Surinaams voetbal heeft nog lange weg te gaan

16

PARAMARIBO, 18 okt – Voor het nationale voetbal is nog een verre weg te gaan. Tenminste als de bestuurders van Suriname’s meest populaire sport serieus zijn met die gooi naar het WK. Het vergde niet meer dan een Digicel-toernooitje in Paramaribo om spelers, publiek en de grote boys terug op aarde te brengen.

Een minimale stap over de grens blijkt al één te ver. Guyana, niet gastheer Suriname, won het toernooi. Dat overkomt de beste wel eens, zou de nuchtere geest kunnen aanhalen. Vertel dat de duizenden eens die – heel ongebruikelijk – het André Kamperveen stadion aandeden. Met geen ander doel dan Suriname te zien winnen. Guyana moest te verslaan zijn na twee succeswedstrijden.

Suriname had eerder probleemloos weten te winnen van Curaçao en St. Lucia. Guyana moest te verslaan zijn. Daar wilden Surinamers wel voor uit huis gaan. En net als zoveel toernooitjes en toernooien van de laatste jaren, was er de hoop. Dat het dit keer zou gebeuren. De eerste tegel op de weg. Suriname verloor, met twee tegen nul! En ook net als zoveel keren, ontbrak het Suriname aan overleg en koelbloedigheid.

16 REACTIES

 1. Tenminste kunnen we zeggen dat wij het zelefs hebben gedaan.
  Eén van die overgelopen Suri’s was al uit Holland gekomen.
  We willen geen gebemoei van zogenaamde deskundigen in Holland.
  Het is onze elftal.
  Wij zijn hier gebleven dus wij hebben te bepalen.
  Geen gezeur over verre weg of wat.
  Al komen we er nooit het is onze zaak.


  Maak melding

 2. WK!

  Surinaams voetbal is niet meer wat het was. Het vergt veel tijd en geduld om het niveau van 40 jaar geleden te evenaren. Maar hebben Surinamers dat geduld wel?

  Haltman, Lagadeau, Schipper, Elliot, Niekoop, Schal, Purperhart, Kluivert, Korte, Vanenburg, Oosthuizen, Frankel, Foe A Man, Marcet, Barron, Doesie, Plein, Kranenburg, Sion, de Biezens, Buine, Breinburg, Bundel, Blijd, Emau, Pinas, Nathoe, Waterval, Poerwo en Koorndijk.

  Slechts een pluk uit de grote namen van toen die na de generatie Kruin, Marbach en Mijnals volgde, vooraf gegaan door Nahar, Kamperveen, Rak, Leeuwin, Samson en Perotie en de vele andere grootheden van Suriname.

  Een deuk in de Surinaamse economie heeft als gevolg gehad dat er ook een deuk kwam in de Surinaamse sport in zijn algemeenheid. Mensen moesten hosselen om eten op tafel te krijgen dus was er geen tijd voor sport.

  Suriname won vroeger van bijna het gehele Caraibisch gebied en strande dan op Mexico of Guatemala. Guyana was vroeger sparring partner en mocht als beloning aan het eind een doelpunt maken om met 4 of 5-1 naar huis te gaan. Ga de administratie van Goedhart na.

  Suriname moet de Fifa zover krijgen dat er een WK komt voor amateurlanden. Aan het grote WK met proffessionele voetballers zal Suriname nooit meedoen. De middelen om dat te bereiken liggen niet in ons land. Helaas moet ik zeggen, want het talent ligt er wel!
  Met een goede organisatie vanaf de jeugd zal deelname aan het WK voor amateurlanden misschien kunnen worden bereikt. Maar dan moet eerst geduld, dan sponsors, dan goed kader en begeleiding verzorgd zijn.
  Dat is de realiteit die grote dromers niet willen erkennen.

  Ik weet dat er trotse Surinamers zijn die het WK voor amateurlanden niet zullen zien zitten. Die wil ik vragen om dan de SVB zwaar te sponseren zodat organisatie en talent te combineren zijn. Anders moeten ze maar een andere sport gaan aanhangen.

  Dat er talent is in Suriname zal niemand tegen spreken. Maar zoals met alles zit het organisatorisch tegen. Met Bigi-mofo klanten behaal je nog geen WK. Beloven en beter weten zal Suriname ver van het WK houden.
  Geduld en geld zijn de twee andere factoren die ons de weg versperren tot het wereld voetbaltoneel.


  Maak melding

 3. nr.2 je blijft bekrompen met je verstand…het zijn onze jongens die in holland wonen hoor…en voetballen..we moeten het toch samen doen volgens de president dus denk ff na en kom voor suriname op we hebben de surineds ook nodig kijk maar naar andere landen in de regio die hebben ook zogenaamde buienlanders……
  WE MOETEN SAMEN VOORUIT GAAN ,NIET SAMEN FALEN…


  Maak melding

 4. Brazil, Nederland, Trinidad, ghana, Ivoorkust, ga maar door. Al deze laten de beste spelers van het land in het nationaalelftal optreden. Iedereen weet dat deze dikwijls niet in de nationale competitie spelen. Suriname alleen beseft niet dat haar beste spelers niet in de Surinaamse competitie spelen.


  Maak melding

 5. NDP Forever(nr.2),

  Ik moet je ontmaskeren. Je bent niets anders dan een samensmelting van een trol en intrigant.Af-en-toe reageer jij in de vorm van een kloon.

  Om jouw reactie te neutraliseren ga ik toch reageren.

  Mijn conclusie is dat jij geen NDP’er kan zijn en steeds door jouw reacties Surineds probeert op te zwepen tegen het denkbeeld dat zij niet meer welkom zijn in Suriname.

  Ja, er zijn ‘Surineds’ die gebroken hebben met Suriname. Maar er zijn ook Surineds die de band met Suriname hebben behouden en ten minste hun opgedane kennis en verworven ‘welvaart’ willen delen met Suriname.

  Wij delen al de westerse welvaart met Suriname. Denk maar aan de maandelijkse steun die velen overmaken naar familie en vrienden in Suriname.

  Dat jij,NDP Forever, gebleven bent in Suriname rechtvaardigt niet dat Surineds niet welkom zijn om mee te helpen Suriname verder op te bouwen.

  De Surineds moeten niet gezien worden als verraders van Suriname. Ze hebben uit noodzaak Suriname moeten verlaten, ieder met zijn of haar eigen verhaal. Ik heb ook mijn eigen verhaal.

  Dat de huidige regering van D.D.Bouterse geen Surineds(dus met Nederlandse nationaliteit) in bestuursfuncties plaats, is voor mij goed te begrijpen. Maar dat mag, mijns inziens,zoals jij NDP Forever het voorstelt, niet doorslaan zodat Surineds die terugkeren naar Suriname als tweede rangsburgers aangezien worden. Ik denk dat het beleid van de regering in Suriname dit ook niet zal toelaten.

  Hoeveel mensen in de regering van Suriname hebben hier in Nederland hun kinderen niet zitten? Studerend of werkend? Ik ken een aantal.

  Dat Suriname steeds weer verliest geeft aan dat het surinaamse voetbal niet veel meer te betekenen heeft. Zeker binnen de Caricom/Concacaf. Oplossing: zoek dan naar een goede buitenlandse trainer.

  Dat kost geld. Maar Clarence Seedorf heeft hierover toch goede voorstellen gedaan? Zie hier een voorbeeld dat Surineds en Suri’s elkaar harder nodig hebben dan men van elkaar denkt. Samen, met wederzijds respect, kunnen wij Suriname verder opbouwen en NDP Forever overtuigen.
  Srika


  Maak melding

 6. NDP FOR EVER

  word wakker man je heb geen verstand van voetbal net als die leider van jullie.
  surinaamse voetballers hebben geen mentaliteid totaal niets. je moet je schamen…dat de surinaamse elftal nog suporters heeft. als jullie het willen leren dan moet er hollands bloed bijkomen anders lukt het suriname nooit……wat heel jammer is.


  Maak melding

 7. NDP FOREVER

  Je hebt een groot probleem…..

  Want BAAS wilt juist dat de Suri’s uit het buitenland komen helpen…..

  Namens NDP-Afdeling Nederland…..


  Maak melding

 8. Tenminste kunnen we zeggen dat wij het zelefs hebben gedaan.
  Eén van die overgelopen Suri’s was al uit Holland gekomen.
  We willen geen gebemoei van zogenaamde deskundigen in Holland.
  Het is onze elftal.
  Wij zijn hier gebleven dus wij hebben te bepalen.
  Geen gezeur over verre weg of wat.
  Al komen we er nooit het is onze zaak.

  NDP FOREVER

  Bij jou is het toch alleen zielijke jaloezie wat je dwars zit!!!! Bij welke grote club speel jij??? hahahhahahahahahah Sukkel!!!


  Maak melding

 9. Goed beleid, goed overleg. Mogelijkheden en onmogelijkheden bekijken. Een dubbele paspoort voor topsporters en het probleem is opgelost. Uiteraard moet de sporter zelf voor SU willen uitkomen. Ik weet zeker dat onze jongens, letwel; bij een goede organisatie, voor SU kiest. Hun kansen voor deelname aan een WK aanzienlijk zullen stijgen. In Nederland worden onze jongens niet als volwaardige Nederlanders beschouwd en worden hun kansen aanzienlijk kleiner om aan een groot tournooi deel te nemen. Er wordt in Nederland gesproken over her NEDERLANDS ELFTAL, met de nadruk op Nederlandselftal. Inmenging van anderen, anders dan blank, hebben ze liever niet. Zie ook de keuzes die de huidige bondscouch maakt. Ik hoop dat deze regering ervoor gaat. Hiermee biedt je onze talenten een kans en zet je SU op de kaart. Ik weet zeker dat wij Surinamers een vliegtuig vol krijgen met talenten die voor SU willen uitkomen. Als de organisatie optimaal is, zie ik het gebeuren. Bij deze een oproep aan president Bouterse deze vraagstuk zsm op te pakken.


  Maak melding

 10. Surinaams voetbal stelt geen zak voor, zolang er bestuurders binnen de SVB zitten met geen enkel toekomstperspectief zal het niets zijn en nooit wat worden…
  Het is hoog tijd dat wij Surinamers wakker worden en nou eens een keer gebruik gaan maken van onze Surinaamse broeders in Nederland, de middelen liggen voor het oprapen, Suriname is geen land in oorlog maar gewoon te koppig om te gebruiken wat aanwezig is, neem NDP FOREVER als voorbeeld bij uitstek…


  Maak melding

 11. Niet alleen het sme voetbal,,de hele reute mateute in suri..

  De manieren zeden gewoonten mormen waarden respect zijn in geen velden te bekennen..

  Waar de huidige generatie de z.g.n. jongeren die de toekomst heeft uit voornamelijk criminelen bestaat,zal het niet makelijk krijgen..
  Vooral met de huidige lijders die het land bezit,vul maar in wie dat zijn,wat hun afkomst is hun opleiding ,wat hun manieren zijn..

  Jammer voor de goede daar gelaten,die langzaam aan frustreren spijt hebben,dat ze toen niet het land hadden verlaten..

  De opkomende generatie die nu in de dertig zit,zal het niet veel beter hebben..

  Het buitenland biedt ook geen uitweg meer,de grenzen zijn praktisch gesloten..
  enige wat nog rest,,bundelen één vuist maken en opkomen voor je rechten en plichten..


  Maak melding

 12. ai lafoe
  sme voetballers hebben zelfs geen supporters.
  supporters ook zijn bijna altijd dronken.
  voetballen is niet alleen voetballen maar ook een mentaliteit komt er bij…
  en ook ….pline en een ijzeren hard en ….
  dan pas kan je voetballen.anders moet je maar alleen voetballen tussen je benen vriend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.