Suriname moet kansen op markt VS benutten

23

PARAMARIBO, 15 okt – Suriname moet trachten meer gebruik te maken van de kansen op de Amerikaanse markt. Dit zegt ambassadeur John Nay van de Verenigde Staten van Amerika. De potentie in de bilaterale economische relaties is zwaar onderbenut. Deze situatie trekt de handelsbalans behoorlijk krom.

Er wordt al jaren over gesproken. Maar echt veranderen is er niet bij. “Suriname heeft alles in zich om uit te groeien tot een gelukkige samenleving. De regering zegt de juiste dingen”, zegt Nay. Het is nu een kwestie van aanpakken. Vooral op het gebied van toerisme valt veel te halen. Amerikaanse toeristen zijn erg gesteld op natuur. Suriname kan daarop inspelen.

Onder meer zal het visumbeleid weer bekeken moeten worden. Amerikanen die naar Suriname willen moeten eerst naar Miami. Dat is veel te omslachtig. Ook moet Suriname meer gaan letten op auteursrechten. Die worden nog te weinig beschermd. “Als je creativiteit en technologische vernieuwing wil aanmoedigen, is het belangrijk die te beschermen”, aldus Nay.

23 REACTIES

 1. Het visum beleid moet inderdaad aangepast/veranderd wordn.Toekenning van de visa kan simpeler gemaakt worden ::bij aankomst op de luchthaven. bijv.Niet alleen de amerikanen vinden het ouderwets en omslachtig,de europeanen idem dito.Indonesia bijv. er komen miloenen toeristen naar Indonesia en binnen 5 a 10 min heb je je stempel?visum op je paspoort.
  Terima kasih…


  Maak melding

 2. ..Dat een Amerikaan eerst naar Miami moet voor een visum is nieuw voor mij..

  Dit zijn toch kansen voor open doel om te verbeteren?

  Waarom moet een ambassadeur van de VS hierop wijzen?

  Hij zal wel gedacht hebben: Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo….

  Wakker worden, regel het, en profiteer ervan!!

  Succes.


  Maak melding

 3. Well spoken, Mr. Ambassador Nay! When this great nation of ours seizes these golden opportunities, I am sure it can become one of the most sought after destinations of South America.

  Let’s get fired up ’n ready to go with the Fierce Urgency of Now,

  Yes We Can!


  Maak melding

 4. (vervolg) Ik wordt hier echt treurig van, kijkt niemand in Suriname naar het succes van Aruba? Heeft Aruba delfstroffen? NEE. Heeft Suriname de mogelijheid tourisme te ontwikkelen? JA.

  Wat is er nou zo moeilijk aan het geld verdienen met tourisme?

  Zorg dat de cruiseschepen midden in de stad kunnen aan leggen. (Inkomsten, werkgelegenheid)

  Zorg dat nederlandse touristen goedkope tickets in combinatie met hotels kunnen boeken.(Inkomsten, werkgelegenheid)

  Zorg dat Suriname de beste internet toegang krijgt. ( Buitenlandse bedrijven kunnen zich vestigen)

  En..spuit 5 kilometer zand op aan de kust van suriname, met hotels, en touristen kunnen zelfs genieten van een strand vakantie!

  De grootste economie van de wereld ligt om de hoek!


  Maak melding

 5. Read between the lines.
  Wat John Nay zegt is het volgende:
  – Visumbeleid moet herzien worden.
  – Toegang tot Suriname moet makkelijker worden.
  – Suriname moet auteursrechten beter gaan beschermen.
  Als visum wordt afgeschaft en Suriname wordt toegankelijker voor buitenland dan hebben wij niets meer, dat is één.
  Amerika’s economie draait op film en entertainment industrie, ze willen Suriname dwingen om dat veilig te stellen.
  John Nay e denkie dat w’e sriebie.


  Maak melding

 6. Ik blijf het zeggen..De huidegestaat waar suriname zich nu in vertoeft, dat is de Maximale wat wij uit ons land kunnen halen.

  De Know how om ons land naar betere hoogte te brengen.. die kennis hebben wij, de Surinamse volk niet in huis,, Huur kennis van uit het buitenland.. waaronder nederland, er lopen hier voldoende experts rond die de uitdaging graag zouden willen aangaan, Laat die achter de linies opereren O A.. Economie.. Handel, MARKETING Heel belangrijk..Landbouw..Financien.. betaal die per geslaagde opdracht.Ik ben ervan overtuigt, wat het wij de surinamers niet in 35 jaar gelukt is.. lukt het die in 3 a 5 jaar

  Nederlanders hebben wat extra in huis, oa plan van aanpak, en van nix iets te maken.

  Op dit moment is bv Balkenenden vrij..Laat die met een team van Experts naar suriname toe komen..geef die de opdracht mee om van suriname de welvarenste land van Caribische gebied te maken.. moet je is kijken wat hij met zijn team van experts uit de grond gaat stampen.

  betaal hem desnoots een half milioen per jaar..

  Wie het met suriname en met de surinamse volk meent stemt eens met mij gedachten gang

  Dit is mijn mening.. is mijn verhaal.


  Maak melding

 7. Samenwerken met Nederland en Amerika en we halen het !!! Yes mr CP( Current President), samenwerken met Nederland ook !!

  Well said , mr Nay !!


  Maak melding

 8. Ik kan me een gevalletje herinneren van een Amerikaanse artiest die vorig jaar in Suriname Beyonce kwam spelen en daarvoor maanden in de gevangenis belandde…terecht of niet, niet echt leuke reclame..

  Het doet me pijn dit te zeggen, maar
  Suriname en Surinamers hebben geen kaas gegeten van toerisme en een service gerichte houding, een enkeling nagelaten..

  Ik denk dat de belangrijkste marketing juist intern moet zijn…
  Hou de binnenstad schoon, want een varkenstal is niet aantrekkelijk
  Lach een beetje..want van zuur kijken is nog nooit iemand rijk geworden
  Upgrade je stijl en word wat wereldser…een paar verpieterde plantenbakken en kromme stoeptegels is nog geen aantrekkelijk terras..Het VAT is gezellig, maar een toeristische aanfluiting

  Misschien moeten we heel Suriname op cursus sturen naar Aruba, Bali of Kenya, kunnen ze zien wat een toeristische industrie werkelijk inhoud.

  Want ik voorspel..uiteindelijk zullen een heleboel buitenlanders hier naartoe komen en gewoon die markt overnemen…want wij doen het toch liever op een pras’oso achtige manier..


  Maak melding

 9. Als je van buitenaf geholpen wordt voordat je het weet zuigen ze je uit, zetten ze je klem en ga je verplicht naar ”hun” pijpen moeten dansen…. Want dat is in het verleden toch gebeurd eigenlijk…. alles uithanden….niks kwam ervan binnen IN Su.
  Geen voordelen alleen maar nadelen. Maar ja we moeten toch IETS….


  Maak melding

 10. JUllie hebben allemaal groot gelijk..

  Vergeet niet dat ddb juist bezig is het kader de intelectuelen eruit te schoppen en zijn eigen handlangers(ndp’rs) te plaatsen die een a van een b niet kunnen onderscheiden..

  Wat heb je b.v. aan een ronny als beleidsmedewerker,parlenentariër wat is zijn ontwikkelings niveau,niet verder dan de l.o. 2 de klasse.

  Neem nou de verschillende ministers,wat weten ze..

  Als ddb praat luisteren ze net kleine kinderen van de creche begrijpen er niks van weten helemaal niets..

  ddb weet verder ook niet veel,dan bleren over niks..kan hij een debat voeren met een groep studenten b.v.of buitenlandse journalisten..


  Maak melding

 11. “Er wordt al jaren over gesproken. Maar echt veranderen is er niet bij. “Suriname heeft alles in zich om uit te groeien tot een gelukkige samenleving. De regering zegt de juiste dingen”, zegt Nay. Het is nu een kwestie van aanpakken. ”

  Goed zo Ambassadeur. Ik ben blij dat U zelf toegeeft dat de tijd van praten voorbij is.

  De vorige regeringen hebben alleen maar over gesproken, de huidige regering zegt het juist, dus is het nu een kwestie van aanpakken. De huidige regerering heeft een visie, een gemotiveerde achterban en genoeg kader, dus moet het nu goed gaan.


  Maak melding

 12. Als wij niet opletten zal er zeker een herhaling van ’82 plaats vinden er
  zijn een paar oenen die DDB. Tot een afgod maken waardoor hij gaat geloven dat hij hOger staat dan God..satan denkt dat ook , dus VOLK van SURINAME” wees op je hoede”.


  Maak melding

 13. Toerisme is nooit door Surinaamse ondernemers opgezet het zijn meestal bedrijven investeerders van buiten die het hebben opgezet. Ik ben ook in afrika geweest naar Cape coast en alle toeristische centra,s zijn vanbuitenlanders gewoon omdat het niet in de Afrikaan zit en ook niet bij alle Surinamers om echt te ondernemen. En dat het zelfs niet in de digitale tijdperk echt niets van terecht komt,dan is er iets goed mis met onze beleidsmakers . Zij hebben ook zo weinig tijd vanwege vele feesjes en vooral veel buitenvrouwen.

  Khan


  Maak melding

 14. laat john nay
  go to hell
  zoals alle us mensen.ze kunne alleen oorlog voeren en atoombom gooien ,meer verstand hebben ze nooit gehad.
  waar is ons slaven geld john nay ,eerst die betalen.


  Maak melding

 15. Tussen de regels!

  Wat ambassadeur Nay tussen de regels eigenlijk zegt is het volgende:

  vergeet export van landbouw produkten want de VS subsidieert en plant zelf genoeg;

  vergeet mijnbouw activiteiten want de VS heeft genoeg goedkopere leveranciers;

  vergeet verkoop van in Suriname verbouwde en ingeblikte produkten want die komen de VS niet in;

  vergeet alle andere inkomstenbronnen en ook de visa-inkomsten om het de rijke Amerikanen makkelijker te maken.

  Visa is een niet te controleren inkomstenbron. Niemand weet wie en hoeveel buitenlanders Suriname willen of gaan bezoeken. Resultaten van het verleden zijn heden niet geldig. Visumkosten horen bij een zichzelf respecterend land. Niet afschaffen!

  Wat toerisme betreft heeft Nay gelijk. Maar dan moeten we af van die achterlijke wegennetwerk en infrastructuur die ons de nek steeds weer omdraait. Nergens kan je naar toe zonder eerst een flinke koppijn te krijgen van al die hobbels en bobbels in de weg.

  Toeristen die van natuurschoon houden houden natuurlijk ook van een schone stad om in rond te lopen. Dat hoort bij elkaar. Maar als je in Paramaribo in de meeste straten loopt dan kom je als verwend toerist er vaak kotsend doorheen.

  Wat Suriname nodig heeft is een economische boost van gepensioneerde SurAms en Surneds.


  Maak melding

 16. Ik sprak een natuurliefhebbende kennis van mij in new york vorige week nog even. zij vroeg mij wat voor belevenissen er waren in Suriname.Ik vertelde haar over de natuur waar je tot rust kon komen,over de vele ressorten waar het je echt thuis gemaakt word door het personeel. met andere worden alles wat een goede salesman moet vertellen om zijn waar te kunnen verkopen. maar toen het kwam op “hoelang” het reizen was moest ik even pauseren.Hoe zou ik haar vertellen dat het vanuit New york bijkans een hele dag reizen is. Er moeten n.l. twee overstappen gemaakt worden in Miami en Trinidad waar men enkele uren moet wachten voordat er verder gevlogen kan worden of op Aruba waar men ook moet wachten voordat er verder gevlogen kan worden.
  Het laatste is het enige dat ze wel vervelend vond. maar de rest wilde ze graag wel meemaken. Als men Naast het vergemakkelijken van de visa procedure het makkelijker en korter kan maken voor Amerikanen om ons land te bezoeken denk ik wel dat wij binnen de kortste keren ook net zulke volle vliegtuigen vanuit Amerika Als die vanuit Amsterdam kunnen krijgen.


  Maak melding

 17. Dit zijn Surinamers op en top.

  De ambassadeur zegt.

  “Suriname moet kansen op markt VS benutten”

  IPV te bespreken hoe die markt optimaal benut kan worden, ziet men alleen zaken waarom die markt niet of nooit benut zal kunnen of moeten worden.

  Velen van deze Surinamers op waterkant vragen zich dan waarschijnlijk ook nog af waarom Suriname in de staat verkeerd, waarin ze zich vandaag de dag in verkeren.

  Gebrek aan positiviteit en optimisme, overal beren op de weg, als kansen zich voordoen zien ze juist alleen valkuilen, als ze moeten opbouwen breken ze juist af, enz. enz.

  Bovenstaande is wat hier dagelijks te lezen valt, deze posters moeten wel diep en diep ongelukkig zijn.

  I rest my case


  Maak melding

 18. Weer zo’n verhaal zonder onderbouwing. Hoeveel touristen komen er per jaar uit de USA? Wat is hun reisdoel?

  SME is in de USA vooral in trek bij bird watchers. Die reizen meestal in groepen waarbij de reisorganisatie het visum regeld. Dus daar ligt niet het grootste probleem. Veel erger is dat Bigi Pan elke keer door vandalen vernield wordt, dat er geen goede accomodaties zijn, dat er haast alleen cowboy operators in het tourisme zijn, etc.


  Maak melding

 19. Kolonie!

  Cyprus is een eiland dat ligt tussen Europa, Azie en Afrika in. Handig en strategisch.

  Cyprus was een kolonie van Engeland en is nu voor een deel zelfstandig met ruim 5 miljoen inwoners.

  De overheid van Cyprus heeft 35.000 Britten (Engelsen) die in Engeland gepensioneerd zijn, vergunning gegeven om op Cyprus grond te kopen en huizen te bouwen om er te wonen.
  Jaarlijks komen er een miljoen Engelse familieleden op bezoek of op vakantie bij de gepensioneerden op dit zonnige eiland datper jaar maar 16 regendagen kent. Samen leveren deze lui de economie van Cyprus een boost van 10 miljard Euro per jaar. Cypriotische boeren maar ook gepensioneerde Engelsen planten Papaja, Citrusachtigen en Granaatappels speciaal voor de toeristische industrie.

  Naast de 4 miljoen andere Britten die ieder jaar naar Cyprus op vakantie gaan zijn het er meer dan 50 miljard Euro’s die binnen stromen. En dan heben we de andre toeristen zoals Russen, Nederlanders, Fransen, Grieken, Duitsers en Spanjaarden enz. nog niet mee geteld. Tel uit je winst!

  Om het toerisme in goede banen te leiden werken er 50.000 Bulgaarse meisjes, jongens, mannen en vrouwen op Cyprus. 10.000 Roemenen en 7.000 mooie Rusinnen.

  Surinamers willen gepensioneerde SurNeds niet
  in hun land terug zien omdat ze jaloers zijn op wat ze bereikt hebben zoals blijkt uit o.a. reaktie nummer 1. Hoe dwars kan een jaloers volk haar eigen toekomst verpesten? Hoe blind kan een overheid zijn om niet de voordelen van gepensioneerde en andere SurNeds of SurAms in te zien? Die hebben geld om uit te geven de economie te boosten.

  Domme trots kan vaak leiden tot gezichtsverlies. En Jaloerse domme trots kan vaker leiden tot armoe tot in den eeuwigheid.
  En dat is nu helaas in Suriname gaande.

  Cyprus heeft zich opgebouwd tot een van de rijkste eilanden ter wereld en beschikt over een hele rijke Klooster met de grootste goud-voorraad in de wereld. Op deze voormalige Engelse kolonie vindt je nooit en nergens een sigaretten peukje op straat. Suriname zal het nog moeten bewijzen. Surinamers ook!

  Ik ben bang dat als de Surinaamse overheid en de meeste Surinamers zich uit jaloezie blijven vasthouden aan hun domme trots, Suriname nooit en te nimmer vooruit zal komen.

  Wat er ook in de toescheidingsovereenkomst staat, je eigen inzicht en idee weegt meer dan wat er op papier staat.
  Dus als Pinto zegt dat je geboren Surinamers nooit stemrecht mag geven dan noem ik dat: ZEER RUIME KORTZICHTIGHEID!

  Staatsolie kan Suriname vooruit helpen en toerisme, mits de infrastructuur goed wordt aangepakt. Het mijnen van goud zal ons niet rijk maken want we kunnen het niet zelf en durven ook niet de boeven ervan aan te pakken. Alle andere ondernemingen zijn verloren kansen.

  DAS


  Maak melding

 20. Sme moet kansen op markt v.s.a.benutten..

  Heel goed gezegd,,,wie gaat het doen met al die criminelen in het macht centrum sme..

  wat voor i.q. heeft dit gezelschap.de regering.

  wat weet zowel ddb als rbrunsi.van het buitenlands gebeuren somo is alvast naar holland vertrokken om zijn toekomst te oriënteren in geval dat..

  de achter blijvers hebben nog even de tijd om goed om zich heen te kijken en conclusie te trekken..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.