Bureaucratie rond ondernemen in Suriname minder

8

PARAMARIBO, 9 jun – De bureaucratie rond het starten van ondernemingen is drastisch afgezwakt. Volgens minister Michal Miskin van Handel & Industrie is ruim de helft van alle soorten ondernemingen niet langer verplicht een vergunning aan te vragen. Toch is er nog meer te doen.

De regering wil het milieu voor het ondernemen zoveel mogelijk versoepelen. “Ik voer het beleid zoals is aangegeven door de president. Het is een voortgaand proces, waarbij we steeds evalueren. Er kunnen zelfs nog meer bedrijven vergunningvrij worden gemaakt”, zegt Miskin tegenover de Ware Tijd. Met het versoepelen wordt afgerekend met een groot obstakel voor ondernemen in Suriname.

Zowel Surinamers in Nederland als buitenlandse ondernemers ervaren het vergunningstelsel als een handicap. Het is tijdrovend en corruptie komt ook nog vaak om het hoekje kijken. Internationale organisaties als de World Heritage Foundation schalen Suriname vaker laag in vanwege zijn bureaucratie. Onder meer productiebedrijven en de groothandel zijn nu ontdaan van de last.

8 REACTIES

 1. Ook de misdaad moet opgeruimd worden voor er pogingen gedaan kan worden tot ondernemen.Zolang de gascylinders en slippers buiten niet veilig zijn,zal de kleine man,hoe moedig dan ook,niets wagen.Nu al moet alles binnen geplaatst worden en het beveiligen van een zaak gaat meer kosten dan het opbrengt.En de grote bedrijven blijven voorlopig weg uit Sur. omdat het politiek niet stabiel genoeg is.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Surinamers hebben hun land en hun zelf een heel slechte dienste bewezen om een drugscrimineel,massamoordenaar , dictator als president te kiezen.
  De meerderheid van het parlement keurt een programma goed waarvan niemand weet hoe het bekostigd gaat worden niets staat op papier is toch belachelijk.
  Wat Mij het meest verbaast is dat Bouterse de gekozen volksvertegenwoordigers in het parlement de les leest over de rechtstaat, dit kan alleen in Suriname en nergens anders een drugscrimineel mensenrechten schender,dictator genocide pleger verteld het parlement dat Suriname geen rechtsstaat is en iedereen staat of zit erbij en kijkt erna en niemand durf deze didibri met zijn misdadige verleden te confronteren ze verdienen allemaal duizenden srd per maand. als naar dat filmpje kijkt bij in de branding vraag ik mij wat voor opleiding de volksvertegenwoordigers van suriname hebben genoten, ze laten zich de les voor lezen door een mulo school leerling met militaire opleiding verder ai sranan je bent heeeeeeeeeeeeeel ver weggezakt een moordenaar geeft les over hoe een rechtsstaat in elkaar zit de man die alle regels internationaal zowel nationaal heeft geschonden. ik schaam mij echt als Surinamer en dat meen ik uit de grond van mijn hart.


  Maak melding

 3. is het niet een beetje te laat nu en zou dit niet weer een foefje van bouta zijn om geld in het land te brengen door ondernemers .
  Immers, waarom praat men nu nietr over het aanleggen van wegen en waar blijven de beloofde cruise schepen en waarom is de ticket nog zo duur.
  Bouta moet voor de grap alleen de ticket 500 euro maken per persoon , ik garandeer je je dat je alleen daarmee al een heel eind komt en geloof me ik zie dat niet gebeuren dus mr . miskin wordt niet zo als de baaas
  atang so


  Maak melding

 4. toch moet men proberen, een duidelijk beeld
  te krijgen in sur, wat wel en niet mogelijk
  is, het kost jaren van onderzoek, om te kijken of het allemaal wel rendabel is, veel
  mensen uit nederland die terug willen keren
  komen voor verrassingen te staan, zij die een
  bepaald inkomen uit het buitenland hebben, en
  wil inversteren in sur. zullen het kunnen redden, omdat men wat achter de hand heb, ook
  dan is het nog moeilijk, versoepeling en misdaad bestrijding is het aller belangrijkste.

  schoerpioen


  Maak melding

 5. Waar blijven de grote ondernemers volgens onze lijders..

  doekhie ging naar India en kwam terug met de mededeling,dat hij 600 miljoen heeft gekregen van de Indiaase staat voor investering in surbo,waar blijft de ontwikkeling.
  Zo ook uit China die berijdt is 6.4 miljard US$ te geven voor die 6 baans weg en een spoorlijn naar zuid-amerika vanaf parbo.

  ziekenhuizen flats met 500 huizen, 4 kamer apartementen bejaarden huizen alleen staanden huizen jongeren huizen jonge ouderen huizen scholen noem maar op…

  Oja waar blijft mijn laptop ik wacht nog steeds,vergeet niet de huizen zonder dief-ijzer voor het veiligheids gevoel,wat een weelde,wat een welvaart..dank zij baaas..


  Maak melding

 6. @ nummer 7,
  Mag ik zo vrij zijn op jou vragen aan een aantal figuren te stellen ?
  Parapinto,blakaboy, sharaida,M.Doorn,SEMPA kunnen jullie a.u.b antwoord geven op vragen van nummer 7.
  B.V.D


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.