Surinaamse brandstofheffing wordt gehandhaafd

12

PARAMARIBO, 2 feb – De heffing op brandstof, de zogenaamde government take, blijft. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Een andere optie is er niet, de kritiek in het parlement ten spijt. Het begrotingstekort is gigantisch en de government take is zowat de enige constante inkomstenbron. Parlementariërs zien toch alternatieven.

Zoals het herinvoeren van de belasting op rijvoertuigen. “De government take valt te zwaar voor de kleinere inkomensgroepen”, zegt coalitieparlementariër André Misiekaba. De recente verhoging van de heffing drijft de prijzen van goederen en diensten schandalig op. Dus zou de regering ten minste moeten heroverwegen, vindt ook de oppositie. Boedhoe ziet het niet makkelijk gebeuren. De government take is na lang wikken en wegen opgeschroefd.

Jaarlijks komt er zeker vijftien miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vier miljoen euro) extra binnen. “We kunnen de government take niet opheffen. We weigeren geld te lenen om lonen uit te betalen. We willen alleen lenen als daar rendabiliteit tegenover staat”, stelt Boedhoe. Op elke liter gasoline wordt vijftig Surinaamse dollarcent (ongeveer tien eurocent) geheven. De oppositie noemt de effecten van de verhoging moordend. Prijzen gaan over de hele linie de lucht in.

12 REACTIES

 1. Ik hoop dat de mensen,die voorstaanders waren van deze regering het hardst getroffen worden.In de hoop dat zij iets hieruit zullen leren voor de toekomst.


  Maak melding

 2. De government take heeft zware negatieve gevolgen voor de economie van Suriname zowel op kort en lang termijn.

  Gevolgen zijn:

  1. dat personeel gedemotiveerd wordt om te werken.
  2. geen tot nauwelijks investeringen van de private sector.
  3. onzekerheid en geen vertrouwen betreffende het beleidt van de regering
  4. minder belasting inkomsten voor de overheid door de verslechtere koopkracht
  5. kleine en midde grote bedrijven zullen tot sluiting overgaan, met gevolg minder werkgelegenheid
  6. criminalitiet zal nog verder gaan stijgen
  7. er zal een grotere toeloop komen van mensen die bij de overheid willen werken. Vooral met het feit hoe een parlementarier heeft aangegeven dat de overheid de best betaalde banen heeft. Deze parlementarier weet waarschijnlijk niet van waar het geld komt om het overheids apparaat in stand te houden.
  8. de overheid zal noodgedwongen worden om eigen bedrijven op te zetten om de mensen aan een baan te helpen. Zoals we voorheen ook ervaring hebben gehad met para industrie o.a.
  9. door het te kort aan valuta in de naaste toekomst zal de overheid het hele valuta verkeer in eigen handen nemen en zo te bepalen wie wel en geen valuta mag overmaken. Gevolg: corruptie en vriendtjes helpen
  10. Brain drain.

  Voordelen:

  1. vele voertuigen te koop voor een zacht prijsje
  2. minder auto verkeer op straat
  3. huizen worden goedkoper
  4. apartementen worden goedkoper voor vakantiegangers (als ze nog komen)
  5. Overheid wordt de grootste werkgever met diverse NV’s waardoor we minder hard hoeven te werken
  6. binnen een jaar tijd kunnen we weer miljonairs zijn door de inflatie.


  Maak melding

 3. Als ik het goed lees, wil de regering de volgende twee zaken regelen met de nieuwe maatregelen:

  1) FISO 2 uitbetalen (cadeautje van President Venetiaan)
  2) Het begrotingstekort terugdringen

  Zonder Fiso2 was eigenlijk alleen punt 2 relevant. Ik vind het moedig dat men dit zo probeert, maar de wijze waarop is abominabel. Zulke zwaarwichtige zaken beslis je niet even op een avond…..hier gaan lange discussies aan vooraf. En de alternatieven zijn m. i. ook niet voldoende uitgewerkt.

  Regering, doe hier iets aan en draai iig de government take terug. Misschien is het ook handig je in eerste instantie te richten op alleen het eerste doel, nl het uitbetalen van Fiso2 wat die crimineel Venetiaan het volk heeft aangedaan…


  Maak melding

 4. Kleine inkomens hebben geen auto’s.En met de overvolle wegen is fietsen gelijk aan zelfmoord.Misiekaba zou beter doen om voor deze mensen een veilig verkeer te scheppen dan te praten om het praten.Waarschijnlijk hoort hij zichzelf graag.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Deze Wonnie Boedhoe van Financiën kan makkelijk betalen. enige waar zij heen en weer rijdt is thuis-werk en andersom.

  Wat about de busschaffeurs, de groeperingen die met heel veel moeite een auto in hun bezit hebben in welk vorm dan ook m.n. voor zijn beroep bv.?

  Overigens, Suriname heeft Velden van olieën!! De Surinamers hebben hier recht op!! Sukkels en debielen van de regering ontneem ze die recht niet!! Surinamers pak ze!! desnoods met harde handen!!!

  Trouwens, Boedhoe betekent: zo dom als een ezel op z’n hindoetsaans!!

  Heel veel geluk en misschien komt de wegebelasting erachter heen!!


  Maak melding

 6. Ik woon al ruim 40 jaar in Nederland. En vind ´t ook lastig belasting betalen. Maar als ik in m´n auto zit begin te rijden overal naar toe, dan denk ik ja door belasting te betalen kan ik nu zonder hobbels overal van stad naar stad rijden.

  Het jaar is net begonnen en ik heb ´n aanslag van 127,00 Zuiveringsheffing en Watersysteemheffing ingezetenen. Straks komt Onroerendgoed. Daarnaast nog de inhoudingen op ´t inkomen.
  Waar hebben jullie ´t daar over in Suriname?


  Maak melding

 7. Heel goede beslissing Minister, nu betaald iedereen aan de staat, dus ook de gasten in het grijze en zwarte circuit die geen inkomstenbelasting betalen. Deze maatregel geld voor elke Surinamer.

  Ai Partagas.

  Veel rijden = veel benzine = veel betalen!


  Maak melding

 8. Henky no 8,
  Ik woon al 30 jaar in Suriname, wat jij daar allemaal opnoemt over Nederland heb ik in de afgelopen 30 jaar niet gezien in Suriname. Als wij in Suriname dat allemaal terug zouden zien voor onze belastingcenten dan was er niets aan de hand. Wat ik echter gezien heb is dat er verschrikkelijke gaten waren in de wegen (nu beter, maar het gaat nu weer de verkeerde kant op), onze wegen hebben nog steeds geen voetpaden en rijwielpaden. De school waarop ik les gegeven heb had nooit voldoende meubilair, de studenten moesten het doen met kopieen van boeken en het gebouw (kippenhok genoemd) werd opgevreten door houtluizen. Bij het indienen van recepten bij de apotheek kreeg ik vaak te horen dat betreffende medicijn niet in de klapper voorkomt en ik moest er keihard voor betalen. Als klap op de vuurpijl worden de kantoren en auto’s van ministers met onze belastingcenten gepimpt alsof hun leven ervan afhangt. Henky dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat er met ons belastinggeld gebeurd of juist niet gebeurd in Suriname. Ik neem je niets kwalijk want als je 40 jaar weg bent uit Suriname dan heb je natuurlijk geen idee meer waar je het over hebt, je bent de realiteit van het leven in Suriname vergeten. Het innen van belastinggelden in Suriname is ook niet goed en eerlijk geregeld, de mensen die makkelijk te pakken zijn worden gepakt, zij die vriendjes hebben op hoge posten worden vaak ontzien. Suriname kan en mag je op dit ogenblik niet met Nederland vergelijken wat betreft innen en besteden van belastinggelden. Daar praten we dus over.


  Maak melding

 9. laten we met zn allen nu inzien dat de regering nu het voorbeeld geeft van quick money innen. daarmee doel ik op het simpelweg verhogen van een aantal essentiele dingen. het bedrijfsleven zal dit ook doen. mag de overheid nog iets zeggen als verzekeringsmaatschappijen de WAM verhogen, ik denk het niet en dat zal gebeuren. als argument zullen zij aangeven dat hun kosten ook hoger uitvallen. de loonslaaf is in deze de gebeten hond. een vergelijking tussen NL en Su vind ik niet terecht. het is een verschil als je 1800 euro netto verdient en een liter 1,50 kost of als je 1000 SRD verdient en een liter 4,40 kost. Ook deze vergelijking kan je beargumenteren, het blijft appels met peren vergelijken. Wat ik je wel kan zeggen Henkie is dat je met 1800 euro als een god leeft in Su, leef je nu ook als een god in NL?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.