Twijfels rond fabelachtige groeicijfers Suriname

21

PARAMARIBO, 18 jul – Het sceptisme rond Suriname’s groeiverwachting houdt aan. Ook parlementsvoorzitter Jennifer Simons fronst nu de wenkbrauwen bij het bekijken van de cijfers die minister Adelien Wijnerman van Financiën op tafel legde. Ruim vijftig procent is zelfs de grootste optimist veel te ruim.

“Het is inderdaad een fikse groei en de minister zal hierop moeten ingaan”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd. Volgens Wijnerman heft Suriname een bbp van maar liefst ruim tien miljard Surinaamse dollar (ongeveer twee en een half miljard euro) tegen eind 2011. Volgens Winston Jessurun (Nieuw Front/DA 91) is er alle redden te twijfelen aan dit cijfer. De vraag is waar Suriname het vandaan zou halen. China had het ooit over negen procent en dat werd al in twijfel getrokken.

De vraag is in zulke gevallen of de economie zo een groei verdragen kan. Oververhitting behoort tot de risico’s, zo het al waar is. Jessurun vindt dat de regering zich realistisch moet opstellen en de werkelijke cijfers moet publiceren: “Anders maken we ons onsterfelijk belachelijk.” Simons ziet moderne wetgeving als het enige antwoord op missers bij het berekenen van het bbp. Ook tijdens vorige regeringen is wel eens het een en ander uitgekomen dat grote vraagtekens opriep.

21 REACTIES

 1. Wie de kolder van deze regering geloven zijn oliedomme aanhangers. Net als in de jaren tachtig en ten tijde van weilenbosch toverden ndp en co met cijfers. Gevolg megainflatie. De geschiedenis zal zich herhalen, maar zevenmaal erger zal het worden ervaren door de domme aanhangers die stemden voor moordenaars en drugsbonzen.


  Maak melding

 2. Boedhoe wou niet meedoen met deze leugens, hebben ze adelintje wijnerman de job gegeven als hoofdrolspeelster in de Fabeltjeskrant.
  Positief blijven jongens het komt allemaal wel goed Baas zal ervoor zorgen dat alle surinamers een bentley als kado krijgen.


  Maak melding

 3. sardjoe/el vene hadden de grootste moeite maandelijks de lonen te betalen..

  toen kwam mevr. boedhoe die ging huilend schreeuwend rennend weg uit financiën stortte bijna in van verdriet ellende op die zelfde ministerie durfde nieteens in een dik gepanserde wagen rond te rijden uit angst om aangevallen te worden..

  nu hebben we wijnerman/vrouw die komt met zoveel geld op te proppen,dat zij zelf overschot heeft voor de komende tien tallen jaren,dus genoeg weelde welvaart voor iedere suri….

  mensen wat willen we nog meer in surbo..straks gratis dokter hospitaal alle soorten medicijnen dat hadden we in geen jaren gedroomt na al die ellende van de jaren tachtig denk maar aan b.v. schaarste van alles toilet papier rol dat in tweeën gedeeld moest worden legeschappen enz enz ..

  baas heeft alles over voor ons de stemvee..


  Maak melding

 4. Manipulatie politiek of ook wel Bermtaal politiek.

  De Gouvenor of de Centrale Bank van Suriname kan wonderen doen en daarom heeft hij zo’n vorstelijk salaris en privileges.

  Alles kan en volk van Suriname houd wel de eindstand in de gaten.

  What’s next?


  Maak melding

 5. Hahahahaa. Nu weten we de reden waarom Wonnie weg moest en deze NDP directeur op het ministerie zo snel als minister werd benoemd.
  Schaamteloos zoals deze regering de boel probeert te belazeren.

  Geloof me, een gefingeerde verhoogde bbp duidt op een te hoge staatsschuld. Kennelijk is het leningsplafond overschreden en probeerde men met deze gefingeerde verhoogde bbp het te camoufleren.

  Weten jullie nog de discussie inzake de overschrijding van het leningenplafond waarbij gesteld werd dat de vorige minister uit het vorige kabinet strafbaar zou zijn?
  Toe werd er ook gesteld dat Wonnie ook in overtreding was.

  Wel nu geloof mij dat Wonnie dit bedrog of heeft zien aankomen of er niet aan mee wilde werken.

  Maar die Adelien Wijnerman is zo goed, dat ze het wel even zou fixen.

  Nu maar wachten op de NPD/MC aanhang om dit recht te praten.


  Maak melding

 6. Het is helemaal niet zo moeilijk, met zo’n regeerteam en president zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden.
  1. We gaan een fabelachtige toekomst van ongekende rijkdom tegemoet. of
  2. We gaan met z’n allen naar de verdoemenis.
  Over een jaar weten we het.


  Maak melding

 7. als op basis van deze ´schatting´ ook de belastinginkomstem en dientengevolge de staatsuitgaven worden gepland zou ik mijn zuurverdiende centen in Suriname maar snel in veiligheid brengen…


  Maak melding

 8. Ja! Dat krijg je dan wanneer je te vaak in het gezelschap van de hoofdverdachte keizer Bigi Mofo I verkeer. Waan ideeën, zijn dan aan de orde van de dag!

  “Jessurun vindt dat de regering zich realistisch moet opstellen en de werkelijke cijfers moet publiceren: “Anders maken we ons onsterfelijk belachelijk.” ”

  Doorgaans ben ik het roerend eens met de partijleider, maar nu moet ik hem toch tegenspreken. Suriname is reeds onsterfelijk belachelijk gemaakt. Het gegeven dat een veroordeelde en tevens hoofdverdachte van massamoord tot president gekozen is heeft ons als natie reeds onsterfelijk belachelijk gemaakt.


  Maak melding

 9. Erratum

  Ja! Dat krijg je dan wanneer je te vaak in het gezelschap van de hoofdverdachte keizer Bigi Mofo I verkeer. Waanideeën, zijn dan aan de orde van de dag!

  “Jessurun vindt dat de regering zich realistisch moet opstellen en de werkelijke cijfers moet publiceren: “Anders maken we ons onsterfelijk belachelijk.” ”

  Doorgaans ben ik het roerend eens met de partijleider, maar nu moet ik hem toch tegenspreken. Suriname is reeds onsterfelijk belachelijk gemaakt. Het gegeven dat een veroordeelde en tevens hoofdverdachte van massamoord tot president gekozen is heeft ons als natie reeds onsterfelijk belachelijk gemaakt.


  Maak melding

 10. Op naar de Suribabwaanse munteenheid de dedebet dollar. 1 Euro voor 1.000.000,- dedebets. Hoor ze klagen, die domme aanhangers, kijk wat ze nadoen uit bewondering voor degenen op wie ze stemden, roven,stelen, moorden,bedreigen,mishandelen doen de jeugdige domme aanhangers. Misdaad loont. Dankzij hun misdaad hebben we deze onberechte misdadigers nu als leiders. Ai , misdaad loont denken vele jeugdige criminelen.


  Maak melding

 11. Het ABS, Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname, geeft een BBP (formele en informele sector) voor 2009 van ruim SRD 8.9 miljard. We zijn nu twee jaren verder, dus met de inflatie meegerekend kunnen we makkelijk op 10 miljard uitkomen.

  Jan


  Maak melding

 12. Dus de lading van de vrachtauto’s[DAF]die van uit het vliegtuig gehaald werd en vervoerd naar de CBvS,bestond uit geld.Ik heb mogen meemaken welke volume 1 miljard SRD kan innemen.Alle zieltogend instituten kunnen nu betaald worden.Ook de ziekenhuizen.

  Cobie.


  Maak melding

 13. De groei is voor het grootste deel gebakkken lucht. Immers het BNP wordt gemeten in SRD ipv in USD. Als je de SRD nu met 20% devalueerd en de prijzen binnenlands stijgen tgv die devaluatie dan is een groei van 25% normaal maar geen echte groei.

  Rekenvoorbeeld met fictieve koers voor het inzicht.
  Je maakt voor 1000 SRD = 1000 USD (koers 1:1)
  Je devalueert de SRD met 20% je productie blijft gelijk in waarde op de internationale markt, cq 1000 USD, maar 1000 USD in nu op eens 1000 USD ( koers 1:0,80) ==> 1000 * (1/0,80) = 1250 SRD.

  Kortom het is gewoon een truukje van WonderBoy om ons allemaal te belazeren. Wie de begroting 2011 vergelijkt met 2010 moet voor een goed inzicht alle cijfers uit 2011 met 0,8 vermenigvuldigen of die van 2010 met 25% verhogen voor een goede vergelijking.

  Doe je dat dan zie je hoe slecht het gaat met SME.


  Maak melding

 14. 10 miljard dollar op een bevolking van nog geen 600.000 man is om en bij 17000 dollar per persoon. SURINAME IS RIJK! Wat een hilarische blunder van die minister en zij moet de financien van Suriname gaan regelen, we houden onze hart vast! En 10 miljard is niet 2,5 miljard euro.


  Maak melding

 15. Laten we de zaak van meerdere kanten bekijken
  1. De minister is oprecht
  2. De minister is helaas erg dom
  50% is onmogelijk
  3. De minister is niet oprecht en slim.

  ad1,Zou het kunnen een groei van 50%?
  Nee onmogelijk. Geen land heeft dit ooit gepresteerd. Ook geen land dat zich opmaakt voor een (2de)wereldoorlog en alle productiemiddelen in staatshanden kwam.
  China presteert al jaren fantastisch met groeicijfers van 6 tot 10%. Suriname doet het veel beter???
  Groei van de productie betekent altijd gecorrigeerd voor inflatie. Hier kan een adder onder het gras van het ministerie liggen die de minister niet heeft waargenomen
  Om zulke cijfers te halen heb je een zeer geschoolde bevolking nodig en een behoorlijk kapitaalgoederenvoorraad. Helaas zij deze in Suriname niet zo overvloedig aanwezig.
  2. De minister is dom.
  Zij gaat ervan uit dat men dit niet door zal hebben. Een belediging voor een ieder die zichzelf serieus neemt
  3.Zij is niet oprecht en slim.
  Door mooie cijfers voor te spiegelen kan zij op korte termij sier maken en haar zakken vullen (zoals alle politici hebben gedaan en nog steeds doen!)
  De belastingopbrengsten hangen af van de groei van de productie. De staatskas stroomt vol. Impopulaire maatregelen zoals verhoging van de belasting op watervoorziening kunnen geschrapt worden.
  Gelukkig. Ik kan naar bed en hoef me geen zorgen te maken over de arme bevolking.
  Alle gekheid op een stokje. Stel dat de minister het ook echt gelooft.


  Maak melding

 16. Hahahahaha debiele neus/15 is aan het tellen geslagen. neus heeft bewezen geen ballen verstand van iets te hebben, behalve dan van leugens verspreiden en de meest banale reacties te plaatsen op waterkant.

  Die gek maakt het nog bonter met zijn oproep
  “Doe je dat dan zie je hoe slecht het gaat met SME”.

  MAW neus gaat er vanuit dat er posters zijn die zijn dom geklets als geloofwaardig zullen aannemen, ok behalve wikileak en die andere zieke poster determinist. Dit zijn allerminst poster die je serieus kan nemen.

  neus ik heb een verzoek, probeer in het vervolg geen zaken aan te dragen die je verstand te boven gaan. Hou het simpel zoals wikileak en determinist, blijf gewoon moordenaar schreeuwen.

  Die front getraumatiseerden worden met de dag gekker, dat is een feit.


  Maak melding

 17. “behalve dan van leugens verspreiden”

  Hier volgen enkele voorbeelden van leugens verspreiden;

  – Op de vlucht dood geschoten
  – er vlogen vliegtuigen over het Fort
  – heeft zich aan het koord van zijn sportbroek
  verhangen.


  Maak melding

 18. Inmiddels erkent ook wonderboy dat de gerapporteerde toename van de reserves en de gerapporteerde groei vna het BNP gebakkenlucht zijn. Zie:
  http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=92510
  http://www.waterkant.net/suriname/2011/07/21/stabilisatiefonds-voor-magere-jaren-in-suriname/

  Zodra de goudprijs weer daalt daalt ook de waarde van onze goudreserves en nemen de inkomsten uit de goud sector af.
  Als het SME echt ernst was met een stabiliseringsfonds dat was er dit jaar geen record tekort op de begroting maar een overschot dat toegevoegd kon worden aan dat stabiliseringsfonds.

  Kortom Wonderboy lijkt het te begrijpen, komt met een mooi stabiliseringsfonds-luchtkasteel en vervolgens doet de regering weer heel iets anders dan wat ze ons verteld.


  Maak melding

 19. @pico
  CITAAT: Stel dat de minister het ook echt gelooft.

  Zo stom kan die man nooit zijn, derhalve blijft alleen de optie dat hij moedwillig het volk ziet voor te leigen en bedriegen over. 🙁


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.