Suriname wil eigen goudmaatschappij opzetten

35

PARAMARIBO, 11 aug – Suriname begint wakker te worden. De regering broedt plannen uit voor een eigen goudindustrie. Er wordt zelfs gefluisterd over twee bedrijven. Volgens president Desiré Bouterse zal ten minste één van de bedrijven volledig Surinaams zijn. Voor multinationals is er nog wel ruimte.

Die moet dan het tweede bedrijf bieden. “Dit is één van mijn idealen. Wat we tegelijkertijd gaan doen, is werken aan een eigen ontwikkeling op dit stuk”, zegt Bouterse tegenover de Times of Suriname. Hij gaat alvast uit van de productieomvang bij de kleinschalige mijnbouw. Die bestaat meestal uit kleine zelfstandigen. Deze bewerken de grond bij duizenden en mijnen samen meer goud dan multinationale Iamgold. Er wordt nog bekeken of de kleine mijnbouwers onder één grote paraplu ondergebracht kunnen worden.

Het bundelen moet de productie en het milieu ten goede komen. Uiteraard wordt ook het innen van belastingen zo een stukje makkelijker. Volgens de Ware Tijd wordt ook nagedacht over raffinage in Suriname zelf. Dat kan eventueel in samenwerking met Canadian Royal Mint of goudhandelaar Kaloti in Dubai. Iamgold staat op het punt een tweede goudmijn te openen. Suriname wil daar zoveel mogelijk uit puren, vooral met het oog op de gunstige marktprijs. Vandaar ook de ruimere inzichten.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Correctie,
  Moet zijn Bouterse en familie en criminele vrienden gaan eigen goud-maatschappij opzetten. We gaan spoedig zien van wie daadwerkelijk die ponton is.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik moe wordt van een regering die alles wil doen maar in werkelijkheid geen moer presteert dan alleen sprookjes vertellen aan die oer domme massa.


  Maak melding

 2. Waarom niet?

  De inmiddels met de noorderzon verdwenen NV Billiton heeft Suriname nog niet eens de waarde van een versleten aluminium lepel nagelaten.

  Wat ons nog aan die plunderaars herinnert zijn die onmetelijke kraters in het Onverdacht/Onverwachtgebied.


  Maak melding

 3. Pico heeft volkomen gelijk.Eerst een balletje gooien in de pers en kijken wat er op waterkant voor goede ideen komen.En dan een beetje gewijzigd als de zijne presenteren bij het volk.

  Cobie.


  Maak melding

 4. wanneer de middelen en omstandigheden dat toelaten. zeker doen! ja mang!
  We zijn met z’n allen ook trots op Staatsolie. Vertrouw op eigen kunnen!
  Wanneer er aandelen worden uitgegegen wil ik best wel mijn spaargeld voor inzetten.


  Maak melding

 5. Alle plannen zijn mooi , maar dit is echt op z’n surinaams . Nu het ijzer heet is gaat men pas plannen maken .Dit had al veel eerder moeten gebeuren om met Grassalco de kleine mijnbouwers bij te staan en te organiseren in het versneld produceren van het goud. De prijs zal waarschijnlijk oplopen naar 2500 US dollar tegen eind 2011. tegen die tijd moet Grassalco een paar 100 miljoen us dollar verdient hebben , als men teminste snel is in organiseren van de oparatie.


  Maak melding

 6. Stel maar gerust eigen goudbedrijf ten bate van de initiatiefnemer en welberuchte parasieten. De wonende bevolking aldaar worden de slaven. Ai boi. iedereen met een klein beetje verstand die vooruit kan denken en zien weet al wat er komen gaat. Ma goed. De oliedomme aanhangers verdienen het uitgebuit en onderdrukt te worden door hun lieve pres. De onberechte mensenrechten schender en moordenaar. Ps. Die zwaar beveiligde ponton vol met zgn beveiligingsmannen op het stuwmeer was naar men vermoed van niemand anders dan Dion de bourentus.


  Maak melding

 7. Leiden 11 augustus,

  Even in het kort.
  Eindelijk.
  Wie zegt dat deze regering niet zijn best doet.

  Mr Roy Siwpersad.

  En moderator geen censuur of overname meer van mijn stukken. Wel objectief blijven waterkant. Ik blijf gewoon erop wijzen.


  Maak melding

 8. De regering wordt maar niet wakker.
  Laat ons bos even rustig staan. De multinationals moeten happig zijn naar het Surinaams goud, niet de Surinaamse regering naar de multinationals. Ik wil niet meer horen dat ons president het buitenland afreist om besprekingen te voeren met multinationals over ons Surinaams goud. Zonder goed opgemaakte ESEIA studies en project documenten gaat het niet lukken. Wie zijn uw adviseurs, wat doet het parlement.

  Ik heb de laatste tijd heel wat nonsens op de televisie en in de kranten gelezen! Vanwaar al die hallomaan ideeen.

  Van nu af heeft men twee keuzes om dit land, ons Suriname, mijn land te leiden naar grotere hoogten en successen zonder te competen met overige landen;
  d.w.z. ons verstand te gebruiken en dit land te leiden volgens de democratische wetten, regels en principes of nieuwe verkiezingen uitschrijven of het spelletje door spelen en slecht functionerenden uit de rolatie te halen.

  Het parlement is sterk in gebreke gebleven. We weten allang wat de resultaten zijn van onze keuzes.

  Samsa nanga facebook ……. vanaf gisteravond.


  Maak melding

 9. Mijn Mijn!

  Mijn Mijn is nabij. Mijn goudmijn komt eraan.
  Mijn eigen Mijnbedrijf zal onze toekomst erg verbeteren.

  Maar waarom moest Desi perse mensen van NewMount gaan spreken in New York en Venuzuela? Hebben die zeker NEEN gezegd op de vragen van Desi? Is deze switch naar een eigen Mijnbedrijf geloofwaardig of speelt men spelletjes met mijn Mijn?

  Ik wacht af en zie wat er uit mijn Mijn komt. Zwarte of witte rook is voor mij HET bewijs.


  Maak melding

 10. Zoek de samenwerking op met Ashanti Goldfields Corporation hedendaags AngloGold Ashanti uit Ghana en Zuid-Afrika, die hebben ruime ervaring op het exploiteren van goud, hiervoor kan oud-legerleider annex president Jerry Rawlings een goede rol inspelen daar Bouterse hem persoonlijk kent!


  Maak melding

 11. als de intentie van DDB waar is en dit echt wordt vorm gegeven en goede controle op in-/uitkomsten stroom is ingeregeld dan gaat Suriname een goede ontwikkeling tegemoet en kan binnen 5 jaar tot een van de economisch goed presterende landen van Zd amerika uitgroeien. Dit gaat toe een enorme terugkeer van Surned leiden.

  Ik hoop en bid dat het zover komt. We hebben het nodig.


  Maak melding

 12. deze items zijn bedoelt om reacties hierop te geven. Hetzij opbouwende als kritische opmerkingen. Maar helaas zijn er sranang mangs of mensen die denken dat te zijn bij wie het negatieve de boven toon voert. Ze zijn constant bezig kritiek te leveren en dan vraag ik me zelf af waarom die gasten niet het initiatief nemen om te wijzen hoe het moet.De regering bekritiseren is heel makkelijk, maar als je het beter weet geef dan aan hoe het moet. Men kan misschien iets daaruit leren. Helaas de beste stuurlui staat altijd aan wal. Wikkileks dit is speciaal voor jouw en je soort genoten bedoelt.Als dit regeer team of wie dan ook goede voornemens heeft voor land en volk dan moet je die gasten ook de ruimte geven om zich te profileren i.p.v een geblabla naast de zij lijn .

  groetjes suritata


  Maak melding

 13. Dit zijn duidelijke strategische opties van de president van Suriname. Maar er zijn nog meer opties mogelijk. Interessant is de optie om de zelfstandige gouddelvers onder te brengen in een werkmaatschappij. Belangrijk is dat deze optie wordt gedragen door de toekomstige werknemers. Alle werknemers moeten ervan overtuigd zijn dat dit streven haalbaar moet zijn en ook wenselijk is.

  Men zal in elk geval de diverse strategische opties met elkaar moeten vergelijken. De volgende stap is de strategische opties naast elkaar zetten en beargumenteren. Ideaal zou zijn als men dit doet aan de hand van duidelijke criteria, zoals kosten, tijd, risico’s, opbrengsten, etc.
  Dit hele proces moet zich in drie fasen voltrekken: (1) strategische analyse, (2) strategische keuze en (3) strategie-implementatie.

  Een duidelijke uitgangspunt moet hierbij zijn dat de gekozen optie een aantoonbare terugdringing van de grote werkloosheid tot gevolg moet hebben. Het moet tot de werkeloze jongeren doordringen dat de geboden kansen om te werken in de goudmijnen en de goudindustrie hen de moegelijkheid zal bieden om te ontsnappen uit de armoede cirkel.


  Maak melding

 14. Ik begrijp het niet meer. Voor de verkeizingen had DDB grote woorden dat hij de goudsector wel ff zou ordenen. En na dien lazen we regelmatig dat ze de sector al geordend hadden, maar:

  – waarom horen we nietsmeer van de registratie. Dat liep toch zo geweldig, de eerste week al 1200 van de 30.000.
  – waarom moest het CTU dan ingezet worden?
  – waarom weten ze niet ( of wilen ze niet vertelllen) wie op het stuwmeer bezig was?
  – waarom nu weer dit plan als alles al geordend is?
  – als ze zich niet registreren en als je de CTU inmoet zetten is dit plan dan niet het zo veelste lucht kasteel?

  Deze illegale goudzoekers gaan nooit samenwerken of in een dienst verband werken.


  Maak melding

 15. Als de duizenden zelfstandige mijners maar goed gecontroleerd worden. Ik vraag me af hoe dit gecontroleerd gaat worden. In een TV programma zag je dat Brazilianen goud gingen mijnen en daarbij tonnen aan winst maakten. Kunnen Surinamers dit niet zelf doen???? Waarom doelloos rondhangen terwijl anderen met de goud ervandoor gaan en daarna onze mensen jaloers worden, met roof en moord als gevolg.

  Bouterse en zijn onderdanige, jaknikkers moeten werkgelegenheid gaan creeren voor deze mensen en de goudindustrie zou een goede stap kunnen zijn. Het goud is inderdaad zeer lukratief momenteel, maar ik zou ook gaan voor een duurzame economie voor in de nabije en verre toekomst. Dit zou ook met de opbrengsten van het goud gefinancierd kunnen worden.

  Dus niet alleen feesten en beesten met het geld maar ook slim investeren en beleggen.


  Maak melding

 16. PA(Personal Assistent)

  Sanggg, een eigen goudenhuis.
  Het is dus echt waar, suri wordt het beloofde Eldorado.
  Sorry jongens(Das, neus, wiki en consorten) ik ben overstag.
  Ik ga terug, want ik wil ook delen in de goud- vreugde.

  Wat heb ik nodig coalitie:
  – een huis in noord, daar waar het niet
  onder water dreigt te lopen.
  – 220v want mijn vaatwasser etc. moet mee
  – Warmwater, gemak
  – De rest regel ik zelf wel.

  Wat heb ik te bieden, om suri tot grote hoogte te brengen, ben ik bereid om PA te worden van de FL:
  – totale remake-over
  – coaching en training (persoonlijke
  effectiviteit, empathie, yoga etc.)
  – shoppen in grote steden(Paris, Milan,
  Barca,London etc..)
  – protocollaire instructies.
  – Spaans, Engels en Franse conversatie
  – exclusieve feesten en partijen met late
  hale spullen

  Wel moet het salaris van fl worden verhoogd met een 0(nul) bv want nu is het evenveel als Jan modaal(omgerekend euries). Kan ook geboekt worden onder apparaatkosten of overhead.

  Je weet dat je een Surinamer bent, als je de geschiedenis van de jaren tachtig erkent!


  Maak melding

 17. DAS,
  De inschatting is dat mensen die in anderen geen vertrouwen hebben zelf hoogst onbetrouwbaar zijn.

  Het heeft er veel van dat wij wat dat betreft in goed gezelschap vertoeven.


  Maak melding

 18. Eigen goudbedrijf juich ik toe, maar wat men in de gaten moet houden is of de aandelen niet in handen komen van de top criminelen van maffia baas Bouterse.

  De bankier van de onderwereld in Suriname Djilip Sardjoe handelt voor 50% voor de criminele moordenaar president Bouterse. Elk aandeel van Sardjoe profiteert Bouterse op z’n voor de helft in.

  Sardjoe gaat vaak naar Zwitserland om bankzaken te doen voor hemzelf en de criminele moordenaar president Boiterse.

  Surinamers wanneer worden jullie wakker, Bouterse heeft zijn handlangers die hij gebruikt en faciliteert om dingen voor hem te doen. Deze moordenaar opereert op de achtergrond maar hij profiteert het meest.

  Deze koelbloedige moordenaar is tevens de grootste corrupteling die Suriname ooit gekend heeft.
  Nogmaals Suriname is beter af met deze moordenaar Bouterse.

  Voor deze moordenaar is een ding zeer belangrijk nl. hoe voorkomt hij dat hij achter de tralies belandt.

  Hij weet maar al te goed dat hij de gevangenis niet kan ontlopen.


  Maak melding

 19. @Neus, ik weet niet of jij het nieuws en de berichten nauwlettend blijft volgen want de vragen die jij allemaal in jou bericht #18 aanhaald zijn reeds lang beantwoord.

  De registratie van de goudzoekers in het binnenland is nog niet voltooid maar nog in volle gang. Je moet niet denken dat je binnen 1 week of 1 maand een ieder die werkzaam is in dit uitgestrekt gebied in kaart kunt brengen.

  De CTU moest worden ingezet want het was een wild west situatie in het binnenland. De vorige regering had toch ook enkele belastingambtenaren (met politie)naar het Brokopondostuwmeer gezonden voor het innen van belastingcentjes.
  Nou, ze hebben het geweten want tegen het zwaar geschut van de Brazilianen waren ze niet opgewassen en moesten ze met de staart tussen hun benen terug naar de stad.

  Het is reeds enige weken duidelijk dat de ‘Scallion’ op naam staat van IMEX Gold, die netjes staat ingeschreven bij de KvK in PBM. Ik vraag mij verder af waarom jullie van de president of politiek willen weten wie de eigenaar is van een bedrijf of object.
  Hadden de journalisten niet beter hun werk moeten doen en dit eerder kunnen uitzoeken.
  Moeten wij aan de president gaan vragen van wie allemaal de car wash, hair salon, taxi bedrijf, supermarkets aan de Anamoestraat zijn !

  Sjeezus mensen, gebruik jou hersens toch een keer en weet dat de politiek andere zaken aan haar hoofd heeft.


  Maak melding

 20. Gaat het gelden het goud dan naar de mijners of naar de staat??? het is toch staats eigendom dat spul?
  de directeur van staats olie steekt behalve lonen toch ook niet de opbrengsten van olie in eigen zak?
  waarom is dat zo moeilijk om als het goud gaat te begrijpen.


  Maak melding

 21. Deze criminele regering is heel goed in het manipuleren van die schapen die hun blindelings volgen.Toen ik klein was vond ik het heel erg leuk om naar anansi tori te luisteren, maar nu ik wat ouder ben geworden weet ik dat het sprookjes zijn.


  Maak melding

 22. Beste Milton Fleur:

  “De CTU moest worden ingezet want het was een wild west situatie in het binnenland”

  CTU heeft daar niets te zoeken tenzij ze de belangen van de Bouterse clan aan het verdedigen zijn.

  Dit is een taak voor de politie en/of het Surinaamse leger. Niet voor een privé legertje van Bouterse waarop geen enkele controle is.


  Maak melding

 23. Ikheb een de pest aan de NDP want in 1996 hebben alibux en van der leuv mij een grond afgepakt. nu schijnt het zelfde zich weer te gaan herhalen. maar het moet van mijn hart dat ik mij niet kan voorstellen dat er niets betre uit de penne vruchten van wikileaks, henk de molenaar, cobie en al die anderen die zo een gebruik maken van waterkant om hun frustraties kwijt te raken. ik geef jullie zo’n advies ALS JE NIETS TE DOEN HEBT, DOE HET AUB NIET HIER. ik wordt kots misselijk van sommigen van die reacties van jullie. alshet nieuw front zo gud was, waren ze niet naar de oppositie banken verwezen en met name de NPS niet te spreken over de 2 parasieten die mee profiteren van de NPS vooral die van die witte man van AZP(DA’91)


  Maak melding

 24. @Henk Molenaar. Dat je dit nog niet wist bevreemd mij. De CTU mag op last van de PG en/of de korpschef van politie ook worden ingezet als ondersteuning bij acties met een zeer hoog risicofactor.

  Ergo, als de banditos in het binnenland gebruik maken van zeer zware wapens, dan kun je onmogelijk troepen gewapend met museumstukken er op af sturen.
  Van mij mogen zij deze CTU nog beter uitrusten met ‘night vision’ en ‘thermal imaging’ weapons, waardoor ze zelf in het donker alles kunnen zien.


  Maak melding

 25. @evert

  Vreemd dat namen als TTHEO & Paraman niet bij je opkwamen. Bij zo’n emotionele posting waar het gekwijl van afdruipt zou je toch juist verwachten dat die namen als eerste bij je opkwamen.

  Of spelen er soms andere emoties mee die je niet wilt verklappen?


  Maak melding

 26. Milton Fleur #30,
  1)CTU valt rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van jou criminele president.
  Zelf de minister van justpol weet niets van CTU dus hou op met jou leugens


  Maak melding

 27. CTU op gericht door President Stabile eenheid moet er zijn. Suriname MOET dat niet alleen bij de Goud sector doen maar bij alle winst gevende SECTOREN om Su op te bouwen. financieel worden we sterk en kunnen wij ons eigen producten produceren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.