Iamgold gedoogt goudzoekers Zuid-Suriname

8

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 18 okt – De Canadese multinational Iamgold wil nog even illegale goudwinning toestaan op zijn concessie in Zuid-Suriname. Volgens de Ware Tijd gooide dochterbedrijf Rosebel Goldmines het op een akkoordje met Ahala, een organisatie van lokale bewoners. De voorwaarden zijn strikt.

De kleinschalige mijnbouwers moeten weg zodra dat nodig blijkt. “Iamgold praat met Ahala, dus is alles duidelijk”, zegt districtcommissaris Verno Pryor. Hij was betrokken bij bemiddelingspogingen na schier eindeloos gesteggel over rechten. Die werden onder meer opgeëist door grootopperhoofd Belfon Aboikoni van de Saramaccaners. Door het akkoord is hij nu buitenspel gezet.

Iamgold koos kennelijk eieren voor zijn geld. Door de onrust onder de goudzoekers kwam de eigen goudwinning ook onder druk. Het bedrijf heeft in de omgeving zijn goudraffinaderij staan. Die is verantwoordelijk voor minimaal een derde van Iamgolds wereldproductie. Pryor verwacht definitieve rust. De goudzoekers uit lokale dorpen zullen getraind worden in milieuvriendelijke winning.

8 REACTIES

 1. Weg met de illegale mijnbouw.

  Alles moet met vergunningen en gecontroleerd gedaan worden, juist om criminaliteit en wildgroei te voorkomen.

  Trouwens alles wat in de grond zit, is eigendom van de staat dacht ik.


  Maak melding

 2. Zwart goud!

  Illegale goudzoekers gedoogd? Waar zijn wij nu mee bezig? Wie en wat geeft Ahala het recht om te bemiddelen in ‘s-lands belang?

  Ahala, een organisatie van illegale goudzoekers of van Boslandbewoners?

  Kijk! Het gebied waar er goud gewonnen wordt is geen eigendom van de Boslandbewoners of Saramaccaners zoals u wil. Noch Aboikoni, noch Ahala heeft er wat over te vertellen. Het is Surinaams grondgebied dus de overheid heeft onderhandelingsrecht.

  Als de bewoners van district Saramacca nu een deel van het zwarte goud (Olie) gaan opeisen omdat het in hun gebied gewonnen wordt wat dan? Of ze beginnen een illegale JA-knikker club om olie te boren? Dan heb je de poppen aan het dansen als het hun lukt.

  IAMGold doet verkeerd om met illegale Ahala te onderhandelen. Ze overtreedt op die manier de ongeschreven regels.

  Suriname kent geen regels, geen organisatie en de overheid is een speelbal van sommige etniciteiten. Zo, komt het nooit goed!

  “De illegale goudzoekers worden getraind om millieuvriendelijk goud te winnen”.
  Hoe is dat mogelijk? Dat rijmt toch niet? Hoe illegaal ben je als je training krijgt?
  IAMgold moet deze mensen in dienst nemen en niet gedogen. Op deze manier werken ze niet alleen illegaal maar ook zwart.


  Maak melding

 3. wie is daar illegaal bezig de Surinaamse goudzoekers of Iamgold ?
  Dus die Marrons die al meer dan 400 jaren daar wonen en recht hebben op hun grond zijn volgens jullie illegaal,
  En de Canadezen van Iamgold die snel een Njang komen maken om Suriname over een paar jaren berooid achter te laten mogen hun gang gaan ???


  Maak melding

 4. Slappe overheid.Ze moeten nu al eigenlijk begrijpen dat de kleine industrie de ruggegraat van een economie is.Overal in de derde wereld worden die industrieen gesteund en gestimuleerd.Alleen in Suriname denken ze aan heel grote dingen waarvoor de kennis en het geld ontbreekt.Reguleer de goudsector.En het zijn niet zoveel mensen die er illegaal ernaar graven.En drie jaar hoeft het echt niet te duren om die mensen een legale status te geven.


  Maak melding

 5. Hoewel ik het ongecontroleerd goudzoeken afwijs, moet ik toegeven dat de bewoners in dat gebied het recht hebben om in hun woongebied te doen aan kleinschalige mijnbouw.

  Dit recht is opgenomen in het ‘Vredes Akkoord’ van 1992. Hoe diep in de bodem het recht van kleinschalige mijnbouw mag zijn, is nooit duidelijk geworden.

  Zou deze Ahala-groep naar de rechter stappen, dan had de Regering / Iamgold een probleem.

  Deze groep is wettelijk niet illegaal bezig. Er is alleen maar een onduidelijkheid wat zij en dus ook de regering c.q. Iamgold onder woongebied moeten verstaan.

  Had men in 1991/1992 maar naar mij geluisterd,dan had men dit probleem nu niet.
  Maar politiek is politiek en gaat vaak uit van het kortzichtig eigen belang.

  DAS (NR.2), ik hoop dat je nu beter geinformeerd bent.
  SRIKA


  Maak melding

 6. Srika,

  Natuurlijk ben ik nu beter geinformeerd. Alle beetjes helpen. En dat is nu mijn probleem.

  Wie heeft het vredesakkoord van 1992 ondertekend? Zoals u schrijft: wat verstaat men onder woongebied? Is legaal illegaal terwijl illegaal geen legaal kan zijn? Wie heeft niet naar u geluisterd in 1991/1992?
  Wat verstaat u onder woongebied?

  Het grote probleem in Suriname is dat de overheid zich als speelbal opstelt. Niemand kan of mag een gebied opeisen, ook al woont hij daar 400 jaar. Een in oorlogstijd getekende overeenkomst kan en mag niet geldig blijven omdat er zaken onder druk stonden.

  Als Ahala legaal is wil ik de bewijzen van belastingafdracht aan de overheid zien om mijn conclussie te herzien of om het te bestendigen.

  Srika, Suriname heeft ook andere etniciteiten die wensen hebben. De mensen die in het olie-wingebied van Staatsolie wonen vragen straks ook rechten om met JA-knikkers in de grond te boren. Dat wordt dan een ongeregeld zooitje te Saramacca. Mijnbouw/oliewinning is Staatsaangelegenheid.
  Goud zoeken is niet te vergelijken met vissen of jagen of planten. De rechten~om te mogen vissen of jagen of planten hebben de bewoners van dat gebied en meer niet!

  In oorlogstijd heeft Israel zich hele grote lappen Palestijns grondgebied toegeeigend.
  Zullen we dat in Suriname ook invoeren?

  Srika, wat was er verandert als men naar u geluisterd had in 1991/1992?


  Maak melding

 7. Suriname laat zich weer uitneuken door de Canadezen en of de andere buitenlanders!!

  Kan het niet eens een keer andersom??

  Het is de rijkdom van SME en moet mee verder met hun eigendom!!! Bouta wat doe je en waar ben je mee bezig??? laat je het nogsteeds toe??? pak hun aan en laat de Surinamers hun billen schudden met blijdschap en tevredenheid!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 8. Het is ook de verantwoordelijkheid van de staat om te gaan neuzen in de praktijk van de kleinschalige goudwinning, waarbij men er niet voor schroomt om medewerkers als slaven te drogeren om de hele dag in de blubber te staan.

  Dit leidt geheid tot serieuse aantasting van de gezondheid van de mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.