Eredoctoraat voor Surinaamse historicus Gessel

5

PARAMARIBO, 3 nov – Historicus en politiek analist Eugène ‘Oom Sjenie’ Gessel (92) mag zich voortaan doctor noemen. Gessel kreeg het eredoctoraat van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. President Desiré Bouterse noemt de onderscheiding voor de oud-onderwijzer verdiend.

“Oom Sjenie is één van mijn grootste leermeesters. Hij heeft jarenlang gewerkt aan mijn vorming”, zei Bouterse tijdens de opening van het universitaire collegejaar. Gessel vertrok in 1948 als onderwijzer naar Nederland en werd onder meer geschiedenisleraar op het Spinoza Lyceum. Hij was in de jaren vijftig voorzitter van belangenvereniging Ons Suriname. In 1960 volgde de terugkeer naar Suriname en gaf hij les op de Algemene Middelbare School (VWO) en de Kweekschool.

Zijn politieke activiteiten zijn beperkt tot de nationalistische PNR van Eddy Bruma. In 1964 zegde hij de Surinaamse politiek definitief vaarwel. De reden: de tweedeling die nog immer het politieke landschap doorklieft. “Als je niet voor die idealen van een bepaalde politieke partij bent, dan ben je tegen.” Suriname zal pas politiek volwassen worden bij een vierdeling: pro, contra, neutraliteit en neutralisme. Neutraal is wie zich nergens mee bemoeit. En (positief) neutralisme slaat op mensen met een eigen standpunt tegenover de spanning tussen pro’s en contra’s.


5 REACTIES

 1. De joke of de meest leugenachtige belediging van het jaar??

  “Oom Sjenie is één van mijn grootste leermeesters. Hij heeft jarenlang gewerkt aan mijn vorming”, zei Bouterse tijdens de opening van het universitaire collegejaar.

  DDB is niet gevorm maar een dom gebleven figuur die veworden is tot de grootste crimineel in onze geschiedenis.


  Maak melding

 2. Dit had El Vene ook wel kunnen bewerkstelligen
  Rancune was de man wellicht een groot sta in de weg.

  Terwijl wij blijven afrekenen met die ander blijft het water stijgen. In Thailand weten ze daar alles over.


  Maak melding

 3. @Paraman

  Veni had ook gele sterren aan oplichtende oorlogsmisdadigers kunnen geven maar die was zo verstandig en integer dit niet te doen.

  DDB geeft een eredoctoraat op voordracht van ADEK aan iemand van wie hij de wijze lessen nooit heeft gehoort en nooit zal begrijpen.


  Maak melding

 4. volgens mij of ik ben verkeert ingelicht,is ddb niet verder gekomen dan de ulo/mulo in sme.,met een extra opleiding in de sport,meer niet..

  van waar deze populistisch opmerking van hem of wil hij zich zelf op de voorgrond plaatsen,maar dan zeer doorzichtig of denkt hij zelf dat de suris oer-dom zijn,want zijn indianen kennis reikt echt niet ver te goedkoop..


  Maak melding

 5. Kolonel valk is ook zijn leermeester geweest.
  Dit soort berichten van Bouterse plaats ik het rij van een Mega moordenaar en crimineel die haastig opzoek is naar herkenning en bezig is zijn bloederige straatje schoon te vegen, hij zal de geschiedenis ingaan als een moordenaar onderdrukker en drugscrimineel.Lieden als paramanpinto grijpen dit soort berichten aan om Massamoordenaar Bouterse nog hoger de hemel in te prijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.