Stabilisatiefonds voor magere jaren in Suriname

9

PARAMARIBO, 21 jul – Suriname kan over niet al te lange tijd beschikken over een stabilisatiefonds. Volgens de Centrale Bank van Suriname, CBvS, zijn er al plannen in die richting. Onder meer wordt advies ingewonnen bij internationale bankiers. Hoewel er betere tijden aanbreken en de export meer geld oplevert, zal Suriname op de centjes moeten letten.

De eerste impuls bij meer inkomsten is natuurlijk meer willen uitgeven. Niet dus. “Nu is het moment aangebroken om reserves op te bouwen. Tegenslagen in tijden van dalende prijzen zullen dan goed opgevangen kunnen worden”, stelt CBvS. Het principe is dat een overheid die niet in staat is om in tijden van voorspoed overschotten aan te maken, dat nog minder zal kunnen in moeilijke tijden. Suriname staat dan ook voor een ongekend dilemma.

Tot nog toe zijn vrijwel alle opbrengsten uit de mineralenindustrie opgemaakt. Het was steevast de traditie de afgelopen decennia. Mogelijk zijn de lessen nu goed geleerd. “In het nabije verleden zijn we er op pijnlijke wijze mee geconfronteerd dat prijzen weer omlaag kunnen gaan. Het creëren van fondsen waarop de staat in tijden van neergang kan terugvallen, is dus een noodzakelijke voorwaarde om voort te gaan”, aldus CBvS.

9 REACTIES

 1. sme kan best met het overtollig geld alle goud opkopen van i am gold tegen de zelfde waarde als zij die 5 % krijgen..

  dat is niet de huidige wereld markt prijs,maar de prijs van rond 450 US$ per kilo gr.surinaams goud..

  Ik zou als regering alle voorraad opkopen i.p.v. geld op de bank te zetten..

  die witte mensen doen niets anders dan goud opslaan voor slechte tijden en het gaat ze steeds goed..


  Maak melding

 2. Als Hoedraad dit voor mekaar krijgt en een bedrag achterlaat van rond 400 miljoen euro, dan is hij zijn enorme salaris meer dan waard!


  Maak melding

 3. De NDP aanhang heeft duidelijk geen verstand van zaken.

  @marcel
  De afdracht aan de regering is gebaseerd op de goudprijs die geldt op het moment dat het goud aan de Canada wordt overgedragen. Dus daarom heeft DDB dit jaar zo veel geluk met de enorme afdrachten. Overigens zijn al deze verhalen in flagrante tegenspraak met de klaag zang van de afgelopen maarden waarin we steeds hoorden dat er geen geld was, behalve natuurlijk voor Abrahams, de feesten, Torarica, vliegreizen, adviseurs, CTU, de FL, en meer onzin.

  @TTheo
  Nog steeds even dom?

  @blakaboy

  Voorlopig heeft die hoefdoodskistdraadnagel een jaar lang geen f.ck gedaan en ik zie daar geen enkele verandering in. Alle mutaties bij de CBvS zijn direct te verklaren uit de devaluatie en gestegen prijzen op de internationale markten.


  Maak melding

 4. Die pot kan onder een regime van bout nooit komen.Alle reserve zullen door hem besteedt worden aan allerlei onbenulligheden.En als er wat over is,gaat dat naar zijn fam. en matie’s.
  De motto van zijn fam en vienden is:Wat wij zullen houden,is wat wij vergaard hebben en het volk ontbeert heeft.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Die pot kan onder een regime van bout nooit komen.Alle reserve zullen door hem besteedt worden aan allerlei onbenulligheden.En als er wat over is,gaat dat naar zijn fam. en matie’s.
  De motto van zijn fam en vrienden is:Wat wij zullen houden,is wat wij vergaard hebben en het volk ontbeert heeft.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.