Surinaamse politici tegen opslag chemicaliën

10

PARAMARIBO/GRONINGEN, 15 okt – De drie parlementariërs van Saramacca verzetten zich tegen een plan om een partij chemicaliën te verplaatsen. Het trio wil niet dat de ruim dertig ton aan pesticiden van Commewijne wordt overgebracht naar hun district. Dat zou een regelrechte bedreiging zijn van de volksgezondheid.

Het spul moet namelijk in een oude loods nabij de hoofdplaats Groningen. “Saramacca wordt nu gebruikt als dumpplek voor uiterst gevaarlijke stoffen. Het is onverantwoord. De stoffen waar het om gaat, zijn afgeschreven. Van sommige is het verbruik verboden”, zegt Mahinder Jogi (VHP, Nieuw Front) tegenover de Ware Tijd. Zijn beide collega’s van de coalitie staan op dezelfde lijn.

De kans op calamiteiten is wat hen betreft levensgroot. De loods is niet geschikt. Bovendien kent Suriname nauwelijks wetgeving op het bewaren van chemicaliën. “Het landbouwgif hoort niet thuis in die loods. Als er een lek ontstaat, zijn de gevolgen niet te overzien”, aldus Jogi. De drie willen het plan dwarsbomen via het parlement. Intussen is een voorgenomen voorlichtingsbijeenkomst met plaatselijke bewoners te elfder ure uitgesteld.

10 REACTIES

 1. Mee eens.

  Wat wel opvallend is overigens (en dit geldt voor de gehele DNA van ons), is dat niemand met oplossingen komt.

  Problemen benoemen en op zijn hardst schreeuwen als zaken in hun ogen verkeerd lijken te gaan (vaak alleen bij eigen belang), kunnen ze allemaal als de beste.

  Structurele oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen….ho maar.

  Dat zie je ook duidelijk aan het geschreeuw hierboven. Ze hebben gelijk dat het gif daar niet moet worden opgeslagen. Maar hoe Suriname met afvalstoffen van landbouwgif moet omgaan, daar hebben ze natuurlijk nooit over nagedacht.

  Stelletje amateurs.


  Maak melding

 2. Rare snuiters die mensen.Waarom dat ding binnen halen als je niet ermee kan omgaan?Dat is toch mooi om problemen vragen.Had iemand weer één van die geniale ideen?Vraag de suralco om hulp.Die hebben kennis om met vergif om te gaan


  Maak melding

 3. He blakaboi als jij het beter weet en geen amateur bent kom jij dan met een oplossing.
  Vanaf de zijkant schreewen is zo verdomme makkelijk en uit de tijd.


  Maak melding

 4. Helemaal mee eens!
  Waarom in de oude loods nabij Groningen !
  Weer zo iets waarbij gif dat officieel in het rijke westen verboden is, wordt gedumpt in de Derde Wereld. Denk maar even aan de ramp met Bhopal (India). En waarom moet het uit Commewijne gehaald worden, is er daar geen dumpplaats voor te vinden? Het probleem wordt gewoonweg verplaatst van het ene naar het andere district.

  Wat denken de DNA-leden. De volksgezondheid moet niet nodeloos onder druk worden gezet. Saramacca ga massaal protesteren! Wij steunen jullie !


  Maak melding

 5. Men moet nagaan door wie deze spullen zijn gekocht en waarom.Het bewaren van ze in een woonomgeving is het nemen van onverantwoorde risico’s .Ons land heeft niet de kennis en mogelijkheden om deze stoffen te vernietigen.Daarom moet zo snel mogelijk buitenlands hulp worden ingeroepen,anders zat deze zwaard van Damocles beven ons blijven hangen.


  Maak melding

 6. Ha ha ha Bryan,

  blijf jij maar op die amateurs stemmen zodat ik altijd commentaar kan blijven leveren.

  Ik word hier niet (riant) voor betaald, dus heb ik geen enkele behoefte om met oplossingen te komen. Dat is werk voor deze amateur parlementariërs.


  Maak melding

 7. Mee eens!

  Niet gaan sollen met vernietigend afval.
  Commewijne is groot genoeg voor opslag.

  Jogi; is dit dezelfde meneer Jogi die zichzelf zo veel grond in Sarramacca heeft toegeeigend? Ligt de loods op zijn eigendom?
  Check deze meneer even na, regering.


  Maak melding

 8. Ik zou zeggen vraag maar aan verschillende landen die deze Chemicalie”n gebruiken hoe je daar mede te werk gaat indien er geen oplossing gevonden is.


  Maak melding

 9. Even voor de goede orientatie van dit probleem:

  1. Het gaat hier om chemicalien. Ik ga uit van landbouw chemicalien.

  2.Deze chemicalien zijn bij wet verboden te gebruiken in Suriname.

  3. Vermoedelijk zijn deze chemicalien al enkele maanden tot jaren in het district Commewijne opgeslagen.

  4. Mahinder Jogie (VHP/FRONT)maakt dit probleem tot nieuws. De eigenaren van deze chemicalien moeten,mijns inziens, niet (meer!) gezocht worden binnen de (het) VHP/Front.

  5.Deze chemicalien moeten nu overgeplaatst worden naar Groningen, in het district Saramacca.Groningers protesteren.

  6. Deze chemicalien vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

  7. In Suriname is(zijn) er geen deskundige(n)om deze chemicalien deskundig te vernietigen.

  Mogelijke oplossingen:

  1. Zoek uit wie de eigenaar/eigenaren is/zijn en laat deze eigenaar/eigenaren deskundigen inhuren voor het vernietigen van deze chemicalien.

  2.De Surinaamse regering vraagt naar internationale bijstand. Denk hier aan OAS, Caricom, VN of andere internationale milieu
  organisaties.

  3. De regering zoekt naar een buitenlandse geinteresseerde die deze partij chemicalien graag wil hebben. (Er zijn chemische fabrieken die uit deze partij chemicalien andere stoffen kunnen produceren.)

  4. De regering van Suriname moet zorgen voor het ontstaan van een technische instituut, dat ook chemicalien in Suriname moet kunnen minitoren.
  Srika


  Maak melding

 10. Wanneer je dus leest dat ene jogi of wat mij betreft heel oppositie in Suriname ageert tegen zaken, is het altijd beter gewoon af te wachten. front heeft duidelijk laten blijken dat ze geen kennis van zaken hebben en dat ze op oorlogspad zijn.

  Het volk misleiden, liegen, bedriegen enz. enz kunnen ze als beste en zal dus niet geschuwd worden.

  We weten ook allemaal dat de waarheid altijd naar boven zal komen drijven vooral als je oprecht bezig bent.

  Met OW hebben we het al gezien, nu hieronder de juiste weergave van wat er gaande is.

  ““Opslag pesticiden Saramacca politieke ophef en slechte communicatie” 18 Oct, 06:00
  Bewoners van Saramacca zijn in alle staten, nadat op een voorlichtingsbijeenkomst over petflessen naar buiten kwam dat er gevaarlijke pesticiden opgeslagen zouden worden in een loods op Groningen. Minister Ginmardo Kromosoetoe van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) zegt dat de situatie zwaar overdreven is.
  De consultant Anwar Alibux, die als chemicus betrokken is bij dit project, zegt aan Starnieuws dat hier sprake is van politieke ophef en slechte communicatie. Resortraadsleden van de NDP vinden dat districtscommissaris Mandrachaldebi Ghisaidoobe de gemeenschap niet heeft geïnformeerd over het project en willen dat zij aftreedt als districtscommissaris.

  Veilig project
  Kromosoeto benadrukt dat het om een veilig project gaat van ATM, Landbouw, Veeteelt en Visserij en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). “Het is project is veilig en zal ook worden voortgezet. Als blijkt dat Alibux de confidentialiteit niet in acht heeft genomen, overweeg ik hem daarvoor ter verantwoording te roepen”, zegt de minister. Er is volgens de bewindsman nog geen pesticiden in de loods opgeslagen. De loods is schoongemaakt en aangepast aan de eisen van het project. Wanneer volgens de internationale voorwaarden de loods goed is bevonden, worden overal in het land de oude pesticiden verpakt en naar de loods gebracht. De opslag zal van korte duur zijn. Daarna worden de chemicaliën verscheept naar Engeland waar deze zullen worden vernietigd. Dit gebeurt op basis van de conventie van Stockholm.

  Vrijwel alle betrokkenen hebben een eigen verhaal over hoe het nieuws naar buiten is gekomen en wie daarvoor verantwoordelijk is. Kromosoeto en enkele parlementariërs, onder wie Rabin Parmessar van de NDP, hebben zich vrijdag georiënteerd te Saramacca en van de bewoners begrepen dat de consultant Alibux terloops de opslag van pesticiden heeft aangehaald. Alibux hiermee geconfronteerd, zegt dat hij nimmer de opslag van de pesticiden ter sprake heeft gebracht. “Dat heeft de voorzitter van de ressortraad, Kenneth Kromokario van Groningen gedaan”, zegt hij. Kromokario ontkent tegenover Starnieuws het nieuws verspreid te hebben en een actie te zijn begonnen tegen de districtscommissaris.

  Kromokario bevestigt in augustus een rondleiding te hebben gehad, waar Alibux en de functionarissen van LVV en ATM aanwezig waren. Het rr-lid zegt Ghisaidoobe ervoor verantwoordelijk te houden dat die zo’n gevaarlijke opslag voor de gemeenschap geheim heeft gehouden. Op de vraag of hij actie heeft ondernomen, antwoordt hij: “neen, ik heb van horen zeggen en heb toen mijn rr-leden op de hoogte gesteld. Toen gebeurde alles zo snel en kwam het in de publiciteit”, zegt het rr-lid.

  Stemmingmakkerij
  Alibux en Kromosoeto vertellen dat het project nog onder monitoring staat. Kromosoeto zegt bij zijn aantreden als minister niet tevreden te zijn geweest met de staat van de loods. Intussen zijn er opknapwerkzaamheden aan verricht en is er een traject uitgezet om via de districtscommissaris de gemeenschap voor te lichten. Volgens Alibux is hier gewoon sprake van stemmingmakerij. Waar hij mee kan instemmen is dat de voorlichting te lang op zich heeft laten wachten, “maar dat het om een gevaarlijke en onveilige opslag gaat klopt niet”, zegt Alibux.

  Kromosoeto zegt dat het project voor de opslag van chemicaliën, is geïnitieerd door de UNDP. Die heeft strenge eisen gesteld voor de opslag van de pesticiden. Alibux zegt dat het de bedoeling is dat overal in het land de pesticiden die volgens de conventionele regels niet meer gebruikt mogen worden, eerst verpakt worden en dan naar de loods worden gebracht. De loods heeft al enkele aanpassingen ondergaan. De consultant zegt dat alleen het ministerie van ATM verantwoordelijk is voor het geven van informatie in samenspraak met de districtscommissaris. En er is niet nu maar al een poos terug informatiesessies gepland met de bevolking”, zegt Alibux.

  Pesticiden die op verschillende locaties zijn opgeslagen in het land, moeten opnieuw verpakt worden en uiteindelijk vervoerd worden naar het buitenland voor vernietiging. “


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.