Buren moeten afblijven van Surinaamse vis

14

PARAMARIBO, 11 aug – Lidlanden van de Caribische Gemeenschap, Caricom, hoeven zich geen illusies te maken. Wat nog over is van Suriname’s visbestanden zal geen deel worden van de gemeenschappelijke markt. Dit zegt René Lieveld, topfunctionaris op het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij. Er is misschien een kleine kans, maar dan moeten de eilandstaten eerst thuis op orde op zaken stellen.

Dit betekent vooral het beheer van hun eigen visgronden beter regelen. Gebrek daaraan leidde immers tot een ware plundering. Suriname weigert het gelag te betalen. “Zij kunnen niet eerst hun eigen visgronden leeg plunderen om zich dan bij ons te melden”, zegt Lieveld tegenover de Ware Tijd. Beter beheer zal ook bij Suriname meer vertrouwen wekken. Nu is het vooral letten op de eigen bestanden. Die zijn door de jaren heen ook aardig uitgedund.

Dat komt door overbevissing. Volgens Lieveld is het beheer veel strenger nu: “De visgronden moeten de kans krijgen zich te herstellen.” Grote vissersboten mogen nu minder lang op zee blijven. Ook is de vloot garnalentrawlers met ongeveer dertig procent terug gebracht. De verlegging van Suriname’s zeegrens maakt het er niet makkelijker op. De extra honderd en vijftig zeemijlen vergen nog meer investeringen in beveiliging. “Daar werken we aan”, aldus Lieveld.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Mensen, zie een stukje uit mijn posting van gisteren als reactie op; S&P ziet kredietrating Sur verder omhoog gaan.

  Quote:
  ————

  augustus 10th, 2011 at 2:47 pm

  Ik hoop van ganser harte dat deze regering ook de visserij sector aanpakt door deze industrie meer; promotie, ruimte, tools, incentives en overige zaken te bieden zodat ze zich ook verder kunnen ontwikkelen want de vraag naar vis (vooral in China en Japan) is bijzonder groot.
  Ook de overige visproducten (verkregen door bijvangst) zou men optimaler moeten gaan benutten want er valt hiermee genoeg te verdienen.

  Unquote
  ———-

  De visserij indusrtrie is, indien deze goed wordt aangepakt en beheert, een enorme cash cow !
  In Suriname heeft deze branche het imago van een ondergeschoven kindje en lopen de jongeren niet echt warm voor een baan in deze sector.
  Nou, niets is minder waar hoor want als ik zie hoeveel containers met vis per seizoen direct vanuit Noorwegen, Ijsland, Nederland, etc naar Japan en China worden verscheept dan vraag je jezelf af wat ze allemaal daar met de vis doen.

  Suriname zou zeker ook een graantje hiervan kunnen mee pikken voor wat betreft onze tropische vissoorten.
  Zou zeggen, Surinamers let op je zaak en hou onze economische zone van 350 zeemijl goed in de gaten want net als onze bauxiet, goud en olie zijn de vis en fruits de mer in dit territorium allemaal van ons !


  Maak melding

 2. Duidelijke taal van mijn goede vriend en oude studiemakker aan de Universiteit van Groningen.Suriname heeft een te liberale beleid gevoerd m.b.t. Caricom markt.De opbrengsten uit de Surinaamse visgronden moeten de Surinaamse samenleving ten goede komen.De Surinaamse visserijvloot wordt thans aan een strenge sanering onderworpen en de opengevallen plekken mogen niet door vissers uit Caricom landen worden opgevuld.


  Maak melding

 3. De echte MILITAIREN(geen padvinder) die de coupe hadden gepleegd(25 febr. 80) in Su waar zijn jullie?Wie beschermt de Su vissers?Of wordt er gewacht op de nwe lichting dienstplichtigen die nog een uniform moet passen.(CTU misschien maar dan met de kleinere ingiboi voorop yu o zie long)Waar is die kleine ogrie ingi presidenteboy de man die de enige was die ’t land Su kon redden? Deze man zou ’t land naar grotere hoogtes(n)zou leiden. Het zou goed zijn als hij nu uit zijn hol kruipt en eindelijk ballen gaat tonen(Su op alle fronten beschermen)tegen indringers.Odi odi kleine ingiboi
  Glenny.


  Maak melding

 4. Als wij om die redenen uit die armlastige club moeten stappen so be it!

  Wat is dat nou voor rotsooi? Al die bejangs onze wateren een beetje komen leegplunderen?

  Daaaaaag!


  Maak melding

 5. @ Milton Fleur.
  Je hebt groot gelijk als je zegt dat er vanuit de noordelijke Europeese visserijlanden veel vis wordt geexporteerd. Alhoewel ik moet zeggen dat door de quotering het volume de laatste jaren gehalveerd is.
  Het zou voor Suriname zeker interessant zijn om deze leemte op te vullen, het Surinaamse produkt is over het algemeen een produkt met hoge commerciële waarde.

  Ik heb vele produktbeurzen bezocht en kennis gemaakt met de Surinaamse exporteurs, perfecte marktwaardige produkten.
  Westerse en zeker oosterse importeurs eisen een redelijke continuïteit van de leveringen omdat zij ook verplichtingen aan gaan en veel investeren in de produktpromotie.

  Mijn ervaring als bestuurder en ook die van vele importeurs zijn; dat zaken doen met vele Surinaamse exporteurs teleurstellend en niet werkbaar zijn.
  De zo belangrijke continuïteit laat zeer te wensen over. De ene week is er handel en om onverklaarbare redenen is er de volgende week geen produkt (of te laat). Let wel, dit heeft niets te maken met goed of slecht weer voor de visserij maar alles met de onzakelijke onvolwassen mentaliteit van de Surinaamse ondernemer.
  Een branchvereniging zou de sector moeten reorganiseren en toezien dat werkbare spelregels worden nageleefd. Alleen een zich zelf respecterende branche kan succesvol zijn.


  Maak melding

 6. Gamba’s

  Doe maar ctu om de territoriale- wateren te beschermen.
  Kunnen ze oefenen op vermeende terroristen die visjes jatten.
  De militairen paraderen liever in de stad, i.p.v de grenzen te bewaken.

  Het is niet te hopen dat deze man gebakken lucht verkondigd, want ik vraag mij serieus af wat hij gedaan heeft voor de garnalen- business.
  Suri-gamba’s wereldwijd bekend, niets mee gedaan.
  Wat is er gebeurd met Sail???


  Maak melding

 7. Eindelijk die politiek-economische bewustwording!

  Dongmang nanga konman beng hari wang tetee. Te dongmang kong konie, konmang atie e brong.

  Dit heeft Suriname nodig: de werkelijke culturele, politieke en economische bewustwording.
  Srika


  Maak melding

 8. De heer Rene Lieveld weet waarover hij praat.De man is afgestudeerd als (zee)bioloog oftwel oceanograaf en hij weet als geen ander hoe het is gesteld met de vispopulatie in het Caribische gebied.


  Maak melding

 9. Er had moeten staan: ‘Buren kunnen maar beter afblijven van Surinaamse vis’. Op de manier waarop men in de Surinaamse goudvelden te keer gaat met kwik zou ik iedereen willen afraden regelmatig Surinaamse vis te eten, tenzij je solliciteert naar een acute kwikvergiftiging. Gelukkig ziet het er naar uit dat de regering het gebruik van kwik helemaal wil verbieden in 2012.


  Maak melding

 10. @ 2: Oke, ik ben het met je eens, maar wie houdt ze tegen? Suriname heeft geen kustwacht en nauwelijks een mogelijkheid hieraan een halt toe te roepen. Ik heb het al eerder geroepen: Caricom is een dievenbende die elkaar besteelt.


  Maak melding

 11. @Glenn Pengel

  Dit is een diplomatiek conflict en dat los je in een beschaafde wereld op met overleg, niet met de vuist.
  Nu zijn we allemaal bekend met de communicatieve vaardigheden van deze president.


  Maak melding

 12. Neus ik snap je helemaal,maar deze DiDiBrie heeft altijd geroepen : in mijn tijd is ’t onkan.Maar gezien al je reactie weet ik dat je dat knipoog zag in mijn reactie,want ik zie de jouwe en ik lach nogsteeds(sterk communicatie vaardigheid)odi odi
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.