vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSociaal gezicht aanpassing Suriname kost miljoenen

Sociaal gezicht aanpassing Suriname kost miljoenen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 feb – De wat meer sociale zijde van het aanpassingsprogramma kost ruim honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en twintig miljoen euro). Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Het meeste geld gaat naar de zogenaamde kwetsbare groepen. Die zijn zorgvuldig uitgekozen.

De grootste hap is voor de oudedagsvoorziening, AOV. Die is verhoogd, net als de voorziening voor mensen met een beperking. De Algemene Kinderbijslag is vertienvoudigd. “We houden er rekening mee dat de aanvragen voor de kinderbijslag nu zullen toenemen. Het is nu meer de moeite waard”, zegt Boedhoe. Er wordt gerekend op zeker vijftigduizend aanvragen.

De loonbelasting wordt verminderd voor de laagste inkomensgroepen. Het geld voor de sociale zorg moet uit de extra belastingmaatregelen komen. Die moeten ruim vierhonderd miljoen dollar opbrengen. De omzetbelasting wordt verhoogd en moet uiteindelijk een algemene btw worden. De casinobelasting is verdubbeld en er komt weer motorrijtuigenbelasting.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
  1. Voor mij is er maar 1 vraag: Hoe wordt de motorrijtuigenbelasting geind? Het lijkt mij zinnig om de motorrijtuigenbelasting in de brandstofprijs te verdisconteren. Ieder die een voertuig rijdt betaalt dus naar rato. Geen ontduiking van belasting dus. Rij je veel, betaal je uiteindelijk meer belasting. Rij je minder, dan minder belasting. Maar iedereen is dan wel aan de beurt. Ga maar eens op de hoek van de Steenbakkerijstraat en de Domineestraat staan. Soms zie je wagens wel vijf keer passeren, en echt niet om een parkeerplaats te zoeken! Ik denk dat het een stuk rustiger zal worden in de stad als de motorrijtuigenbelasting in de brandstofprijs wordt berekend. Of zie ik het verkeerd?


    Maak melding
  2. In het Hindi is een spreekwoord:
    “Aamdani athanni, karcha rupaiya; Kaise tjelega zindagi ke paihja”,

    Of te wel je hebt een inkomen van €0,50 (50 cent) en je uitgave bedraagt €1,= (100 cent), hoe zal het rad van je leven blijven draaien. Elke Hindustaan weet dit.

    In het Negerengels zegt men over Anansi:”Als je koopt, dan moet je betalen”.

    Mw. Boedhoe houd de eer aan u zelf en kruip uit het drijfzand nu het nog kan. U trekt aan een dood en crimineel paard.


    Maak melding
  3. nee blaka bakra, dat zie je niet verkeerd.
    Maar de mensen die het meest verdienen, zullen het niet zo snel merken of het deert ze niet, dus de “kleine man” zal de eerste zijn die de auto moet laten staan.
    Gewoon belansting betalen voor het in bezit hebben van iedere auto. Dan zullen degene die er meerdere hebben (eentje voor papa, Hummer voor mama voor de boodschappen en 2 voor zoon- en dochterlief) zich eens achter de oren krabben of ze inderdaad deze allemaal nodig hebben.
    Voorts zou het goed zijn om goede parkeerplaatsen te creëren en daarvoor te laten betalen dmv parkeermeters. In ieder geval voor de binnenstad. En het strenger beboeten voor al die bestuurders die hun auto’s her en der óp de stoepen parkeren!!
    En dat geeft meteen werkgelegenheid voor stads- en parkeerwachten!

    Lon


    Maak melding
  4. O ja, en een dikke boete én inname van het voertuig indien er geen motorrijtuigenbelasting is betaald. Voor de politie duidelijk te zien aan de jaarlijkse sticker op de auto.
    Het kan allemaal best gecontroleerd worden, maar het moet wél gebeuren, toch?
    Ambtenaren hebben nu een fatsoenlijk salaris, dus hoeven ze er niet bij te hosselen, dus tijd genoeg voor de eigenlijke taak waarvoor ze zijn aangenomen!
    Gaat het toch nog goedkomen met Suriname!!
    (op dit vlak dan, over al het andere heb ik het maar niet. Te weinig ruimte op deze site 🙂


    Maak melding
  5. Lon, bedankt voor je adhesiebetuiging. Er is echter 1 probleem: De Hummer van ma zal toch een keer getankt moeten worden, en niet zo’n beetje ook. Iedereen weet dat het zuipers zijn. Het innen van wegenbelasting zal in Suriname al een hele toer zijn. Een eenvoudige verkeersboete innen is al een probleem. Acceptgirokaarten bestaan hier niet. Parkeerwachters, parkeermeters? Laat maar. Een sticker op de auto is een optie, maar dan moet de politie weer extra controles uitvoeren. En wie geeft die stickers uit? Nee, de enige optie is volgens mij verdisconteren in de brandstofprijs. Pas dan zullen ook zoon en dochter zich wel een keer achter de oren krabben. En je hebt natuurlijk gelijk: de rijken onder ons zullen er waarschijnlijk niet zo veel last van hebben. En de armen hebben geen auto.
    Overigens zijn er legio mensen die óf zonder rijbewijs óf zonder verzekering rondrijden. Het aanpakken daarvan is al een hele toer. Willen ze tóch rijden, oke, via de pomp je wegenbelasting betalen.


    Maak melding
  6. Van een kale kikker kan je geen veren plukken. Met andere woorden, districten Sipaliwini, Marrowijne, Commewijne, Coroni en Para vallen uit. Hier kan je geen belastingen innen (kale kip).

    Wat in deze districten wel kan is de fokpremie (kinderbijslag) met 100% verhogen. Eerst subsidie op babyvoeding afschaffen, dan weer niet en dan weer een beetje. Regeren op basis van “Trial and Error” intuïtie. Dit noem ik “Hangmat beleid”. Heen en weer en op en neer.

    Blijft over Nickerie, Wanica, Saramacca en Paramaribo. Districten van “kip met de gouden eieren”. Zij zorgen ervoor dat in Suriname geen enkel kind dood gaat van de honger. En wat wil leider “Hormoon&familie”. Slachten de kippen met de gouden eieren.

    Als nu goed kijkt dan zie je ook de etnische samenstelling in de genoemde districten.

    De politieke belangen behartigers van deze groep zal toch nu achter zijn oren moeten krabben.

    Felicitaties aan de Bosnegers en Javanen. Zij doen het oneerlijk, maar goed. Politiek is vuil en vies en dat weten zij als geen ander.


    Maak melding
  7. ook deze maatregen getuigen weer van weinig visie. kinderen (kinderbijslag) moet je niet krijgen om je beiden jeuk heb en dat ik die shit moet financieren. het is een keus om die kinderen te krijgen. ik zie meer heil in voorlichtingsprogramma over normen en waarden waar seksualiteit een onderdeel is. wegenbelasting. de wijze van innen is een keus. het hebben van meerdere auto’s zorgt ook voor inkomsten voor de staat, invoerrechten. het innen via de brandstof is het meest makkelijk en vereist weinig inspanning van de overheid. en als je veel op de weg ben betaal je veel.
    belastingvoordeel voor de minder bedeelden. helaas is dit een heel groep en de bedeelden een kleine groep. betekend dus dat er veel gehaald moet worden. In algemene zin is ook deze maatregelen er 1 van 50 cent verdienen en 100 willen uitgeven. er wordt niet gewerkt aan daadwerkelijk inkomsten verhogen. wanneer trekt de massa aan de bel, wanneer de staatskas leeg is en staatsolie verkocht is aan Chavez


    Maak melding
  8. Ben blij te lezen dat wij allemaal proberen onze bijdragen te leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Dus wat mij betreft is het helemaal niet zo slechts om de kinderbijslag en andere sociale maatregelen op een hogere pijl te brengen. Zodat de bevolking met een gerust hart (redelijk volle buik) zich aan de ontwikkeling van Suriname kan inzetten en de bevolking op een verantwoordelijke manier vermeerderen. Wij hebben mensen nodig voor de vooruitgang. Verhogen wegenbelasting en benzine prijzen is een goed plan, zolang het maar op een rederlijkewijze gebeurd. Dus betaalbaar voor iedereen en een goede infrastructuur voor betere mobilisatie van de bevolking. Het moet zozijn dat de regering zijn bewoners op een zodanige niveau moet brengen dat ze het nut/doel van werken inzien. Ze moeten zich herkennen in de welvaart. Hun bijdrage moet meetbaar zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES