Rechtsstaat Suriname vereist beschermde rechters

31

PARAMARIBO, 15 okt – De rechtsstaat staat en valt met goed beveiligde rechters. Dit stelt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie. Tijdens een ontmoeting met de krijgsraad gaf hij dan ook garanties voor een goede beveiliging. Het besluit om geen politieagenten meer in zetten, is geen afbreuk.

Er worden geen concessies gedaan. Het standpunt is sowieso dat pas sprake kan zijn van een optimale beleving van de rechtsstaat als de veiligheid van de rechters gegarandeerd is. Onder meer het proces rond de Decembermoorden kan dan ook onverkort worden voortgezet. Misiedjan wil de beveiliging overlaten aan leden van de Centrale Veiligheidsdienst, CIVD.

Ex-minister Chandrikapersad Santokhi vindt het besluit riskant. De beveiliging van rechters was bewust in handen gesteld van de politie. Santokhi is bang dat de kwaliteit van de rechtsstaat zal inboeten. Misiedjan wil bezuinigen op personeelskosten. De politie maakt teveel overuren. Hij wil wel garant staan voor het vrij functioneren van de rechterlijke macht.


31 REACTIES

 1. “Rechtsstaat Suriname vereist beschermde rechters”

  Goed zo Minister, de CIVD wordt daar verantwoordelijk voor, dat is het nieuwe beleid en vooral aan vasthouden.

  Dat santokie het riskant vind, zal wel, naar hem horen Surinamers allang niet meer te luisteren.

  Jammer dat hij niet verteld waarom het riskant is.

  In zijn 5 jaren als minister van Juspol heeft hij elke wettelijke maatregel overtreden die hij kon overtreden, dus gi mi wang brik tokkie.


  Maak melding

 2. Santokie is bang dat Bouta zijn macht zal aanwenden binnen de CIVD.
  Dat is rotzooi.
  Bouta is wel oud en vastgeroest maar hij is eerlijk.
  Hij gaat zijn positie als directe baas van de CIVD nooit misbruiken.
  Ook niet om te zorgen dat die rechtspraak in zijn voordeel gebeurt.
  Waarom zoveel gezeur hierover door die bange rechters.
  Bangheid is zwakheid.


  Maak melding

 3. Misiedjan wil de beveiliging overlaten aan leden van de Centrale Veiligheidsdienst, CIVD. Ex-minister Chandrikapersad Santokhi vindt het besluit riskant maar moet wel beseffen dat dit niet meer zijn pakkie aan is.Toen hij zijn poppetjes plaatste heeft niemand zich ermee bemoeit dus back-off.]het lijkt erop alsof deze ex-mini-ster nog steeds wil bepalen wie waar zit en wat doet.Dan moest de VHP, toen ze benaderd werden door de President, met samenwerken instemmen.Maar gelukkig dat Sardjoe dat niet wilde op advies en in samenspraak met die Baviaan.GOD HEEFT SURINAME BEHOED,BEHOED.


  Maak melding

 4. Suriname wordt geregeerd door bandieten. Het zal helaas altijd zo blijven. Ik vind het niet vreemd dat kadermensen en intellectuelen vluchten richting Amerika of Europa. En echt niet alleen hindoestanen hoor. Echt jammer, want dat zijn juist de mensen die het land door kennis en ervaring kunnen opbouwen.

  Denk je nou echt dat Misiedjan, als minister van justitie, het proces rond de decembermoorden op de normale wijze zijn gang zal laten gaan???? Terwijl de verdachte Bouterse notabene zijn werkgever is. Hahahaha laat me niet lachten man. Allemaal poppenkast spelletjes.

  In een land waar rechters zich niet veilig meer voelen kunt je beter maar niet wonen of investeren. Een rechter zou dan gedwongen worden, niet meer neutraal te kunnen oordelen, denken, uit angst voor wraakakties. Ook gezien de reputaties in het verleden van sommige geprocedeerden.

  Nr1, Santhoki mag zeggen en denken wat hij wil, we leven nog steeds in een land waar je je mond open mag doen. Totdat het verboden wordt. Je weet wel toch, jaren tachtig.


  Maak melding

 5. De NDP aanhang heeft geen bojo gegeten van staatsinrichting en een normale rechtsgang…een blinde koe zijn is ook een vak.

  De CIVD is direct verantwoording verschuldigt aan de President en heeft als belangrijke taak inlichtingen inwinnen en rapporteren aan ….juist ja..de President..Stuitend gevalletje van conflict of interest

  Verder mag een ex-minister en elke Surinaamse burger ten allen tijde en via alle legale kanalen kritiek uitoefenen op de rechtsgang..dat hij zijn mond maar moet houden en zich niet moet bemoeien klinkt wel erg revo-achtig..

  Toen Santhokhi de zaak runde was er wel degelijk stevige kritiek op zijn beleid…dus hoezo bemoeide niemand zich ermee? De blinde schapen hebben ook al last van geheugenverlies…

  Trouwens, als Misiedjan geen geld heeft moet hij het maar bij Abrahams halen..die had laatst nog een half miljoen over om zijn werkkamer opnieuw te schilderen..

  Let a faya lijkt steeds meer op Bron a Peer..


  Maak melding

 6. ”Santokie is bang dat Bouta zijn macht zal aanwenden binnen de CIVD.
  Dat is rotzooi.
  Bouta is wel oud en vastgeroest maar hij is eerlijk.
  Hij gaat zijn positie als directe baas van de CIVD nooit misbruiken.
  Ook niet om te zorgen dat die rechtspraak in zijn voordeel gebeurt.
  Waarom zoveel gezeur hierover door die bange rechters.
  Bangheid is zwakheid.

  NDP FOREVER ”

  Tja….. toch ook zo mijn bedenkingen daarbij..hoe jij het stelt krijg ik er vooral bedenkingen bij…

  ”r1, Santhoki mag zeggen en denken wat hij wil, we leven nog steeds in een land waar je je mond open mag doen. Totdat het verboden wordt. Je weet wel toch, jaren tachtig.

  Paagal ”

  Ja prcs dat dacht ik ook !!!!
  Sinds wanneer moet men de mond dicht gesnoerd houden, daar ben ik allergisch voor …


  Maak melding

 7. Bouterse is oud en vastgeroest maar wel eerlijk. Ik lach me te barsten. Wat een onnozele veronderstelling. Man kom je van een vreemde planeet of zo?

  Hokkie.


  Maak melding

 8. “Suriname wordt geregeerd door bandieten. Het zal helaas altijd zo blijven”,aldus Pagaal.Laat mij niet lachen heer Pagaal.Vandaar dat Ramon Abrahams opruiming houdt op zijn ministerie.Een corrupte en boeven broeinest.En doe niet alsof uw neus bloed want u kan het beter weten.Als kadermensen en intellectuelen willen vluchten richting Amerika of Europa, doei,doei.Deze regering huurt wel buitenlands kader in met “echte behaalde” diploma’s en kennis van zaken.Suriname heeft geen look a like of wane be Surinamers nodig maar eerlijke en oprechte kader.Kijkt maar naar de minister van ROGB.Dat is een minister voor het volk en niet voor boeven.Ik las op star nieuws dat alleen Santoki agenten als bodyguard had.De rest v.d.ministers hadden CIVD-ers voor bescherming.Er stinkt dus iets hier.


  Maak melding

 9. Een citaat uit DWT:
  Pikant detail: Chandrikapersad Santokhi (VHP), de voorloper van Misiedjan, was de enige ex-minister die bescherming genoot van het Korps Politie Suriname. Bij de andere ministers was die taak namelijk in handen van de CIVD.Waarom mag Misiejdan dan niet reorganiseren? Denk je nou echt dat Misiedjan, als minister van justitie, het proces rond de decembermoorden op de normale wijze zijn gang zal laten gaan???? aldus dhr.Paagal @5.Mijn antwoordt op deze is dan logisch:”Denk je nou echt dat Santhoki, als minister van justitie, het proces rond de decembermoorden op de normale wijze zijn gang zou laten gaan????” zo simpel is dat,toch……


  Maak melding

 10. Ik denk dat elk recht geaarde surinamer van welke kleur ranorde ras geloof danook ZIJN HAAR MENING mag zeggen..

  Zolang het woordt ”democratie” nóg voorkomt in sme, iedereen vrij en blij is in zijn overtuiging..

  Pas als het woordt ,,dictatuur,, weer zijn beslag krijgt,dan wordt het oppassen geblazen..

  Men moet ook leren,om elkaars mening te respecteren,als het maar positief is..

  Mensen ,,denk goed na,, wat nu gebeurt is verkiezings roes dat wordt opgedicteerd, na een paar maanden is het wat afgezaagd en vind normalisatie plaats..

  De lijders moeten zich nog bewijzen hun plaats veroveren zich profileren,pas dán komt de ware aard boven..

  We wachten met smart naar de lap-top die beloofd is en de ontwikkeling de welvaart en de welzijn en de investeerders..


  Maak melding

 11. Wat een rootzooi kraaid die ndp voor ever net als die moordenaar en leugenaar bouta , en dan drufd hij nog te beweren dat Bouta eerlijk is ik vraag me af of hij nou weet wat eerlijk is


  Maak melding

 12. Dan maar de reactie van de PG, ‘dit zijn geen zaken die men in de publiciteit moet bespreken.’

  Door al die publicitaire en suggestieve berichtgevingen, ziet niemand door het bos de bomen meer.

  Eerst waren de CIVD’ers spionen vadaar dat ze de rechters niet zouden moeten beschermen, grootste flauwekul kan je niet bedenken, want ook de agenten zouden spionnen kunnen zijn.

  Nu weten we allemaal dat het een drama wbt de veiligheid in Suriname is.

  Als blijkt dat 4 rechters 63 agenten hebben als bescherming, ex-ministers en presidenten hebben ook x-aantallen agenten als beveiliging.

  Dan is het meer dan terecht, dat deze Minister die verantwoordelijk is voor de veiligheid van alle Surinamers, al zijn agenten terug wil hebben om politie werk te doen, waardoor de militairen voor een deel terug kunnen in de kazerne.

  Hier zal hij voor afgerekend worden, niet voor de bescherming van rechters, dat is niet zijn taak of verantwoordelijkheid.

  Terecht dat de Minister zegt CIVD regel jij de beveiliging maar, dat is jullie verantwoordelijkheid.

  Dat Santokie dat zo had geregeld is dus juist een belangenverstrengeling, misschien dat deze agenten juist voor Santokie bespioneerden.

  Is dit nou juist niet een te zwaarwichtige zaak die in de DNA besproken moet worden. NEE, zullen ze allemaal denken, want ook in de DNA en iedereen die van wanten weet, zullen moeten beamen dat de minister niets verkeerd doet, zelfs Santokie weet dat, vandaar zijn reacties in de publiciteit.

  Trouwens Bouterse zal wel goek zijn om zich met het 8 dece. proces in te laten, voor hij President was liet hij zich niet mee, waarom juist nu daar hij President is.

  De Minister zou nog gekker zijn om zich ermee te bemoeien.

  Mensen kom nou, 8 dec. proces is nooit begonnen om een strafklacht tegen iemand te eisen, het is als een politiek proces begonnen en zo zal het ook eindigen.

  In al die zittingen is er nog nooit enig bewijs geleverd, het enigste wat wij hebben vernomen is die heeft gehoord en die heeft gehoord, teveel van horen zeggen dus en geen enkel deugelijk bewijs.

  Trouwens de mensen die beweren dat rechters in Suriname neutraal waren onder front, zijn rijp voor de LPI.

  Suriname is een land van klasse justitie, heb je geld en connecties kan niemand je iets maken.


  Maak melding

 13. santhoki zich niet meer mee bemoeien, want hij is geen minister meer.
  hij is nu parlementariër, daar moet hij zijn misnoegen uiten.

  Onzin

  Dat zegt een anonieme laffe hond hier op het het forum!!! Hou liever je bek dicht ongeschoolde ezel dat je bent!!!! Een ongeschoolde hond als jou weet niet eens wat een rechtsstaat is, maar je doet je bek wel open???!!!!


  Maak melding

 14. “Rechtsstaat Suriname vereist beschermde rechters”

  Goed zo Minister, de CIVD wordt daar verantwoordelijk voor, dat is het nieuwe beleid en vooral aan vasthouden.

  Dat santokie het riskant vind, zal wel, naar hem horen Surinamers allang niet meer te luisteren.

  Jammer dat hij niet verteld waarom het riskant is.

  In zijn 5 jaren als minister van Juspol heeft hij elke wettelijke maatregel overtreden die hij kon overtreden, dus gi mi wang brik tokkie.

  Sosoboto

  Sommige mensen hier op het forum hebben nauwlijks een fatsoenlijke opleiding gevolgd hebben geen moer bereikt in het leven maar zitten op de eerste rij als het om kritiek spuien is op anderen!!! Zulke gasten wil je het liest elke dag 50 slagen met een honkbal knuppel geven tot dat ze weer positieve dingen gaan zien en zeggen!!!


  Maak melding

 15. Wie heeft het woordt Cherief uitgevonden tijdens de vorige regerings periode..

  Wie kon de krietiek niet doorstaan en alles roepen,waarom heeft hij in het parlement niet kunnen functioneren,was hij aldaar kundig genoeg om de tempo uit te houden..

  Hoezo was er geen krietiek in de vorige regering en waarom mag je nu geen krietiek leveren..

  Hoeveel van deze minis-ters hebben de bekende tien schone vingers,volgens mij zijn ze nu allemaal besmet..


  Maak melding

 16. Kritisch volgen en niet schelden en vloeken. Want dat mist elk doel. Ik vraag me nu af of ’t zo moelijk voor de vorige president was wat de huidige jonge minister Martinus nu doet. Reorganiseren! Een normale zaak. De NAVO doet ’t. De politie in Den Haag gaat ’t doen. Staatsfinanciën op orde krijgen willen we toch? Een goede start vind ik. NDPérs klagen en vloeken niet want dat mist elk doel.


  Maak melding

 17. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1033558/2010/10/15/Proces-Bouterse-uitgesteld-tot-19-november.dhtml

  PARAMARIBO – Het proces tegen de voormalige dictator Desi Bouterse is vrijdag voor het eerst hervat sinds hij in juli terugkwam aan de macht als gekozen president van Suriname. De rechter stelde het proces echter meteen weer uit omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

  Desi Bouterse en elf anderen worden beschuldigd van de moord in december 1982 op vijftien politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur.

  Niemand in de gelegenheid
  Irwin Kanhai, advocaat van de verdediging, zei dat geen van de negentien getuigen, onder wie voormalige regerings- en legermedewerkers die in Nederland wonen, in de gelegenheid waren om te getuigen. Ook Bouterse was niet aanwezig bij de hoorzitting. De aanklagers hebben hun bewijs al ingediend.

  Rechter Cynthia Valstein-Montnor stelde het proces uit tot 19 november, maar waarschuwde de verdediging dat ze niet onbeperkt de mogelijkheid heeft om getuigen op te roepen.

  Bouterse heeft in het verleden ‘politieke verantwoordelijkheid’ voor de zogenoemde decembermoorden genomen, maar ontkent er direct bij betrokken te zijn geweest. Als president hoeft hij niet te getuigen en als hij veroordeeld zou worden zou hij een pardon kunnen bewerkstelligen en zo een straf van twintig jaar cel ontlopen.


  Maak melding

 18. De vraag is of de democratie in goede handen is bij een massamoorden, mijn antwoord is nee gezien de ontwikkeling die zich nu voordoen in mijn geliefde land suriname en de mensen die worden benoemd met een zeer dubieus verleden moordenaar drugsdealers en drugsveroordeelden.
  De vergelijking met het beleid van santokhie en dat van nu slaat nergens op de mensen die nu aan de macht zijn in suriname hebben een misdadige verleden een verleden van moord dictatuur onderdrukking en vernedering drugs.zolang wij surinamers de discussie op deze manier voeren zullen wij er nooit komen.Velen aanhhangers van bouterse hier op dit net hebben geen vertrek punt ze roepen alles wat los en vast is ze staan voor niets.Vergeten jullie één ding niet dat dankzij die oude man vene jullie nu mogen leven in een democratie waar jou leven veilig is. de vraag is of deze monster bouterse zicht wel aan de democratische spelregel gaat houden ik heb daar een hard hoofd in .


  Maak melding

 19. Het ziet ernaar uit dat meneer Desi Bouterse het volk heeft misleid om er zelf beter van te worden. Wat hier aan de hand is, is dat er op 25 mei een legale coup heeft plaatsgevonden. Die man zit elke dag in z’n vuistje te lachen. En de NDP ers die staren zich nog steeds blind op alles wat hun is beloofd. Desi moest zijn doelgroep wel verbreden om zo aan de macht te kunnen komen. Hij is net zo etnisch als de rest. Dit hele gedoe rond de 8 december moorden komt behoorlijk intimiderend over.

  Ik blijf bidden voor het Surinaamse volk.


  Maak melding

 20. Die rechters zijn ondergeschikt aan die samenleving. Behoeft die dan geen bescherming. Wat doet de staat in konkreto om te voorkomen dat jeuigdigen voor het gerecht belanden?


  Maak melding

 21. We hebben nu echte front “killer” ook zo’n agama op @15 en @16.

  Ai baja, het is wel treurig gesteld met de zgn front democraten.

  Schelden, vloeken en tieren is het enigste wat ze kunnen, ze zijn niet meer voor rede vatbaar, eigen mening telt niet meer, vrijheid van meningsuiting is per santokie decreet afgeschaft.

  Dit alles kan alleen betekenen dat de waarheid waarmee ze geconfronteerd worden veels te hard aankomt, they are desperate.

  Ze leven dus duidelijk in een ontkenningsfase die nu is omgeslagen in een genocidale haat waarbij ze tot alles in staat zijn.

  Zelfs 50 slagen met een honkbal knuppels worden niet meer geschuwd.

  Erger wordt het wanneer deze agama een andere forumlid hond noemt en ongeschoold en waarschijnlijk tot ieders verbazing het verwijt hij/zij niet weet wat een rechtstaat is.

  Enne waarom zo’n uithaal zal je je in gemoede afvragen.

  Dit zegt forumlid op #1.

  “santhoki zich niet meer mee bemoeien, want hij is geen minister meer.
  hij is nu parlementariër, daar moet hij zijn misnoegen uiten”

  #1 zegt dus terecht, dat santokie geen minister meer is van Juspol, dus mag hij zich niet bemoeien met het beleid van de huidge minister van Juspol, mochten er zaken zijn die hij verkeerd of anders ziet, zal hij dat in de DNA moeten aankaarten als parlementarier.

  Democratie zoals het hoort zou ieder weldenkend mens zeggen, voor de desperados, ben je ongeschoold en een hond.

  Killer je bent erger dan een ongeschoolde hond, je bent gelijk een verachtelijke beest, die makkelijk te vergelijken is met een varken die graag zijn eigen uitwerpselen opvreet.


  Maak melding

 22. @Noltie #9 & 10

  Dat de zittende ministers door de CIVD bewaakt worden is ook voor niemand een echt probleem want die zijn allemaal lid van de regerende coalitie, in dit geval NDP of stroman.
  Maar dat oppositie & rechters bewaakt worden door de handlangers van de president is buiten gewoon twijfelachtig en duidt op STASIE praktijken. Je vraagt je af of ze soms opdracht hebben van DDB en Abrahams om te noteren bij wie ze allemaal op bezoek gaan en wie er bij hen langs komen.

  Een ondemocratische en gevaarlijke situatie die we allen van landen als Zimbabwe, Noord Korea, Cuba en Iran kennen.


  Maak melding

 23. pinto, yu na wang don BURIKI.
  jij bent verstandloos onwetend en oer dom pinto.
  Iedereen in suriname moet zich aan de wetten en regels houden ook jou baas bouterse, de rechter worden gekozen om overtreders van de wet te bestraffen zo gaat dat in een democratie. een massamoordenaar en drugsdealer die word gekozen als president is een slecht voorbeeld voor de jeugd laat dat nou een keer tot die domme massa van jou doordringen. Schaam jij jou niet pinto voor al die achterlijk onzin die je elke dag hier schrijft. Ik heb een vraag aan jou en die andere ezels waneer worden die geweldige plannen van jou baas bouterse gerealiseerd vertel mij dat yu kaw.


  Maak melding

 24. Dan maar bij verstek veroordelen.Want hij is te laf om voor een techter te staan.Later mag hij dan verzet teken.Het gaat in ieder geval geen harie nanga troesoe plei worden……


  Maak melding

 25. Indien de rechters niet door CIVD mogen worden beveiligd, dan neem ik aan dat ook voormalige regeringsleiders van de oppositie incl. Vene nu groot gevaar lopen en zeer huiverig zijn, want die worden nog steeds beveiligd door CIVD ( en idd Santokhi recentelijk).

  Trouwens, voelen de rechters zich alleen onveilig in de rechtzaal, aangezien ze in hun vrije tijd onbeveiligd rondlopen in de stad, op de markt etc.?

  Vreemd overigens dat een staatsgevaarlijke man als Bouta nimmer in bewaring is gehouden hangende het strafproces.


  Maak melding

 26. “Vreemd overigens dat een staatsgevaarlijke man als Bouta nimmer in bewaring is gehouden hangende het strafproces.”

  Nena, ik weet niet als je de stoepconferentie nog kan herinneren van santokie. Volgens deze mini-ster zouden er dodenlijsten zijn, mensen met zware wapens zouden zich in Suriname bevinden enz. enz.

  Op de vraag van een journalist waarom hij Bouterse niet laat arresteren als hij zoveel zwaarwegende bewijzen heeft, werd meneertje boos en bietse terug dat hij geen antwoord geeft op domme vragen.

  Het is dus niet vreemd dat ze Bouterse nooit hebben durven arresteren, dit is ook nooit de bedoeling geweest. Dit heel traject is opgezet en gefinancieerd door Nederland, van de bouw van boxel tot het structureel opzetten van de rechtbank, adviseur Spong weet je nog.

  Politieke uitschakeling in Suriname was het uiteindelijke doel, die 11 jaar straf van Nederland werkte niet, want NDP oder leiding van Bouterse bleek geen eendagsvlieg te zijn en werd alleen maar sterker, dus restte niets anders dan een proces in Suriname.


  Maak melding

 27. @ nummer 27 nena,
  Als bouterse de zelfde recht en wet had toegepast op 8 dec 1982 dan was suriname vandaag aan de dag heel anders.probeer jou hersenen te gebruiken als jij die nog hebt.
  Ik schaam mij dood voor mensen zoals jou echtwaar ik heb het gevoel dat als bouterse de afgrond in loopt dat jullie als schapen mee lopen .


  Maak melding

 28. @Nena

  Vele hebben het idee dat DDB meester is in het compromiseren van anderen en daar goed archieven van bij houdt. Ook zijn er vele die de CIVD van oudsher zien als de persoonlijke Stasie van DDB.

  De centrale gedachte achter een dergelijk mechanisme kennen we o.a. van de mafia. daar kon je alleen opklimmen als je moorden beging. Daarmee had de Maffia de garantie dat je nooit meer kon overlopen. Organisaties als Stasie werken subtieler en ontlenen hun macht deels aan de onzekerheid waarin mensen leefde omdat het niet moeilijk is om iemand te beschadigen.
  Daarnaast waren ( en zijn) nog steeds vele bang voor de macht die DDB achter de schermen heeft.
  Tot slot speelt het eeuwige vergoeilijken een belangrijke rol in de SME cultuur. We zien dat ook bij bv junks ( hij heeft het zo zwaar gehad) etc.


  Maak melding

 29. Ai baja, wat zuurpruimers allemaal niet kunnen verzinnen.

  Zoals altijd zal die shit onderdrijven als de waarheid komt bovendrijven.

  Hieronder lezen we dus ddat de VIVD in een commissie zat belast met de veiligheid van rechters, een commissie ingesteld door wie anders dan santokie.

  “Misiedjan vindt beveiliging 8 decemberproces “niet meer zo dringend” 19 Oct, 15:00
  De beveiliging rond het 8 december strafproces is “te log, oneerlijk en wordt niet goed verantwoord”.
  Dat stelt minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie, die verder hierop wil bezuinigen. Hij vindt de veiligheidsmaatregelen rond bijvoorbeeld de rechters “te veel” en “niet meer zo dringend”.

  De minister zet vraagtekens bij het feit dat de rechters van overheidswege drie tot vier wagens tot hun beschikking hebben, alsook soms zes tot acht beveiligingsagenten. Misiedjan zegt dat de commmissie die belast is met de beveiliging van het proces geen bevredigend antwoord heeft kunnen geven op zijn vraag “waarom de beveiliging zo hoog moet zijn”.
  “De bezuinigingsmaatregelen die gelden voor alle diensten binnen Justitie en Politie gelden dus ook voor de commissie die de beveiliging van de 8 december strafzaak regelt”, zegt de minister. Hij deed zijn uitspraken na afloop van de wekelijkse raad van ministers.

  Misiedjan vindt de veiligheidsituatie “niet meer zo dringend” als toen de rechtszaak begon. Hij weerspreekt dat hij met het korten op de beveiliging de rechtszaak zou pogen te beinvloeden.
  “Het is een gewone bezuinigingsmaatregel. Als men kan niet verantwoorden dat bepaalde veiligheidsmaatregelen nodig zijn, kunnen ze weg. Ik laat de fouten van mijn voorganger niet voortduren”, zegt Misiedjan.

  Bij de start van het 8 decemberproces is een commissie benoemd die de beveiliging moet regelen. Het besluit toen luidde: persoonlijke lijfwachten voor rechters, alsook volgwagens.
  De commissie bestaat uit politiemensen en uit leden van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Zij is ingesteld door oud-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. De formele naam is Commissie Beveiliging Rechterlijke macht en Fysieke inrichting Krijgsraad.

  Tijdens de meest recente zitting, afgelopen 15 oktober, was al duidelijk merkbaar dat de beveiliging al was teruggeschroefd.”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.