursvoorzitter van de Nederlandse zorgverzekeraar Menzis. Elk ziekenhuis hoeft niet te doen wat de andere al doen.

Dat is nog te veel de situatie van het moment. Het leidt tot inefficiëntie en te hoge kosten. Aan de andere kant zitten ziekenhuizen nog te vaak met ‘sociale gevallen’. Daar wordt of achteraf voor betaald of nooit. Het is een mentaliteitskwestie die echt moet worden omgegooid. “Waar nodig moeten politiek en regering de bevolking gewoon zeggen, dat ze mee zullen betalen voor de gezondheidszorg”, zegt Boxtel. Precies dat met de neus op de feiten drukken wil de lokale politiek wel eens vermijden.

Boxtel sprak tijdens de conferentie over efficiëntie in de zorg. Ook de Algemene Ziekte Verzekering, AZV, kwam aan de orde, zij het zijdelings. Het stokpaardje van minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid lijkt nog niet rijp voor invoering. Volgens vicepresident Robert Ameerali zal er nog flink over moeten worden gediscussieerd. De inefficiëntie bij dienstverleners is maar één van de zorgpunten. Ook de financiering is een punt. Onder meer de bijdrage van alle doelgroepen komt op een of andere manier nog niet echt aan de orde.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Virago 535

  “Efficientie & ordening van de Zorgsector”

  -Elk ziekenhuis verleent specifieke cash dienstverlening .
  -enkle ziekenhuizen verlenen algemene basis zorg:verzekering szf,prive’/cash
  -Een afdeling voor Sociale en maatschappelijke zorg.Donateurs,sponsors en religiueze organisaties.
  – (1) ziekenhuis voor :Algemene burger ziekte verzekering.Elke burger die verzekering betaald mag daar terecht (alleen daar) voor medische zorg en bijstand.

  Zo houdt de sector zichzelf in stand,of gaat zelf onder!!!


  Maak melding

 2. De kleine man maar ook de domme aanhang worden de dupe, ma kut.ndp heeft ze nog geen gratis ete,drinke en huisje kunnen geven…laatstaan medische zorg……


  Maak melding

 3. Op zich geen slecht idee,1 van onze grootste zorgen is inefficientie. Dit was al een paar weken geleden aangekaart door geloof ik dhr Hindori van het St Vincentius Ziekenhuis.


  Maak melding

 4. “Waar nodig moeten politiek en regering de bevolking gewoon zeggen, dat ze mee zullen betalen voor de gezondheidszorg”

  Dat is wel makkelijk praten meneer Boxtel. De inkomensongelijkheid is in Suriname nogal groot. Veel mensen leven onder het bestaansminimum en kunnen gewoon geen bijdrage leveren aan de gezondheidszorg. Een stevige hervorming waarbij de rijkeren de meeste lasten dragen is daarom gewenst. En hoewel de neiging groot is kan Suriname beter niet Calimerostan als voorbeeld nemen. Daar is onder een asociaal bruin kabinet PVVD/CDA heel efficient de gezondheidszorg volledig afgebroken en het duurt niet lang meer of het derdewereldnivo is daar bereikt. Er is overal in de wereld een crises aan de gang. Toch dient Suriname het probleem van grove tekorten in de gezondheidszorg op een slimme manier op te lossen. Een sociaal en menselijk beleid graag! De armen nog meer plukken zal niet werken.


  Maak melding

 5. Voor de verkiezing van 25 mei 2010 werd door de DUIVEL geroepen dat niemand bang hoefde te zijn om in Su oud of ziek te worden.En uitgerekend een witteman komt je vertellen hoe hij dacht dat ’t moet.Ma mi gado deze mensen hebben ’t Su volk toch gezegd dat ’t buitenland niets voor ons zou komen bepalen(wat ik overigens niet slecht vind)maar als je goed kijkt dan duiken er overal neds op die ons hier komen vertellen hoe de DiDiBrie ’t moet doen.Aanhang ndp zien jullie door de bomen ’t bos nog?Snappen jullie er nog iets van?Wie van jullieGaat hier nog ’t licht willen uitmaken met DiDiBie(wie weet in zijn CEL BOMA)Wat ik zeer hoop


  Maak melding

 6. Beste Anna_Z: Ik denk dat als jij kan kiezen om na een zwaar ongeluk om door een Surinaamse ziekenhuis of een Nederlands te worden geholpen jij toch eieren voor je geld kiest.

  Dan laat jij je graag helpen door een blanke dokter uit het door jou zo gehate Calimirostan waar de gezondheidszorg volgens jou deskundige mening afglijdt naar derdewereldniveau. Want zo weinig ruggengraat heb jij namelijk.


  Maak melding

 7. @ Glenn Pengel,
  Bekijk het vanuit de kant van patiënten, want die zijn de enige reden van bestaan van welk ziekenhuis dan ook. Ook in Suriname. Dan maakt het toch niet uit waar de kennis vandaan komt? Als het maar voor ons bruikbare kennis is die vervolgens een goede voedingsbodem treft om zich verder te ontwikkelen. Toch?
  Eén van de reden waarom de gezondheidszorg in Suriname is blijven steken in de vorige eeuw(ondanks de goed opgeleide verpleegkunigen, artsen en andere professionals)is dat, alles, maar dan ook echt álles, wat er in Suriname gebeurt altijd historisch/ etnisch/politiek/religieus/ etc. wordt geduid of ‘beleefd’.
  We gijzelen onszelf, belemmeren groei en gaan dood aan slecht zorgbestuur en onbenullige kwalen!
  Nee meneer, ik ben geen Bouterse lover en heb met geen enkele duivel een pact. Ik houd gewoon van mensen en vooral van Surinamers. En ik vind dat iedereen in Suriname de best mogelijke gezondheidszorg verdienen. Bouta of geen Bouta.
  So mister Pengel (en alle andere doemdenkers, doemdoeners en azijnpissers) step ahead and give Suriname healthcare a chance tot change!


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar

  Ik kan jou denkwijze niet altijd helemaal volgen. Dus als ik kritiek heb op het beleid van een land in relatie tot de gezondheidszorg mag ik me niet door een arts van dat land laten behandelen? Als ik kritiek heb op de VS mag ik niet naar een Amerikaanse film kijken. Jij hebt steeds kritiek op Suriname. Waarom doe jij dan zaken met dat land en waarom ga je er dan steeds weer opnieuw heen? En waarom heb je eigenlijk een Surinaamse vrouw? Er was een forumlid die het al eerder schreef. Met permissie voor het citeren. Heb jij ook een spiegel thuis?


  Maak melding

 9. Beste Anna_Z: ik probeer het nog 1 keer uit te leggen. Ik heb helemaal NIETS tegen Suriname en Surinamers. Integendeel anders woon ik daar niet, heb geen Surinaamse vrouw en een 1/2 Surinaamse dochter. Ik heb iets tegen moreelloze luie uitvreters die alles wat blank is bespugen en al hun falen aan de blanken toeschrijven en het slavernij verleden.


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar

  Beste Henk,
  Ik heb ook niets tegen witte mensen. Ik heb gewoon een hekel aan mensen die vanuit een miskend superioriteitsgevoel altijd klaar staan om de slavernij te bagatelliseren. Verder vind ik het een schande dat mensen anderen hebben gedwongen het werk te doen omdat ze zelf te lui waren om te werken. Het is een grote schande dat deze misbruikte mensen nooit loon hebben ontvangen terwijl ze toch echt wel voor een winst van 1200 miljard euro hebben gezorgd. Het is een schande dat men goede sier met het verdiende geld heeft gemaakt en toch snel op de teentjes is getrapt als deze schandelijke misdaden tegen de mensheid aan de kaak worden gesteld. Over moraal gesproken!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.