Suriname niet alert genoeg op nieraandoeningen

0

PARAMARIBO, 11 mrt – De zorg rond nieraandoeningen is kwalitatief niet hoog genoeg. Dit stelt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Huisartsen bijvoorbeeld, mogen wat alerter zijn op symptomen. Maar ook de discussie over transplantaties mag wat luider.

In Suriname wordt nog nauwelijks over niertransplantaties nagedacht, laat staan dat deze worden uitgevoerd. Maar de omstandigheden zijn drastisch aan het veranderen. “De bevolking groeit en wij mogen niet slapen voor de stille moordenaar. We moeten alle mogelijkheden bekijken om de levenskwaliteit te verbeteren”, zegt Waterberg tegenover de Ware Tijd. Vooral de toename onder jongeren baart zorgen.

Vandaar ook de drang tot het optrekken van de zorg. De dialyse of mechanische nierspoeling is sinds enkele jaren op een acceptabel niveau. Toch blijft de behoefte toenemen. Van de naar schatting ruim vijfhonderd patiënten is ongeveer de helft aan de dialyse. Waterberg wil ook betere voorlichting wat de voeding betreft. Een groot deel van de patiënten lijdt of aan diabetes of aan hoge bloeddruk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.