Kritiek op effect ordening goudindustrie Suriname

28

PARAMARIBO, 24 dec – Het is zeer de vraag of de zogenaamde ordening van de goudindustrie wel resultaat heeft. Dit stelt parlementariër Asiskoemar Gajadien. Er wordt hoog van de daken geschreeuwd dat de staat er miljoenen aan inkomsten van verwacht. Maar in de regeringsbegroting is dit niet terug te vinden.

Er staat met geen letter of cijfer aangegeven wat en hoeveel wordt verwacht. Toch zou al het een en ander duidelijk moeten zijn. “De president heeft in het parlement aangegeven dat wij forse inkomsten mogen verwachten. Waar blijft het resultaat van de ordening en wat is de output van de informele goudindustrie”, zegt Gajadien. Het is die industrie waar al ruim een jaar flink geordend wordt.

De kleinschaligheid wordt verantwoordelijk gehouden voor de meeste milieuschade. Ook verdient de staat er niets aan. Op de begroting wordt alleen vermeld dat de commissie Ordening Goudsector ook het volgend jaar geld krijgt. Voor 2012 krijgt de commissie omgerekend zo’n drie miljoen euro extra. Met dat bedrag moet de ordening verder worden doorgevoerd.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Waar is al die transparantie die op de politieke podia was beloofd ??
  Hij zou beter Communiceren met de bevolking.
  Toen deze criminelen de bevolking nodig hadden gingen sommigen haast in trans misiekaba ,Bouva noem ze allemaal maar op. geld voor onderwijs wordt gehalveerd.


  Maak melding

 2. De zoveelste doorgestoken kaart van deze vroeger joker van Openbare Werken.

  Welke volksstammen roeren zich in die sector?

  Juist ja, “schoenmaker houdt je bij je leest”.

  Wanneer die gasten weer gaan roven en inbreken in bepaalde woonwijken zal jij het weer zijn die , die als eerste weer die scheur van onder die jampotglazen zal opentrekken.

  het is ook niet meer duidelijk waar deze gast met z’n muggesiften naar toe wil.


  Maak melding

 3. De ordeninig goudsector heeft wel degelijk geld op geleverd voor de overheid . Dit kan gestaaft worden doordat de huidige-goudwinning gepaard gaat met veel brandstof gebruik voor de machines . Nu dat deze slimme regering de brandstof-prijs heeft verdubbeld , profiteert zij indirect van de goudkoorts . Verder zij 9000 mensen geregistreedt die werkzaam is in de goudsector . De wetgeving die deze geregistreden belasting moeten laten betalen komt straks rond in de DNA tergoed- keuring . Tevens is per i jan 2912 kwikgebruik in de goudsector verboden . Bovendien zijn de machine-houders geregistreed om belasting te gaan betalen . Ook moet worden vermeld dat de BTW invoering de staatskas behoorlijk zal spekken , zadat de begrotings tekort zal worden gereduceerd of weggewerkt in 2013. Nu de verwachtingen van de internationale gemeenschap goed zijn tenopzichtte van Suriname , ben ik optimistisch gestemd over het komende jaar , wat de economie van Suriname betreft . Trouwens de oppositie had 15 jaren niets gedaan qua ordening goudsector .Vandaar dat zij wat dat betreft beter hun mond kunnen houden . Aan de andere kant houdt de oppositie de regering scherp door kritiek te leveren .


  Maak melding

 4. Ze kijken gewoon waar er nog mijnen voor de fam.bout opgezet kunnen worden.Als er ge-ordend moest worden dan zouden zij alvast de pontons op het stuwmeer aanpakken.Daar staan ze open en bloot en zijn absoluut illegaal bezig aangezien het meer Suralco toekomt.En de eigenaren van de pontons zijn toch te vinden op de vaartuigen.
  De staat heeft alle machts middelen om een halt toe te roepen aan de illegaliteit.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Iedereen heeft het over bouterse , maar het niet bouterse die het goud laat vloeien naar het buiten land maar de onervaren goud zoekers , en dat probeert deze regering in goede banan te lijden .
  maar de beste stuurlui staat altijd aan wal .


  Maak melding

 6. Weer een plan dat net werkt van regering Bouterse. What is new?
  Henk Molenaar

  Had jij werkelijk niets van doen met die Bevrijdingsraad mneer de Wentelwiek?

  Jou reacties liegen er niet om overigens!

  U hoeft hier niets over uzelf te vertellen. Na uw gebabbel komen wij vanzelf achter wie u bent.


  Maak melding

 7. En wij weten allang uit wat voor soort hout jij ben gesneden.
  Natuurlijk levert het geld op daarom zijn al die Hyena’s van de NDP daar aanwezig onder het mom van ordening.


  Maak melding

 8. Deze ordening zal tzt zeker haar vruchten afwerpen.
  Er is tenminste een begin mee gemaakt, hetgeen het Nieuwfront nimmer heeft gedaan. Er zijn op dit moment minimaal 9000 geregistreerde goudzoekers, die heus wel belasting zullen moeten betalen.

  Eén of andere mafketel van het NF wilde nu toch ook al weten of de nieuwe toeristenkaart al voor meer toeristen had gezorgd na invoering hiervan.

  Let wel, de toeristenkaart is vanaf 25-11-2011 ingevoerd en deze idioot van het NF wil na ca 1 maand en in een periode van vakantie vierders weten of dit nieuw systeem reeds vruchten af werpt.
  Hoe dom kun je zijn als oppositie lid, en waar zijn de overige leden om deze nono er op te wijzen dat de tijdspanne te kort en ongunstig is om eea te kunnen meten.

  Ook met de nieuwe opzet van de deal met Iamgold ben ik zeer content mee want de bevolking zal middels het aankopen van aandelen, mee kunnen dingen in de 30% share die Suriname krijgt binnen dit bedrijf.

  Waar zijn de NPS’ers (Franco Demon) die met hun 5% deal zeiden van ‘dat is de beste deal die Suriname kon behalen’ gebleven. Ik weet zeker dat hun mond nu in hun billen zijn veranderd, want die kringspier houden ze stijf tegen elkaar gedrukt.

  Neus, Wikki leaks, Henk Molenaar, etc. hold your horses (op de plaatst rust), want na 2 a 3 jaar zullen jullie zien want deze regering allemaal voor Suriname heeft betekend.


  Maak melding

 9. zoals paraman em eem paar anderen beweren levert het waarschijnlijk geld op. de essentie is ook niet dat het geen geld oplevert maar over inzicht in de baten en de kosten. de kosten zijn misschien ook duidelijk maar van een regering die zo’n hoge pet op had (verleden tijd want nu is het een scheldwoord) van transparantie mag je verwachten dat er duidelijkheid komt over de baten. hier wringt de schoen, want die baten gaan ergens heen waar er geen licht is.
  en tjezus paraman, je reactie in 10 is een regelrechte bedreiging. het enige wat nog rest is dat je gedetaileerd omschrijft wat gebeurd als je (jullie) weet wie de persoon in kwestie is. hiermee begrijp ik je afgoderij voor het huidige regime


  Maak melding

 10. Paraman: “U hoeft hier niets over uzelf te vertellen. Na uw gebabbel komen wij vanzelf achter wie u bent.”

  En wat gaan “jullie”dan doen als “jullie”weten wie ik ben?


  Maak melding

 11. Huichelaars voelen zich altijd bij het minste en geringste bedreigd. Dat is geen nieuw fenomeen.Ik stel alleen maar vast. Denk jij dat ik tijd over heb voor een stelletje zandzakken?


  Maak melding

 12. Milton,
  Ik wordt moe van jou NDP gebrabbel zonder onderbouwing, als jij overtuigd ben van deze criminele regering en zijn plannen dan zou ik het waarderen als dat onderbouwd met feiten, ik wordt moe van die paarse NDP luchtkastelen van jou.


  Maak melding

 13. wikkiLeaks, jij vervalt ook in hetzelfde stramien als die idioten van de oppositie die gelijk resultaten en feiten willen zien, onderwijl het nieuw traject net is ingezet.

  Ik zei het reeds, pas over een jaar of 2 a 3 zouden we een goede meting kunnen hebben over de feiten en ontwikkelingen die deze regering heeft gebracht.
  Let wel, de NPS heeft zelf en in diverse combinatie´s en settings bijna 60 jaar aan de macht gezeten in Suriname, en noem mij eens 10 feiten op waaruit blijkt dat ze het land tot ontwikkeling hebben gebracht.

  Als je moe wordt van mijn postings zou ik jou willen adviseren om rustig te gaan zitten, chillen en relaxen maar vooral ook om mijn postings te blijven lezen !
  Je hoeft absoluut niet op elk bericht van mij te reageren, so just relaxed and read my postings, in order to widen up your narrow minded view !


  Maak melding

 14. Beste Truster,

  NDP groupies als Paraman en Sempa doen niets anders opm dit forum dan andersdenkende (indirect en direct) te bedreigen. Sempa ging vorige zelfs zo ver dat hij mij IP adres aan “bevoegde instanties” zou doorgeven

  Laffe holle vaten die die bij gebrek aan argumenten maar het middel van intimidatie gaan gebruiken. Zo jaren 80.


  Maak melding

 15. Omdat ik die criminele recidivisten al te goed ken.Geen enkele democratisch gekozen regering van Suriname heeft het zo slecht gedaan als de militaire periode van jaren 80 dat is mijn meting, dus kom mijn geen onzin vertellen.Ik ben benieuwd wat volgend jaar jou prietpraat gaat zijn.
  1) suriname was en democratie
  2)om de vijf jaren had je verkiezing
  3) sterke munt
  4)goede economie
  5)goede gezondheidszorg
  6)goede onderwijs.
  7)geen dictatuur
  8)geen schending van de mensenrechten
  9)veiligheid in het land.
  10)suriname was een land met normen en waarde
  Ik kan tot morgen doorgaan met de dingen die veel en veel beter waren voor 25 feb 1980


  Maak melding

 16. en tjezus paraman, je reactie in 10 is een regelrechte bedreiging. het enige wat nog rest is dat je gedetaileerd omschrijft wat gebeurd als je (jullie) weet wie de persoon in kwestie is. hiermee begrijp ik je afgoderij voor het huidige regime
  truster

  U hoeft hier niets over uzelf te vertellen. Na uw gebabbel komen wij vanzelf achter wie u bent.
  Paraman

  De meeste dikdoeners hier op dit forum leven overwegend van de socialesteun, waarom zou ik mij aan die stumpers vergrijpen.

  Figiguren, die hooguit 1x per week een badhuis bezoeken? Get alive!


  Maak melding

 17. Paraman weet je nu echt niets anders te verzinnen dan iedereen op een lage manier te beledigen en te bedreigen op dit forum?

  Typische NDP en NSB mentaliteit.


  Maak melding

 18. wikkiLeaks en Henk Molenaar

  zijn twee tata man, nederlanders…
  ik zegt geen aandacht aan die twee geven,,als je geen belasting betaald in suri,,mag je kakeld wat je wil..we zien jullie niet eens we kijken door jullie heen,,,land verraders.witte kont likkers ,,hahahahaha


  Maak melding

 19. Paraman weet je nu echt niets anders te verzinnen dan iedereen op een lage manier te beledigen en te bedreigen op dit forum?

  Typische NDP en NSB mentaliteit.

  Henk Molenaar

  Molenaar,
  Even heel serieus. Dat bedreig verhaal van jou staat mij totaal niet aan!

  Ben jij de nederlandse taal wel machtig? Kun jij wel begrijpend lezen of ben je gewoon een oen?


  Maak melding

 20. Watdoe je er mee?

  Noord Griekenland heeft in potentie meer Goud dan ons El Dorado gebied. Om precie4s te zijn hebben deskundigen 9,2 miljoen ounces
  in de grond berekend. Het uitvoerend bedrijf genaamd European Goldfields heeft een deel van die tak verkocht aan ja hoor, het grote Canadese El Dorado gold, een zus van IAMGOLD.
  Ons Goud wordt dus geinvesteerd in Grieks Goud en toch worden we er niet rijker van.

  Deze twee bedrijven denken per jaar 1,4 miljoen ounces Grieks Goud te produceren.
  En toch zijn de Grieken failliet!
  Daar zijn er geen Garimperos of Marrons die de boel verzieken met Kwik en hun eigen concessies hebben. Bij ons wel!

  In Suriname laten we het wegdragen IAMGOLD en Marronese Garimperos dus kunnen we wel fluiten naar een goede jaaromzet. Wanbeleid!

  Het moraal van dit verhaal is dat de Grieken met hun beleid failliet zijn en wij denken met ons flipperkast beleid rijk te worden?
  We bouwen bergen op drijfzand lijkt me.
  Een als de overheid geen correcte begroting kan maken vanwege kortzichtigheid, dan wordt de plas van het drijfzand steeds groter.

  Bron Grieks Goud: De Spits!


  Maak melding

 21. Ze zijn een jaar bezig en van de beloofde 30.000 registraties die binen enkele weken geregeld zouden zijn zijn niet verder dan 9000 (zeggen ze!?) gekomen. Inmiddels is het binnenland een grote anergie met meerdere doden, kinderprostitutie, etc.

  De kosten voor dit alles blijven stijgen, de beloofde baten blijven uit. Sterker nog de regering geloofd blijkbaar zelf niet dat er baten gaan komen want daarover is niets in de begroting opgenomen.

  Een regering die zelfs niet meer in haar eigen luchtkastelen gelooft kan maar één ding doen. AFTREDEN.


  Maak melding

 22. @wikkiLeaks

  Van 1667 tot 1975 was Suriname in Nederlandse handen en er heerste een koloniale economie gebaseerd op slavenarbeid.

  Welnu, even jouw opsomming onder de loep nemen.

  1)Suriname was een democratie

  Leg eens uit! Het uitbuiten en vernederen van mensen heeft volgens mij niets met democratie te maken.

  2)Om de vijf jaren had je verkiezing

  Je bent vast de leukste thuis

  3)Sterke munt

  Onze voorouders hebben gezorgd voor een winst van 1200 miljard euro. De winsten verdwenen echter altijd richting Nederland en onze voorouders hebben nooit een munt voor hun arbeid ontvangen.

  4)Goede economie

  Daar zorgen we op dit moment inderdaad zelf voor. Dank zij onze huidige regering.

  5)Goede gezondheidszorg

  Onze voorouders hadden geen enkele medische voorzieningen en konden echt geen gezondsheidsverzekering bij de slavendrijver afsluiten. Gelukkig was hun kennis van geneeskrachtige kruiden heel groot.

  6)Goed onderwijs.

  Ze moesten vooral leren om zichzelf in leven te houden.

  7)Geen dictatuur

  Laat me niet lachen.

  8)Geen schending van de mensenrechten

  Slavernij is een ernstige schending van de mensenrechten en sommigen brengen het direct in verband met genocide.

  9)Veiligheid in het land.

  Onze voorouders waren nergens veilig. Ze waren onderworpen aan de willekeur van de slavendrijver.

  10)Suriname was een land met normen en waarde.

  Je bedoelt toch niet de normen en waarden van de slavendrijvers?


  Maak melding

 23. Anna Z

  Wees blij dat de negers jullie als slaven hebben verkocht aan de blanken. Wie weet zat je nu te creperen in Somalie, Zimbabwe etc. Indianen zijn nog steeds de enige en echte inwoners van dit land.


  Maak melding

 24. Beste kommentators,met jullie gebler op deze nforum.Wat heeft Nederland voor ons gebracht,alleen maar verdeeldheid,dat zie je toch op deze forum.Daarom Surinamers laten we goed bezig zijn met ons zelf en Suriname en elkaar jij sterken en een vuist maken om ons land die in de toekomst wat beter gaat worden en dat wij surinamers elkaar beter leren begrijpen,en niet vergeten dat de geschiedenis van ons Suriname een les meot zijn wat de verdeeldheid die de Nederlanders ons hebben gezaaid weg moeten werken en het geloof in het kunnen van ons Suriname3rs respekteren en niet zomaar gaan brullen hier op de forum,want Nederland heeft ons altijd misbruikt,waarom denk je dat veel Surinamers hier wonen niet dat we van Nderland hiouden maar is meer een straf voor Nederland dat we hier zitten en goed ook want met het geld wat ze honderden jaren van ons hebben gestolen kunne we weer gebruiken om ons kand een steuntje te geven om ons weer bewust et maken van de ellende die zij teweeg hebben gebracht en dat nog steeds probreren te doen,maar het zal ze niet meer lukken,want we zijn een onafhankelijk land geworden,maar versta me niet verkeerd hoor mensen,want elk land heeft een andere land nodig,maar wij in Suriname maken besslisingen en die moeten gerepekteerd worden,leuk of niet leuk maar de regering in Suriname beslist erover en niet andere landen.Suriname komt op en de mensen die negatief over spreken zijn meestal dezelfde mensen of hun nageslacht die in Suriname het vroeger door corruptie het goed hadden en nu niet meer van die gelegenheid kunnen genieten proberen het te verzieken hier met hun praatjes,maar Suriname is in opkomst en dat moeten jullie onthouden,het kan niet beter,en wie niet meewerkt zal de vruchten ook neit plukken,Power to the Surinames who loves Suriname,NA mie takie,en gaan jullie stemmen hier in Nederland want de politiek heeft met jullie te maken en jullie ook met de politiek,en no stem PVV,want dat zijn wel de mensen die hier negatief over Suriname praten,Tang boeng Sranang mang en Wees wijs en laat jullie niet hersenspoelen door deze mensen die verdeeldheid wil zaaien in Suriname,Na mie TAkie,Neetjeman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.