VHP: hoog tijd voor Surinaams diasporabeleid

38

PARAMARIBO, 16 dec – Het is hoog tijd voor een heus beleid voor Surinamers in de diaspora. Dit stelt voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Verenigde Hervormde Partij, VHP. Ontwikkelingen en relaties tussen Surinamers in het buitenland met het thuisfront, behoeven een stevige basis. De VHP gaat er het zijne toe bijdragen met een nationale conferentie.

“Er wordt zoveel gesproken over diaspora, maar wat is dat nu eigenlijk? Voor de samenleving is dit niet bepaald duidelijk”, zegt Santokhi. Intussen zijn er in Nederland bijna net zoveel Surinamers als in Suriname zelf. Ook in de Verenigde Staten en de Nederlandse kolonies zitten er aardig wat. De banden onderling blijven en beïnvloeden het gedrag naar Suriname toe. Een Clarence Seedorf die een stadion opzet in zijn geboorteland. En de hulp aan familie.

Jaarlijks worden miljoenen naar Suriname overgemaakt als privé hulp aan de familie. “De vraag is, wat doe je met deze bijna één miljoen mensen met kapitaal aan kennis, netwerken, inzichten en geld. Hoe kunnen we dit gebruiken om de samenleving optimaal te ontwikkelen?” Zelfs de ambitieuze projecten van de regering Bouterse zouden gefinancierd kunnen worden. “Met financiële hulp van de diaspora via bijvoorbeeld obligaties.” De conferentie in januari moet de aanzet geven tot echt beleid.

Bekijk ook:


38 REACTIES

 1. Vind ik ook. Meneer Santoki was eerder in de gelegenheid. Waarom nu ineens zo een haast?

  Alles op z’n tijd! Wij willen geen brokken maken. First things first.


  Maak melding

 2. Ik vraag me elke dag waarom Surinamers vinden dat ze in een gezegend land wonen. We worden te vaak verrast door de grootste judassen die het land kent en helaas in het centrum van de macht zitten.Dit kan geen zegening zijn.


  Maak melding

 3. “Zelfs de ambitieuze projecten van de regering Bouterse zouden gefinancierd kunnen worden. “Met financiële hulp van de diaspora via bijvoorbeeld obligaties”

  Hier moet ik hard om lachen…..


  Maak melding

 4. Chandrikapersad Santokhi “De vraag is, wat doe je met deze bijna één miljoen mensen met kapitaal aan kennis, netwerken, inzichten en geld. Hoe kunnen we dit gebruiken om de samenleving optimaal te ontwikkelen?”

  Meneer Santoki, dit is een hele goeie vraag. Hoe gaan jullie hier mee te werk ! Wat gaat u,en Bouterse er mee doen ?

  Wil de “Super president” uberhaubt hier mee wat doen ? Wij ‘zitten’ op jullie te wachten . Maak de weg vrij voor ons, zo dat wij makkelijk kunnen komen vestigen in Suriname.Er zijn nog belasting technische obstakels op de weg zowel voor de jongeren als voor de ouderen.Wij blijven dit volgen !

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 5. Met aan het hoofd van deze regering moordenaars en rovers verwordt het ondanks alle kader in huis…….als Zimbabwe..want kijk noh…er zijn vele rechtgeaarde surineds. Maar ze hebben principes en weten ook wie hun deebee is. Alleen mense met kader, zonder principe en liefde voor dit land en volk ga gaan werke voor dit hoofd en deze marionettenregering…..waarom……omdat geld niet stinke…no no no.monie talks.bullshit walks….KIJK MAAR NAAR HET HOEFJE BIJ CBVS. Hahahahahaa


  Maak melding

 6. het is heel lang geleden dat ik een paar keer moest lezen……
  ik ben er even stil, deze keer moet ik toegeven
  hij heeft zeker gelijk.
  ik ben zeker geen fan van deze man… maar hij heeft een punt

  ik zelf denk dat er heel wat meer euro`s en dollar$ naar sur gestuurd/gebracht word.

  laten we afwachten wat januari te bieden heeft

  pengel
  NY


  Maak melding

 7. Chandrika for president!

  Chandrika, dit is een mooi streven. Maar ik ga je uit de brand helpen. Vergeet het! De Surinamers in Suriname moet ons niet! Ze willen alleen ons geld en voedselpakketten maar ze zijn als de dood zo bang voor onze kennis en inzichten.

  Als die mentaliteit verandert, dan ben ik een van de eersten die je helpt. SuriSuri’s zijn angstig voor wat ze zelf vinden de beterweters. Want zeggen ze; zo hebben we het jaren gedaan dus gaan we helemaal niets, helemaal niets veranderen. Daar sta je dan!

  Mooi streven Chandrika; maar probeer het weer zodra jij president bent. Want dan kan je optreden tegen die bangerikken en de weg vrij maken voor vooruitgang en vernieuwing.


  Maak melding

 8. Musk @8,

  Surie`s hebben minderwaardigheids complex tegen over de Euro-surie`s…..dat is naar mijn inziens een groot probleem !En ding kroroe wieries, zijn ziekelijk dominant bezig ! Er is geen eenheid binnen de Suier`s,dat maakt ons heel zwak.

  Groet,ram ram, goeda hafies(veel wijsheid !)


  Maak melding

 9. Geweldig he dit soort ideeen, maar jammer dat ze alleen opkomen bij deze gasten als ze in de oppositie zitten.
  Hier gaat het om: mensen laten horen wat ze willen horen dan heb je steun(financieel)of stem deze gast heeft vijf jaar op juspol gezeten en was dus de aangewezen persoon om beleid te maken voor migratie cq remigratie en het is nooit bij hem opgekomen om de zgn. ex landgenoten te accommoderen in een goeie regeling.


  Maak melding

 10. Musk nmr8 je hebt gelijk!Men noemt ons landverraders die gevlucht zijn!Ik was 8 toen mijn ouders richting Ned, vertrokken.Hoe kan men mij! in godsnaam van landverraad betichten?Wij Surineds,zoals men ons noemt, moeten ons gaan realiseren dat wij een flinke vinger in de papa hebben,economisch zeer zeker!Wij moeten bewust worden van het feit dat wij ook daadwerkelijk dingen in Suriname, samen met degeen daar die het land werkelijk vooruit willen helpen, kunnen veranderen.Ik zeg DOEN!


  Maak melding

 11. Laat die kortzichtige suris de Nederlandse suris maar verraders noemen!!! Maar het zijn wel DE SuriNed die Suriname in leven hebben gehouden toen in de jaren 80/90 Bouta suriname naar de afgrond had gebracht en de surinaamse munt niets meer waard was. Vele honderde miljoenen aan geld en voedsel paketten zijn toen richting Su gegaan!!! En nog steeds maken de SuriNed jaar vele miljoenen euros over naar Su!!


  Maak melding

 12. Dit geblaat van Santokhie kan ik niet anders omschrijven dan; ‘oude wijn in een nieuwe zak’

  In de aanloop van de laatst gehouden verkiezingen, was de NDP/MC de enige politieke partij/combinatie die de Surinamers in de diaspora heeft genoemd om hen bij de ontwikkeling van het land te betrekken. Niemand van het NieuwFront heeft ooit iets over deze bijzonder potentieele groep landgenoten ‘in den vreemde’ gezegd c.q. genoemd.

  Santokhie ziet en ruikt nu z’n kans om de grote hindoestaanse groep vnl uit Nederland, naar zich toe te trekken want deze groep heeft een enorme potentie als:
  – Financierders van de VHP
  – Kennis & know how voor partij(politiek)
  – Aanwas c.q. nieuwe leden voor de VHP
  – Toekomstig stem vee voor de VHP

  Nogmaals mensen, dit zijn hele mooie woorden en beloftes van de man alleen zal deze ‘groep uit Holland’ absoluut geen blad voor de mond nemen en niet alles slaafs volgen wat de partijvoorzitter zegt.

  Ik hoop het niet voor Chan, maar misschien is hij zonder het zelf te weten, het paard (of enkele paarden) van Troje binnen de VHP te halen.

  Het wordt nog spannend binnen de VHP !


  Maak melding

 13. Van elke €100,00 aow als je met pensioen van ned.naar sur.gaat vestigen, wil de sur.regering 40 % belasting vangen.Eerst afschaffen surned melkkoe handeltje.
  Dan praten over diaspora.Dit fenomeen heeft de sur.regering niet door dat de surned daar via een trucje toch in sur.de € komt, en direkt in de economie terecht komt, en niet in de zakken van de zakkenvullers komt.


  Maak melding

 14. Milton Fleur,wees eens eerlijk man! Jullie zitten stiekem te smachten,dat de Euro-Surie`s massaal zouden terug keren. Jullie kunnen het niet alleen. Jullie hebben de Euro-Surie`s hard,zeer hard nodig!!!!Suriname heeft een groot gebrek aan geschoold personeel.In de breedse zin van het woord.

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid!)


  Maak melding

 15. Dit is een heel goed punt die deze politicus aanhaalt. Er dienen tegoeden voor vrijgemaakt(vastgesteld volgens een of ander wetgeving van de VN.!) te worden. wat Suriname weer goed kan gebruiken. Je kon beter gister eraan begonnen zijn dan morgen(laat staan Januari). Een ieder die het beste voorheeft met Suriname die zou dit onderwerp moeten steunen. Want het komt ten goede van iedereen,ongeacht etnische afkomst..! De tegoeden moeten alleen ergens onderweg geen verkeerde afslag maken.

  NIET KIJKEN WIE HET ZEGT,KIJKEN NAAR DE INHOUD VAN HETGEEN HIJ ZEGT..!


  Maak melding

 16. We weten dat sommigen van jullie geen fan zijn van integere begeschaafde en kundige mensen.
  Jullie hebben met de keuze voor iemand met een strafblad laten zien waar jullie fan van zijn misdaad word rijkelijk beloond daar in die bananenrepubliek.


  Maak melding

 17. Zelfs de ambitieuze projecten van de regering Bouterse zouden gefinancierd kunnen worden. “Met financiële hulp van de diaspora via bijvoorbeeld obligaties”

  Hier moet ik hard om lachen…..

  » Deze reactie voldoet niet aan de regels

  Henk Molenaar

  Lachen als een boer die kiespijn heeft is ook lachen natuurlijk!


  Maak melding

 18. VIRAGO 535

  Rekening openen voor ambitieuze projecten President Bouterse is gewenst.

  Alle Surinamers in Diaspora kunnen vrijblijvend euro’s ,dollers, florin,pondsterling storten .

  Niet alleen het land breken met negatieve uitspraken ,maar ook je geld zetten bij goede projekten.

  PUT YOUR MONEY WHERE YOUR MOUTH IS.


  Maak melding

 19. Als ik de verschillend reactie’s van de Surineds leest,zie ik niet in waarom we deze mensen nodig hebben.Ik kan me niet voorstellen dat Surineds zeggen deskundigheid,kapitaal,inzicht enz in huis te hebben,terwijl er hier op dit forum niet eens iets zinnigs wordt geschreven

  persoonlijk denk ik niet dat de Surineds kapitaal krachtig zijn,natuurlijk zijn er wel een paar maar die hebben min of meer reeds geinvesteerd in suriname.De grote groep kan je meer zien als economische vluchtelingen en hun nakomelingen.

  Surineds hebben in elk geval weinig tot geen politieke ervaring aangezien ze weinig tot helemaal niet deelnemen aan de nederlandse politiek en als ze dat wel hebben dan hebben ze niet het vechters mentaliteit dat je in Suriname moet hebben.

  Het inzicht dat de meest Surineds hebben is meer gebaseerd op wat ze in Nederland zien gebeuren en wat in Suriname niet,maar ze realiseren zich niet dat de meeste dingen gewoon niet werken voor Suriname.

  Er zijn natuurlijk ook Surineds die het goede voor hebben met Suriname en niet met een europese bril,zuid-amerikaanse problemen willen oplossen want dat werkt niet.


  Maak melding

 20. Nr 20) Je inzichten over de surined kloppen van geen kant!! grappig dat je zomaar conclussies trekt over een groep die je niet van dichtbij kent, zegt meer over jou inteligentie volgensmij!!


  Maak melding

 21. Met aan het hoofd van deze regering moordenaars en rovers verwordt het ondanks alle kader in huis…….als Zimbabwe

  Determietenist,
  De geschiedenis van daar waar jij vandaan zit te ouwetakkenbossen is ook niet om naar huis over te schrijven. Weet hoeveel boter jij op je hoofd hebt?


  Maak melding

 22. @Bryan

  Helemaal gelijk heb je. Van de meeste posters op dit onderwerp hoef je geen geld of kennis te verwachten. Vermoedelijk zijn het de ongeschoolde klanten van de sociale dienst. Hun reacties slaan in elk geval nergens op.


  Maak melding

 23. Bryan, helemaal eens!

  Hoewel er een kern van waarheid zit in het geklaag van Surneds,laten degenen die echt, willen investeren in Suriname -die zijn er zat- zich niet tegenhouden. Echter worden deze Surneds door dezelfde klagende Surneds afgeserveerd met: “Je bent enkel in Suriname omdat je het in Ned niet hebt gemaakt.”


  Maak melding

 24. Door de enorme corruptie in SU is er geen SuriNed te vinden die zijn zuurverdiende centen gaat investeren in bedrijven die worden geleid door nitwits die er alleen zitten op grond van politieke kleur en met het motto “what is in it for me?


  Maak melding

 25. Milton Fleur #13, juiste analyse

  Bryan #20 je hebt het goed gezien.

  Zoals vaker gezegd: laten ze maar aan de Noordzeekust blijven klagen en wachten tot Su in een (belasting)paradijs is veranderd.

  De kapitaalkrachtigen, waaronder ook bakras komen wel 🙂


  Maak melding

 26. Beste Nena,wij zitten niet te wachten tot dat Su een(belasting)paradijs is veranderd.Dat krijgen jullie toch never,nooit voor mekaar !Hier voor moet je heel veel kennis hebben en hard willen werken,en dat ontberen jullie degelijk.Jullie hebben hier voor niet dé juiste karakter.

  Als de criminalitiet minder werd,en méér beschaving(waarde en normen) in Su zou worden bij gebracht bij de” massa” zouden heel veel euro-surie`s de poging wagen om terug te keren. Jullie hebben nog heel veel werk te doen !

  Fijne feest dagen !

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 27. Paraman

  die ndpboter op je kopt schijnt eindeloos te zijn. We zullen lachen van ironie over wat jullie aanbidders jullie dwaze domkoppen zullen aandoen, net zoals die dwazen die stemden op roberto mugabwe in zimbabwwe. Hahahahahaha. Megadevaluatie 1 U$=1.000.000,- zimbwabaanse dollars. hetzelfde staat e dommme aanhangers te wachten. Hahahahaha


  Maak melding

 28. Door de enorme corruptie in SU is er geen SuriNed te vinden die zijn zuurverdiende centen gaat investeren in bedrijven die worden geleid door nitwits die er alleen zitten op grond van politieke kleur en met het motto “what is in it for me?

  » Rapporteer deze reactie, klik hier…

  Henk Molenaar

  Wat zeur je feitelijk nog op dit forum als je van oordeel bent dat wij hier goeddeels rovers zijn? Het anoniem reageren zorgt voor nogal wat camouflage. Misschien ben jij Molenaar wel de grootste schurk van het Westelijk halfrond!

  Ik zal jou met nog grotere minachting bejegenen.


  Maak melding

 29. Paraman

  die ndpboter op je kopt schijnt eindeloos te zijn. We zullen lachen van ironie over wat jullie aanbidders jullie dwaze domkoppen zullen aandoen, net zoals die dwazen die stemden op roberto mugabwe in zimbabwwe. Hahahahahaha. Megadevaluatie 1 U$=1.000.000,- zimbwabaanse dollars. hetzelfde staat e dommme aanhangers te wachten. Hahahahaha

  » Rapporteer deze reactie, klik hier…

  determinist

  Wanneer ik dit soort reacties lees wordt ik extra gesterkt om mijn missie te continueren.

  Aan het einde van zelfbeheersing krijg je dit. Zo meteen gaan wij die coupende helden van je naakt kleden dan is het hek van de dam. Laat de doden rusten!!!


  Maak melding

 30. Onder het mom van diaspora-beleid jou je souvereiniteit uit je klaverviertjes laten glippen is reeel.

  Het natuurlijk oppassen geblazen om hier allerlei hapsnurkers naar binnen te halen door hen rechten toe te schuiven?


  Maak melding

 31. Lalbhadoer begin het geweeklaag op nr eerst goed te lezen voordat je reageert, want zo zijn er nog vele van dit soort huilebalken wel alle rechten (TO) willen maar plichten ho maar.


  Maak melding

 32. Lalbhadoer begin het geweeklaag op nr 15 eerst goed te lezen voordat je reageert, want zo zijn er nog vele van dit soort huilebalken wel alle rechten (TO) willen maar plichten ho maar.


  Maak melding

 33. beetje vreemd dat als de geschoolde man uit ned terug wilnaar su hij daar geen goed betaalde baan kan vinden.
  onder het mom van je zal terug moeten,als je naar su wederkeert dus ook inleveren in loon…..helemaal mee eens
  maar dat je minder als de helft tot een 3de ga verdienen terwijl je ook nog huur(veelal nederlandse prijsen) moet betalen in euros al alle andere kosten,kom je simple weg niet uit.
  ik denk dat ze de geschoolde mensen uit ned wel willen hebben maar erg bang voor broodroof zijn en daarom de suri ned gewoon belachelijk lage lonen bieden………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.