Suriname maakt kans op hogere kredietnotering

24

PARAMARIBO, 9 mrt – Suriname komt op de lijst voor van landen die in aanmerking komen voor een hogere notering door kredietwaakhond Fitch. Dit meldt de Ware Tijd. Fitch overweegt meer dan de huidige B-status vanwege de aanhoudende economische groei. Het land verkeert in goed gezelschap.

Op de lijst komen nog zes andere landen uit de regio voor, waaronder Brazilië en Uruguay. De Centrale Bank van Suriname vindt het nog wat vroeg voor een reactie. Formeel heeft Fitch nog niets laten weten. Maar volgens regeringsadviseur en ex-minister van Financiën Winston Caldeira is het een goed teken: “We hebben de wind mee wat betreft wat betreft de grondstoffenprijzen.”

Als Suriname erin slaagt zijn kredietwaardigheid hoog te houden, wordt ook het lenen op de kapitaalmarkt goedkoper. “We moeten gewoon fysiek meer gaan produceren en letten op kwaliteit en kostprijs”, aldus Caldeira. Opeenvolgende regeringen slagen er maar niet in de fabricage van eindproducten goed op gang te krijgen. De afgelopen jaren is de nationale handelsbalans wel positief omgeslagen. Er is een positief saldo, weer dankzij vooral de export van grondstoffen.

24 REACTIES

 1. “We moeten gewoon fysiek meer gaan produceren en letten op kwaliteit en kostprijs”

  Nou dat wisten we al een tijdje, is tenslotte les 1 op de kleuterschool!

  Dus waarom doen ze dat dan niet?

  “Opeenvolgende regeringen slagen er maar niet in de fabricage van eindproducten goed op gang te krijgen. ”

  Omdat al die regeringen, inclusief de huidige regering, louter en alleen uit onbekwame idioten bestaan, die zich zelf veel belangrijker vinden, men komt zo nooit aan regeren toe, zo simpel is dat!

  En niet te vergeten natuurlijk…

  Het grootste gedeelte van het volk is veel te dom, gemakzuchtig en liever lui dan moe!

  Delegeren/uitbesteden kunnen ze als de beste… met de handen diep in de zakken 😉
  Trieste sukkels zijn het, met een ruggegraat van suiker!

  Gôh, wat willen ze toch graag het land opbouwen, als het maar vooral niks kost en je er niet moe van wordt 😉

  Met slechts één handje vol hardwerkende burgers redt je het niet!!!


  Maak melding

 2. Het gaat goed met Suriname . Suriname wordt een rijk land . Let op de Bezuinigingen die worden door-gevoerd bij de parastatalen. Tegen eind van het jaar 2011 zal SME genoeg geld overhouden om het gat in de Staatsbegroting kleiner te maken. De krediet-waakhoud heeft terecht opgemerkt dat er een goede monetaire beleid wordt gevoerd door deze regering.


  Maak melding

 3. Er zijn enkelen die absoluut niet willen dat er onder de huidige regering een economische vooruitgang plaatsvindt. Zoveel is wel duidelijk.
  Alles, maar dan ook alles, zelfs positieve ontwikkelingen, worden door deze negatievelingen pur sang afgekraakt en afgedaan als onzin. Uiteraard mag een ieder zijn/haar mening hebben maar het is wel opgevallen dat deze ‘zwartkijkers’ totaal geen economische visie hebben.
  Ze staren zich blind op Bouterse waardoor
  er een enorme blinde vlek is ontstaan voor de economische ontwikkeling van Suriname.
  Plannen die de regering heeft worden keer op keer afgedaan als luchtballonnen.
  Om een gezonde economie te ontwikkelen moet je structuur aanbrengen in verschillende sectoren. Visie hebben in de toekomst, dat houdt dus in plannen hebben hoe die visie
  ten uitvoer te brengen. Zonder een economische visie zal Suriname gedoemd zijn een ‘derde wereld’ land te blijven.
  Sommigen negatievelingen vinden het kennelijk prettig om in een land te wonen zonder structuur en economische vooruitgang.
  Tot nu toe is de Surinaamse economie eigenlijk een chaos en in heel veel sectoren bestaat er geen structuur.
  Een ieder klooit maar wat aan.
  Ik wil niet beweren dat de huidige regering op alle vlakken goed scoort maar wat betreft
  het ontwikkelen en versterken van de economie is men wel op de goede weg.
  Men wil structuur aanbrengen en daarvoor heb je lef, visie en geduld nodig.
  Surinamers zijn niet gewend om belasting te betalen maar om hogere inkomsten voor de overheid te genereren is dat onontbeerlijk.
  Men is ook van plan de productie te verhogen door de grondstoffen en delfstoffen die Suriname rijk is verder te ontwikkelen en te ontplooien.
  Maar hiervoor heb je als regering veel geld nodig. Op economisch vlak is het niet erg om hiervoor geld te lenen. Indien je de lening op basis van gunstige voorwaarden kan afsluiten zodat je de afbetaling over een langer termijn kan uitsmeren kan dat zeer gunstig voor Suriname uitpakken.
  Uiteraard moet het geleende geld wel aangewend worden om de plannen te realiseren.
  Het zou dus voor Suriname zeer goed kunnen uitpakken om een hogere kredietnotering te verkrijgen. Dat wil dus zeggen dat op internationaal vlak de economie van Suriname
  gewaardeerd wordt en dat internationaal het vertrouwen er wel is.
  We moeten beseffen dat de tijd dat Suriname haar handje open kon houden voor Nederland voorbij is. Vroeger kon Nederland als buffer dienen voor de Surinaamse economie.
  Er was dus sprake van een schijn economie.
  Die tijd is voorbij dus Suriname moet nu haar eigen boontjes doppen.
  De huidige regering is serieus van plan dit ter hand te nemen door maatregelen te treffen en weloverwogen plannen te maken.
  Indien de huidige regering in staat is om dit verder op een juiste manier te monitoren zal uiteindelijk elke surinamer hiervan profiteren. Maar daar is het nog te vroeg voor. Degene die verwacht terstond resultaten te kunnen zien is niet alleen naïef maar ook economisch onkundig.


  Maak melding

 4. Ben heel erg blij dat Suriname een hogere Fitch rating binnekort krijgt. Ik zou zeggen ga zo voorts.
  So so loby en groetjes van ReddFoxx and Crew


  Maak melding

 5. Gudo Themen op 5.

  Voor sommige zou Suriname nogsteeds gewoon de broko parnasie moeten blijven zodat ze met hun geschenken zich superieur kunnen voelen. Maar goed, we zien nu al de resultaten van goed beleid en de ontwikkelingsvisie van de huidige regering.

  Suriname wordt eindelijk modern ingericht op bestuurlijk als economisch niveau en dat is de fundering om duurzame ontwikkeling te brengen.


  Maak melding

 6. Trouwens “Er is een positief saldo, weer dankzij vooral de export van grondstoffen.”

  Dit moeten we in de toekomst voorkomen, de economie moet zonodig gediversificeerd worden, want het mag niet zo zijn dat onze economie nog langer afhankelijk is van de grillen op de wereldmarkt wbt grondstoffen.


  Maak melding

 7. Eerst IDB, dan IMF nu Fitch.

  Die negatievelingen hun verwensingen worden steeds weer gelogenstraft. Ik zie ze massaal parasetamol innemen, wat nu denken ze. Geen probleem mensen, blijf maar lekker vuur spuwen, in Suriname redden ze het blijkbaar wel zonder uw positieve bijdrage.


  Maak melding

 8. De binnenlandse productie moet toenemen en daaraan ook gekoppelde de export naar het buitenland.Met een grotere goed geschoolde beroepsbevolking kan de productie in Suriname extra toenemen.Landbouw heeft toekomst.Landbouwers importeren uit Afrika en Azie.


  Maak melding

 9. Denkfout!

  Al de mensen die denken dat de economisch positieve berichten het werk zijn van een regering die nog maar 6 maanden regeert, maken de grootste denkfout in hun leven.
  Wees nou eerlijk, 6 maanden is te kort om te presteren en te beweren dat het door hun komt. Ruzie maken en feest vieren zijn de enige zaken die er in die 6 maanden zijn verwezenlijkt.

  De grootste fout en denkfout die deze regering gemaakt heeft is om een eerlijke minister, die de corruptie wilde aanpakken, zonder weerspraak te ontslaan. Nu wil men een anticorruptiewet invoeren? Hoe corrupt moet je niet zijn om nu met een wet te zwaaien?

  Pronken met andermans veren is een kwaal die deze huidige regeerders goed staat.


  Maak melding

 10. Hallo Gudo Themen,daar heb je heel wat gezegd maar ik heb nog steeds niet kunnen begrijpen waarom dan mijn zweet goedkoper is geworden.Door de devaluatie moest de Sur.economie een opwaartse druk gekregen moeten hebben.Dat heb ik nog niet gemerkt.Alleen dat mijn sardientje nu duurder is geworden.Heb jij een idee waarom dat blikje duurder moest worden?

  Cobie.


  Maak melding

 11. dit begrijp kan ik niet van surinamers bergijpen hoor. sommige worden juist blij als ze slecht nieuws over surinamer horen. ze vergeten dat het ook hun land is. ma goed, ik zie dat het goed zal gaan met suriname.


  Maak melding

 12. de productie van cocaïne is zeer zwaar toegenomen,dat weten de lijders heel goed..

  Zie maar naar de vele strandingen op de hele wereld in de havens..
  Jammer dat de inkomsten sme niet hebben bereikt..

  Vraag het maar aan ddb en abrahams..


  Maak melding

 13. @ Gudo Themen.
  Jou laaste zin van jou reactie op nummer 5 slaat haaks op wat die dromer en bedrieger op nummer 8 verteld.
  Ik denk dat iedereen die in Bouterse en zijn criminele bende geloven naief dom en onkundig zijn.Wat ik opvallend vindt is dat deze zelfde mensen die nu een gat in de lucht springen 8 maanden geleden niets moesten hebben van al deze organisatie maar nu het als muziek in hun horen klinkt ineens wel.Wie denken jullie voor de gek te houden ? ik in iedere geval niet misschien jullie zelf.


  Maak melding

 14. Het blijft lachen op waterkant met de sikie sani’s Jojo en wikifreak.

  Blijven jullie maar tegenspruttelen, het komt goed in Suriname ondanks jullie tegengespruttel, ik hoop dat de Nederlandse regering jullie uitkering intrekt totdat jullie weer naar school zijn gegaan om die lagere school diploma te halen, begrijpend lezen is niet jullie sterkste kant.

  Wikifreak op 15 zegt in al zijn onnozelheid dat Guno zijn laatste zin haaks staat op wat ik in reactie 8 heb beschreven. We gaan samen kijken.

  Guno laatste zin
  “Degene die verwacht terstond resultaten te kunnen zien is niet alleen naïef maar ook economisch onkundig.”

  Reactie 8
  “Trouwens “Er is een positief saldo, weer dankzij vooral de export van grondstoffen.”

  Dit moeten we in de toekomst voorkomen, de economie moet zonodig gediversificeerd worden, want het mag niet zo zijn dat onze economie nog langer afhankelijk is van de grillen op de wereldmarkt wbt grondstoffen.”

  Wikifreak omdat je de hele dag samen met gekke jojo in coffeeshops zit, kunnen we dit soort reacties verwachten, toch.


  Maak melding

 15. Beste Jacobus,

  Terecht vraag jij je af waarom jij veel meer voor een blikje sardien moet betalen.
  Allereerst vind ik dat je een hele goeie vraag hebt gesteld. Welnu, overal in de wereld zijn voedselprijzen en belastingen gestegen.
  De economie heeft met allerlei factoren te maken waardoor een product duurder of goedkoper wordt. Een belangrijke factor is de olieprijs. Wanneer de olieprijs stijgt stijgt ook de benzineprijs waardoor de productiekosten van producenten toenemen. Producten worden daardoor duurder omdat deze kosten worden doorberekend aan de consument.
  Op de stijging van de olieprijs heeft Suriname geen invloed. Overal in de wereld zijn dus voedselprijzen verhoogd. Het maakt dus niet uit waar je woont, Nederland, Amerika of in Suriname.
  In Nederland heb je allerlei soorten belastingen die door de gewone man betaald moeten worden. Bijvoorbeeld, wegenbelasting,
  accijnsbelasting, btw, BPM, gemeentebelasting, afvalbelasting, en zo kan ik nog even doorgaan. Ook deze belastingen zijn verhoogd.
  In Nederland verdien je goed maar eigenlijk gaat meer dan de helft van je salaris op aan allerlei belastingen. Daardoor is Nederland ook keurig ingericht. Maar wij, de gewone man, betalen daar dubbel en dwars aan.

  In Suriname is men niet gewend om allerlei belastingen te betalen. Wanneer de regering het plan oppert om wegenbelasting in te voeren dan gaat iedereen stijgeren. Ondertussen klaagt men wel over de grote gaten in de wegen.
  Wat dat betreft zal er in Suriname een cultuuromslag bij menigeen moeten plaatsvinden zodat men beseft dat Surinamers het gezamenlijk moeten doen om Suriname economisch vooruit te helpen.
  De huidige regering toont lef en visie om
  impopulaire maatregelen te treffen maar deze zijn echt noodzakelijk. De positieve gevolgen zullen niet op korte termijn merkbaar zijn maar op langer termijn zeker wel. Jacobus, wanneer Suriname over een x aantal jaren een welvarend land is geworden met een sterke economie dan zal ook jij trots zijn en beseffen dat jij niet voor niks ooit duur voor jouw blikje sardien hebt moeten betalen. Hoe klein jouw bijdrage ook is het zal een significante bijdrage leveren aan het versterken van de Surinaamse economie.


  Maak melding

 16. Heer DAS, “Denkfout”?! Is niet mogelijk bij
  mensen die keer op keer bewezen hebben niet te kunnen denken.

  Het is zoiets als een vraag van een deelnemer
  aan een multiple choice examen; Mijnheer
  wat moet ik doen wanneer ik een schrijffout
  heb gemaakt? Voordat de leraar kan antwoorden zegt een medeleerling, schrijffout? Man je hoeft alleen een kruisje te zetten!

  Zoals reeds door u gesteld deze groep prutsers zijn amper 6 maanden uit
  de startblokken en hebben niet eens een
  begroting ingediend.

  De nieuwe slogan van de ndp-stumperds luidt:
  Wonderen geschieden binnen 24 uren, het
  onmogelijke duurt iets langer.

  Wat maken deze ndp geleerden zichzelf toch belachelijk om te stellen dat de eventuele
  nieuwe kredietrating het werk is van de
  huidig regering. Aanpassing van de
  kredietrating verdien je met gerealiseerd
  beleid en absoluut niet met een
  intentieverklaring.

  Ga maar als particulier voor een lening
  naar een bank. Indien de bank weet dat je
  je vorige lening (wapentuig bij Brazilië)
  niet op tijd of helemaal niet afgelost
  hebt, kan je het gevoegelijk vergeten.

  Blijf maar lekker dromen heer Themen.
  De heer Venetiaan (NPS) lost uw nieuwe
  schulden wel weer op tijd af. Uiteraard met
  de hulp van de heer Sardjoe en zijn VHP.


  Maak melding

 17. Wanneer je als land belastingen gaat heffen, en subsidies afschaft waardoor je begrotingstekorten gaat verminderen, kom je in aanmerking voor een hogere rating. Dit soort acties van de huidige regering zijn niet onopgemerkt gebleven bij een IDB, IMF en dus nu Fitch.

  Komt nog bij dat de wereldmarkt prijzen van grondstoffen zijn gestegen de afgelopen maanden.

  Iedereen die dit soort verworvenheden op de conto van Vene willen schrijven hebben duidelijk geen kaas van economie begrepen.

  Front teerde alleen maar op ontwikkelingshulp, ze hebben nooit lef getoond de economie te herstructureren, belastingen in te voeren of subsidies af te schaffen, dit soort acties is voor Front not done, want ze dachten alleen maar aan de volgende verkiezing.


  Maak melding

 18. “In Suriname is men niet gewend om allerlei belastingen te betalen. Wanneer de regering het plan oppert om wegenbelasting in te voeren dan gaat iedereen stijgeren. Ondertussen klaagt men wel over de grote gaten in de wegen.
  Wat dat betreft zal er in Suriname een cultuuromslag bij menigeen moeten plaatsvinden zodat men beseft dat Surinamers het gezamenlijk moeten doen om Suriname economisch vooruit te helpen.”

  Gudo dit is typisch Surinaams, deng wang dede ma deng no wani pori.

  Zo klaagt elke Surinamer dat het ambtenaren apparaat te groot is, bij OW wilde de minister 350 contracten niet verlengen en wat kregen we een stortvloed aan geklaag dat het niet kan.

  Surinamers weten eigenlijk niet wat ze willen.

  Suriname heeft de beste regering ooit precies om de redenen die je noemt ze toont lef en visie om impopulaire maatregelen te treffen die echt noodzakelijk zijn. Ze denken in ieder geval niet aan de volgende verkiezing waardoor er geen impopulaire maatregelen worden genomen.


  Maak melding

 19. Duur Sardientje!

  Dit blikje Sardien ligt al sinds november 2010 op de schappen. Toen was de olieprijs nog niet gestegen. Jacobus heeft helaas dus te veel betaald voor zijn Sardientje.
  Veel winkeliers hamsteren hun goedkoop ingekocht produkt om woekerwinst te maken op de consument.

  Wetten maken en Wetten invoeren heeft te maken met taktische inzichten. Want wie een Wet overtreedt moet met een sanctie berecht worden. En dat is hier niet gebeurd. De consument is hierdoor in de steek gelaten, terwijl de hamsterende winkelier nog steeds blikjes Sardien van november 2010 verkoopt.

  Dat de benzineprijs verhoogt, dat alcohol en sigaretten duurder worden, dat er allerlei belastingen moeten worden betaald is een ding dat zeker is. De wijze van invoeren is meestal voor de consument belangrijk.


  Maak melding

 20. @ M.Doorn.
  Waar kan ik die informatie vinden over jou positief saldo?? Deel het met ons a.u.b.
  Want Gudo vindt dat je niet direct resultaten kan zien en jij M.Doorn ziet ze nu al.Ik wil graag weten hoe jij aan die informatie komt om te kunnen controleren of dit niet de zoveelste leugen van jou is. Jij schrijft heel veel maar de waarde van al jou posting zijn nihil nul,nul. doemdenken noem ik het, al jou argumenten hebben geen enkel fundering,het zijn verkeerde aannames, hypothese.


  Maak melding

 21. wikifreak jij bent net als piet paniek labiel, ik heb sterk het vermoeden dat jullie twee debielen zijn, die aan waterkant vervuiling doen.

  Zelfde huiswerk die ik aan piet paniek heb gegeven, ga het stukje een paar keer lezen en zoek het woordje positief saldo op.

  Coebie en DAS reken maar dat de regering jullie blik sardientje niet gaat subsidieren met het positief saldo. Waar mensen zich allemaal druk om kunnen maken, zelf een ongezond blikje sardine wordt onderwerp van discussie terwijl er nog belangrijkere zaken zijn, dit krijg je natuurlijk met onwetenden die niet eens weten hoe de vork in de steel zit.

  Advies, laat die blik sardine staan, het is ongezond, koop antroewa en verse vis op de markt, lekker gezond. Je zou die antroewa ook zelf kunnen planten ware jullie maar niet zulke luiewamessen die je tijd alleen maar verdoen met stomme reacties plaatsen op waterkant.


  Maak melding

 22. @ M.Doorn,
  Maak jou niet zo druk mi boy.
  Ik vraag gewoon aan jou hoe je aan die informatie komt niets meer en niet minder mi boy.jij wist ook zo zeker wat die uitspraken waren van de amerikaanse ambassade bij de beediging van Bouterse.Die ndpers hebben een probleem hun leugens en bedrog worden hier onderuit gehaald daarom die achterlijke reactie van onze verdwaalde geest likdoorntje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.